Komkommertijd? Nee hoor! Al een paar weekjes is Eli druk met het drogen van zijn tabaksbladeren. Nou ja, met het drogen van de bladeren van zijn tabaksplanten dan hé?
De eerste bundel bladeren die ik droogde viel door het veel te snelle procedé uit elkaar maar de tweede en de derde lijken wel iets te gaan worden. Deze bundeltjes bestaan uit bladeren van iets meer dan 20 centimeter lang waarvan, nadat ik ze een drietal weekjes in de werkkamer te drogen heb gehangen, nu bijna alle bladeren bruin zijn. En dus dacht ik wel aan het fermenteren te kunnen beginnen. Maar ja, hoe doe je dat eigenlijk?
Natuurlijk had internetmaatje Joop van de Geuzenpartij op zijn blog hier het één en ander over geschreven maar daar kon ik eigenlijk niet zoveel mee. Waarom niet? Ik heb gewoon geen plek om die bundeltjes onder een doek te laten broeien. En ik durf het ook eigenlijk niet aan. Straks is Eli dakloos... En dus waagde ik er hier en daar maar weer eens een Goegeltje aan. Op een aantal stekken las ik dat het fermenteren door sommigen wordt geforceerd door de bladeren na het drogen dagelijks met water te besprenkelen. En dan niet hup de waterslang erop maar meer het subtiele werk, met een plantensproeier. Ik besloot dat ik het ook wel op deze manier wilde proberen. En dus besprenkelt Eli sinds een week twee maal daags de bundeltjes gedroogde tabaksblaadjes met lauw kraanwater. Het zou volgens de beschrijving eigenlijk gedestilleerd water moeten zijn maar hé, je moet ergens beginnen. Ik ben eigenlijk nog het meest geïnteresseerd of het op deze manier behandelen een gelijksoortig effect zal hebben als het fermenteren in weet ik veel waar ze tabak verwerken.
Tweemaal daags besprenkelen dus. Niet dat ze dan kletsnat zijn maar gewoon lekker vochtig. Ik hang ze daarna weer te drogen en het lijkt er nu al op alsof de bladeren een beetje steviger beginnen te worden. Ze beginnen ook een beetje naar tabak te ruiken. Zo'n zware enigszins scherpe geur en omdat ik denk op koers te liggen ga ik van de week er een plastic zak om heen binden om te zien of er dan genoeg vocht in de bladeren zit om ze hangend een paar weken te laten fermenteren. Ik heb weliswaar geen idee wat hier uit komt maar dan kan ik ook weer eens lekker experimenteren. Ik moet namelijk nog steeds een goede manier vinden om de tabaksbladeren per post bij Joop te krijgen. In de vorm van gedroogde bladeren gaat dat echt niet lukken. Die bladeren overleven de reis nooit en aan stof heeft Joop natuurlijk niks. Met een beetje geluk worden door deze behandeling de bladeren stevig genoeg om ze per post te kunnen versturen waarna Joop ze op zijn vertrouwde manier verder kan behandelen. Ik heb natuurlijk geen idee of het allemaal gaat lopen zoals ik het nu bedenk maar wat zou het... toch?
Zodra het wat mooier weer wordt wil ik trouwens alle tabaksplanten naar het balkon deporteren zodat ik daar weer met de oogst van bladeren verder kan gaan. Gedurende deze laatste maanden zijn de planten een beetje ingeteerd zo lijkt het wel en ook is de fut er een beetje uit. Als dat allemaal gaat lukken natuurlijk, want ik las ook ergens dat je tabaksplanten niet moet laten bloeien. Dat zou de bladproductie niet ten goed komen. Nou ja, nu heb ik met 15 centimeter bladlengte toch al geen schijn van kans. En daarom wilde ik, toen de eerste bloemetjes zich aankondigden, wel eens weten hoe die bloei nu eigenlijk precies verliep. Nu ze zijn uitgebloeid ben ik reuze benieuwd naar die knoppen die op mij verdacht veel als zaaddozen overkomen.
Het zal wel geen hond interesseren maar voor de liefhebber heb ik een paar foto's die ik met de Chinees van de tabaksplanten heb gemaakt in dit *kuch* artikel opgenomen. Je ziet achtereenvolgens de beginnende bloei, de bloei, uitgebloeid en een foto van de zaaddoos.
De zaaddozen, of de dingen die ik ervoor aanzie, inspecteer ik dagelijks en zodra ik het idee heb dat ze ieder moment kunnen gaan openspringen bind ik er een plastic zak omheen, zo heb ik bedacht. De zaadjes ben ik anders mooi kwijt. Nu durf ik dat nog niet aan want ik denk dat er in de plastic zak nu nog teveel kans op condensvorming is waardoor de zaaddoos zou kunnen gaan rotten...