Veni etinam logo.

Digging in hard ground is more relaxing to a worm than going fishing...

left spacer mid spacer article spacer

Electronica

In de lichtkap van de Red Sea Max worden verschillende nieuwe electronicaonderdelen ingebouwd.

Verwijzingen

Dit artikel refereert aan inhoud op andere websites.

Het totaal plaatje

is compleet. Het hart bestaat uit de oude schakelklok van de RSM die zorgt voor de dag en nacht omschakeling van de dimmer. Deze dimmer stuurt niet alleen de EVSA(r) aan maar ook de TL afschakeling, voorheen latch , en de nachtverlichting. Apart staat de ventilator regeling, eerst wilde ik die aan de hoofdverlichting schakelen maar ik bedacht mezelf dat het ook mogelijk is dat het s'avonds warmer zou kunnen zijn dan normaal.

Voeding

Om als die schakelingen van stroom te kunnen voorzien moet er een voeding komen. Het uiteindelijke resultaat heeft nogal wat hoofdbrekens gekost. Want het liefste wilde ik de trafo in de lichtkap hebben ingebouwd. Echt lukken deed dat niet temeer omdat het nieuwe regelbare voorschakelapparaat veel langer is dan het huidige Jamicon model. In totaal 42,5 cm aan EVSA moet op de plek van de Jamicon worden gepropt. De LED aansturing zal ik waarschijnlijk moeten verwijderen en daarom wil ik wat extra capaciteit in mijn nieuwe 15 Volt voeding hebben.

Foto van de voedingsprint waarvan de uitgangsspanning door een multimeter wordt uitgelezen.
De 7815 die 2 dikke Amp's kan leveren is voorzien van een koellichaam dat hopelijk voldoende ruim gedimensioneerd is. Aan de andere kant denk ik niet zoveel power te gaan verbruiken.

Een simpel rechtaan rechtoe ontwerp van een bruggetje, elco en spanningsregelaar. Een uitgangselcotje van 3,3uF is overigens op de onderzijde gesoldeerd.

Red die 15 volt net niet...;-)

Het geheel heeft na veel passen en meten een plekje in de lichtkap gekregen.

Foto van de opengewerkte Red Sea Max lichtkap met hierin het montagevoorstel van de 15 volt DC voeding.

In de kap bevindt zich een opstekend randje. Deze loopt over de hele breedte van de kap en is op enkele plaatsen voorzien van een bus waardoor de bevestingsschroeven van het boven deel lopen. Op deze strip wil ik al de electronische onderdelen plaatsen. De printjes zijn dan ongeveer 3,5 cm breed en hierop passen wat betreft de breedte alle benodigde onderdelen. Wat de totale hoogte betreft mag ik niet klagen: inculsief afstandshoudertjes eveneens 3,5 cm!

De ringkern trafo zal ik in het schakel compartiment plaatsen. Natuurlijk voorzien van een waterdicht jasje!

KIS dimmer

Volgende schakeling is de dimmer. Ik ga de schakeling die op de webstek van Ruud Setteur vermeld staat, en die ik voor het gemak maar even de KIS dimmer heb genoemd, bouwen.

Foto van de KIS dimmer in aanbouw.
De offset regeling die in het originele schema bestond uit een tweetal parallel geschakelde draaipotmeters van 10K wil ik gaan vervangen door een regeling met aan iedere tak een extra weerstand van 6K8. De waarde van de draaipotmeters bedraagt 4K7.

Idee erachter is dat er duidelijk een tak voor 'nacht' en voor 'dag' ontstaat. Ik wil ook nog gaan experimenteren met het parallel schakelen van een LDR in de 'dag' tak. De LDR zal dan over de draaipotmeter geplaatst gaan worden.

Bedoeling is dat als de lichtintensiteit gedurende de dag wisselt dit ook gebeurt in het aquarium. Denk even aan een onweersbui. Hoe het allemaal zal uitpakken weet ik nog niet.. leuk weer eens 'testen'.

Naar boven