Afbeelding van Veni etinam logo

Digging in hard ground is more relaxing to a worm than going fishing...

left spacer mid spacer article spacer

Juli 2018

Op deze verzamelpagina, waarvoor kosten noch moeite zijn gespaard, staan alle kakels uit Juli 2018 opgesomd waarmee ik à la minute of stante pede, je mag kiezen, niets vermoedende en argeloze voorbijkomende kijkbuislezertjes vanuit het kippenhok heb bekogeld.

Afbeelding van een geplukte kip

Het is dus zaak goed op te letten en op tijd te bukken want voordat je het weet kun je d'r één in je haar uitsmeren.

Oh ja, en dan niet gaan lopen zemelen dat je de disclaimer niet gelezen hebt.. hè?

Overzicht

Omdat door mij per maand heel wat als een kip zonder kop wordt afgekakeld kun je de kakels van dit jaar per maand raadplegen.

Overdaad schaadt immers, toch?

Verzamelen!
28 Juli 2018, zaterdag Permalink?
Foto van een lekker koel glassje bier.

Via een bekende digitale marktplaats kwam ik in contact met Bravo104 uit Almere. Deze had wel interesse in de 2010 editie van mijn Conrad retro radio bouwdoosje dat ik daar onder condities voor een spreekwoordelijke 'appel en een ei' had aangeboden. Bravo104 was benieuwd waar die heen moesten, die appel... en dat ei. En wat de condities waren.

Toegegeven, het zijn er niet veel maar het handjevol luitjes die mijn webstek wel eens eerder hebben bezocht weten van mijn T.E.A.B. aanbod, een stukje nostalgie, in dit geval een zelfbouw kitje uit 2010 van een radiotje, in ruil voor een verhaal:

De woede van een man om iets te hebben wat van hem alleen is en waar niemand de liefde voor heeft en kan voelen die hij voelt en beleeft. De deur van de (man)cave opendoen en de muffe maar ohh zo heerlijke lucht van oude apparaten opsnuiven. De stilte van alles wat geluid maakt om zich heen en het genieten van knoppen, schakelaars en meters.

Wie kent dat niet?

Voor mij begon de liefde voor t verzamelen nog niet zo heel lang geleden. En ik ben een fervent liefhebber geworden van alles wat maar oud is. Ooit gebruikt en een leven van behandelen, soms mishandelen, achter de rug heeft.
Menig apparaat is door mijn handen gegaan en heeft alle aandacht gekregen die het zo verdient. Want het is niet zomaar een apparaat.

Nee, vrienden. Vanaf het moment dat een stukje oude techniek open wordt gemaakt en er aan kan en mag worden gewerkt wordt het één met jezelf en schep je een band. Want uiteindelijk ben je bezig in het meest intieme deel ervan en vervang je de dingen die zo onmisbaar zijn voor de levensvatbaarheid van juist datgene wat door anderen niet wordt onderkent. Kun je een apparaat redden van de ondergang en hem een nieuwe kans geven om zijn lied te zingen? De zware bromstem te laten horen of de parelende zang te laten klinken door de huiskamer?


Foto van verzamelsetje 1 Foto van verzamelsetje 2 Foto van verzamelsetje 3
Ik ben op een dag gegrepen door de liefde hiervoor. Wanneer? Ik weet t niet. Maar ik weet wel dat t voor mij een heel nieuwe richting is waarin ik mijn rust en ontspanning vindt. Van slager in de nacht naar audio-liefhebber in de spaarzame uren die ik heb om er van te genieten. Repareren. Wakker liggen omdat ik nadenk over hoe een probleem of een storing op te lossen. En dan uiteindelijke met een gelukzalig gevoel van "Yessss" weer een kast dicht te kunnen maken en met volle tevredenheid luisteren naar een Teleton, een Dual, een HK. Etc.

En er zullen er nog veel volgen. Als t virus eenmaal heeft toegeslagen dan is het hek van de dam. Groeit de liefde en echt...Die liefde is wederzijds.

Op de stemmen van mijn kinderen na is er niets wat te vergelijken is met het geluid van Echoes uit een versterker die ik zelf een tweede kans heb kunnen geven. Is er niets te vergelijken met het pure geluid van de spaarzame 10 watt output die zo puur en zuiver is. Ja ik ben verslaafd. Kan dromen van onze hobby. En mis de momenten die verloren gaan als ik er niet mee bezig kan zijn.

Dus...

Ik pak snel weer de soldeerbout.


Kijk, dat is nu passie, do i need to say more? (dat is Engels)... héél logisch dus dat het bouwdoosje, tegen vergoeding van verzendkosten, naar Bravo104 is gestuurd!..

Een snood plan!
21 Juli 2018, zaterdag Meer lezen?     |    Permalink?
Foto van een tafel vol lay-outs, modellen voor frontplaten, frames en stekertjes...

Knutselmaatje André heeft het snode plan opgevat Philips printontwerpen van eenheden uit de serie mengpaneeleenheden voor zelfbouw uit de jaren '70 en '80 van de vorige eeuw naar Sprint-Layout formats om te gaan zetten. Nou ja, eigenlijk is ie er al mee begonnen...

Wat is het idee? Liefhebbers van ouwe Philips meuk kunnen deze nu nabouwen. En omdat zowel André als Eli de beroerdste niet zijn, Nee echt niet!., mag iedereen hiervan mee genieten en zijn deze lay-outs gewoon vanaf deze webstek te downloaden!

Sterker, mocht je heel graag een bepaalde eenheid heel snel willen nabouwen en mis je het printontwerp ervan kun je, zo heeft André mij verzekerd, deze via mijn contactpagina bij hem opvragen!

Het plan omvat echter nog meer, zo zitten er een aantal alternatieve ontwerpen in de planning en om het geheel af te maken is André ook druk met de frontplaten en de frames.

Waarom?.. Gewoon omdat het kán!

Eigenste R6905
1 Juli 2018, zondag Meer lezen?     |    Permalink?
Foto van een tweetal bestukte Philips R6905 printen.

Ondanks allerlei OV stakingen, zomerperikelen en sub-tropische temperaturen kreeg Eli zomaar meel van NS treinbestuurder Dolf die reageerde op mijn aanbod van een collectie vintage draai- en schuif-knoppen op een bekende Nederlandse digitale marktplaats. Daar zaten een paar knoppen bij waar hij als restaurateur van ouwe Philips meuk gebrek aan had. Ow ja,.. Dolf had ook een probleempje waarvan ie zich afvroeg of Eli hier een oplossing voor wist...

Wat was het geval? Dolf had het idee opgevat om een oude Philips platenspeler, zo één van vroeghur, van een eigen voorversterker te gaan voorzien. Maar wilde hiervoor niet naar allerlei vaag modern spul uitwijken. Het moest dus met alle geweld een Philips RIAA voorversterker uit de tijd van de glorietijd van de Philips platenspeler worden. En deze moet ook nog eens uit de reeds ingebouwde netvoeding van de platenspeler worden gevoedt!

Tjsa, en dan wordt de spoeling dun...

Naar boven