Veni etinam logo.

Digging in hard ground is more relaxing to a worm than going fishing...

left spacer mid spacer article spacer

Electronica

In de lichtkap van de Red Sea Max worden verschillende nieuwe electronicaonderdelen ingebouwd.

Verwijzingen

Dit artikel refereert aan inhoud op andere websites.

De onderdelen

voor het bouwen van de Flora-Mate zijn ondertussen binnen! Het schema en een mooie toelichting over de USB bus waren al eerder per email ontvangen. Klasse hoor!

Voorlopig een ontwerp op gaatjes print (welke electronica hobbyist is er niet groot mee geworden?) mogelijk later nog eens een echt printontwerp. Nu eerst de zaak draaiend en in de lichtkap ingebouwd zien te krijgen.

Foto van de print op de werkbank naast de laptob die de lichtintensiteit regelt.
Na een dagje op de componenten lay-out te hebben zitten broeden voorzichtig begonnen met het plaatsen van de onderdelen. Vanaf het schema zijn een aantal meetpunten vastgesteld die gedurende de eerste test op hun waarden zullen worden gecontroleerd. Links op de print zit de voeding, rechts het stuur-deel. Aan het groene LED te zien doet in ieder geval het voeding deel het...(en dat zonder rook!)

Voor de zelfbouwers een droeve mededeling: ik heb beloofd het schema niet te publiceren. Met deze foto moeten jullie het dan ook doen!

Toch mooi zo'n groene LED ..toch...?

De Flora-Mate wordt met behulp van een computer via een USB connectie geprogrammeerd. Nu wordt de Flora-Mate in de lichtkap van mijn RSM ingebouwd en deze is normaal gesproken natuurlijk potdicht. In ieder geval is het niet de bedoeling dat die kap bij het minste en het geringste steeds weer geopend moet worden. De USB aansluiting moet dus ergens, liefst het dichtst bij de Flora-Mate print, geplaatst worden op zo'n manier dat ik er makkelijk bij kan. Ik heb gedacht om deze ergens in de body van de lichtkap te plaatsen maar ik zag hier vanwege plaatsgebrek maar vanaf.

Foto met detail waarop de USB aansluiting te zien is.

De enige echt toegankelijke plaats is die waar de schakelklok is geplaatst, deze plaats is bereikbaar middels een speciaal afdekplaatje. Een afgeschermd USB kabeltje van zo'n 40 cm lang verbind deze connector met de Flora-Mate print.

Naast de schakelklok bevindt zich een schakelaar waarmee de nachverlichting uitgezet kan worden. Eigenlijk zie ik daar nu het nut niet van in en omdat het vooruitzicht om gaten in dit deel van de lichtkap te moeten boren mij niet echt aanspreekt heb ik besloten deze schakelaar te laten vervallen. In het gat dat overblijft plaats ik de USB aansluiting. Mocht ik later toch weer besluiten dat ik wel een nacht verlichting aan en uit schakelaar wil hebben zie ik dat wel weer. Eerlijk gezegd heb ik een beetje koud watervrees... ik durf nu nog even niet te boren en te zagen en stel deze beslissing tot een later moment uit (ok ik geeft toe...chicken!). Eerst maar een zien of ik de Flora-Mate aan de praat krijg, als dat allemaal gelukt is zet ik iets makkelijker de zaag in de lichtkap!

Het gemonteerde USB chassis.
Om de een of andere duistere reden kon ik nergens een chassis deel voor de USB connector vinden. Die moest ik dus zelf maken door in een plaatje pertinax de omtrek van de connector uit te zagen en vast solderen (en ja... ik weet het - weer een vage foto..)

Na het demonteren van de schakelklok heb ik alle verbindingen voor de zekerheid op papier gezet. Wat overblijft is de kale afdekplaat.

Animatie die de inbouw van het USB chassis in het plastic houderraam weergeeft.
Na het inbouwen van de schakelklok is het USB chassis deel voorzien van afgeschermde kabel.

Het kant en klare frame.
De schakelklok, kant en klaar met USB aansluiting. Alleen nog even in de plastik spray zetten en isoleren met krimpkous.

De zelfbouw Flora-Mate print is onderwijl grotendeels klaar, alleen de stuur transistors moeten nog geplaatst worden, daarna testen of het geheel rook vrij blijft ;-)

Naar boven