Veni etinam logo.

Digging in hard ground is more relaxing to a worm than going fishing...

left spacer mid spacer article spacer

Imitatieboom

Tjonge wat een klus die imitatieboom van epoxy! Gelukkig is het einde in zicht. Alleen nog even uitharden en schilderen...

Verwijzingen

In dit artikel wordt op sommige plaatsen verwezen naar andere websites.

De imitatie

boomstam is droog en uitgehard. Als je jezelf ooit wel eens hebt afgevraagd uit welk materiaal een wespennest is gemaakt, nou dit spul lijkt er heel veel op!

Opvallend dat je met papier en een beetje behangplaksel een materiaal gelijkend op klei kunt maken en dat als het gedroogd is bijna net zo aanvoelt als beton. Ok, je moet het niet nat maken natuurlijk....

Foto van de papier mache imitatieboom
Het werkstuk is na voldoende droging voorzien van een laag voorstrijkmiddel dat bestaat uit ingedikte behangplaksel.

Deze laag voorstrijkmiddel moet voorkomen dat straks teveel epoxy in het werkstuk doordringt. Ok toegegeven het is een idee, ik zie wel of het straks ook echt werkt.

Het werkstuk glimt er gewoon van!

Ditmaal ga ik ipv het werkstuk van verschillende lagen epoxy te voorzien gebruik maken van glasweefsels.

Foto van glasmatten.
Het werkstuk is na voldoende droging voorzien van een laag voorstrijkmiddel dat bestaat uit ingedikte behangplaksel.

Ik gebruik twee verschillende diktes glasweefsel matten. De dunne heet 'oppervlakte mat' met een dichtheid van 25 g/㎡. De dikkere kennen we allemaal wel als de traditionele glasweefsel mat. De dichtheid hiervan bedraagt 280 g/㎡.

De epoxy is ditmaal dikker, het lijkt een beetje op yoghurt, en ik hoop zodoende minder Glass microspheres te hoeven gebruiken. Ik heb daar nog een beetje van en hopelijk is dit voldoende.

Overigens gaf de verkoper me een goede tip nadat ik hem had uitgelegd wat ik precies wilde gaan doen. Ik moest de mat niet knippen maar scheuren. Hiermee voorkom je dat er later duidelijk randen zichtbaar zijn. Mij wilde het echter niet lukken om steeds gelijke stukjes te scheuren vandaar dat ik alleen de dunne mat heb gescheurd.

Foto van de eerste laag epoxy.
De eerste laag epoxy is groen en hiermee wordt het hele werkstuk ingesmeerd.

Hierop worden later de dikke glasweefsel stroken gelegd en na deze voorzichtig te hebben aangedrukt wordt de glasweefsel met een kwast verzadigd met epoxy. Hierbij geldt dat je een zogenaamde 'tamponerende' beweging moet maken.

'Tamponeren' is eigenlijk een bedrukkingstechniek en wordt ook wel het bekloppen van natte verf genoemd. Belangrijk is dat er geen strijkbeweging met de kwast wordt gemaakt!

Foto van de tweede laag epoxy.
Vanaf de achterzijde van het werkstuk en in de holten zijn de stroken glasweefsel vertikaal aangebracht.

Op de afrondingen zijn kleinere stroken horizontaal 'dakpansgewijs' gelegd.

De epoxy is voorzien van witte Glass microspheres en aanzienlijk dikker dan normaal. Hiermee probeer ik zoveel mogelijk randen rond de stroken te voorkomen

De 'pot-life' van de door mij gebruikte epoxy was, afhankelijk van de temperatuur 25 minuten. Dit geldt dan wel alleen in de pot waarin het is gemengd en dan ook pas als het een redelijke hoeveelheid is. Ik mengde steeds 50 gram epoxy met 25 gram harder en de 'pot-life' van een dergelijke hoeveelheid is aanzienlijk langer!

Foto van de derde laag epoxy.
De langere 'pot-life' gaf mij de mogelijkheid meerdere lagen weefsel over elkaar te leggen. Ik gebruikte hiervoor steeds anders ingekleurde epoxy zodat duidelijk was waar de laag al was gelegd.

Vooral het maskeren van naden, kieren en randen met de dunne oppervlakte mat was erg tijdrovend. Voordeel is wel dat er echt een behoorlijk dikke laag ontstaat die ook nog eens alle oneffenheden maskeert.

Na een paar uurtje zwoegen het resultaat! Wellicht dat een vakman erom lacht, ik ben nu al tevreden. Het lijkt me dat de kleur ook direct goed is...In ieder geval..bijna...en ik vermoed dat er niet veel behoeft te worden nageschilderd!

Foto het schoonspoelen van de imitatieboom.

De epoxy is nog redelijk nat maar blijft dankzij de oppervlakte mat delen waarvan er wellicht wel honderd van zijn opgeplakt hier goed in hangen. Enkele plekken heb ik met een restantje lichtbruine 'glasbubbels'opgevuld.

En nu laten drogen...

Naar boven