Gedrukte
schakelingen
Basisprint rechts voor bouwkit BBO863
Voorbeeld van huisgemaakt printplaatje.
Printplaten of gedrukte bedrading zelf maken is echt niet zo moelijk.
-Meestal gebruiken we printen met een lichtgevoelige laag en word met "UV licht" het ontwerppatroon in deze laag gebrand. Met speciale ontwikkelaar vloeistof kan nu de lichtgevoelige laag waar de printplaat belicht is verwijderd worden. Wanneer men maar af en toe een print wil maken is deze methode duur, neemt ook wat tijd in beslag en naast de belichtingsbak heeft men ook nog enkele vloeistofbaden nodig.
-Printbanen tekenen kan ook met een watervaste stift maar de afwerking hiervan is toch verre van perfect te noemen.
-De methode die we hier gaan gebruiken is toch wel wat eenvoudiger, beterkoop en bovendien kan ze ook gebruikt worden voor het afdrukken van een componentenlayout aan de koperzijde of componentenzijde van de print.In de beginfase zal je toch wat moeten experimenteren om goede resultaten te bekomen. Niet alle printjes en fotopapier zijn geschikt voor deze methoden.
* De afdruk van een componentenlayout gaat perfect op printplaten met een epoxy basis *
* Fotopapier wat ik momenteel gebruik .......*
-EPSON Photo Quality Glossy paper artikelnummer Epson S041126
-Agfa Photo Paper Glossy for all inkjet printers (240g/m²)
-PCB designer software of degelijk tekenpakket
-Glossy fotopapier (voor inktjet printer)
-Een Laserprinter
-Strijkijzer of strijkbout
-Kalkpapier
-Epoxy Printplaat
-Etsvloeistof
Wat hebben we allemaal nodig....
Hoe gaan we te werk....!!!
-Als voorbeeld maak ik de gedrukte bedrading voor de POLYKIT voeding BEO168. De bouwkit werd onlangs aangekocht echter zonder printplaat.
-Aan de hand van de componentenlayout en compo- nentengegevens in de originele handleiding (BEO168) plus een explosietekening van de voeding word er een printontwerp opgemaakt. De ontwerpgrootte is 1/1 en er word getekend met een min. resolutie van 300 pixels / inch.
-Het printontwerp word opgemaakt in verschillende lagen of layers. Je kan op deze manier makkelijk wijzigingen aanbrengen, gemaakte fouten snel corrigeren en aparte afdrukken maken van printbanen of componentenlayout. In principe worden er vanaf het begin met zeer veel layers gewerkt maar men kan deze achteraf reduceren tot volgende lijst.
-printbanen.
-componenten.
-componententekst.
-soldeerogen en trafopinnen.
-Er word nu met de laserprinter twee afdrukken gemaakt op Glossy fotopapier. Let op dat de layouts juist worden afgedrukt. in beide gevallen moet het spiegelbeeld worden afgedrukt. Het spiegelen van de afbeeldingen kan je vanuit het tekenpakket of vanuit Windows.
1-Afdruk van de printbanen.
2-Afdruk van de compnentenlayout.
Het afdrukken op fotopapapier
Printlayout compleet
Het afstrijken van de layout op de print
-De Epoxyprint word op maat gezaagd en goed ontbraamd. Het koperoppervlak word nu gereinigd met staalwol en daarna goed ontvet met zuivere Aceton (geen dissolvant of nagellak remover).
-Het strijkijzer of strijkbout word ingesteld op katoen (op één na de hoogste stand). De print word tijdens het afstrijken zeer heet en om de tafel te beschermen gebruik ik als ondergrond een stuk vezelplaat.
-De foto met printbanenafdruk word nu precies op de koperlaag gelegd gevolgd door een laagje kalkpapier of ander hitte- bestendig papier. De uiterste lagen van het fotopapier zijn lichtjes geplastificeerd en het kalkpapier voorkomt dat het strijkijzer zal kleven aan de foto.
-Het strijken gebeurd gelijkmatig en vooral de zijkanten van de print zijn belangrijk.
-Drie randen worden afgeknipt op maat van de print. Aan de vierde rand laat men een strook zitten voor het hanteren van de foto.
Vóór het etsen heb ik de tonerlaag van een aantal eilandjes moeten herstellen. Je kan dit makkelijk zien op de geëtste print.
Volgorde van de lagen.
Er word een aantal minuten gestre- gestreken tot het fotopapier lichtjes begint te verkleuren.
De kalklaag word verwijderd en de print word nu ondergedompeld in koud water.
Na ongeveer een half uurtje in het water kan je de foto voorzichtig verwijderen van de print. Op de foto blijft er nagenoeg niets meer over van de toner, deze heeft zich nu gehecht aan de koperlaag. Eventuele foutjes kan je makkelijk herstellen met een fijne watervaste stift.
De gedrukte bedrading is gereed....
-Aan beide zijden van de print komt nu een afwerkingslaag. De klaarlak word met een spuitbus aangebracht en zorgt voor extra bescherming van de oppervlakte. De klaarlak vormt geen enkel probleem bij het solderen op de soldeereilandjes. De gaatjes worden geboord en gaten waar de trafopinnen komen worden gefreesd.
-Het aanbrengen van de componentenlayout gebeurd op dezelfde manier als het aanbrengen van de printbanenlayout. Men kan de foto van de componentenlayout makkelijk uitlijnen door het geheel (print + foto) voor een bureaulamp of andere felle lichtbron te houden. Eéns de juiste positie is bepaald moet men er voor zorgen dat de foto niet meer kan verschuiven t.o.v. de print.
-Het eindresultaat is een Semi professionele print met mooie componentenafdruk. De bouwkit is nu compleet en kan worden toegevoegd aan mijn verzameling.
..........OP naar een volgend project..........
Mocht u nog vragen hebben .....
stuur gerust een mailtje ....
1-
2-
Printbanen lay-out
Componenten lay-out
Afdruk op fotopapier