Veni etinam logo.

Digging in hard ground is more relaxing to a worm than going fishing...

left spacer mid spacer article spacer

Filters

Helaas heeft een aquarium niet het biologisch reinigend vermogen van een flinke vijver. Water raakt vervuild en wordt troebel. In een klein aquarium als de Red Sea Max hoef ik niet de illusie te hebben alle verontreinigingen uit het water te kunnen filtreren. Waarom dan filtreren? Tja daar kom je achter door deze artikelen te lezen!

Verwijzingen

In dit artikel wordt op sommige plaatsen verwezen naar andere websites. Omdat ik de beroerdste niet ben heb ik ze netjes voor je geselecteerd:

Na een jaartje

met de filterconfiguratie te hebben gedraaid moet ik concluderen dat deze niet voldoet. En das mooi shit want ik was er toch van overtuigd dat....

De doorstroming is gewoon niet goed te regelen en had te vaak tot gevolg dat deze te langzaam was of juist weer veel te veel. Vooral de laatste maanden zag ik de Red Sea Max vervuilen en ondanks veelvuldige water verversen bleef er maar detritus gevormd worden. Natuurlijk is de vorming van detritus een goed teken maar het filter kon deze vervuiling gewoon niet aan. Temeer omdat alleen het voorfilter regelmatig werd schoongemaakt.

Om de bak schoon te krijgen moest ik regelmatig beide pompen aanzetten met als gevolg dat er een ware kolk in de bak ontstond. Er stond dan zoveel stroming dat alle drijvende planten bijna onmiddellijk de filterinlaat verstopte. En dat was eigenlijk best wel eng want stel je voor dat de inlaat helemaal verstopt raakte. Zoveel speling is er niet bij een Red Sea Max, de waterspiegel bevindt zich een paar centimeter van de rand.

Nu had ik al een paar maal het filter schoongemaakt maar dit had direct als resultaat dat veel zweefvuil vanuit het filter de bak werd ingespoten. Wat ik ook probeerde de stroming was niet goed te krijgen en bij het minste en geringste gerommel in het filter werd de Red Sea Max met zweefvuil volgestort. Ik heb wel een paar filters op de aanzuigkant van beide pompen gezet en inderdaad dit hielp redelijk maar het viel niet mee de hele set weer heel uit de bak te krijgen als deze moest worden schoongemaakt. De aanzuigzijde was namelijk aan het pomphuis vastgeklikt en aangezien er nauwelijks ruimte was om te manoeuvreren kwam het geregeld voor dat het filter losschoot.

Ik had dus een probleem, eigenlijk twee: als het filter een beetje goed wilde werken had ik een behoorlijke doorstroming nodig. En die doorstroming was zo hoog dat de Fred en Truus doodop raakte van het tegen de stroom in zwemmen. Daarbij staken langzamerhand draadalgen de kop op, die hufters vonden de stroming gezien hun groeitempo best wel aangenaam.

Na wat geklungel besloot ik beide uitstroompompen te koppelen aan een stuk slang en de uiteinde van de slang in de holle imitatieboomstam te voeren. De doorstroming bleef zo behoorlijk hoog maar tegelijkertijd werd de waterstroom in de boomstam gebroken. De boomstam was aan de onderzijde voorzien van een drietal gaten tussen de imitatie wortels en hieruit stroomde het water. Eerst nog wel wat vuil opdwarrelend maar na een uurtje was de uitstroom glashelder. Na een week bleek dat dit een heel aardige aanpak was. Het filter begon zelfs dicht te slibben zoveel vuil werd er aangevoerd. Niet zo vreemd natuurlijk met doorstroming van een dikke bruto 1100 liter per uur! Om het dichtslibben van het filtermedium te voorkomen dient deze dus regelmatig uitgewassen te kunnen worden, maar hoe? En hoe zit het met de vermeende biologische reiniging?

Stel nu eens dat het uit de kringloop halen van zweefvuil van veel grotere waarde is dan de mogelijke biologische werking van het filter? Dan ben je dus gek als je hier niet op voortborduurt. Er begon een geniepig plan vorm te krijgen...

Als ik nu eens het hele idee van hoe ik het filter wil inrichten laat voor wat het is? Als ik nu eens zo'n goedkoop pompfilter, je kent ze wel die uit China, in het filter hang die het water met behulp van een slang in de boomstam laat pompen? Oké, ik gooi een deel van de filter capaciteit weg maar als ik hiermee vuil afvoer. Het filter kun je natuurlijk zo vaak als je wilt uitwassen... Het is een poging waard, die pompjes kosten een spreekwoordelijke drol en, toegegeven, ik heb wel weer zin in een experimentje!

Foto van het Chinese pompfilter voorzien van uitstroombuis en difussor Na een avondje googelen kwam ik, zonder reclame te willen maken, uit bij de firma Aquadeco uit Rijssen. Een Chinees van 800 liter/uur voor een verdomd schappelijke prijs. Dat lijkt me wel wat...Nu kende ik deze club al van een eerder bezoek en van hun stand op een beurs dus de online bestelling was snel gedaan. Even de overschrijving op de bus en.. huh? Na een paar dagen al werd de Chinees afgeleverd! Knap hoor, Bjorn!

Deze Chinees is uitgerust met een paar leuke koppelstukken die ook weer op het type tuinslang passen die wij hier in de Nederlanden in de winkels aantreffen. Toeval? Het filter bestaat uit een stuk zwart schuim en een bakje met hierin actieve kool. Natuurlijk kun je de huls ook volproppen met ander zaken. Trouwens, je kunt de uitstroom met behulp van een sproeibuis gelijk weer in het aquarium terugvoeren. En gewoon omdat het kan zit er een gratis diffuser bij. Tja Chinesen hé?.. die houden gewoon niet van gezeur.

Als koppelstuk heeft de Chinees een schroefdraad en hierop past weer het buisdeel met de diffusor inlaat. Ik gebruik even geen diffussor maar wil hieraan een stuk slang koppelen. Klusje is een eitje, slang met wat geweld over het koppelstuk schuiven en klaar is... eehhh...de Chinees!

Afbeelding van de nieuwe binnenfilter configuratie. In het filter verandert het één en ander. De gehele filterinhoud wordt verwijdert en alleen een schuimstof deel voor het voorfilter (1) en een tweetal schuimstof delen voor het middenfilter (2) blijven. Voor de kijkers thuis, rechts is de Chinees ingetekend - links de carbo. Na het voorfilter zal ik als de proef een beetje wil slagen bioballen of iets dergelijk plaatsen.

Natuurlijk is niets zeker en zeker nu niet... Ik denk dat als ik met dit experiment erin slaag om de doorstroming maximaal te houden zonder dat Fred, Truus en aanhang tegen de zijkant van de Red Sea Max geplakt worden ga proberen een dergelijk filter in het eigenlijke pompcompartiment (1) te realiseren. Dat wordt ongetwijfeld een behoorlijke 'uitdaging'...

Bovenstaande foto toont hoe de Chinees in het middenfilter (3) is geplaatst.

Foto van de slang die de imitatieboomstam in geleidt wordt. En zo loopt het uiteinde van de slang de imitatieboomstam in. Aan de positie van de eendenkroost te zien is de stroming in de bak minimaal maar de doorstroming maximaal. Er wordt per uur een fikse hoeveelheid water rond gepompt!

Bei da wee, ik heb nog nauwelijks iets gepubliceerd over de Carbo (druk druk druk druk man!).. hmmmm... nog even geduld - komt eraan!

Naar boven