Veni etinam logo.

Digging in hard ground is more relaxing to a worm than going fishing...

left spacer mid spacer article spacer

Pompen

Stilstaand water bederft en om het water te kunnen filtreren moeten we met pompen lopen klooien. De Red Sea Max heeft een tweetal pompen met een fikse capaciteit 'on board' die water vanuit het filter compartiment de bak in pompen. Maar omdat ik geen zeewater aquarium wil gaan houden maar een zoetwater heb ik zoveel capaciteit niet nodig. Hoe stem ik de pompcapaciteit af op wat ik denk nodig te hebben?

Ik was

niet helemaal tevreden over de inzet van beide circulatiepompen. De doorstroming zoals ik die had afgesteld door in de uitlaat van een circulatie pomp twee bussen te plaatsen viel toch tegen. Eigenlijk wil ik een soort van doorstroom regeling hebben en daarom heb ik beide pompen verschillend van elkaar gewijzigd.

Er is een circulatie pomp bij geplaatst en er is wat met filtermateriaal geschoven. In kamer 1 en 2 is de doorgaang met 'VT bio Mix' volgestort, dit moet als na-filter gaan fungeren. Boven in kamer 3 kan, indien noodzakelijk, nog een tasje actieve kool worden geplaatst.

doorstroming pomp 1 (één bus) pomp 2 (twee bussen)
maximaal aan aan
gemiddeld aan uit
minimaal uit aan

Door in de uitlaat van één circulatie pomp twee bussen te plaatsen en in de uitlaat van de tweede slechts één bus ontstaat een configuratie waarin ik verschillende doorstroom snelheiden kan instellen. Maximaal is de doorstroming als ik beide circulatie pompen aanzet en minimaal als ik de pomp waarvan de uitlaat met twee bussen is opgevuld aanzet.

Ik heb normaal gesproken de pomp aan staan waarin slechts één bus is geplaatst. De doorstroming wordt zo verhoogd maar de planten die er nu instaan ondervinden hiervan nauwelijks hinder.

Het voorfilter dat ik aan de inlaat van één circulatiepomp had geknutseld heb ik verwijderd. Twee voorfilters naast elkaar plaatsen in de kleine ruimte van de uitstroom was bijna niet te doen. Ik wil ook bederf van de voorfilters verhinderen als beide pompen gedurende het water verversen uit staan wanneer ik aquariumwater uit het filter hevel. Omdat ik toch een fikse na-filtrering van het aquarium water wil bereiken heb ik het filter aangepast.

Naar boven