Disclaimer|   Contact

Afbeelding van Veni etinam logo

Digging in hard ground is more relaxing to a worm than going fishing...

spacer spacer spacer

Shitzooi

De Nederlandsche consument wordt belazerd waar ie bij staat! De keurmerken op verpakkingen van ons voedsel vliegen je om de oren variërend van gezond(heid), milieu, dierenwelzijn of eerlijke handel. Maar als er zoveel keurmerken zijn, waarom is er dan geen één die je vrijwaart van producten die volgens religieuze regels of spijswetten zijn vervaardigd?

Verwijzingen

Dit artikel refereert aan inhoud op andere websites.

Ook zij geven je graag een hersenspoeling tot gezond verstand:

Favorieten

Ik kan het me bijna niet voorstellen maar mocht je déze webpagina in je favorieten willen opslaan dan kan dit door hier te klikken.

Qrcode

Pak het moment,

QRCode

want voor je het weet is ie weg, foetsie!

Heb jij

dat nu ook, dat als de dagen korter worden en naarmate het einde van het jaar in zicht komt, je steeds meer zin krijgt in de feestdagen? Je weet wel, Sint Nicolaas, de kerst, en natuurlijk dé jaarafsluiter Oud en Nieuw. Nou, voor mij zijn het allemaal dagen die draaien om het (gezellig) samenzijn met dierbaren en waarop ik bij voorkeur, afgezien van eten én drinken, zo min mogelijk doe!

Over eten gesproken,Foto van een fles (Chateau Franc Maille) goede rode wijn.ik vraag me af of we dit jaar ook weer allerlei gezeik en gezemel gaan krijgen over wat er in het kerstpakket zit. Wel of geen flesje wijn dit jaar, een rookworst of een blikje Goulash. Voordat je het weet zijn er namelijk weer luitjes die zich kritisch uitlaten over de inhoud of die zich beledigd voelen. Het gezemel hierover duurt nu al jaren… Zo schreef schreef Gerrit Krebaum, mede-eigenaar van de Brabantse Kerstpakketten Specialist, al in 2008 in de IntermediairPW dat steeds meer bedrijven bij de samenstelling van een kerstpakket rekening houden met moslims door er bijvoorbeeld geen varkensvlees produkten meer in te doen. En dit terwijl veel moslims vinden dat „de niet-moslims feliciteren met rituelen die alleen bij hen horen haram is, net als hen feliciteren met hun feesten en vasten door te zeggen: 'prettige feestdagen' of 'veel plezier met je feest' of iets dergelijks.”, zo lees ik op een aantal islamitisch georiënteerde websites.

Tja, en het kán dan natuurlijk aan mij liggen maar dan vind ik het toch vreemd dat je op de websites van leveranciers van halal kerstpakketen kunt lezen dat „deze ook uitstekend geschikt voor andere ontvangers dan diegene waarvoor alleen een 100% halal kerstpakket is toegestaan” zijn. Ja beste kijkbuislezertjes, het is vandaag de dag halal hier en halal daar. Een halal kerstmaaltijd op een basisschool, op de BBQ van het Nederlandse parlement. In de kantine van de Gemeente Rotterdam en in talloze (bedrijfs)restaurants en kantines. Zelfs het lunchpakketje van de sterke arm en de warme hap voor de gedetineerden moeten eraan geloven! Zelf begin ik me steeds meer te irriteren aan de cateraar (Eurest) van mijn werkgever. Deze ziet geregeld kans om van de vijf maaltijden er drie met halal (rood)vlees, één met vis (dus eigenlijk ook halal) en één vegetarisch te serveren…

Even voor de duidelijkheid: Foto van een halal HEMA worstik wil niemand verbieden om halal te eten! Als iemand halal wil eten dan moet dat kunnen, maar als we het hebben over het consumeren van religieus bereid voedsel door niet gelovigen dan ben ik van mening dat je dit niet van hen kunt verwachten. Wat mij stoort in de discussie hierover is dat te vaak wordt voorgesteld alsof halal zoiets is als een (ethisch) keurmerk of een kwaliteitskeurmerk. Zo eentje van „bevat géén varkensvlees hoor!!”. Terwijl halal een religieuze normering is, net zoals haram dit is, binnen de islamitische plichtenleer. Halal en haram betekenen voor moslims wat volgens de sharia is voorgeschreven en wat verboden is. Als niet-moslim heb ik hier niets mee van doen en daarom heb ik dit een paar maanden geleden met een Eurest medewerker besproken. Na een moeizaam gesprek waaruit bleek dat de goede man totaal geen idee had van wat een spijswet inhoudt verweet deze mij uiteindelijk halal te veel in een „religieuze context” te plaatsen… En oh ja, dat Eurest „halal vriendelijk” serveert. Tering, daar zakt je toch de broek van af..?

Hieruit blijkt toch overduidelijk dat een groot deel van de Nederlandse bevolking helemaal niets snapt van spijswetten en daarom is het natuurlijk ook niet vreemd dat er steeds meer halal producten aan onwetende consumenten worden verkocht. Zo werd een jaartje geleden in het EO programma Uitgesproken onthuld dat veel producten van Friesland campina, de Suiker Unie en Frico halal worden geproduceerd. Het betreft veel kaas, melkpoeder, suiker en zelfs babyvoeding. Ook werd toen duidelijk dat hun zuivelfabrieken worden gekeurd door de organisatie Halal Voeding en Voedsel. Dit is een organisatie die potdomme onder toezicht staat van een islamitische raad uit Saudi-Arabië! Het Nederlandse Friesland Campina maakt voor zijn kazen gebruik van stremsel, dat zijn dierlijke enzymen, afkomstig van ritueel geslachte koeien, erkende een woordvoerder. Bij zo'n slacht wordt de kop van het dier naar Mekka gericht, terwijl de naam van Allah wordt aangeroepen: „God is groot” of „God is almachtig”. De zuivelproducent vermeldt op het etiket echter nergens dat de kaas voldoet aan voorschriften uit de shariawetten. „Wij zien geen reden om dat te vermelden”, aldus een woordvoerder. Ook het feit dat de consument recht heeft op informatie, verandert daar niets aan. „Wij produceren voor de hele Nederlandse markt, niet voor één doelgroep.

Gelul!

Waarom zou een Nederlands product aan de spijswetten van een minderheidsgroep voldoen? Immers, volgens het CBS was in 2006 slechts 5% van de Nederlandse bevolking, en dat is net aan 850.000 mensen, islamitisch. Dat aantal lijkt me in 2011 niet plots zo hoog dat Nederland als land, bedrijf of instituut islamitisch is geworden. Toch? Waarom dan minstens drie van de vijf maaltijden halal..? De vierde, je weet wel die met vis laat ik dan nog even buiten beschouwing... Nee, kijkbuislezertjes die rooie kapitalisten kunnen mij nog veel meer vertellen. Als producten voldoen aan de eisen die door een minderheid worden gesteld dan lijkt mij hier helemaal geen sprake van „het produceren voor de hele Nederlandse markt.” Het gaat hen gewoon om de export!

Export naar, je weet wel, landen waar ze als ze beledigd zijn westerse vlaggen verbranden. Maakt het die rooien uit... zij schijten op iedere vlag of land. Zij zouden hun moeder namelijk nog verkopen (hun kinderen verkopen ze nu!)! En het kán toeval zijn, maar er wonen zo'n 850 duizend luitjes - laat het nu één miljoen zijn - in Nederland uit landen waar ze af een toe een vlagje of een kerk verbranden! En tja, die gaan wel eens naar het thuisland op vakantie en nemen dan van die lekkere typische Nederlandse producten mee! Producten die, jawel, stom toevallig ook nog eens halal zijn! Man.. man, en als dan vervolgens blijkt dat in bijvoorbeeld Marrakech, om zo maar even een buitenplaats te noemen, diezelfde producten in de super om de hoek te vinden zijn is dat tof voor die consument. Maar nog veel meer voor de producent!

Kijk!!!, zo zit de zaak in elkaar!

Foto van een non-halal kerstmaaltijd.

Niks, „we produceren voor de hele Nederlandse bevolking”, stelletje volksverraders..! En denk maar niet dat ik met dit verwijt alleen sta. Hoogleraar multiculturalisme, Afshin Ellian, vindt het moreel onaanvaardbaar dat producenten niet vermelden dat hun producten aan de sharia voldoen. „De Nederlandse burger heeft recht op informatie. Multinationals worden nu gedwongen door hun producten respect op te brengen voor de islam.

Natuurlijk zijn er luitjes die menen dat door kritiek te hebben op halal je mensen uiteendrijft maar dat slaat volgens mij helemaal nergens op. Als iemand vanwege zijn geloofsovertuiging geen varkensvlees wil eten dan betekent dit op mijn beurt dat ik bezwaar mag maken tegen het eten van halal voedsel. En NEE, dan kun je niet net zoals de directie van de Odaschool in Weert destijds aankomen met het verhaal dat het ,,voor katholieken niet verboden is om halal vlees te eten, terwijl dat andersom voor moslims wel het geval is." Dat zou namelijk betekenen dat katholieken, omdat de religie van de vrede zijn gelovigen verplicht halal te eten, een hoofddoekje te dragen en hun jongvolk te besnijden dit niet zouden kunnen weigeren juist ómdat dit in de bijbel niet wordt verboden… toch?

Fok it man, ik heb in eigen land het recht om niets met halal te maken te willen hebben! Bijvoorbeeld omdat dit naar mijn overtuiging deel uitmaakt van een stelsel dat tegen mijn waarden en opvattingen ingaat. Of omdat ik vindt dat islamitische geboden en verboden haaks op de westerse vrijheden staan. Of om welke andere reden dan ook!

Persoonlijk beschouw ik het heimelijk produceren van halal producten als een poging (nog) meer van deze ideologie te omarmen. Jawel beste kijkbuislezertjes laat ik het woord maar gebruiken, dat ik het als een poging tot (verdere) islamisering van onze maatschappij zie!

Afbeelding van de kaft van het boek 'Land der naieve dwazen' van Mohamed Rasoel.

Natuurlijk word je als je dit schrijft of, erger, zegt… door veel mensen er meteen van beschuldigd niet tolerant jegens andere culturen te zijn. Veel gelovigen vinden immers dat er respectvol met geloof omgegaan moet worden. Met hun eigen geloof en dat van anderen en dat jij dit niet doet. En dat je daarom een racist bent, een vies mens. Maar eigenlijk bedoelen ze gewoon dat je een ongelovige bent. Vraag maar aan die luitje van het CDA. Die noemen God toch net zo makkelijk allah. Tja beste kijkbuislezertjes, er is in dit land veel mis als we het willen hebben over de gebruiken van sektarische (dwang)religies. Of het nu gaat over halal of over bijvoorbeeld de onverdoofde slacht, steeds weer krijg ik het gevoel dat er in discussies hierover van alles aan schort. Dat zaken anders worden voorgesteld dan dat deze in werkelijkheid zijn…

Heb je jezelf wel eens afgevraagd hoe het kan dat als voorstanders van de onverdoofde slacht stellen dat er in Nederland helemaal niet zoveel halal vlees wordt geproduceerd als dat door de tegenstanders hiervan wordt gesteld, Nederlandse gevangenissen vanuit kostenbeheersing ook aan niet gelovigen halal serveren? En dat ook niet gelovige Politieagenten een halal lunch pakketje van de baas meekrijgen... Nou, het kán natuurlijk zo zijn dat ik het allemaal niet snap maar ik vraag mezelf dan wel af hoe je zonder aan schaalvergroting te doen kunt concurreren. Oftewel, halal vlees zou veel duurder moeten zijn als er in verhouding met de reguliere slacht zo weinig van wordt geproduceerd. Toch?

Getver, ik raak er steeds meer van overtuigd dat multiculturalisme helemaal geen tolerante samenleving waarin mensen prettig kunnen samenleven creëert. We worden aan de lopende band belazerd en daarom wordt het wat mij betreft hoog tijd voor een keurmerk zodat consumenten kunnen kiezen. Kiezen zonder dat iemand probeert ieder detail van ons bestaan te controleren en zo een vrije ontwikkeling of kritische houding onmogelijk maakt! In een seculiere maatschappij mag een beroep op een religieuze traditie nooit een argument zijn om gelovigen toe te staan wat ongelovigen niet mogen. Om gelovigen te beschermen waar ongelovigen niet beschermd worden. Om ongelovigen te verplichtten zich te gedragen zoals de gelovigen dit doen en om te eten wat zij eten. Of dit nu gaat om de vrijheid van meningsuiting of om uitzonderingen voor de slachtwet of welke wet dan ook!

Naar boven