Veni etinam logo.

Digging in hard ground is more relaxing to a worm than going fishing...

left spacer mid spacer article spacer

Inhoud

Dat het vullen van zo'n glazen doos nog niet zo eenvoudig is kun je lezen in de onderwerpen van dit blog. Lees alles over plantjes die doodgaan ondanks dat de literatuur vermeld dat iedere halve gare ze in leven zou moeten kunnen houden.

Verwijzingen

Na

een paar weekjes blijken de Limnophila's helemaal niet zo eenvoudig te houden als dat ik me had laten aanpraten. Sterker nog, het zijn ronduit slijmerds! Na twee weken is er nauwelijks iets van over gebleven en na wat speurwerk op het web las ik dat meer aquarianen hiervan last hadden Echt duidelijk waarom deze plant zo makkelijk en snel kan verslijmen is het niet. Pech dus, de twee stekjes die ik nu nog heb laat ik mooi staan misschien wordt het nog wat.

Foto van de zojuist ingerichte Red Sea Max

Ik heb de RSM met wat verschillende basalt stenen die ik van een goede vriend in het buitenland heb gekregen en grind verder opgeleukt, hoog tijd dus om de bak met verschillende plantjes in te richten. Ik heb gekozen voor een tweetal forse plantensoorten die achterin de bak worden geplaatst en één wat lager plantje voor de voorgrond. Ik ben er dan nog niet maar ik wil eerst zien wat er van deze aanschaf uiteindelijk overblijft.

Hygrophila corymbosa

Deze rechtopstaande stengelplant uit Azië is bekend onder een groot aantal synoniemen te weten Nomaphila siamensis, Justicia stricta, Nomaphila stricta en Hygrophila stricta. De Hygrophila schijnt het meeste voor te komen in Thailand maar de literatuur spreekt ook over Zuid China, Vietnam en Cambodja. De variëteit die ik heb aangeschaft blijkt een 'Siamensis' te zijn en deze zou volgens opgave geschikt moeten zijn voor een Dh die ligt tussen 1 en 20. De PH tolerantie ligt tussen de 5,5 en de 8 en dat komt mooi uit want mijn laatste meting van het aquarium water gaf een PH van 8 aan.

Foto van de Hygrophila corymbosa siamensis.
Deze plant ken in nog van vroeghur toen ik een gezelschapbak had staan. Toen bleek deze plant ietwat gevoelig voor te weinig licht te zijn maar ik denk nu met tweemaal 55 watt T5 compact voldoende licht te hebben.

Ik heb de Hygrophila tussen rechts-achter tussen de grote steen en mijn imitatie boomwortel staan wellicht groeit deze uit tot de hoogte die is opgegeven, namelijk 40 cm hoog.

Microsorium pteropus latifolia

De Microsorium pteropus latifolia, oftewel de Javavaren, komt eigenlijk overal in Azië voor. De plant kan zo'n 50 cm hoog worden en zou een matige belichting verlangen... oeps... ik weet niet of de lichtopbrengst van mijn T5 compact lampen als 'matig' kan worden omschreven. Gelukkig zijn er ook bronnen die melden dat deze plant gerust veel licht mag hebben.

Foto van de Microsorium pteropus latifolia.
De Javavaren wordt door velen als standaard gezien en eenvoudig te houden, hmmm heb ik dit niet eerder gehoord?

Ook deze plant plaats ik zoveel mogelijk op de achtergrond, twee met de wortels ingegraven en twee met de wortels tussen wat stenen geklemd. Volgens de literatuur namelijk zou de Javavaren zijn wortels niet in de grond willen hebben maar vrij in het water. We zullen zien of dit zo is!

Cryptocoryne wendtii

Als iets lagere voorgrondplant heb ik de Cryptocoryne wendtii uitgekozen en ook dit is een oude bekende van vroeghur. Vindgebied voornamelijk Sri Lanka, hoogte tussen de 10 en 25 cm, geschikte Dh tussen 1 en 30, PH tussen 5,5 en 8.

Foto van de Cryptocoryne wendtii.
Volgens kenners de meest aan te bevelen Cryptocoryne. Past zich zeer makkelijk aan waardoor deze plant in elke watersamenstelling is te houden.

Volgens opgave zijn de bladeren van deze plant 'elliptisch tot zeer smal elliptisch of smal lancet tot smal eivormig'. Lees deze regel gerust nog een paar maal, dat heb ik ook gedaan ... In ieder geval is de bladrand gaaf of gegolfd en de kleur van de bladeren zijn donkerbruin, soms wat gemarmerd.

Vloeibare plantenvoeding

Om de plantjes een goede start te laten maken gebruik ik buiten de voedingsbodem een vloeibare plantenvoeding die ik een tijdje geleden op een beurs cadeau kreeg.

Afbeelding van de Colombo plantenvoeding
Volgens opgave van de fabrikant is deze plantenvoeding waarin geen nitraten en fosfaten zouden voorkomen ontwikkeld in samenwerking met Nederlands grootste kwekerij van aquariumplanten en bevat het hoogwaardig ijzer en alle mineralen en sporenelementen die nodig zijn voor een perfect plantenbestand.

Lijkt dit nu zo of leest dit een beetje als reclame maken? . nou vooruit,..omdat het gratis was!

Naar boven