Veni etinam logo.

Digging in hard ground is more relaxing to a worm than going fishing...

left spacer mid spacer article spacer

Imitatieboom

Ik had bedacht dat een gewone boomstam teveel water zou innemen, moeilijk te krijgen zou zijn en eigenlijk nooit in de vorm te krijgen is die je graag wilt hebben. Daarbij, zo'n ding moet je uitkoken, inwateren en weet ik veel nog meer voordat je em veilig in je aquarium kunt plaatsen. En dus ga je zelf bouwen.

Afschuivers

In dit artikel zijn verschillende termen gebruikt die op een andere website haarfijn worden uitgelegd, daar ga ik dus mijn handen niet aan vuil maken..

Nadat

ik een week geleden de epoxy schaal van de mal had verwijderd ben ik aan de slag gegaan met het schoonmaken hiervan. Zoveel mogelijk papier werd mbv een harde waterstraal van de epoxy schaal gescheiden en wat uiteindelijk overbleef was een slap model waarvan ik aanvankelijk betwijfelde of het nog bruikbaar zou zijn.

Foto van het met epoxy insmeren van de binnenkant van het werkstuk.
Nadat de epoxy schaal een paar dagen had kunnen drogen werd de binnenkant epoxy ingesmeerd. In totaal werden drie lagen gezet. In de laatste laag werden ter versteviging glasweefsel matten verwerkt.

Toen ik aan deze klus begon ging ik er vanuit dat de epoxy schaal sterk genoeg zou zijn om met een paar dotjes siliconenkit in het aquarium vast te kunnen worden gezet. Later bedacht ik me dat dit misschien helemaal niet zo handig zou zijn. Immers, in de holle imitatie boomstammen bevinden zich de pomp uitlaat en het filter overloop. Vastkitten van de imitatie boomstammen aan de glazen achterwand maakt het een stuk moeilijker hier nog bij te kunnen. Beter zou het zijn als de imitatie boomstammen op een achterzijde en een bodem waren verlijmd die in zijn geheel in en uit het aquarium kon worden gehaald mocht het nodig zijn. Wellicht zou hier en daar een dotje siliconenkit het geheel moeten fixeren maar deze hoeveelheid zou in geen verhouding staan tot de hoeveelheid die benodigd is om de immitatie boomstemmen tegen de achterwand en de bodem te plakken. Ik kan me zelfs voorstellen dat door gaten in de achterwand van het model te maken ik niet eens de uitstroom pomp zal hoeven los te schroeven als ik het werkstuk verwijder! Na een dagje prakkedenken en na een bezoekje aan de bouwmarkt te hebben gebracht besloot ik het erop te wagen.

Foto collage van het maken van de acrylglas hoeklijn. Er werd uitvoerig gemeten en gepast en uiteindelijk kwam ik op een plexiglas plaat die grotendeels de achterzijde van het aquarium zou beslaan en een smal deel van de bodem. Het geheel moet namelijk wel rechtstandig het aquarium in en uit getild kunnen worden. Acrylglas zagen valt nog niet mee, vandaar dat ik de zaaglijn eerst insneed met een stanleymes. Vervolgens is het belangrijk rustig te zagen, voordat je het weet breekt het! Om deze reden durfde ik geen decoupeerzaag te gebruiken.

Op de oude houten mal die ik had gemaakt om de imitatie boomstammen van papier mache op te maken werden de delen plexiglas met behulp van een plakbandje in de hoek gefixeerd.

Foto van de acrylglas hoeklijn.

Op deze acrylglas delen zal later de immitatie boomstammen worden gelijmd. Ik denk dat ik hiervoor extreem dikke epoxy ga gebruiken.

Naar boven