Of ik modules van philips mengversterkers ter overname beschikbaar had... Nou, eigenlijk niet veel, mailde ik Martin de Graaf, want zo heet die dude uit Beuningen terug.
Oké, een paar pakketten zijn half gedemonteerd en ik heb wel wat dubbel. Maar ja, ik spaar dan ook om straks die originele Philips mengpaneel kast, als ik em tenminste te pakken kan krijgen, vol te kunnen proppen. Zo liet ik Martin weten. Oh ja, en ik vroeg em ook naar zijn collectie...
Nou, en dat heb ik dus geweten!..
Martin schreef dat hij een dikke twee jaar geleden eens lekker op zijn gemak nostalgisch terug is gaan zitten denken. Naar de tijd dat ie, zo aan het begin van de zeventiger jaren, 6 jaar oud was. En dan in het bijzonder naar het moment dat ie de audioapparatuur van zijn toenmalige overbuurman Stef mocht aanschouwen. Deze overbuurman werkte in die jaren als kwaliteitsman bij Philips in Nijmegen. En repareerde in zijn vrije tijd televisies en aanverwante apparatuur in een tot klein laboratorium uitgebouwde garage. En, oh ja, hij plaatste ook antennes en had als hobby Philips apparatuur, schreef Martin.
Tja, en toen bleken de rapen gaar. Vanaf dat moment is hij besmet geraakt met een vreemdsoortig virus dat alles met electronica, audio en muziek te maken heeft. Voor één van zijn verjaardagen kreeg hij als medicijn een bouwpakket voor een setje Philips speakers op basis van een 6" woofertje en een tweeter met een heus scheidingsfilter. Dat hielp niets omdat ook radio hem fascineerde. Jarenlang luisterde hij naar bekende radio dj's en radioprogramma's en ontdekte dat er in het ontvangstgebied boven de 100 MHz, dat toen nog hoofdzakelijk uit ruis bestond, wel eens uitzendingen van piraten te beluisteren waren. En natuurlijk, je voelt em al aankomen... Niet lang hierna soldeerde hij samen met overbuurman Stef een HF-65 meetzender in elkaar die volgens het bijgeleverde A-4 tje, vermits de 2N 2219 werd voorzien van een koelster, wel 5 kilometertjes ver kon worden ontvangen! Ehhhhh.. het 'testsignaal' dan hè?
Een aantal jaren later, tijdens één van de warme zomers van de jaren 80, maakte Martin kennis met het moois dat Philips in die tijd maakte. Een mengpaneel opgebouwd uit de legendarische Philips bouwpakketten, Technics SL-1210 snel start draaitafels en een hele zwik MFB luidsprekers!
Even snel voor de nu glazigkijkende kijkbuislezertjes: op draaitafels werden vroeghur 'plaatjes' gedraaid en de uitleg hiervan grenst aan sciencefiction. Vandaar dat je links maar even de verwijzing hierover moet naslaan. En Ja, dit geldt ook voor uitleg over de Motional Feedback luidsprekers... Da's namelijk nog veel leipere shit!
'Drive in'
Terug naar het mengpaneel, dit was gemonteerd in een verrijdbaar 'drive in' meubel. Die was door eigenaar Jac zo geconstrueerd, dat het geheel met een kabellier, zo de Mercedes bus in en uit kon worden gereden.
Na dit nostalgische momentje heeft Martin zijn verzameling MFB luidsprekers van de hand gedaan. Hij blijft volhouden dat je niet naar 24 speakers tegelijkertijd kunt luisteren. Bovendien vraten ze op stand-by ook nog aardig stroom, beweert ie. Was Martin genezen? Niet echt, want hij bleek in het geniep naar de naam van de toenmalige eigenaar van dat mengtafel te goegelen. En wat denk je? Na wat omzwervingen wist hij de hand op een fikse hoeveelheid onderdelen en pakketten te leggen. Helaas wel zonder het frame van destijds... Maar toch genoeg spul om de smaak (weer?) te pakken te krijgen. Niet veel later hierna kwam hij een keurig zelf gebouwde Philips mengversterker in nieuw-staat tegen die hij kort daarna ook in zijn bezit wist te krijgen.
Al goed, end goed ben je dan natuurlijk geneigd te denken. Toch?
Nou, nee... niet helemaal. Martin is, op het ordinaire af, hebberig! Man, het zou gewoon verboden moeten worden! Wat is het geval? Meneer heeft inmiddels vijf, jawel beste kijkbuislezertjes... ik haal even adem, 5 mengpanelen gescoord en heeft hierover het één en ander op de e-mail gezet:
Mengtafel 1
Deze is keurig gebouwd in een zelfgemaakte kast. Deze tafel biedt plaats aan 12 units. De modules zijn eruit en verwerkt als donormodules in andere mixers zoals hierna weergegeven. De huidige behuizing had zo uit de philips fabriek kunnen komen. De behuizing zal voorlopig dienst gaan doen als test-behuizing waar de modules na revisie worden getest en afgeregeld (limiter en vu) om daarna weer intrek te nemen in de mixers waarin ze aanvankelijk huisden.
Mengtafel 2
Wat goed is mot van ver komen, helemaal naar Franeker in het mooi Fryslan. Deze tafel heeft ooit dienst gedaan als regietafel voor het maken van audioproducties bij films. Ik kon hem niet laten staan er zat ook een zelfbouw Philips versterker bij van 2 x 60 watt en dan bedoel ik echte Root Mean Square! niet van die watjes. Deze tafel is ruim opgezet heeft 45 units en alle denkbare modules uit de bouwpakket range met een microfoon voorrangsmodule ,radio en de monitor-afluister luidprekers . Bij het mengpaneel zitten ook niet Phillips modules zoals een compressor expander de hele tafel is gedocumenteerd. De houtenplaat aan de voorzijde functioneert als een scharnierende deksel. Hieronder is een aansluitpaneel en patchpaneel ondergebracht. Er is naar schatting een kleine 100 meter aan signaal kabel in de behuizing verwerkt. De meeste modules moeten gereviseerd worden, wat meestal inhoudt het vervangen van alle elco's, en in sommige gevallen de potmeters.
Mengtafel 3
Deze mixer is waarschijnlijk ooit gebouwd door iemand die wel geld het voor de montaflex behuizing die ruimte biedt aan 12 units waar philips mee adverteerde over had maar geen budget voor de originele printplaten. Een paar van deze printplaten hebben geen type nummer en lijken welliswaar kundig zelf gemaakt/ge-etst. Deze mixer is helemaal leeg geruimd en opnieuw geassembleerd met gereviseerde modules en netjes afgewerkte bekabeling. Hij is opgebouwd uit een mic module met panorama regeling, een toonopnemer, 2 tape units, 2 bands toonregeling, limiter, master. Na revisie ziet en klinkt deze weer als nieuw.
Inmiddels was ik de website van Eli ook al een aantal malen tegengekomen en na het lezen van de verhalen en zijn affiniteit met deze bouwpakketten leek het mij leuk om mij eens te melden en hem te vertellen over mijn philips TIK...
Mengtafel 4
Na weer wat rondscharrelen op het wereld wijde web zag ik weer aanleiding een rit richting het pittoreske Fryslan te trotseren. Dit maal om een voormalige broadcast tafel een nieuw onderkomen te verschaffen. Een zeer degelijke behuizing met 30 modules die allemaal in redelijke staat verkeren.
Mengtafel 5
Deze mixer is voor een speciale met een bijzonder verhaal. Ik zag deze mixer zo'n 1,5 jaar geleden ergens op internet staan en ik dacht wauw(!). Toevallig kwam ik deze recent weer tegen en stond deze te koop. Ik aarzelde geen moment en was er snel bij. De eigenaar van de tafel bleek de ontwerper en geestelijk vader van de modules te zijn een bijzondere ontmoeting met dito mixer.
Een fraai staaltje vakmanschap. Een binnenwerk om je vingers bij af te likken. De behuizing biedt ruimte aan 36 units. Voorzien van 2 microfoon kanalen, 1 DJ microfoon,2 toonopnemer, 2 aux, 1 radio,1 monitor, 2 scratch & rumble, precense/abcense,radio, afluistering, en last but not least. Effect module (reverb,vibrato) en.... jawel een lichtorgel.
En toen?
Nou toen was het eventjes genoeg...
Na bijna 100 units, heeft Martin voorlopig voldoende om zijn lusten op bot te kunnen vieren. Zo schrijft ie.
Poefff... gelukkig! Dan krijgen anderen ook weer eens de kans een eenheidje te scoren! Of misschien zelfs wel een klein kastje. De markt is namelijk compleet van slag, man! Er wordt in verzamelaarskringen meewarig over een 'mengpaneeleenheden bubble' gefluisterd. De hypotheekcrisis is er niets bij...
Even alle gekheid op een stokje, wij beiden hadden destijds nooit kunnen bedenken dat we elkaar ergens in 2013 digitaal zouden ontmoeten.
Vol van vervlogen tijden!
De foto's van de mengpanelen zijn eigendom van Martin de Graaf (© 2013) en vallen dus niet onder de gebruiksvoorwaarden van deze webstek!