Wanneer je als zelfbouwert uit de vintage serie mengpaneeleenheden van Philips een wat groter mengpaneel wilt bouwen dan dien je verschillende mengeenheden aan elkaar te koppelen. Met de kleinste configuratie kom je op 2 mengeenheden uit die je 11 stereo ingangen oplevert. Wil je vol uit, dan heb je 7 mengeenheden nodig. Maar deze configuratie levert je dan wel 36 ingangskanalen op! Oké, toegegeven, nog méér kan ook natuurlijk maar het geheel wordt dan wel extreem groot. En met zoveel ingangskanalen is het, als je er even over nadenkt, ook wel logisch dat je dan ook meerdere uitgangskanalen wilt. Maar ja, de beschikbare ruimte hè?
IC keuze
Internetmaatje Edwin vond niet alleen de zes standaard ingangskanalen wat aan de magere kant. Maar miste eigenlijk ook een mute functie. En meerdere uitgangskanalen. Dat ook... En omdat ook in grotere mengpanelen ruimte een 'dingetje' is moest het geheel, als het even kan, wel allemaal in de ruimte van één eenheid passen.
Man, moeilijk,.. moeilijk!
Na wat geëxperimenteer is voor de versterking van de ingangssignalen gekozen voor de LM3900. Dit IC wordt geleverd met vier
Op-Amps in één 14-pins 'dual-in-line' behuizing (DIP). En is een versterker met zeer hoge versterking die veelvuldig wordt gebruikt in alle elektronicagebieden. Omdat de LM 3900 met slechts één voeding kan worden gebruikt, die tussen 4 en 36 volt kan liggen, past dit IC in een breed scala aan bestaande schakelingen en systemen. Het gemengde audio-signaal wordt aangeboden op een spanningsgestuurde MUTE-audioschakeling met behulp van het CMOS IC CD4066 en de LF356 (of TL 074, 084)waardoor met één druk op de knop het signaal op nul kan worden gezet. Omdat Edwin van als zijn versies een daadwerkelijk gebouwd exemplaar test durft hij van dit ontwerp te zeggen dat deze
uitermate goed werkt
.
Ontwerp
Het ontwerp bestaat uit een drietal elementen; een mengtrap, gevolgd door een spanning gestuurde MUTE en een (tussen)buffer. Voor de ingangskanalen maakt de 8-kanaals mengtrap gebruik van 4 LM3900 IC's. Dit ontwerp is in de Elektuur Halfgeleidergids van 1976 gepubliceerd waarvan je links in dit venster een PDF kunt downloaden. Maar waarvan Edwin opmerkt dat de getoonde mute schakeling in zijn toepassing erg slecht werkt en dus is weggelaten. Het gemengde audio-signaal wordt aangeboden op een spanningsgestuurde MUTE-audioschakeling met behulp van het CMOS IC CD4066 en de LF356 (of TL 074, 084), waardoor er nauwelijks ruis zal ontstaan.
aldus Edwin. Van het geheel is onderstaand schematje getekend waarin voor de weerstanden waarmee de versterking van de voortrappen ingesteld kan worden (R5, R7, R9 en R11) een waarde van 47K is opgegeven maar waarvoor op de PCB uiteindelijk als waarde 33K is gekozen. Waardoor er ietsiepietsie meer signaal kan worden toegevoerd.

Daarna volgt een buffertrapje waar Edwin helemaal verknocht aan is, dit omdat de schakeling in al z'n testen meer dan perfect werkte in combinatie met de MUTE-schakeling. Het ontwerpje is naar zijn zeggen praktisch overal te gebruiken als tussenbuffer met een instelbare versterkingsfactor en een regelbereik tot wel 10 Veff!
. De schakeling is ontworpen als buffer tussen voor- en eindversterkertrappen en kan moeiteloos meerdere gelijke belastingen aansturen en is om die reden prima als distributieversterker in te zetten voor 1 tot 4 uitgangen. Het geheel bestaat uit twee printen die op elkaar gesandwiched dienen te worden. En achter één enkele (standaard) frontplaat passen!
PCB A werkt op een enkele voedingsspanning van plus 15 Volt dat op de print met behulp van een spanningsregelaartje uit de 24 Volt wordt betrokken.
PCB B heeft echter een symmetrische voedingsspanning van 15 Volt nodig die extern zal moeten worden betrokken. De (hulp)voeding voor de schakeling rond de CD4066 is ondergebracht op PCB B.
Erg ingewikkeld is het allemaal niet. En de Sprint layouts met allerlei ander leuk spul kun je links in het scherm downloaden.