Digging in hard ground is more relaxing to a worm than going fishing...

Red Sea Max

Na een onderbreking van jaren kocht ik in 2008 een Red Sea Max 130 (minirif) aquarium en bouwde deze om naar zoetwater. Een Zuid Azië biotoop, zo rond het gebied van Vietnam.

Foto de Red Sea Max ingericht als Zuid Azie biotoop.

En Nee, ombouwen naar zoetwater doe je niet door de bak alleen met zoetwater te vullen...

Red Sea Max

In 2008 kocht ik een Red Sea Max 130 aquarium en bouwde ik deze om naar zoetwater.

In de bak werd een imitatieboomstam van epoxy gemaakt en hierin kwam een Easy Carbo CO2 apparaat te hangen. Het water uit het filter werd in de imitatieboomstam gepompt. En de aanwezige PL verlichting werd van een diminstallatie voorzien.

Omdat de aanwezige pompen bedoeld waren voor een zee aquarium en vissen en planten door de sterke stroming bijna tegen de voorruit werden gedrukt ben ik druk geweest met alternatieven. De originele pompen maakten ook nog eens idioot veel herrie!

Als biotoop heb ik gekozen voor Zuid-Oost Azië. Hoofdbewoners waren jarenlang een stelletje Roodrug paradijs vissen, met de nodige kroost...

De originel PL techniek vrat niet alleen veel energie maar produceerde ook erg veel warmte. Zoveel zelfs dat op veel plekken het plastic van de kap vervormt raakte. De transparante afdekplaat werd gelig en plastic schroeven braken af. Daarom is er tot twee maal toe een LED verlichting, inclusief dimmer, in geknutseld.

De eerste versie (in 2015) was een probeersel: kon er voor de planten genoeg licht worden geleverd? En hoe hielden de dieren in de bak zich eronder? In 2019 gevolgd door een zwaardere installatie die, bij volledige verlichting gedurende het midden van de dag, zo'n 50 watt energie verbruikt. De helft van de originele PL techniek.

Waardering RSM

Uiteindelijk heb ik midden 2020, toen bleek dat steeds meer onderdelen niet meer leverbaar waren, of alleen tegen idioot hoge (import) prijzen, de Max 'uitgefaseerd'. De Red Sea Max 130 is een leuk model aquarium waar ik veel plezier aan heb beleefd maar die uiteindelijk de belachelijk hoge aanschafprijs in verhouding tot de kwaliteit in die meer dan 12 jaar bij mij niet waar heeft kunnen maken.

Babies!
6 Januari 2018, zaterdag Meer lezen?
Foto van de RSM in januari 2018

Omdat het alweer een tijdje geleden is dat ik iets over mijn Max *kuch* gepubliceerd heb, even een update. Geen idee of er iemand op zit te wachten. Maar meer om te voorkomen dat iemand later begint te zemelen dat ik de kijkbuislezertjes niet op de hoogte heb gehouden en daarom dus nalatig ben...

Ik heb namelijk nieuws! Blij nieuws zoals dit heet!

Ik heb slakken!., babyslakken wel te verstaan. Twee stuks!

Red Sea Max
18 maart 2012, zondag 13:00
Foto van de begroeide Red Sea Max met links Fred en rechts een dochter gemaakt op 18 maart 2012

Zomaar een met de Koreaan gemaakte foto van de Red Sea Max zoals deze er vandaag op deze regenachtige dag bij staat.

In het midden de met javamos begroeide imitatie boomstam, hieraan hebben zich enkele Javavarens gehecht. Rechts een dochter van Fred en Truus en linksboven op zijn vaste hangplek, waar hij wekelijks aan een nieuw schuimnest begint omdat ik het vorige dan vernietigd heb, de trotse paradijsvis Fred.

It's a dirty job...
11 Oktober 2009, zondag Meer lezen?
Foto de wafel van de Carbo Plus die wordt schoongemaakt.

Toen ik de sitemap van deze webstek eens aan het door snuffelen was bemerkte ik tot mijn schrik dat het alweer bijna een jaar geleden was dat ik beloofd had iets over de Carbo Plus te schrijven...

Caridina multidentata
27 September 2009, zondag Meer lezen?
Foto van een speedboot op de rivier de Lek bij Wijk bij Duurstede.

Hoe kan in godsnaam de aanschaf van Caridina multidentata garnalen leiden tot een gezellig dagje uit in Wijk bij Duurstede?

Wat heeft de stoomboot van Sinterklaas hiermee te maken en wat da fok zijn nu weer 'jekko dagen'?

Round en round
7 Februari 2009, zaterdag Meer lezen?
Foto van de ingerichtte Red Sea Max.

Weer een jaar voorbij en als je even niet oplet zit je zo weer in februari een stukje voor de webstek in elkaar te flansen. Even snel een update, Fred en Truus hebben tot nu toe een vijftal kinders op de wereld, ok in de RSM, weten te schoppen. Gezien het verschil in grootte hebben Fred en Truus zich meermalen op het liefdespad begeven. De kleinste is namelijk net aan een 5 millimeter en de grootste is een heuse anderhalve centimeter, wat.. wel 2 centimeter groot!

Carbo watte?
19 Oktober, zondag Meer lezen?

Het Carbo Plus concept bestaat uit een apparaat dat op het lichtnet wordt aangesloten en die een koolstof staaf die zich in het aquarium bevindt onder spanning zet.

Grond, stenen, plantjes en beestjes
5 Oktober 2008, zondag Meer lezen?
Foto van net met planten ingerichtte Red Sea Max.

De RSM staat sinds halverwege augustus gevuld met plantjes en sinds net aan twee weken hebben de eerste beestjes, slakken en garnalen, een plaatsje in de bak gevonden. De tijd van de techniek zeg maar het hak en breek werk ligt nu achter me. D'r moét nu iets in!

Beestjes!
28 September 2008, zaterdag Meer lezen?
Foto van een kleine slak die voortsjokt op het blad van een plant.

De eerste beestjes hebben bezit genomen van de RSM! Ok toegegeven het heeft éven geduurd maar ja.. dan heb je ook wat. Na weken van inwateren, en het laten rijpen van het aquariumwater is het dan toch eindelijk zover!

Grond, stenen en plantjes
13 September 2008, zaterdag Meer lezen?
Foto van de net ingerichtte Red Sea Max

De RSM staat sinds halverwege augustus gevuld met plantjes en sinds net aan twee weken hebben de eerste beestjes, slakken en garnalen, een plaatsje in de bak gevonden. De tijd van de techniek zeg maar het hak en breek werk ligt nu achter me. D'r moét nu iets in!

Grond,stenen en...plantjes
23 Augustus 2008, zaterdag Meer lezen?
Foto van de net ingerichtte Red Sea Max

De eerste levende wezens, tenminste die van het soort die je kunt zien en dan nog wel groen van kleur, hebben zich genesteld in de RSM!

Aquarium meubel
6 April 2008, zondag Meer lezen?
Digitale afbeelding van het tafelontwerp

Meubelmaakster Winnie van Oosten van Meubelmakerij Intarsia in Haarlem melde mij dat het door haar gemaakte aquarium onderstel klaar was. Ik had haar enige tijd terug hier opdracht toe gegeven omdat het originele RSM meubel gewoon niet in mijn interieur paste.

Daar staat ie dan!
6 Februari 2008, woensdag Meer lezen?
Foto van de uitgepakte Red Sea Max

Als opening van het dagboek een foto van de aanschaf op 6 februari 2008 , een in zwart uitgevoerde RSM inclusief meubel.

Naar boven