Jaren terug, en nee dan heb ik het niet over het stenen tijdperk zoals iemand als reactie op mijn *kuch* BEOS artikel per e-mail suggereerde, raakte ik begin 1995 in Haarlem aan de slag bij een startende uitgeverij van computerbladen. Men was op zoek naar een multimedia programmeur, naar iemand die 'even' het netwerk zou fatsoeneren en het vervolgens ook, een 'beetje' kon onderhouden.
En oh ja, of ik af en toe ook een *kuch* artikeltje wilde schrijven en de productie van CD-Roms voor mijn rekening wilde nemen... dat ook 'even' natuurlijk. "Appeltje eitje" ben je dan als professional geneigd te roepen, een dag bevat immers toch 24 (lange) uren...
Het bedrijfje had zijn onderkomen in een statige sociéteit in Haarlem en de bedrijfsruimte hiervan betrof niet meer dan een langwerpig zaaltje met aan één uiteinde het kantoortje van de uitgever. Ergens tussen de troep stond een Novell 3.1 servertje te draaien. Je weet wel, zo half verscholen onder een tafel met hieromheen een kluwen coaxkabel. Dit servertje werd voornamelijk gebruikt voor opslag van de administratie en als depot van de (tekst)bestanden die naar de vormgevers werden doorgezet. Deze werkten op een paar Apple kompetoeters aan het andere einde van het zaaltje en sloegen hun materiaal voornamelijk op externe schijven op. Zo tegen de dead-line wisselde iedereen de resultaten met elkaar uit en ging er een optical schijf naar de drukker en begon de redactie, die in het midden van de ruimte zat, met de voorbereidingen voor de volgende uitgave.
Aan de slag
Niet ver van hun af stond stond met de rug tegen de muur een grote werktafel waarop een paar modems waren gestapeld. Deze modems waren met een tweetal kompetoeters verbonden waarop een BBS stond geínstalleerd. Even voor de nu glazig kijkende kijkbuislezertjes.., BBS staat voor Bulletin Board System en dat bestond uit een kompetoeter waarmee gebruikers bestanden met elkaar konden uitwisselen. De verbinding met zo'n kompetoeter werd gemaakt door hierop in te bellen en deze mogelijkheid hadden doorgaans alleen luitjes die hiervoor in de vorm van een abonnement betaalden.
Verbinden was trouwens wel een groot woord... telefoontikken waren schrikbarend duur, de bandbreedte in verhouding tot vandaag belachelijk laag en daarbij klapte het geheel er wel eens uit. Eigenlijk niet verwonderlijk want wat er aan spullenboel stond varieerde van ouwe troep tot echte rotzooi en veel poen om de zaak knap op poten te zetten was er gewoon niet. Tja en wat doe je dan? Aan de slag natuurlijk! Zodoende betrad ik voordat ik het wist s'morgens, nog voor de kippen van hun stok waren gestapt, het pand om deze pas als het donker was weer te verlaten. En dat allemaal onder het motto's als "de schoorsteen moet roken" en "de ochtendstond heeft goud in de mond"... of zoiets.
Afijn, een paar maandjes later stond het bedrijf op het punt om een ander en veel ruimer pand te gaan betrekken. En daar moest het netwerk maar eens flink opgeschaald worden vertelde de uitgever mij. Of ik maar even een plan wilde bedenken en dat ik maar zoveel mogelijk van die ouwe meuk moest zien her te gebruiken. Want ja, weinig poen hè? En dan moet je wel 'creatief' zijn en dus werd het aanwezige Novell servertje naar een krachtiger type gemigreerd en werden er links en rechts wat Novell licenties geritseld zodat er een aantal 'servertjes' bijgeplakt konden worden. Er was tijdens dit traject nog wel even met Novell 4.x gerommeld maar toen bleek dat de Windows for Workgroups (3.11) kompetoeters de Novell cliínt niet goed verdroegen werd dit experiment al snel de nek omgedraaid. Waarom toen niet overgestapt naar het toen kakelverse Windows 95 vraag je me? Nou ik was destijds beta-tester van dit nieuwe Microsoft besturingssysteem en was trouwens ook bij de lancering hiervan in Nederland aanwezig geweest. Maar vertrouwde met het OS2 Warp fiasco van een paar maanden hiervoor nog vers in het geheugen de hardware ondersteuning niet helemaal. Niet ten onrechte bleek al snel en aangeziende hele handel moest draaien en wel zo snel mogelijk en dat zonder allerlei vage netwerkproblemen... Inderdaad, karren dus met die hap en wat uiteindelijk het licht zag was een infrastructuur waarop verschillende printservertjes waren aangehecht en met een voor de jongens en meisjes van de DTP afdeling apart ingericht 'appeltjes' segment. Toegegeven, het kostte een paar slapeloze nachten en een weekje doorbunkeren maar dan heb je, buiten twee bloeddoorlopen oogjes, ook wat...
Novell LAN
Een half jaartje later toen er een leased-line modem ter grootte van een koffer werd binnen gedragen en op de Novell servertjes de Post Office Services was geínstalleerd kon iedereen ook nog eens e-mail uitwisselen! Vervolgens werd met de (verdere) introductie van TCP/IP door een oude omgebouwde 386 kompetoeter waarop Linux draaide het dataverkeer verder gesegmenteerd en lag het internet aan onze voeten! Oké toegegeven, allemaal Poor Mans technologie maar dat mocht de pret niet drukken. De netwerksnelheid trouwens ook niet want dankzij de segmentering bleek het netwerk de belasting heel goed aan te kunnen! En nu niet denken dat de hele zaak er om de haverklap uit lag want man, wat was dat spul stabiel! Zelfs die 386 waarop vanwege gebrek aan een juiste klem de cooler rechtstreeks op de CPU was gelijmd bleef maar draaien. Ja beste kijkbuislezertjes, dat was de tijd dat de jongens van de mannen werden gescheiden... (of was het nu andersom?).
Even terug naar waar ik mijn verhaal begon, deze uitgeverij bracht destijds, en ik heb het dan zo over april 1995 een tweetal blaadjes op de markt. PC Consument en het kakelverse WEB, hét eerste echte internet magazine! Vanwege het ontbreken van de noodzakelijk pegels om deze blaadjes met knappe artikelen te vullen werd daarom ook Eli verzocht zo af en toe een *kuch* artikeltje te schrijven. Ook stelde ik maandelijks voor beide bladen een CD-Rom met allerlei shareware software samen. Eerst met een, jawel, DOS shelletje en niet veel later ook met eentje voor Windows. Het bijleveren van zo'n gratis CD-Rom bespaarde mening beginnend kompetoeteraar de nodige pegels.
Je moet weten dat internet abonnementen in die tijd schandalig duur waren. Prijzen van meer dan 600 gulden op jaarbasis waren geen uitzondering. En natuurlijk daalde deze in de loop der tijd wel maar toch.. Even iets downloaden om te proberen bleef met een 24k4 en ook later nog met een 'supersnel' 56k5 modem een heel avontuur. Een beetje dikke kompetoeter, laten we zeggen een 486/DX2 met 4MB RAM kostte in 1995 al gauw een dikke 2600 gulden. Even snel voor de nu glazig kijkende kijkbuislezertjes, da's bijna 1200 euri!
CD heaven
Man je moet eens weten hoe er werd geschraapt en hoeveel beurzen er werden afgelopen om maar iets goedkoper uit te kunnen zijn. Logisch dus dat een blad met een gratis CD-Rom bij de consument in de smaak viel. Zo zeer zelfs dat er een soort van wedloop tussen uitgeverijen ontstond om maar een zo goed mogelijk gevulde CDee bij te voegen. Door de jaren heen en dan heb ik het zeker tot aan de introductie van het Micrsoft Windows XP besturingssysteem was bandbreedte voor de doorsnee kompetoeteraar een issue en probeerde ieder zichzelf respecterende uitgeverij zoveel mogelijk gratis digitale stuff bij te leveren. Deze wedloop werd uiteindelijk in 2000 door uitgeverij Promotime beslecht door bij haar uitgave van PC Zone Benelux de (gratis) DVD-Zone bij te sluiten. Daar weet ik alles van, want daar was ik bij. Sterker ik heb zelf hiervan de toegangssoftware geprogrammeerd en de DVD inhoud samengesteld...
Je zult je wel afvragen waarom ik nu weer deze ouwe koeien uit de sloot jaag, zo in de trant van opa vertelt..
Nou, ik houd zo eens in de zoveel jaar een opruiming van mijn werkkamer. Spul dat ik zat ben gaat de deur uit en echt ouwe troep waar je echt maar dan ook echt niets meer mee kan gaat naar de kelder. Oké ik geef toe, misschien een vreemde volgorde maar wel eentje uit nostalgische overwegingen! Je weet het misschien wel, iets met 'vergane glorie' en 'gouden jaren'. Afijn, ik was dus weer eens aan het opruimen toen ik op een verzamelband met het allereerste nummer van WEB, mét gratis CD-Rom stuitte. Hierin zat ook nog een proefafdruk van mijn eerste *kuch* artikeltje voor het blad PC Consument...
Tja en dat zit je daar, 1995 is dan plots heel ver weg. Nu prik je gewoon een netwerkkaart in je PC, verbindt em met je ADSL of kabelmodem en ben je voordat je het weet 'on-line'. Toen moest je als Windoos gebruiker eerst je modemkaart van de juiste IRQ en DMA instellingen voorzien, de Trumpet Winsock software aanslingeren en pas dan kon je, als je geluk had, over je SLIP verbinding gaan 'internetten'. Nou, en dat was een ervaring zeg... NOT... Tering wat een gedoe en traag dat alles was! Niet vreemd dus dat een CDeetje met allerlei software een blad deed verkopen. In de hoogtijdagen produceerde ik meerdere series meertalige CD-Roms per maand en kwamen buitenlandse handelaren zelfs met een vrachtautotje voor rijden!
Helaas was het blad WEB geen echt lang leven beschoren. Schrijven over het internet vult wel een blad maar naarmate er steeds meer mensen op datzelfde internet geraken zullen zij steeds meer informatie daar gaan halen, en steeds minder uit je blad. Tja, en voordat je weet verdien je ook met het produceren van shareware Cdeetjes en DVDeetjes geen droog brood meer. Logisch, dat spul halen 'ze' dan immers allemaal van het internet... Toch?
Alle oud-collega's en uitgever Wouter.., op de gouden jaren mensen. Proost!