Veni etinam logo.

Digging in hard ground is more relaxing to a worm than going fishing...

left spacer mid spacer article spacer

Imitatieboom

Ik had bedacht dat een gewone boomstam teveel water zou innemen, moeilijk te krijgen zou zijn en eigenlijk nooit in de vorm te krijgen is die je graag wilt hebben. Daarbij, zo'n ding moet je uitkoken, inwateren en weet ik veel nog meer voordat je em veilig in je aquarium kunt plaatsen. En dus ga je zelf bouwen.

Afschuivers

In dit artikel zijn verschillende termen gebruikt die op een andere website haarfijn worden uitgelegd, daar ga ik dus mijn handen niet aan vuil maken..

Deze weken ben ik druk doende met de decoratie geweest. Emmers met papier mache zijn er doorheen gegaan en dit heeft telkens een behoorlijk lange tijd moeten drogen.

Fotocollage van een mangroveboom, een boomstam en het uiteindelijke model.
Het resultaat van de noeste huisvlijt is wel dat ik een mal heb met hierop een tweetal naar mijn idee goed gelijkende boomwortels.

Vergeleken worden een witte mangrove, een Europeese boomwortel en het werkstuk. Ik denk dat de natuurlijke vorm heel aardig benaderd wordt.

Vergeleken worden een witte mangrove, een Europeese boomwortel en het werkstuk. Ik denk dat de natuurlijke vorm heel aardig benaderd wordt.

Foto van de zojuist met tegellijm ingesmeerd werkstuk.
Ik heb het werkstuk ter versteviging van een laag tegellijm voorzien.

Na de tegellijm is op de bodem en de vlakke wanden van de mal een laag plastic geplakt. Dit is het type plastic dat vaak bij glaswol matten wordt geleverd en deze heeft als eigenschap dat epoxy hieraan niet hecht.

Foto van het met kranten beplakte werkstuk.
Over het hele werkstuk is een laatste laag krantenpapier mbv behangplaksel geplakt.

Het idee van de laatste laag krantenpapier is dat hierover uitgesmeerde epoxy, indien het doordringt, in de kranten niet verder in het werkstuk kan doordringen en een met epoxy verzadigde mat zal vormen.

De epoxy heb ik bij internet leverancier Mr Boat afgenomen. Simpel op de website het bestelformulier invullen en enkele dagen geduld oefenen alvorens het per rembours wordt afgeleverd. Gemak dient de mens nietwaar?

Foto van de aangeschafte set epoxy.
Wat je allemaal nodig hebt... Epoxy en harder, spulletjes als kwastjes, glasmatten, kleurmiddel, extra handschoenen, een extra meng kommetje gemaakt van soepel rubber.

Door Mr Boat wordt bij de bestelling tevens een handleiding meegeleverd. Hierin staat duidelijk uitgelegd wat epoxy eigenlijk is, hoe het zich gedraagt en hoe je het moet verwerken. Tevens worden plastic handschoenen meegeleverd. Nu had ik zelf al het één en ander zoals kleine kwastjes en ook handschoenen aangeschaft maar uiteindelijk blijkt altijd dat je niet genoeg handschoenen kunt hebben.

Persoonlijk vond ik de stoffen uitvoering gedurende het opbrengen van de epoxy het prettigst maar gedurende het mengen moet je echt de plastic meegeleverde handschoenen gebruiken! Deze laten in tegenstelling tot de stoffen geen vloeistoffen door...

En natuurlijk: lees altijd de veiligheids instructies!

Over de laatste laag kranten heb ik als voorstrijk een dunne laag epoxy gesmeerd. Deze epoxy heb ik met zogenaamde 'glass microspheres' opgevuld (deze heb ik overigens bij Poly Service gehaald, zij wisten mij ook nog enkele nuttige tips te geven). De epoxy wordt hierdoor steviger tot een soort van ketchup-achtige substantie die minder makkelijk uitloopt en meer vult waardoor een dikkere wandlaag ontstaat. Ik wil immers zo min mogelijk epoxy in het kranten papier laten doordringen!

Foto van de epoxy gemengd met glass bubbles.
Ik heb de met 'glass bubbles' gevulde epoxy met kleurmiddel bruin gekleurd. Als het even kan wil ik als het werkstuk klaar is alleen bepaalde accenten met verf benadrukken.

De epoxy dient niet te dik te worden aangebracht. Probeer 'zakkers' te voorkomen!

Foto van de eerste laag epoxy op het werkstuk..

De droogtijd van epoxy is temperatuur afhankelijk. Ook is de dichtheid hiervan belang. In een potje droogt het sneller dan als dunne laag.

Tijd voor koffie dus..... (koekje erbij?)

Naar boven