Veni etinam logo.

Digging in hard ground is more relaxing to a worm than going fishing...

left spacer mid spacer article spacer

Flora-mate

Kun je d'r LED's op aansluiten? Hoe doe je dat... en heb je er dan ook wat aan?

Verwijzingen

Dit artikel refereert aan inhoud op andere websites. Omdat ik de beroerdste niet ben heb ik ze netjes voor je geselecteerd:

De Flora-mate

, dé vierkanaals TL dimmer van Neerlands bodem is niet meer... De fabrikant heeft enige tijd geleden, omdat een kritisch onderdeel niet meer leverbaar is, de productie gestaakt.

Nu zijn er toch al steeds meer aquarianen en vogelliefhebbers die overstappen op LED verlichting, dus die zul je hierover niet horen klagen. Maar wat doen straks de hobbyisten die nu nog hun TL's op de Flora-mate draaien maar die straks hun bakkie met LED`s willen gaan verlichten? Moeten die het apparaat maar weggooien en zo'n speciale tijd gecontroleerde LED dimmer aanschaffen? Nou voor Eli zit dat er niet echt in. Het is immers crisis en dus moet de broekriem nog wat verder worden aangehaald! En daarbij, hij heeft niet voor de kat z'n viool twee van die dingen in elkaar zitten te knutselen. Toch?

De printen van de Flora-mates die ik heb gebouwd zijn zo gedimensioneerd dat ze precies, en dus zonder hak en breekwerk, in de lichtkap van de Red Sea Max passen. En dat zie ik de controllers die ik op het Wilde Wijde Web tegen kom niet doen. Boven het aquarium in huize Eli komen dus LED's te hangen. En die moeten door de Flora-mate lichtdimmer worden aangestuurd. Punt. Foto van de aansluitingen op de Flora-mate.

Hoe?

Weet ik veel, ik rotzooi ook maar wat aan... Ik zie wel.

Omdat ik me kan voorstellen dat er genoeg kijkbuislezertjes zijn die het apparaat later misschien ook wel voor de LED verlichting van hun aquarium willen gaan inzetten moet wat bedacht gaat worden natuurlijk wel nabouw zeker zijn. Het liefst dus zonder ingewikkeld soldeer en knutselwerk.

En dat komt allemaal mooi uit. Want nu heeft Eli gelijk een goed excuus om weer eens lekker ouderwets te kunnen *kuch* experimenteren..

Laten we voordat we daadwerkelijk fikkie gaan stoken met *kuch* experimenteren gaan beginnen het eerst even over de toepassing van de Flora-mate TL lichtdimmer hebben. Je leest hier op het Wilde Wijde Web nogal verschillende ideeën over. En ik heb daarom ter verduidelijking er even een plaatje van de Flora-mate bijgezocht. Dit is de laatste uitvoering maar er bestaat ook een eerdere uitvoering waar geen mooi schroefblokje op zit. Dat maakt voor de uitleg niets uit.

We zien van in het groene blokje van links naar rechts een 'min' aansluiting. En een viertal 'plus' aansluitingen. Dit zijn de stuurkanalen en hier kun je het dimmen van een Electronisch Voorschakel Apparaat (EVSA) mee regelen. Rechts van dit blokje zit de voedingsaansluiting gevolgd door de LED dat aangeeft of het apparaat aan staat. Uiterst rechts bevindt zich ten slotte de USB poort.

Voor het dimmen van TL's dien je een speciaal Electronisch Voorschakel Apparaat (EVSA), eentje die geschikt is om TL's te dimmen, aan te schaffen. Zo'n dimbaar EVSA heeft twee dim aansluitingen. Eén aansluiting waar maximaal +10 Volt op staat, en een nul. De spanning op de plusaansluiting ten opzichte van de nul mag tussen de 10 en 0 volt variëren. Hoe? Nou bijvoorbeeld door er een potmeter op aan te sluiten. En wel op zo'n manier dat deze een variabele weerstand vormt.

Afbeelding van de regelcurve van het 10V systeem.

Heb je die niet en wil je toch even quick en dirty de dimfunctie testen dan kun je de twee aansluitingen ook gewoon d.m.v. een draadje kortsluiten. Kan dat wel? De hele handel met een draadje kortsluiten? Ja hoor, want de maximale stroom die dan kan gaan lopen is echt waanzinnig klein. Zonder draadje tussen de aansluiting, dus hoge weerstand, brandt de TL voluit. Maar met draadje, die dan staat voor een lage weerstand, is het licht gedimt. Hoeveel er wordt gedimt is afhankelijk van het fabricaat. Sommigen dimmen tot 0% maar de meesten tot 1% of 3%.

Het 10V dimsysteem is één van de oudste en simpelste electronische(analoge) licht controle systemen voor in huis. En om het lekker eenvoudig te houden bestaat er ook een variant die van 1 tot 10V regelt en er zijn er zelfs die met een negatieve spanning werken! Doorgaans hebben 10V dimmers trouwens drie aansluitingen. We hebben dan net zoals bij de EVSA te maken met een plus waarop de referentiespanning staat, dat is een 10 Volt aansluiting. Een nulaansluiting. En, dat heeft een EVSA niet, een stuuringang. De midden aftakking van de hierop aan te sluiten variabele weerstand wordt hierop aangesloten. Dit is dan meestal een mooie glimmende, lees dure, potmeter die in de wandcontactdoos dient te worden ingebouwd.

Beide types worden nogal eens door elkaar gehaald en dit verklaart waarom een aantal hobbyisten de Flora-mate, Afbeelding van de open collector uitgang van de Flora-mate. zonder aanpassingen, niet met de 10Volt dimmers konden gebruiken die met drie aansluitingen zijn uitgerust. De Flora-mate levert namelijk helemaal geen spanning! Zet er maar een multimeter op en je meet niets, nada noppes. De Flora-mate is vanwege de zogenaamde interne 'open collector'gebouwd voor toepassing met EVSA's die zijn uitgerust met twee aansluitingen. Deze trekt hier dan als het ware de + spanning naar de nul als er wordt gedimd. In het schemaatje rechts zie je de configuratie van één stuurkanaal van de Flora-mate.

De transistor van de open collector schakeling wordt m.b.v. een laag frequent PWM signaal aangestuurd en deze schakelt heel snel deze uitgang aan en uit. Ik heb hiervan een klein stukkie video gemaakt die de puls weergeeft.

Kijkbuislezertjes die een beetje in deze materie thuis zijn en die denken dat we nu met wat kunst en vliegwerk de Flora-mate dan wel als PWM dimmer kunnen gaan inzetten moet ik teleurstellen. De PWM pulsen worden op de open collector nog nauwelijks gedetecteerd. Dit wordt veroorzaakt door de weerstand en elco in het schema.

Deze vormen een RC netwerk die een vloeiend effect op het dimmen heeft maar die tegelijkertijd het pulseren van de PWM dempt. Ik ga er dus maar even van uit dat het inzetten van de Flora-mate als PWM dimmer niet echt goed gaat lukken.

Even voor de goede orde: ik heb van de fabrikant van de Flora-mate toestemming om (delen van) het schema te publiceren. En deze gaf ook aan dat de PWM frequentie echt heel laag is.

Man wat een ingewikkeld gedoe allemaal weer, hoor ik je bijna denken. Tja ik heb het ook niet bedacht maar ik hoop dat de werking van de Flora-mate je nu een beetje duidelijk is. In een volgend *kuch* artikel ga ik proberen wat LED`s op te blazen vanuit de Flora-mate aan te sturen.

Naar boven