Afbeelding van Veni etinam logo

Digging in hard ground is more relaxing to a worm than going fishing...

left spacer mid spacer article spacer

Achterwand

Ik ben veel langer dan gepland bezig geweest met de achterwand van de NL420K kast van mijn Philips zelfbouw mengpaneel. Het viel ook niet mee om deze zo te maken als ik in gedachten had zonder weer allerlei moeilijke knutsel momentjes.

Foto van het begin aan de achterwand.

Je wilt het immers voor de kijkbuislezertjes zoveel mogelijk origineel houden... toch?

Docs

Tja, wat mot de techneut zonder documentatie? Dus, omdat ik de beroerdste niet ben, Nee, écht niet!, heb ik van het blok-diagram van dit mengpaneel een PDF in elkaar geflanst.

Met het gereedkomen van de achterwand is de basis voor het Philips zelfbouw mengpaneel die bestaat uit een voedingsrail, signaalbekabeling, in en uitgangen en een kast om de eenheden in te monteren gelegd. Toegegeven, nog niet alle bedrading is gelegd. Maar dankzij deze basale infrastructure kan het leuke werk, het revitaliseren van de mengeenheden, beginnen!

Configuratie

Op dit moment is ook de configuratie van het mengpaneel definitief. Maar wat niet lekker aanvoelde is het de kleinschaligheid van het ontwerp. Want met twee platenspeler ingangen, een stereo microfoon en drie aux ingangen lijkt het paneeltje wellicht wel wat krap bemeten. Maar is dit ook zo?

Blokschema van mijn Philips mengpaneel

Om lekker ouderwets plaatjes te kunnen draaien zijn er twee RIAA gecorrigeerde ingangsversterkers geplaatst. Ik heb gekozen voor twee stereo geregelde NL7606 eenheden. Op deze eenheid wordt net zoals de andere ingangseenheden de voorinstelling en het volume van het signaal met één draai en schuifpotmeter geregeld.
De uitgangen van deze eenheid worden net zoals die van de (AUX) stereo voorversterker voor recorder en tuner eenheid (NL7607) zonder tussenkomst van een toonregeling op de NL7609 mengeenheid aangesloten.
Het stereo microfoon kanaal daarentegen is rijkelijk met eenheden uitgevoerd. En loopt vanaf de dubbele microfoon ingangseenheid (NL7305) via de limiter (NL3717) naar de NL7416 panorama regeling en wordt met behulp van de NL3711 dubbele toonregeling die is voorzien van een presence en een absence regeling, alvorens dit aan de mengeenheid wordt aangeboden, op smaak gebracht.
Waarom voor het microfoonsignaal zo'n uitgebreide toonregeling en de overige kanalen niet zullen oplettende kijkbuislezertjes zich afvragen?.. In het verleden, en dan heb ik over de jaren 70/80 van de vorige eeuw, bleek dat het met het hoofdsignaal meeregelen van het microfoon signaal niet voldeed. De frequenties die je in een microfoonsignaal wilt onderdrukken of juist wilt benadrukken komen helemaal niet overeen met het spectrum van die andere signalen. Immers, studio opnames zijn al van een bepaalde toonbalans voorzien zodat die nauwelijks correctie behoeven. Hooguit is er sprake van 'wat op smaak brengen'. In de praktijk voorzagen daarom bezitters van deze serie mengpaneeleenheden het microfoonsignaal van een eigen toonregeling. En als je dan toch bezig bent zijn zoveel mogelijk frequenties waarop geregeld kan worden dan wel zo prettig. In mijn geval dus een drie-bander.
Er waren zelfbouwers die zover gingen een extern geregeld microfoon signaal aan het paneeltje aan te bieden. Signaal dus dat al door een limiter en een panaroma of zelfs een echo of effect generator is behandeld. Dat gaat mij echter iets te ver, t'mot immers wel leuk blijven... Maar de mogelijkheid bestaat wel! Er zijn een tweetal (LINE) ingangen op het menpaneeltje die direct, dus zonder tussenkomst van een zelfbouw eenheid, met de interne mengeenheid zijn gekoppeld. Zo kan een echte discjocky CD tafel, een hele microfoonbank of wat dan ook worden aangekoppeld. Man, wat een mogelijkheden toch weer!

En om het allemaal nóg leuker te maken, jawel!, kan op mijn Eli zelfbouw mengpaneel zelfs een equalizer of wat dan ook apparaat worden aangesloten. Na de mengeenheid (NL7609) loopt het signaal naar een schakelaar die het signaal naar de NL7412 volgversterker kan doorzetten of die het signaal naar een (DIN) bus leidt waarop een extern apparaat kan worden aangesloten die het retoursignaal via een volumeregeling naar eerder genoemde volgversterker doorzet. Nou, als dàt geen gemak is weet ik het ook niet meer...

Achterwand

De achterwand van mijn NL420K kast zag er best wel gehavend uit. Zo zat deze vol met krassen en was deze voorzien van een extra geboord gat, vlak bij die van de netvoeding doorvoer. Waarom is niet duidelijk maar zeker was dat dit gat gedicht moest worden. En dus toog Eli voortvarend aan da slag met polyester en een schuurdinges. Eén of andere 'muis', die als handige feature een aansluiting voor een stofzuiger heeft. Afijn, het resultaat mocht er zijn: een heel aardig geschuurde achterwand en een gestopt gat. Na wat gehannes met een spuitbusje zwarte verf was het resultaat heel aardig te pruimen vond ik zelf. Opvallend is wel dat op de foto, wellicht vanwege de lichtval, de oneffenheden nogal worden benadrukt... Op het oog ziet het er een stuk beter uit (écht waar!).

Foto van de dwars gemonteerde LED modulen. Foto van de montage van de G4 aansluitingen Foto van gemonteerde LED's

Omdat Eli volgens het bouwplan niet alle uitsparingen voor connectoren zou gaan benutten moesten deze worden afgedekt. In eerste instantie dacht ik aan van die vulplaatjes. Eigenlijk zijn het meer dopjes, die je in het boorgat kunt drukken. Ik heb er een paar liggen maar natuurlijk weer van een net iets andere maat en waar ik ook maar zocht, de juiste bleken onvindbaar. De uitvoeringen die ik wel kon vinden hadden altijd een net iets andere diameter! Zul je net zien natuurlijk...

Gelukkig bleek een nadenk momentje een heel patente remedie op te leveren: gewoon blinde plaatjes erachter schroeven! Met behulp van zelfborgende boutjes werden een aantal op maat gezaagde en zwart gespoten pertinax plaatjes met van die zelfborgende boutjes gemonteerd. Next!

Foto van een 220V doorvoertule.

Voor de te plaatsen schakelaar en draaipotmeter werd van hetzelfde pertinax een kleine stellage in elkaar geknutseld waarop beiden konden worden vastgeschroefd. Klein viltje ertussen en een kind kan achteraf de was doen! Hoppá, weer een vinkje op de to-do lijst...
Hoewel, de doorvoertule, dat is een deftig woord voor kabeldoorvoer, voor het netsnoer mist nog. Natuurlijk zijn er genoeg van die moderne, je weet misschien wel, van die ringen verkrijgbaar. Maar waar ik naar op zoek ben is eentje die lijkt op het origineel. Zo eentje met een tuitje eraan. Vandaar dat op de foto's de 220V kabel gewoon, dus zonder tule, door het gat is getrokken. Wie er één heeft mag me contacten (of je gaat effe naar de bouwmarkt Eli)!

Aansluitingen

In de achterwand zijn in totaal 9 DIN bussen, een schakelaar en een volume regelaar geplaatst. En omdat ik de beroerdste niet ben, Nee, écht niet!, heb ik een afbeelding voor je in elkaar geflanst. Dat geeft zo'n fijn overzicht.

Figuur die aansluitingen en regelaars op de achterwand toont.

Van rechts, de comfort-zone van Eli, naar ehhh... links: twee microfoon aansluitingen van het DIN type. Geschikt voor stereo en mono.
Twee platenspeler aansluitingen, de AUX ingang voor de recorder of tuner en de twee eerder besproken LINE ingangen. Dan volgt boven de draaischakelaar voor het omschakelen van het EXTern of interne DIRect signaal. De volume regeling voor de EXTerne signaal gevolgd door uiterst links, de uitgang (OUT). Hieronder de doorvoertule voor het netsnoer.

Bedrading

Bedrading bestaat uit afgeschermd stereo snoer. Ook wel diodekabel genoemd, in 2 x 0.14 mm². Niet kriskras door de kast maar zoveel mogelijk geordend en langs een paar profielen aluminium geleid. Hierdoor blijft het befaamde spaghetti-kluwen van draden afwezig. Foto van cadeautje van maatje, blauwe kabelbinders.

Afijn, de rest is allemaal niet zo spannend. Wel is vermeldingswaardig dat ik voor de bedrading met connectoren zwart afgeschermd snoer heb gebruikt en voor de verbindingen tussen mengpaneel eenheden onderling, wit. Zo is op afstand direct de functie duidelijk. En als aanduiding voor het signaaltype zijn de kabeltjes voorzien van labeltjes. Niets bijzonders, gewoon wat gekrabbel op van dat schilderstape.

Knutselmaatje Leen uit Utrecht mailde mij dat de truc om draadeinden met behulp van een kabelbindertje aan de blauwe connectoren te fixeren voorkomt dat de gesoldeerde draadeinden hiervan afbreekt. Erg handig, mailde hij me (thanks!). En dankzij een cadeautje van knutselmaatje André die ze op zijn vakantie adres in een winkel tegenkwam en deze volgens eigen zeggen gewoon niet kòn laten liggen zijn een groot aantal bindertjes ook in kleurig blauw uitgevoerd. Dat maakt het lekker professioneel af zo wist ie me bij overhandiging te vertellen.

Man, gekkenhuis!

Naar boven