Downloads
-R209 MK1 working instructions
-R209 MK2 manuals
-R209-2-B equipment manual
-R209 MK2 User Handbook
R209/MK2
Reception Set
-De Kortegolfontvanger “R209” is van Engelse origine en werd tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog ingezet om de kortegolfontvanger R109 in het Engelse leger te vervangen. De ontvanger is beduidend lichter en kleiner dan de R107, maar is qua prestaties wel vergelijkbaar hiermee. Het apparaat meet 32 X 23 X 22 cm. en weegt ongeveer 10 Kg, hierdoor is er wel altijd een plaatsje te vinden in één of andere knutselhoek.
R209 type...
-Van de R209 zijn drie productiemodellen gemaakt. De R209/Mk1 is de oudste en verscheen tegen het eind van WO-II op de markt. Deze "MK1" werd aan het begin van de jaren '50 opgevolgd door een verbeterde versie de “Mk2”. In de tweede helft van de jaren '50 verscheen de “R209/2B”, een aangepaste versie van de Mk2. De "R209/MK2" en de "R209/2B" is onder andere gefabriceerd bij de Engelse firma Mullard in Londen en de Belgische Firma M.B.L.E. in Brussel.
Technische gegevens R209/MK2
-De drie versies van de R209 komen in grote mate met elkaar overeen. De ontvanger omvat het frequentiebereik van 1 - 20 MHz, onderverdeeld in vier banden. De ontvanger heeft een ingebouwde waterdichte luidspreker en kan zowel met hoogohmige draad- en staafantennes als met laagohmige coaxgevoede antennes (dipool-antennes) worden gebruikt. Om een optimale antenneaanpassing te verkrijgen is de ontvanger uitgevoerd met een antennetrimmer (AE-TRIMMER) die regelbaar is vanaf het front. De R209 is geschikt voor de ontvangst van AM, CW en FM signalen. De ontvanger zit in een stevige aluminium kast die met twintig schroeven hermetisch (spatwaterdicht) is afgesloten.
-Deze versie van de R209 kan alleen worden gevoed uit een 12 Volt gelijkspanningsbron bijv. een accu of 12V voeding op het net. De afstemknop is voorzien van een "dial-lock".
-Op het front rechts-onder, vlak onder de bandschakelaar is een coaxplug (I.F. O/P) gemonteerd waarmee het middenfrequentsignaal kan worden uitgenomen bij gebruik van een telex-converter. De MK2 is voorzien van één droogpatroon (Disiccator) en een zekering plug met reservezekering. De zekering beveiligt het primaire 12 Volt circuit van de trilleromvormerunit. De ontvanger neemt ongeveer 1,5 Ampère uit de accu op.
Frequentie Range. Image Ratio.
range 1: 12.0 - 20.0 MHz > 23 dB.
range 2: 5.5 - 12.5 MHz. > 28 dB.
range 3: 2.3 - 5.6 MHz. > 40 dB.
range 4: 1.0 - 2.3 MHz. > 50 dB.
R209/MK2 compleet met hoofdtelefoon "DLR5" plus voedingskabel.
R209/MK2 voorfront.
"Ik heb altijd al iets gehad met radio ontvangers".
-In mijn jeugdjaren werd er volop geexperimenteerd met radio's uit de Philips bouwdozenreeks EE1003 en EE1050. Visserijband, 20, 40 en 80 meterband, er werd met veel aandacht en vooral "heel veel" naar geluisterd.
-De radioposten van het leger vond ik in die tijd ook al bijzonder mooie bakskes maar wel erg duur. Tegenwoordig zijn de afgedankte "Ex Army Dump" ontvangers vrij goedkoop en heb ik er dan ook enkele voor een prikje kunnen aanschaffen.
Ervaringen met de R209/MK2
-Het is een zeer mooie en prettige ontvanger. Bij het inschakelen van de ontvanger is er een zacht gezoem te horen van de trilleromvormer, dit gezoem is niet echt storend en word al snel overheerst door het geruis of zenderonvangst uit de luidspreker. Met de grote afstemknop kan men makkelijk over de band zoeken, het zenderaanbod is misschien wel kleiner dan vroeger maar met een degelijk buitenantenne zijn er savonds zeker nog heel wat zenders te ontvangen.
-De geringe omvang en het redelijke gewicht maakt dat de ontvanger makkelijk kan worden meegenomen op vakantie, op een boot of naar een velddag.
-Een nadeel bij de ontvangst van omroepzenders is dat de luidspreker hoofdzakelijk middentonen weergeeft en 'blikkerig' klinkt. Het is dus een echte communicatie-ontvanger en niet ideaal voor het beluisteren van mooie muziekuitzendingen.
R209/MK2 modulaire opbouw intern.
"DLR5" Headphone.
Herstellingen aan de R209/MK2
-De gekleurde rubberen aansluitdraden aan de hoofdtelefoon en de voedingskabel waren broos
of verduurd, bij de minste beweging van de draden kwamen er stukjes rubber los met kortsluiting tot gevolg.De draden binnen in de kabels waren nog intact en de kabel kon bijgevolg een beetje ingekort worden. De uiteinden zijn dan zoals oorspronkelijk terug afgewerkt met extra sterk machinegaren.
-Bij de allereerste test produceerde de ontvanger alleen maar ruis. Er was totaal geen ontvangst over het volledige bereik van de 4 banden. Doorfluiten met een HF-meetzender had enkel resul- taat op de MF-kringen. Het was al snel duidelijk dat de "local oscillator" niet meer functioneerde. Bij nazicht bleek de oscillator in zijn geheel niet te werken door een onderbroken gloeidraad binnen in de oscillatorbuis. Na het vervangen van de penthode "CV785" deed de onvanger het weer prima.
R209 sparekit.