Veni etinam logo.

Digging in hard ground is more relaxing to a worm than going fishing...

left spacer mid spacer article spacer

Inhoud

Dat het vullen van zo'n glazen doos nog niet zo eenvoudig is kun je lezen in de onderwerpen van dit blog. Lees alles over plantjes die doodgaan ondanks dat de literatuur vermeld dat iedere halve gare ze in leven zou moeten kunnen houden.

Afschuivers

In dit artikel zijn verschillende termen gebruikt die op een andere website haarfijn worden uitgelegd, daar ga ik dus mijn handen niet aan vuil maken..

Om de dag

heb ik de helft van het aquariumwater ververst en binnen een week kleurde het water niet meer donker. De kleurstoffen lijken nu volledig uit de imitatie boomstam te zijn gespoeld en ik heb om van de laatste resten schadelijke stoffen af te komen een aantal dagen het lege filtercompartiment met actieve kool gevuld. Nu is het tijd het filter met materiaal te vullen.

Het plan dat ik met het filter had wordt een beetje aangepast. Niet wat betreft de indeling maar ik heb meer in het gebruik van de verschillende filter substraten een wijziging doorgevoerd.

Doorsnede van het filter ontwerp

Het filter compartiment dat oorspronkelijk bestond uit de delen 3 en 4 is middels een plaatje acrylglas opgesplitst. Beide compartimenten zijn van een bodemplaat voorzien.

Foto van het bovenaanzicht van het midden filter
Nauwelijks te zien op de foto..de onderplaten van de filter compartimenten 3 en 4 van acrylglas en doorboord met tientallen gaatjes....

Eigenlijk allemaal oud nieuws... dit was ik al van plan...Ik vermeld dit omdat je misschien die andere pagina hierover niet gelezen hebt.

Foto van het bovenaanzicht van het midden filter
Van de op de foto getoonde filtermaterialen gebruik ik de keramische pijpjes niet omdat het volume hiervan gewoon te klein is. In plaats daarvan gebruik ik als grof filtermedium 'VT Filter Sub' en als biologische filter 'VT Bio Filter Mix'. De actieve kool zal de eerste weken de mogelijk giftige reststoffen en verontreinigingen gaan verwijderen.

VT is overigens een subdivisie van Velda, tis maar dat je het weet natuurlijk.

Foto van een T5 compact interpet PL buis.
Wat betreft die verlichting... Ik heb één originele T5 compact buis in de bak gehouden en heb hier een Interpet 'Daylight Plus' bijgeschakeld. Hierover later, als de bak met planten en vissen bevolkt is, meer!

Het grove voorfilter (4) bestaat uit het grove zwarte filterschuim dat met de RSM werd meegeleverd (ja ik weet het...op het plaatje is dit filtermedium blauw gekleurd) Daaronder is het materiaal 'VT Filter Sub' geplaatst.

Foto van een emmer gevuld met VT Filter Sub substraat
De 'VT Filter Sub' wordt in een emmer eerst goed schoongespoeld alvorens het in het filter te plaatsen

Dit substraat lijkt een beetje op het oude lavasteen dat ik vroeghur nog wel eens als grof voorfilter gebruikte en wordt gekenmerkt door een zeer open structuur. Het idee hierachter is dat in dit materiaal veel bacteriën die het lekker vinden om allerlei viezigheid te eten een gelukkig leven zullen leiden...

Afbeelding van het EVO schuim.

Het onderste filtermedium in compartiment 3 bestaat twee lagen 'EVO Schuim' van Aquatic Nature. Wat betreft structuur een stuk fijner dan het filtermedium in compartiment 4.

Foto van een emmer gevuld met VT Filter Sub substraat
Als bovenste laag in compartiment 3 gebruik ik het 'VT Bio Filter' substraat. Eigenlijk zijn dit gewoon hydrokorrels maar dan een stuk kleiner. Met de grotere korrel variant had ik vroeghur veel succes.Wel erg goed wassen..er komt ontzettend veel kleur vanaf!

Omdat compartiment 3 nog niet geheel vol is plaats ik hier het zakje met de actieve kool. Deze moet de latste negatieve reststoffen vangen. In compartiment 2 wordt de verwarmingsstaaf geplaatst en deze locatie is conform de oorspronkelijke RSM configuratie.

Naar boven