Veni etinam logo.

Digging in hard ground is more relaxing to a worm than going fishing...

left spacer mid spacer article spacer

Macro watte?

In de onverwarmde Red Sea Max wordt de roodrugparadijsvis gehouden in water dat regelmatig wordt ververst.

Verwijzingen

In dit artikel wordt op sommige plaatsen verwezen naar andere websites.

In de e-mail

correspondentie die ik met Jan Klungers had wist hij mij te melden dat hij bij hem thuis reeds een begin van een schuimnest had gezien op de dag dat beide roodrug paradijsvissen in de RSM werden geintroduceerd.

Mij viel het op dat al na een paar dagen beide vissen de garnalen de stuipen op het lijf joegen. Zelfs slakken waren niet veilig en menigeen kreeg een fikse opduvel als deze te dicht in de buurt kwamen. Het mannetje imponeerde het wijfje dat het een lieve lust was en afgelopen weekend werd er een beetje aan een schuimnest gebouwd. Nadat ik de openingen van de holle imitatie boomstam had verkleind, ik had deze plek als schuilplaats voor mijn garnalen toebedeeld en wilde natuurlijk de balts wel goed kunnen volgen, zette dame en heer Roodrugparadijsvis deze nabij de uitstroom opening voort.

Paradijsvis Fred komt recht op de camera af!

Als dieren zich willen voortplanten vertonen ze baltsgedrag. Dit is het gedrag van dieren om een ander dier voor zich te winnen. Baltsgedrag is vaak erg opvallend. Verschillende meeuwensoorten voeren hele dansen uit om een goede partner te vinden. En het mannelijke stekelbaarsje zigzagt door het water om het vrouwtje voor zich te winnen.

Paradijsvis koppel Fred en Truus inspecteren de Red Sea Max

Het effect van het baltsen wordt versterkt door opvallende lichaamskenmerken. Zoals de staart van de pauw, of het zichtbaar opgezette achterwerk van een vrouwelijke aap. Tijdens de balt gebruiken dieren altijd dezelfde gedragselementen. Het zigzaggen van het stekelbaarsje wordt door alle stekelbaarsjes op een gelijke manier vertoond. Dit gedrag wordt ook wel geritualiseerd gedrag genoemd. De handelingen zijn omgevormd, overdreven en snel uitgevoerd. Hierdoor krijgen handelingen die eerst niet echt een reden of betekenis hadden een signaalfunctie.

Op maandag werd er serieus met het werken aan een schuimnest begonnen. Pal voor de uitstroom opening! Gelukkig is de doorstroming uitermate zwak en blijft het schuim prima op zijn plek.

Paradijsvis koppel Fred en Truus druk aan het baltsen (1) Paradijsvis koppel Fred en Truus druk aan het baltsen (2) Paradijsvis koppel Fred en Truus druk aan het baltsen (3) Paradijsvis koppel Fred en Truus druk aan het baltsen (4) Paradijsvis koppel Fred en Truus druk aan het baltsen (5) Paradijsvis koppel Fred en Truus druk aan het baltsen (6) Paradijsvis koppel Fred en Truus druk aan het baltsen (7) Paradijsvis koppel Fred en Truus druk aan het baltsen (8) Paradijsvis koppel Fred en Truus druk aan het baltsen (9) Paradijsvis koppel Fred en Truus druk aan het baltsen (10)

Naar boven