En wat doe je dan als je de keuze hebt gemaakt dat deze doos met verschillende Microsoft Windows versies. Beta's, previews van Windows 95, Office 95,... White Papers, noem maar op. En oh ja, ook een setje OS2 Warp van IBM. Een betere plek dan zomaar ergens in de kelder heeft verdiend? Eerst maar eens op een digitale marktplaats plempen zo bedacht ik. Wellicht dat er iemand interesse heeft in die ouwe kompetoeter meuk uit 1995.
Hoe komt Eli überhaupt aan al die ouwe meuk?
zullen kijkbuislezertjes zichzelf afvragen... Nou, rond 1994 was Eli BETA tester van het hagelnieuwe 32-bit besturingssysteem van Microsoft Windows 95. Een nieuw product dat het succesvolle Windows 3.x besturingssysteem moest gaan opvolgen en waar Microsoft al tijden aan werkte. Er werden duidelijk geen risico's genomen en daarom werden er talloze BETA en preview versies van Microsoft Windows met de codenaam "Chicago" uitgezet. Ook van Office 95 trouwens, en ook daar heb ik een CD-Rom setje van in die doos liggen. Veel belang stelde Microsoft in een goede ondersteuning van partijen zoals Novel Netware. Een netwerk besturingssysteem waar ik destijd helemaal 'in zat' zoals dit zo mooi heet en dat voor veel ondernemingen in die tijd hét defacto netwerk besturingssysteem was. Microsoft had eerder al met haar Windows for Workgroups 3.11 heel succesvol aansluiting op de Netware Client voor DOS/Windows weten te vinden. Zodat PC's gebruik konden maken van (support voor) 32-bit bestandstoegang, fax mogelijkheden en groep calenders. Daarbij konden Novell mountpoints (gebruiker toegankelijk gebied op een NSS volume) als gedeelde schijven op DOS/Windows PC's worden gekoppeld. Wat toen al opviel was de achterstand van Big Blue in deze markt. Eigenlijk deed die helemaal niet mee maar daar leek verandering in te komen.
Start me UP!
Ik weet nog goed het moment van Microsoft Nederland twee Strategic 'White Papers', System Management Architecture
en Adding Value to Connected Windows-Based PC's
met nog wat andere meuk thuis per post te ontvangen. Dát moest wel belangrijk zijn, zo'n 'White Paper'!.. Tóch?.. Ja mensen, de vlag ging uit... nou ja,.. bijna... Want al vrij snel waagde IBM, eerder dan Microsoft, de sprong om haar 32-bit consumentenversie 3 van OS/2 Warp in de markt te zetten. Zou Microsoft de boot missen? Waar bleef Windows 95?
Gehaaste spoed is zelden goed. Zo bleek toen de lancering van OS/2 Warp voor IBM uitliep op een debacle. De ondersteuning voor CD-Rom loopwerken liet te wensen over, en dit was meer dan 'ongelukkig' te noemen. Consumenten waarvan, tijdens de upgrade naar Warp of de installatie hiervan, de CD-Rom plots niet meer werd herkend terwijl daar wel de noodzakelijke installatiesoftware op stond waren snel 'uitgewarped'... zo werd er gegrapt. Minder grappig was dat het klachten regenden die in kranten en menig computerblad breed werden uitgemeten. Een ernstige misrekening van IBM. En zo veranderde in enkele weken tijd de run van consumenten op het product naar spitsroeden lopen voor IBM. En ondanks dat in de periode erna de ondersteuning voor hardware aanzienlijk werd verbeterd. Was Microsoft in de tussentijd met de lancering van haar Windows 95 wel gigant IBM op de consumentenmarkt (in 1995) voorbij gestreefd. Zover zelfs, dat eind 1997 IBM op de consumentenmarkt klaar was met Warp... en kort na versie 4 de stekker eruit trok. OS/2 was vanaf dat moment een niche product.
Die lancering van Microsoft Windows in 1995 heb ik trouwens van dicht bij mee mogen wonen. Tijdens het nummer Start Me Up
van de Rolling Stones, een verwijzing naar de 'startknop' in deze Windows versie, liepen verschillende Microsoft bobo's waaronder de directeur Nederland, al petjes het publiek in gooiend, van achter in de zaal naar het podium vooraan. Helaas heb ik hiervan geen enkel aandenken en jammer is dat ik nergens een fillempie of een fototje hiervan heb kunnen vinden. Niet zo vreemd eigenlijk, want 1995 was niet een tijd dat iedereen met een foto of videocamera rondliep... Nokia was net bezig de eerste mobiele telefoons aan de man te brengen.
Windows 95
Er is veel online te vinden over het belang van Windows 95. En mogelijk dat het veel kijkbuislezertjes nauwelijks iets interesseert, want ja: ouwe meuk geneuzel, maar deze Windows versie heeft de weg naar het succes van het besturingssysteem en nog meer die van Microsoft als bedrijf bepaald. Ondanks dat velen Microsnot, zoals deze vaak spottend door critici werd genoemd, er volgens hen destijds niet écht iets van wist te maken. Een eigenlijk oneerlijk oordeel, nu ik er nog eens over nadenk. Want is niet alles moeilijk voordat het makkelijk wordt? En is het dan niet logisch dat het niet meteen 'perfect' is zoals vaak door tevelen meteen wordt geëist? Met andere woorden, als alles moet groeien waarom mogen dit soort producten dit dan niet? Microsoft was er al die decennia maar wel mooi druk mee. En waren er anderen?.. Nou niet zoveel! Wat ik maar wil zeggen, terugkijkend anno 2022, heeft Microsoft producten neergezet die door miljarden mensen worden gebruikt en waarvan ik durf te stellen dat deze onze manier van leven behoorlijk heeft veranderd!
Allemaal vanaf die eerste Windows 95. Met de introductie van Internet Explorer, eerst als 'Plus! for Windows 95' toevoeging en kort hierna in de vorm van de Internet Starter Kit (yep, ook die zit in de doos). En de uitgifte van de OEM Service Releases, afgekort tot OSR, waarmee telkens de functionaliteit van Windows 95 werd verbeterd. Verbeteringen zoals bij diensten als Windows Update, die na al die jaren zijn doorontwikkeld tot wat ze nu zijn. We kunnen rustig stellen dat Windows 95 de moeder van alle volgende Windows versies is geweest. En JA dus ook die van de minder geslaagde versies zoals de Millenium Edition (ME) of Windows 8. Alhoewel hierover de meningen zijn verdeeld. Het is een beetje afhankelijk van hoe je er naar kijkt. Zo werd bijvoorbeeld door veel consumenten de 'meer ellende', de Millenium Edition (ME), als ramp ervaren. Voor Microsoft betekende deze versie echter met alle verbeteringen onder de motorkap op het gebied van beveiliging een mijlpaal!
Maatje verzamelaar
Afijn, terug naar die doos... die ging dus een digitale marktplaats op. Zo had ik besloten. En het was niet lang na plaatsing van de advertentie dat het biedingen regende! Ook een zekere Hans deed een bod en na wat heen en weer gemeel bleek dat Hans al jaren druk is met verzamelen van computersoftware. En daar over wel het één en ander over aan mij kwijt wilde:
Ik wilde zo halverwege de jaren '90 al een computer hebben. Maar had toen het geld er niet voor, ik verdiende in die jaren niet echt veel. Omgerekend in guldens zou vandaag de dag daar niemand meer zijn of haar bed voor uitkomen. Maar goed het was een andere tijd...
De interesse onstond al in mijn schooltijd op de LTS. Op deze school kreeg ik ook computerles en ik snapte er toen helemaal niks van. Het was de tijd dat de PC's nog op MS-DOS draaide en werkte met het handmatig intypen van commando's ipv het aanklikken van icoontjes.
In de late jaren '90 had ik genoeg geld gespaard o.a met overwerken om een nieuw exemplaar aan te schaffen. Maar toen ik in 1999 hoorde over de milleniumbug waardoor PC's raar konden gaan doen heb ik gewacht met de aanschaf tot na januari 2000. Het bleek achteraf een storm in een glas water te zijn geweest. En de eerste PC die ik toen kocht heb ik nog steeds. Een Packard Bell met een ingebouwde DVD brander. Voorzien van de eerste generatie 15 inch flatpanel monitoren. Deze kon je toen niet los kopen want de oude CRT monitoren waren nog de norm. Het was de tijd van de inbelmodems, de kosten voor een helpdesk bij PC problemen waren toen al 1 gulden of iets meer per minuut. Hele dure waren toen ACER en COMPAQ. Gelukkig heb nooit ondersteuning nodig gehad en kon de problemen altijd zelf oplossen en las ook blaadjes als ComputerIdee en PCM, wat meer voor de proffesionals was.
Omdat ik geen zin had om in mijn woning netwerkkabels te trekken heb ik gewacht tot de eerste draadloze modems werden uitgebracht. In 2004 kocht ik mijn eerste van het merk THOMSON en had een onbeperkt internet abonement. Helaas heb ik een paar keer een hardnekkig virus binnen gehad. Dat zich niet liet verwijderen zodat herinstallatie nodig was. De virusscanners waren toen nog niet zo goed als nu en er glipte er wel eens één doorheen!
Op mijn vraag wat Hans allemaal verzamelde gaf hij aan buiten besturingssystemen ook 8- en 16-bit computerspellen te sparen. De interesse daarvoor begon in de Arcade speelhallen. Pacman en Space Invaders speelde ik toen veel. Nu spaar ik dergelijke spellen en besturingsystemen omdat ik ze mooier vindt dan b.v het saaie maar wel goede windows 10. Ik houd van de oude klassieke interface van de oude windows systemen en spellen waar ik er behoorlijk veel van heb.
Het lijkt me dat dit een goede plek is voor al die ouwe meuk uit een tijd, lang geleden. Vandaar dat ik als verzamelaar van ouwe Philips meuk met plezier de héle doos aan maatje verzamelaar Hans heb overgedaan.