Veni etinam logo.

Digging in hard ground is more relaxing to a worm than going fishing...

left spacer mid spacer article spacer

Filters

Helaas heeft een aquarium niet het biologisch reinigend vermogen van een flinke vijver. Water raakt vervuild en wordt troebel. In een klein aquarium als de Red Sea Max hoef ik niet de illusie te hebben alle verontreinigingen uit het water te kunnen filtreren. Waarom dan filtreren? Tja daar kom je achter door deze artikelen te lezen!

Verwijzingen

In dit artikel wordt op sommige plaatsen verwezen naar andere websites. Omdat ik de beroerdste niet ben heb ik ze netjes voor je geselecteerd:

Nerd alert!

Alleen voor de die-hards die heel graag, maar dan ook écht, het technische naadje van de kous willen weten. Maar je kunt er ook gewoon een biertje of een wijntje bij drinken... (doe maar veel).

Bijna een jaar

geleden besloot ik de filter van de Red Sea Max he-le-maal om te gooien en schafte ik mezelf via het wilde wijde web een Chinees aan die zo'n dikke 500 liter per uur kon verstouwen. Na een paar weken draaien zag ik de bak helder worden en ging ik ervan uit dat het filterprobleem opgelost zou zijn.

Helaasssss.. niets was minder waar...

Net toen ik over wilde gaan tot de aanschaf van een tweede Chinees, gezellig een stelletje - toch? - bemerkte ik iets... Was de Chinees aanvankelijk stil, nu begon deze een irritant rotgeluid te maken. Het leek een beetje op knarsen. Was de Chinees nu al versleten vroeg ik mezelf af...

Na onderzoek bleek er niets mis te zijn met de Chinees. Ten minste als die werd geplaatst in de bak zoals het eigenlijk hoorde. Zodra ik de flexibele slang eraan verbond begon het geknars. Datzelfde geknars klonk ook als ik de stroomuitgang van de Chinees met mijn vinger een beetje verkleinde. Knijpen van de afvoer had dus geknars tot gevolg... shit, eigenlijk draaide die Chinees ronduit belabberd en dit geknars kon natuurlijk niet. Ik had immers van alles gedaan om de ventilatoren van de RSM zo geruisloos mogelijk te maken en nu kon ik door al die herrie nauwelijks van het natuurschoon in de RSM genieten.

De knoop werd doorgehakt, die Chinees ging eruit! De groeten dus oftewel 'Zai jian' zoals de Chinezen zeggen als ze afscheid nemen. 'Zai' betekent 'weer' of 'wederom' en 'jian' is 'ontmoeten'.


Foto van Eheim Aquaball 2210

Na wat gezoek naar een aquarium filterpomp kwam ik op de Eheim aquaball uit en ik koos voor de uitvoering met in totaal 3 filterlagen. De 2210 is geschikt voor een aquarium van 60 tot 160 liter en heeft een capaciteit van 550 liter per uur. Het pompje verbruikt ongeveer 6 Watt en ik speelde met de gedachte om als dit pompje voldeed er twee te plaatsen. Ik zou dan gefilterd bijna in de buurt komen van de originele RSM pompen. De filtreerlagen bestaan uit modulen die aan elkaar geklikt kunnen worden. In de 2210 betreft dit een tweetal groffilters en één enkel moduul met een iets fijnere filter. Het was wel even een gehannes om de flexibele slang erop gekoppeld te krijgen maar uiteindelijk kon de pomp in het filter worden geplaatst. Het filter van de RSM is 9 cm breed en de Aquaball paste inclusief houder waarop verschillende zuignapjes zijn bevestigd maar net!

Na een paar weken draaien en een keertje het filter schoongemaakt te hebben viel me op dat de capaciteit wel heel erg snel terugliep. Natuurlijk had ik niet de illusie continue honderden liters water te kunnen verpompen maar zoals de pomp nu liep klopte gewoon niet. Na het schoonmaken van de filters ging het een paar dagen goed maar hierna daalde de capaciteit dramatisch. Ook begon de pomp lawaai te maken... je kent het misschien wel. Het lijkt een beetje op geknars!

Tja daar sta je dan. De situatie was duidelijk, dit was een no-go. Kennelijk kunnen dergelijke pompjes er niet tegen dat er een slang aan wordt gekoppeld. Waarom is me niet duidelijk want afknijpen kun je de Eheim wel. Er zit zelfs een regelaar op de bol! Ook bij deze pomp geldt dat bij gewoon gebruik, dus zonder slang eraan, het geknars achterwege blijft. Zet em eraan en je hebt geknars. Zou er lucht in verzamelen?

Afijn, ik begon het een beetje zat te worden. Knutselen is leuk maar er een verzameling binnenfilters op na houden lijkt me toch minder geslaagd.

Na heel wat denkwerk, ik overwoog een PVC pijp tot filter om te bouwen - dop van onderen en pomp erop - kwam ik uit op een gewone aquarium pomp. Hieraan zitten doorgaans slangen, dat kan dus geen probleem zijn. Kwestie dus van passende pomp van voldoende capaciteit zoeken. Vraag was alleen hoe ik hieraan een filter gekoppeld kreeg dat ook in de filterruimte van de RSM past?


Foto van de JBL Proflow Maxi 1000.

Na heel wat gezoek in verschillende aquariumwinkels en op het internet kwam ik bij fabrikant JBL uit. Deze firma maakt zogenaamde powerheads. Een powerhead is een ondergedompelde pomp die vaak in zoutwater aquaria wordt gebruikt om een unidirectionele stroom op te wekken.

Uniwatte?

Unidirectioneel betekent gezien, bewegend in, of actief zijn in slechts een richting. In dit geval een (water)stroming in slechts één richting. Trouwens, ook lieden met een (zoetwater) rivierbiotoop gebruiken powerheads. Nadeel van een powerhead is natuurlijk dat er geen filter aan zit. Alhoewel, als je op het internet goed zoekt zul je zien dat er steeds meer fabrikanten zijn die filterpatronen leveren speciaal geschikt voor powerheads. Afijn omdat ik toch nog wat boodschapjes moest doen besloot ik van de week even langs een aquariumwinkeltje te rijden, dit lag toch op de route. Je weet immers maar nooit!

Inderdaad je weet het maar nooit, want daar lagen gebroederlijk naast elkaar een JBL en een AquaClear filter. Een JBL ProFlow Maxi om precies te zijn die in staat is om 1000 liter water per uur te verstouwen. De uitstroomopening van de pomp is draaibaar en het geheel is geplaatst op een klein raamwerk met een aantal zuignapjes eraan. Nu zal een filter de pompcapaciteit een stuk doen dalen maar een dikke 300 liter per uur gefilterd lijkt mij wel haalbaar. Daar kan die Aquaball niet tegen op! De JBL kan trouwens ook als opvoerpomp gebruikt worden. En wat betreft dat AquaClear filter, dit is gewoon een plastic bus waarin een filter is geplaatst en die van boven is voorzien van een aansluiting voor de koppeling van een powerhead van eigen merk. Maar ja, die had een afmetingen waarvan ik toen ik em zag al direct wist dat deze niet in de filterruimte zou passen. Die JBL leek er wel voor gemaakt...


Toegegeven, klinkt ingewikkeld en omdat de verkoper nog nooit geprobeerd had deze twee verschillende onderdelen aan elkaar te koppelen twijfelde ik even. Zou de JBL de volgende pomp voor mijn verzameling worden? Ach wat, het moest gewoon passen!


Foto een vijl en een stuk schuurpapier dat is gebruikt om het gat groter te maken.

Het gat in de dop was immers kleiner dan de buitendiameter van de aanzuigbuis van de powerhead en dus moest deze voorzichtig vergroot worden. Een schuurpapiertje en een kleine vijl kunnen in een dergelijke situatie wonderen verrichtten! Natuurlijk tussentijds wel steeds even passen, want voordat je het weet is het gat te groot en dan heb je weer een ander probleem!

Afijn met een paar minuten was de klus geklaard en paste de powerhead, alsof die ervoor gemaakt was, op het filter. Hmmm of past nu het filter op de powerhead? Nou ja, in ieder geval - een kind kan de was doen dus...

Nog even de houder met de zuignapjes eraan, slang erop en hoppa, de RSM in met die handel! Stekker in de controle unit, schakelaar om en... gaan!

Man man man wat een stroming, er ontstond gewoon een minuscule draaikolk in het voorfilter! Aangezien de uitstroomopening van de JBL via een flexibele slang zijn water in de imitatie boomstam loost zie je nauwelijks stroming in de bak. Kijk dat was nu steeds de bedoeling!


Foto van de JBL en het filter in de filtreerruimte van de Red Sea Max.

Het zal weer afwachten worden om te zien hoe vaak ik het filter moet schoonmaken. Gezien de aanzienlijke toename van de pompcapaciteit zal ik de komende dagen het filter maar eens goed in de gaten houden! En het leukste, tot nu toe hoor ik geen geknars!

Op de foto zie je de JBL plus het filter in de filtreerruimte van de Red Sea Max staan. Aquariumwater stroom via de normale ingang het compartiment in. Hierin filtreert het zwarte originele filterelement de grootste rommel uit het water. De JBL loost het water via de witte flexibele slang in de imitatieboomstam.

Naar boven