Afbeelding van Veni etinam logo

Digging in hard ground is more relaxing to a worm than going fishing...

left spacer mid spacer article spacer

No Shit...

Niet alles is shit...
Oké toegegeven in het leven van een notoire zeikerd zijn dergelijke momenten zeldzaam, maar er is ook nog wat te vieren. Jawel!

Verwijzingen

Dit artikel refereert aan inhoud op andere websites.

Er was

gisteravond rond een uurtje of 9 s'avonds - eigenlijk meer precies omstreeks 21:15 - aan de hemel uit Zuidelijke richting een stip zichtbaar die binnen enkele minuten naar oostelijke richting bewoog. Het was uiteindelijk niet meer dan een wit stipje waarvan je niet zeker wist wat het nu eigenlijk was. Duidelijk was dat het stipje absoluut niet leek op die van de vele vliegtuigen die hier in de buurt rondvliegen en pas toen de laptob er aan te pas kwam en bleek dat de ISS tracker een positie opgaf pal boven ons kikkerlandje wisten ik het zeker! Nee, niet dat ik treinconducteur wilde gaan worden.. dit stipje was het International Space Station!

foto van laptop die de internet tracker geopend heeft.
Met een noodvaart bevond het complex zich boven Kazachstan en koppelde de spaceshuttle Discovery zich hiervan los. Natuurlijk was ik weer te laat met de Koreaan in stelling te brengen en dus had ik mezelf er maar bij neergelegd alweer een belangrijk moment in de menselijke geschiedenis van mijn kant onbeschreven te hebben gelaten of hoe je dit ook maar mag noemen.

Oké toegegegeven, we kunnen erover twisten of optekening door mijn hand van wat dan ook überhaupt ergens aan zou kunnen bijdragen maar daar hebben we het nu effe niet over..... Maar toch, als Gerald Joling op een boot in Amsterdam gedurende de Gay-parade in het nieuws kan komen waarom dit gegeven dan niet? Top - fijn dat je begrijpt wat ik bedoel: terug naar waar het over ging.

Na wat gepruts met de website die de baan van het ISS weergeeft viel het me op dat de baan van ISS wellicht nogmaals over ons deel van deze aardkloot zou voeren. En shit... dit terwijl die vliegende zeepkist Discovery was losgekoppeld en zijn eigen baantje eronder ging trekken. Lang hoef je daar trouwens niet op te wachten, beide krengen hangen op zo'n dikke 400 kilometer hoogte boven de aarde en bewegen zicht met de idiote snelheid van 28000 km per uur voort waarmee beiden in anderhalf uur tijd een heel rondje om de aarde kunnen maken.

Nou ik kan je verzekeren dat ik toen slechts enkele ogenblikken nodig had om de Koreaan in stelling te brengen.. Met, hop, een oud statief uit de kast - een paar meter verlengsnoer voor de sap - en een stoel in de ene hand en een koel biertje in de ander op naar het balkon! Met één oog op de tracker snel even een paar test fototjes gemaakt... tja je weet maar nooit... En tjakka!!!!

Tja het is nauwelijks te zien maar dat puntje bewoog! Echt!.... Voor alle zeikerds heb ik een hele rits fototjes gemaakt en zelfs een filmpie geschoten! En dat allemaal opdat niemand kan gaan lopen zemelen over verborgen filmstudio's en dergelijke. Nee... this is da real thing! Ik stond erbij en keek ernaar...

Foto genomen op het balkon die de laptop weergeeft. Zonder nu direct als een sentimentele ouwe gek over te willen komen wil ik toch wel even stellen het wonderlijk te vinden om vanaf mijn balkon met een biertje in de hand een ruimtevaartuig op honderden kilometers hoogte met een duizelingwekkende snelheid voorbij te zien komen.

Toegegeven, de door mij gemaakte beelden zijn absoluut niet spectaculair zeker niet als je bedenkt dat de foto's gemaakt zijn met een simpele Koreaan vanaf een balkon gelegen in een omgeving die werkelijk vergaat van de lichtvervuiling.. Maar mocht je interesse door deze beelden zijn gewekt in het wel en wee van de bewoners van het International Space Station dan moet je zeker één van de verwijzingen eens aanklikken. Ik ben er zeker van dat deze je een heel eind op weg in de wondere wereld die ruimtevaart heet zullen helpen.

Naar boven