Afbeelding van Veni etinam logo

Digging in hard ground is more relaxing to a worm than going fishing...

left spacer mid spacer article spacer

I fink U freaky...

Het is wat een gek ervoor geeft zegt men... Ouwe troep uit de kelder, waar niemand nog naar omkijkt. Of toch niet?

Het is misschien moeilijk voor te stellen maar zonder die ouwe shit zou er nu geen ie-pat, pheun of wat dan ook zijn...Enne,.. kan iemand me uitleggen wat da fok MFB freaks zijn?

Verwijzing

Dit *kuch* artikeltje refereert aan inhoud op andere websites. Omdat ik de beroerdste niet ben heb ik ze netjes voor je geselecteerd:

MFBfreaks

Omdat ik de beroerdste niet ben, nee écht niet!, gooi ik er een paar directe verwijzingen tegenaan.

Nou, leuker kan ik het niet maken!

Ik ben er al een paar jaartjes op geabonneerd bleek toen ik er nog even naar keek, maar neem er eigenlijk te weinig een kijkje bedacht ik me meteen. Ik doel op het MFBfreaks forum.

Toen ik onlangs van forumuitbater Thomas een emailtje kreeg met een fikse hoeveelheid foto's van een werkelijk gigantisch, zeg maar een ronduit asociaal groot, Philips mengpaneel. Een bak, weliswaar opgebouwd met alternatieve frontplaten, maar werkelijk stamp en stamp vol met eenheden.

Foto van MFBfreak Thomas die een aantal mengpaneeleenheden inspecteert. Snap je natuurlijk wel dat het Eli meteen begon te jeuken, maar ja, de hobbykamer hè? Die is vol. En noem me dan een xenofobe racistische fascist, maar vol is dan wel vol... toch? En ja, voordat me meeldoos weer vol wordt gesch*ten: ik heb dat gecontroleerd!

Nou wil het toeval dat Thomas en ik na zijn emailtje zomaar een beetje digitaal aan de praat raakten. Vraag me niet waarom, het gebeurt me echt nóóit. Thomas had nog wat ouwe troep liggen en hij vroeg zich af of ik er interesse in had. Gewoon omdat het (ook) hem aan het hart gaat als het wordt weggegooid. Weg is immers weg en komt nooit meer terug. Zo had hij nog wat gemonteerde Philips voorversterkertjes liggen en oh ja, of ik em dan ook meteen van een tweetal zelfbouw pakketten voor luidsprekerboxen kon verlossen. Die stonden em in de weg en hij doet er een liefhebber graag een plezier mee! Van mijn kant kon ik em weer helpen aan een high-res afbeelding van een afbeelding waar ie om zat te springen, het 'Philips mannetje'.

Stom toevallig, tja het kan vreemd lopen in het leven beste kijkbuislezertjes, moest Eli van de week net in de buurt van pittoresk Lochem, daar is het hoofdkwartier van reparateur Thomas gevestigd, zijn. Nou ja, een paar kilometertjes ervan af dan maar dat doet er nu effe niet toe. En dus was een afspraak om langs te komen bij Thomas snel gemaakt en zodoende toog Eli op weg. Routeplanner aan en gas met die bak.

Lochem, en nou kakel ik echt niet uit me nek, is niet zomaar een stadje maar één van de oudste kerspelen van de Achterhoek. Dat wist ik natuurlijk niet zomaar uit het blote hoofd maar Wikipedia wel! Ik kreeg namelijk toen ik even de

Foto van de collectie apparatuur. weg kwijt raakte en in het oude centrum terecht kwam het gevoel met een echt oud stadje van doen te hebben. En verdomd na wat gegoegel las ik dat Lochem in het jaar 1233 stadsrechten kreeg en uit een oorkonde van 1059, de oudste over deze nederzetting, blijkt dat er op dat moment al een kerk in Lochem stond zo las ik op het Wilde Wijde Wep. Tjonge dat heb ik natuurlijk weer...

Na wat wijzigingen in de opdrachten aan de routeplanner, een fikse mep erop doet wonderen, arriveerde ik bij het huisadres van Thomas. Nou ja huisadres... Zodra je binnenkomt voelde ik me bedreigd door stapels nog te repareren versterkers, luisprekers en wat al niet meer. In de werkplaats was het trouwens helemaal kwijlen geblazen. Thomas spaart eigenlijk van alles van Philips, denk ik... en dat is te zien. Van een aantal type versterkers, tuners en luidsprekers zal het me niet verbazen als ie de hele serie heeft. Meerdere malen...

Thomas is een jaartje geleden begonnen van zijn hobby zijn beroep te maken. Hij verkoopt en repareert niet alleen oude Philips Motional FeedBack luidsprekers maar ook andere Philips vintage audio spulletjes. Ook upgrades, dus het compleet vernieuwen van bijvoorbeeld oude elco's, kun je aan die gast overlaten. En als je het lief vraagt doet ie vast ook wel andere merken want ik meende toch echt ergens een Sony te zien staan.

Foto van het zelfbouw Philips mengpaneel Foto van de modulen Foto de onderkant van het zelfbouw mengpaneel.

Onder het genot van een kopje koffie kakelden we over van alles en nog wat. Natuurlijk over vroeghur en in de tussentijd wist ik op uitermate slinkse wijze ook nog een aantal in mijn collectie ontbrekende mengpaneeleenheden en originele bouwbeschrijvingen te scoren zonder ook maar één keer (serieus) te overwegen dat bakbeest van een mengpaneel, of één van de anderen, achter in de station te laden! Stations zijn in deze hobby levensgevaarlijk wist Thomas mij te vertellen...

Poeff... knap gedaan, al zeg ik het zelf... Ik kan je verzekeren dat dit de nodige moeite kostte... Mocht je interesse in vintage Philips audio hebben of gewoon meer over het onderwerp willen weten kan ik je de webstek van harte aan bevelen.

Naar boven