Een paar weken geleden vond ik in de e-mail een vraag van een kerel met de naam Marko. En voordat je erover begint: Ja ik mag zijn naam noemen heeft hij mij verzekerd. Marko schreef me over een artikel in het blaadje Windows en Netwerken van uitgeverij TenHagenStam uit 2000 dat hij had gelezen. Of ik de Eliveld was die dit *kuch* artikeltje over BeOS had geschreven...
Een *kuch* artikeltje uit 2000? Ja inderdaad zeg.., tjonge dat is lang geleden! Mijn interesse was gewekt, e-mailde terug en voordat ik het goed en wel door had ontspon er zich tussen ons een levendige correspondentie over BeOS en mijn avonturen ermee, destijds.
Even voor de glazigkijkende kijkbuislezertjes... BeOS was een besturingssysteem van het bedrijf Be Incorporated waarvan in de jaren tussen 1990 en 2001 verschillende smaken zijn uitgebracht. Het bedrijf ging rond 1995 met een eigen dual-processor PC, de BeBox genaamd, de markt op en baarde hiermee op menig IT en media show opzien. Befaamd is de demonstratie waarop tegelijkertijd verschillende animaties van bewegende theepotjes, kubussen en weet ik al niet meer draaide terwijl er een muziekje werd afgespeeld. Geheid dat dan binnen no-time de beursvloer met geïnteresseerden vol stond.
De jaren erop concentreerde Be zich meer op de software dan op de hardware en zette deze uiteindelijk de productie van de BeBox geheel stop. Het besturingssysteem werd eerst geschikt gemaakt, geporteerd zoals dit zo mooi heet, naar de Apple Macintosh en een paar jaar later noodgedwongen ook naar de Intelx86-architectuur. Apple vond al dat gerommel namelijk maar niets vond en moeilijk begon te doen. Uiteindelijk, en we hebben het dan over het jaar 2000, kwam er een gratis 'Personal Edition' uit. Deze kon gewoon in een Windows partitie geïnstalleerd worden en dit nodigde natuurlijk heel wat luitjes uit dit besturingsysteem eens duchtig aan de tand te voelen. In deze versie bleek ten opzichte van eerdere versies de hardware ondersteuning behoorlijk verbetert te zijn maar ondanks dat het best rap liep ontbrak het gewoon aan voldoende applicaties. En ja het crashte op sommige hardware ook best wel vaak, dat dan ook. Deze PE versie versie bleek in 2001 ook meteen de laatste te zijn geweest want Palm kocht in dat jaar een aanzienlijk deel van de toko op. Be kon de strijd tegen Apple en Microsoft die beiden hun uiterste best deden de dwerg op alle mogelijke manieren dwars te zitten gewoon niet langer aan.
Was BeOS hiermee definitief van het toneel verdwenen vraag je nu? Niet echt, in 2003 werd door het Duitse YellowTAB, het Magnussoft ZETA besturingssysteem dat trouwens als twee druppels water op BeOS leek en waarvan ik destijds natuurlijk ook een demo moest uitproberen op de markt gebracht. Deze werd net aan een klein jaartje later gevolgd door het open source project Haiku, dat ook al verdacht veel leek op... ehh hoe heet het ook alweer.. .oh ja.. BeOS! De vraag wie nu eigenlijk eerder was en wat er nu precies van wie gejat was is nooit helemaal opgehelderd. Maar duidelijk was dat YellowTAB Haiku onderdelen gebruikte en ook beweerde zij een licentie voor onderdelen van de broncode van BeOS te hebben verkregen. Een bewering die overigens in 2007 door het bedrijf Access, de laatste eigenaar van PalmSource en daarmee Be Incorperated, werd ontkend waarop YellowTab wegens tegenvallende resultaten prompt de poorten sloot.
Ook Haiku waarvan men claimt dat dit een opvolging van het OpenBeOS project betreft heeft mij nooit geheel kunnen overtuigen. Er zijn gewoon teveel onderdelen die op het oorspronkelijke BeOS lijken. En als ik kijk naar de snelheid waarmee de overige applicaties werden ontwikkeld lijkt het mij dat beiden gewoon de basisversie van BeOS hebben omgebouwd. Hard maken kan ik het niet maar het is opvallend hoe snel na de teloorgang van Be Incorperated beiden met een werkende desktop op de proppen kwamen terwijl de verdere ontwikkeling van goede toepassingen jaren op zich liet wachten. Toegegeven, Haiku lijkt nu wel de meest stabiele versie en ondersteund aanzienlijk meer hardware dan destijds. Dat dan weer wel.
Terug naar Marko waarmee ik een hele boom heb kunnen opzetten over zijn thuisland Servié, de Joegoslavische oorlog en de door volksverräters uitgeleverde helden Milosovic en Karadžic. Over de wraak van de NATO op de weduwe en de zoon van wijlen Slobodan Milosevic, de Servische staatsman die onder uitermate verdachte omstandigheden in een cel van het Internationaal Strafhof 'overleed'.
De autochtonen kunnen zich niet aanpassen aan de multiculturele realiteit. Dat is wat er aan de hand is. Dan moeten ze maar emigreren. Wie het hier niet bevalt moet maar weggaan."
AEL-leider Dyab Abou Jahjah, 2009, "Society Quarterly"
En over dat Mirjana Markovic en Marko Milosevic nu in Servië worden gezocht op verdenking van 'sigarettensmokkel'. Zij zullen, als je het mij vraagt, indien zij ooit door Rusland aan Servië worden uitgeleverd, binnen no-time op het vliegtuig naar Den Haag worden gezet. De geschiedenis zál immers naar de wens van de Rode Kapitalisten worden herschreven! Want er zou eens mogen blijken dat de communistische heilstaat onder Tito niets meer was dan een (gedwongen) multiculturele maatschappij, zo eentje als Nederland of sterker, de EU nu is. En dat niet de kritiek hierop groepen doet ontstaan en mensen tegen elkaar opzet maar dat dit juist het gevolg is van diezelfde multicultuur...
Herkenbaar was zijn relaas over de islamisering die hij zag plaatsvinden in steden als Sarajevo, Zenica en Tuzla. Dat zich uit in steeds meer vrouwen die volledig versluierd over straat gaan en dat er in overheidsgebouwen allerlei vage flyers liggen. Dat je niet verplicht kunt worden om te trouwen bijvoorbeeld... Marko voorziet dat het niet lang zal duren totdat Kosovo en Bosnië met alle gevolgen van dien een islamitische realiteit zullen zijn.
Getver, dan heb ik het liever over allerlei vage besturingssystemen waarvan je mogelijk nog nooit hebt gehoord. Over SkyOS bijvoorbeeld, waar ook Marko zich een aantal jaren mee bezig heeft gehouden. SkyOS is een in 1996 door Robert Szeleney geschreven 'bootloader' die vervolgens door hem tot een volwaardig besturingssysteem voor de PC is ontwikkeld.
Het toeval wil dat ik vlak na de teloorgang van BeOS zelf ook bij dit project betrokken raakte en hiervan sindsdien dus ook al de nodige beta versie's heb gedraaid. Meest opvallende aan de ontwikkeling van dit besturingssysteem was trouwens niet dat het zogenaamde 'closed source' betrof maar dat je moest betalen om betatester te kunnen worden. En dat ondanks deze financiële dekking Robert begin 2009 de ontwikkeling van SkyOS bevroor omdat hij de ondersteuning voor ondermeer hardware niet kon bijbenen. Voorlopig even einde voor SkyOS dus want tot op de dag van vandaag ligt de ontwikkeling stil. Naar eigen zeggen omdat Robert geen goede opvolging kan vinden. Maar zelf verdenk ik hem ervan de broncode niet zonder vergoeding te willen vrijgeven en dit is gezien de tijd die hij er zelf in gestoken heeft misschien ook wel logisch. In ieder geval houdt Robert zich nu bezig met de ontwikkeling van software en games voor iPhone, Android en Windows Phone 7 apparaatjes. Een tak van sport waar Marko trouwens ook niet onbekend mee is, schreef hij.
En tja, dan is het bijna logisch dat we al corresponderend uitkomen bij Android. Je weet wel dat besturingssysteem dat je vandaag de dag op heel wat mobiele apparaatjes tegenkomt en die je ook binnen een virtuele omgeving zoals VMWare kunt draaien. Tjonge en laat dit nu toevallig zijn,.. de ontwikkeling van Android voor de PC volg ik al jaren! Sterker, ik was net bezig met in VMWare de Android-x86 4.0-RC1 (Ics-x86) te testen.
Man man man, voor een paar weekjes leken die goeie ouwe tijden weer even terug. Totdat we ons beiden realiseerden dat we ons nu officieel tot de club van ouwe zakken mochten rekenen, natuurlijk. Nou ja, gelukkig voor mij had Marko nog nooit van ReactOS gehoord. Is ook logisch want deze alpha versie van het besturingsysteem waarvan het de bedoeling is dat je er Windows NT georiënteerde programma's op kunt draaien doet nauwelijks iets. Okë, behalve vaak crashen. Maar ja daarvoor is het natuurlijk ook een alpha versie! En het kán natuurlijk toeval zijn maar sinds ik tegen Marko over ReactOS begon is het verdacht stil van zijn kant. Ik verdenk die schobbejak ervan stiekem alle hoeken en gaten van het internet af te struinen naar alternatieve besturingssystemen, en pas weer contact met mij op te nemen als hij er eentje, het liefst èèn zo exotisch mogelijk, gevonden heeft!
Update
Gisteravond toen ik dit stukje schreef, ontving ik een e-mailtje van Marko waarin hij met GeoworksEnsemble op de proppen kwam. Een volgens zijn zeggen vaag 16 bits besturingsysteem
... Man, ik heb hem maar niet teruggeschreven dat ik met collega Pim, ik meen in 1995, voor Delta Soft een CD-Rom met software hiervoor inclusief een 2.01 probeerversie heb geproduceerd...
Hij leest het nu (toch ;-) wel.., Marko, proost man!