Over...|   Contact

Afbeelding van Veni etinam logo

Digging in hard ground is more relaxing to a worm than going fishing...

spacer spacer spacer

Boys Toys

Stuff voor échte mannen!

Oude zwart/wit foto van een gigantische dieselmotor.

Die krijgen er een brok van in hun keel en pinken stiekem een traantje weg...

Favorieten

Ik kan het me bijna niet voorstellen maar mocht je déze webpagina in je favorieten willen opslaan dan kan dit door hier te klikken.

Qrcode

Dit is het moment,..

QRCode

voor je het weet is ie weg, foetsie!

Verzamelen!
28 Juli 2018, zaterdag
Foto van een lekker koel glassje bier.

Via een bekende digitale marktplaats kwam ik in contact met Bravo104 uit Almere. Deze had wel interesse in de 2010 editie van mijn Conrad retro radio bouwdoosje dat ik daar onder condities voor een spreekwoordelijke 'appel en een ei' had aangeboden. Bravo104 was benieuwd waar die heen moesten, die appel... en dat ei. En wat de condities waren.

Toegegeven, het zijn er niet veel maar het handjevol luitjes die mijn webstek wel eens eerder hebben bezocht weten van mijn T.E.A.B. aanbod, een stukje nostalgie, in dit geval een zelfbouw kitje uit 2010 van een radiotje, in ruil voor een verhaal:

De woede van een man om iets te hebben wat van hem alleen is en waar niemand de liefde voor heeft en kan voelen die hij voelt en beleeft. De deur van de (man)cave opendoen en de muffe maar ohh zo heerlijke lucht van oude apparaten opsnuiven. De stilte van alles wat geluid maakt om zich heen en het genieten van knoppen, schakelaars en meters.

Wie kent dat niet?

Voor mij begon de liefde voor t verzamelen nog niet zo heel lang geleden. En ik ben een fervent liefhebber geworden van alles wat maar oud is. Ooit gebruikt en een leven van behandelen, soms mishandelen, achter de rug heeft.
Menig apparaat is door mijn handen gegaan en heeft alle aandacht gekregen die het zo verdient. Want het is niet zomaar een apparaat.

Nee, vrienden. Vanaf het moment dat een stukje oude techniek open wordt gemaakt en er aan kan en mag worden gewerkt wordt het één met jezelf en schep je een band. Want uiteindelijk ben je bezig in het meest intieme deel ervan en vervang je de dingen die zo onmisbaar zijn voor de levensvatbaarheid van juist datgene wat door anderen niet wordt onderkent. Kun je een apparaat redden van de ondergang en hem een nieuwe kans geven om zijn lied te zingen? De zware bromstem te laten horen of de parelende zang te laten klinken door de huiskamer?


Foto van verzamelsetje 1 Foto van verzamelsetje 2 Foto van verzamelsetje 3
Ik ben op een dag gegrepen door de liefde hiervoor. Wanneer? Ik weet t niet. Maar ik weet wel dat t voor mij een heel nieuwe richting is waarin ik mijn rust en ontspanning vindt. Van slager in de nacht naar audio-liefhebber in de spaarzame uren die ik heb om er van te genieten. Repareren. Wakker liggen omdat ik nadenk over hoe een probleem of een storing op te lossen. En dan uiteindelijke met een gelukzalig gevoel van "Yessss" weer een kast dicht te kunnen maken en met volle tevredenheid luisteren naar een Teleton, een Dual, een HK. Etc.

En er zullen er nog veel volgen. Als t virus eenmaal heeft toegeslagen dan is het hek van de dam. Groeit de liefde en echt...Die liefde is wederzijds.

Op de stemmen van mijn kinderen na is er niets wat te vergelijken is met het geluid van Echoes uit een versterker die ik zelf een tweede kans heb kunnen geven. Is er niets te vergelijken met het pure geluid van de spaarzame 10 watt output die zo puur en zuiver is. Ja ik ben verslaafd. Kan dromen van onze hobby. En mis de momenten die verloren gaan als ik er niet mee bezig kan zijn.

Dus...

Ik pak snel weer de soldeerbout.


Kijk, dat is nu passie, do i need to say more? (dat is Engels)... héél logisch dus dat het bouwdoosje, tegen vergoeding van verzendkosten, naar Bravo104 is gestuurd!..

De PLL van Charles...
20 Mei 2017, zaterdag Meer lezen?
Foto van een Aristona SA4008A.

Omdat ik een complete collectie ELO's heb neemt Charles, die op zoek is naar het schema van zijn PLL bouwsel van deccenia terug, contact met mij op. Charles is namelijk druk een Aristona SA4008A nieuw leven in te blazen. En hiervoor kan ie natuurlijk een Otto modulator gebruiken (logisch!) maar ook zijn ouwe PLL zelfbouw meuk van decennia terug... Maar ja, waar is het orginele schema ervan te vinden? In ELO nummer 1/78 blz. 25 staat er op het bouwsel gekrabbeld.

En zo wordt Eli in ruil voor het schema van het bouwsel een exemplaar van het blad 'Populaire Electronica' (ja, met twee c's!) uit 1976 en een leuk verhaal voorgehouden. En tja, dan gaat ie wel natuurlijk...

A little devil becomes an EGC!
9 April 2017, zondag
Foto van een surrealistisch weergegeven klok. met als titel: 'Nostalgia the Little Devil becomes an EGC!'

De ouwe meuk die ik van de week op een digitale marktplaats had gezet trok, je gelooft het gewoon niet, in-ter-na-tio-nale aandacht! Op mijn vraag waarom iemand in godsnaam een internationaal posttarief voor lief neemt om aan deze spullen te komen kreeg ik per meel onderstaand antwoord:

"When I was a little child I was attracted by electric objects (as well as magnetic ones..). As soon as I could, I begun to connect wires, lamps and batteries. My parents went crazy, since I spent a lot of time with these potentially dangerous things. So some time later they decided to buy for me some Philips EE kits, which were thought as safe for kids (who knows?).

When entering the toy shop, I was immediately fascinated by the coloured boxes, the advertising wonderful images and the (only partially kept) promises of circuital realizations in almost all fields of electronics. In addition no soldering was required, thanks to the infernal springs, going everywhere, used to hold and connect the components. A paradise for the little devil...

At that time (and also nowadays) the EE kits were quite expensive toys, so my first EE kit was an EE1050 box, which was followed by the two add-on EE1051 and EE1052. I finished soon to explore the available 24 circuital realizations, and after some time I was given the more advanced add-on kits EE1004 and EE1005.

Unfortunately I could not get an EE1003 kit (too expensive), and I lacked the EE1003 mounting board and frontal panel necessary for the other twenty EE1004-1005 circuits. So I had to build them myself, obtaining a poor result. The springs did not fit exactly and moved. Every damn.. circuit did not work at the first time, and it was often necessary to check several times each single connection, to get the wanted performance.. But even so I liked that a lot..When I gave up spending time with this hobby, due to other more or less important things to do, I felt as if something was missing.

After several decades... it happened to me to rediscover the 'ruins' of my old EE kits in a dusty corner of my garage. No original box and styrofoam had survived...the remaining components were kept inside a shoe box. What a desolate destiny! Suddenly in my mind came the idea to restore the original kits and to expand them, by looking for missing spare components and possibly by buying other used EE kits on the web. I begun my search from the Netherlands, where this lucky series arose. I found there a number of friendly sellers who (giving them money..) were happy to send to me what I need. I found also other materials in Germany and France. Now, during my spare time, I am going to check and electrically test everything and restore original housing. It seems to me I have become an Electronic Archeologist...or perhaps an Electronic Garbage Collector..."

Salvo from Catania (Italy)

De spulletjes, voorzien van een klein presentje, zijn van de week verstuurd.

No kidding!
1 April 2017, zaterdag Meer lezen?
Foto van een mens die nog zoveel te doen heeft.

The proof of the pudding is in the eating zeggen de Engelsen en aldus kon Eli zijn 'T.E.A.B.' voorstel waar ie altijd mee loopt te schermen even waar gaan zitten maken in de vorm van een zak vol hartstikke hippe draaiknopen die ie tegen verzendkosten ruilde voor een verhaal...

Want zo gaat dat...

Dus zeg eens eerlijk: waarom wil jij dit soort troep hebben? Wat is jouw verhaal?

BOTS!
11 Maart 2017 zaterdag
Foto van twee BOTS op de SBRAC vlooienmarkt in Rosmalen.

T'was vandaag vlooienmarktdag en wel in het Autotron in Rosmalen. Deze was, zoals gebruikelijk, hoe kan het ook bijna anders, georganiseerd door de Stichting Bossche Radio Amateur Club.

Ik bezocht deze, niet omdat Eli zoveel op heeft met ouwe radio maar wel omdat ie tuk is op ouwe meuk. En daar stond er genoeg van! Man man man... en populair dat dit spul is!

Toen ik rond half tien vanmorgen met 'La Soup' de werkelijk gi-gan-ti-sche parkeerplaats opdraaide leek me deze al bijna voor de helft gevuld. Binnen was het al zo druk dat je bijna over de hoofden heen kon lopen... Ik hoorde Duits, veel Engelstaligen, Ieren en Belgen. En zag hordes ouwe knarren, van overal vandaan, veel met een rugzak, die allemaal vastbesloten leken vandaag hun slag te gaan slaan!

Tsja, en wat zie je daar dan allemaal zullen een aantal glazig kijkende kijkbuislezertjes zichzelf nu afvragen... Nou, ouwe radio's. Met van die buizen erin. Om naar te luisteren. Of om contacten over de hele wereld te kunnen leggen. Antieke satelliet ontvangers, legerzenders, en nog veel meer electronica uit grootvaders tijd. Afgewisseld met wat moderniteit zoals refurbished laptops, competoeters, harde schijven en weet ik veel wat nog meer. Ow ja, en van die quadcopters. Daar zag ik ook nog heel wat van liggen. Minder zag ik dit jaar zonnepanelen... uit China.

Afijn, toen ik een paar uurtjes later met lege handen vertrok, vertrok ik, ondanks dat ik niets had weten te scoren toch met een tevreden gevoel. Het waren een paar genoeglijke uurtjes geweest die de rit meer dan waard was. Al was het maar om radioamateurs te hebben kunnen kijken!

Stekker Furb!
27 April 2016 woensdag Meer lezen?
Foto van de Tiger Furby uit 1999 met een Russisch biertje.

Da Furb vrat op een zeker moment zoveel batterijen dat ik altijd tekort kwam, de lader kon het niet bijhouden. En dus stond ie de laatste tijd gewoon uit. Vandaar dat ik al een tijdje met het idee speelde dat ding van netvoeding te voorzien, dan kon ie ook eens een hele regenachtig dag mee.

Omdat ik niet in Da Furb wilde gaan boren en solderen, tjsa... het blijft toch je Furb hè? Moest ik een snood plan bedenken. De oplossing was véél eenvoudiger dan ik had verwacht... En aldus toog Eli op deze (gedeeltelijk) regenachtige Koningsdag aan het werk.

Nu kakelt dat kreng al nu de hele dag onvermoeibaar tegen me in het... Japans?

AMROH Mu-402 Supercoil
3 April 2016, zondag Meer lezen?
Foto van de AMROH Mu-402 Supercoil.

Eli krijgt vanwege zijn gedoe met Philips audio zelfbouw wel eens iets in zijn mik gestouwd dat ie zelf niet spaart. Het maakt dan meestal deel uit van een partij waar iets inzit dat ie graag wil hebben.

In dit geval gaat het om een Amroh Mu-402 Supercoil en omdat ik het liefst dergelijk materiaal bij een liefhebber terecht zie komen en niet bij een handelaar heb ik bedacht dat je als koper een fikse korting krijgt als je me een verhaal, het liefst voorzien van een fototje (of twee... drie), over waarom je het onderdeel wilt hebben geeft. Adrie uit Soesterberg is zo'n liefhebber die wel wat in mijn aanbod zag. Logisch, want Adrie is een geroutineerde knutselaar van Uniframe schakelingen.

Dokterslatijn?
11 Maart 2014, dinsdag 23:00
Digitale scan van de juni 1980 ELO editie.

Begin dit jaar ontving Eli zomaar van een Belgische kijkbuislezer een emailtje in da box. Dat deze in 1952 geborene 'abnormaal' van mijn webstek had genoten, niet wist of mijn webstek nog actief was en mij door zijn reactie gelukkig wilde maken. De goede man deed als hobby iets met electronica... Logisch dus dat de interesse van Eli was gewekt, en dat ie begon terug te mailen. Toch?

Het (technisch) ontwerp dat ik kreeg beschreven betrof een micro versterker bestaande uit de stereo mengeenheid Philips NL 7609, de Philips stereo toonregeling NL 7311 en de stereovolgversterker NL 7412. Alles draait op 20 Volt en trekt stereo 48 mA.. volgens de ontwerper. Daarbij is alles, behalve enkele transistoren, met gerecupereerde onderdelen gemaakt.
Oh ja, en even speciaal voor de nu glazig kijkende kijkbuislezer... getest op 2x40Watt eindversterker en OK. Deze week test op 120-Watter met zware klankkasten...

<slik>...

Wat volgt is een levensverhaal van iemand, die bezeten door wetenschap, uiteindelijk, anno 2014, in Aalst, in de late uurtjes als huisarts versterkers in elkaar zit te solderen. En die ELO's, Hobbits, Elex, Elektuur en verschillende andere boeken verzamelt. Per ongeluk, en nog voordat ik het door had, liet ik mij ontvallen dat ik op zoek was naar de laatste in mijn collectie ontbrekende ELO, namelijk die van Juni 1980.

Vandaag, toen ik terug kwam van het werk. Vertelde lief dat de postbode een aangetekend pakket had afgeleverd. Afkomstig uit België...

Een ELO uit 1980. Juni... nummer 6.

Retro
29 Juni 2013, zaterdag 15:30
Foto van de retro, mechanische, weegschaal.

Van de week had lief resoluut besloten dat er een nieuwe weegschaal moest komen. Niet eentje om het beslag voor de cupcakjes mee af te wegen maar meer voor onszelf. Je weet wel, om het lichaamsgewicht mee in de gaten te kunnen houden. De oude was nooit echt handig geweest en die batterijen ervan zijn ook altijd nét leeg als je em nodig hebt. Dus, voor mij althans, een reden dat kreng niet te gebruiken.

Afijn, na de wekelijkse boodschapjes doken we even snel de winkel in. En na wat heen er weer gedrentel, hoelang kun je over zoiets triviaals nadenken begon ik me af te vragen, werd de knoop doorgehakt. Er stond er eentje die tot op 300 gram nauwkeurig was volgens het bordje dat er bij stond. Nou lig ik niet wakker van honderd gram meer of minder maar daar dacht lief, vraag me niet waarom, toch iets anders over. Dus hop bonnetje ingevuld en in gestrekte draf op de kassa af! Daar aangekomen echter, viel ons oog op zo'n retro uitziend ding.

Zo eentje die sterk aan vroeghur doet denken. Hoe noemen ze dat ook alweer? Oh ja retro... Niks geen gezemel met lege batterijen meer. Deze doet ut dus gewoon altijd! En de afwijking scheen ook héél acceptabel te zijn. Begreep ik van lief.

Interessant is, thuis aangekomen toen ik het apparaat uitprobeerde, de nulstelling. Deze kun je tot ver in het min gebied terugdraaien, zo viel me op...

Gekkenhuis!
24 Maart 2013, zondag 13:00
Foto van een lichtgevende hoop electronica.

In het gezelschap van goede vrind Wilco heeft Eli gisteren de 38 ste Landelijke Radio vlooienmarkt in het Autotron in Rosmalen bezocht. Deze markt wordt jaarlijks door de Stichting Bossche Radio Amateur Club (BRAC) georganiseerd maar voor ons beiden was dit het allereerste bezoek. Niet echt naast de deur maar dankzij de routeplanner op de iPheun kwamen we daar toch nog rond half elf in de ochtend, vol in de drukte, binnenvallen. Je kon bijna over de hoofden lopen, zo druk was het!

Het bezoek was ruimschoots de moeite waard, want man wat je dáár allemaal tegenkomt en ziet... Je gelooft gewoon je ogen en je oren niet!

Natuurlijk lag de nadruk op allerlei spulletjes op het gebied van alles wat zendamateurs leuk vinden maar ook 'gewone' elektronica-liefhebbers kwamen ruimschoots aan hun trekken.Zo wist Eli zijn collectie ouwe meuk met een Electronica boekje van de Muiderkring uit 1968 uit te breiden en wist de andere Eli nog veel vagere shit te scoren. Al met al een zéér geslaagde dag die pas om half twaalf 's avonds, en na 567 kilometer aan omzwervingen, werd afgesloten.

Jammer was dat ook op deze beurs werd omgeroepen dat er zakkenrollers actief waren. Je zou ze toch...

PromoTeringTime!?
23 Januari 2013, woensdag Meer lezen?
Afbeelding van de testcover van CD Zone Benelux met als nummer 0.

Net als jij dromen wij over de perfecte game. Een game die nooit ophoudt, die je meevoert naar verre oorden, wonderlijke omgevingen en avontuurlijke taferelen. Die alles in zich heeft. RTS, RPG, shooter, flight sim en adventure. Om je lange, zwoele zomeravonden te vullen. Kortom, we hebben het hier eigenlijk over veel games. Nog meer games. Wij hebben de oplossing voor jouw dromen gevonden... Wel eens acht meter aan games op floppie gestapeld? Wel, dat is wat wij jou geven. Acht meter aan games op DVD. Als eerste in Nederland.

Introtekst (eerste) DVD Zone Benelux, blad nr 35/36 - 2000.
Analoge stuff...
16 Juni 2012, zaterdag Meer lezen?
Digitale schermafdruk van de advertentie op Marktplaats.nl

Regelmatig neem ik een kijkje op koop en verkoop websites en zoek ik zomaar op wat trefwoorden. Meestal ben ik op zoek naar allerlei ouwe shit van vroeghur. Je weet wel, ouwe Philips mengversterkers, platenspelers, competoeters… noem maar op.

En dan zie je zomaar een ELO uit 1978 aangeboden worden! Nou, dan kan het mij even echt he-le-maal niets schelen dat je me voor ouwe zak uitmaakt als ik daar een *kuch* artikel over schrijf!

Gouden jaren
21 maart 2012, woensdag Meer lezen?
Schermafdruk van een HUB kaart.

Tijdens de voorjaarschoonmaak van mijn werkkamer kom ik een verzamelband met een aantal *kuch* publicaties van jaren terug tegen. Niet dat het zo'n puinzooi in mijn werkkamer is maar deze stond helemaal onderaan op de eerste plank in de kast. Achter van alles en nog wat.

Begin 1995 stond de wereld aan de vooravond van de slag der titanen: het in 1994 uitgekomen Netscape Navigator tegen de later in Windows 95 (1995) bijgeleverde Internet Explorer 2.0. Ik stond aan de vooravond van mijn gouden jaren toen ik in dat jaar aan de slag ging bij een uitgeverij van computerbladen die haar onderkomen in een statig Haarlemse sociëteit had en waarvan de leeftijd van het gebouw en de onmogelijkheid om daar knap je auto te kunnen parkeren, mij nog helder bijstaat.

Verdorie..., en ik voelde ik mezelf al een aardige ouwe zak worden met dat *kuch* Beos artikel….

To be or not to be?
11 maart 2012, zondag Meer lezen?
Schermafdruk van een BeOS bureaublad met meerdere tegelijkertijd draaiende applicatie.

Krijg ik zomaar een e-mailtje van iemand die een oud *kuch* artikel van mij over het besturingssysteem BeOS heeft gelezen. Tja logisch dan natuurlijk dat er een hele correspondentie ontstaat waarin talloze ouwe koeien uit de sloot worden gejaagd!

Toch?

Rizzssslaaa +
29 Januari 2012, zondag 16:00
Foto van drie plaatjesalbums uit de eind jaren zestig van vloetjefabrikant Rizla met als onderwerp zo leer je vissen kennen.

Vandaag op een rommelmarkt kocht ik 3 deeltjes plaatjesalbums in de serie Zoetwatervissen - Zo leer je vissen kennen. Voor de ouwe hap die denkt dat komt me bekend voor… inderdaad die Rizla albums met foto's van A. van den Nieuwenhuizen.

Nu (her)ken ik deze albums, en meer nog de plaatjes, uit mijn jeugd maar realiseer ik me dat ik helemaal niet (meer?) weet hoe dat ging. Het was namelijk zo dat het mijn ouwe heer was die destijds rookte, zware shag, want dat roken échte mannen. En ik herinner me ook dat ik van hem wel eens een plaatje kreeg. Niet alleen van hem trouwens, ook van verschillende tantes en ooms. En oh ja, ook van de buurman kreeg ik er wel eens eentje. Of dit tijdens de actie was of erna weet ik niet, ik weet trouwens niet eens hoe lang die actie duurde… Ik herinner me nog wel dat ik als tienjarige(?) een album, al dan niet gevuld met plaatjes, in handen heb gehad en als ik het goed heb was dit deel 3. Die met die discussen erop. Gespiegeld, heb ik lange tijd in mijn hoofd gehad maar een foto om nooit te vergeten.

Shit man, wat ik me nu afvraag… van wanneer tot wanneer liep die actie? Hoe kregen de mensen de plaatjes in handen? Kreeg je bij ieder pakje Rizla een plaatje? Waar werden de boekjes verkocht en klopt het dat er in het hele land ruilbeurzen ontstonden?

Tjonge, allemaal lastige vragen. Gelukkig hadden lief en ik bij de uitgang van de Snuffelmarkt wat Groningse en Drentse worst en een, volgens de verkoper, zéér jonge kaas ingeslagen en konden we bij de super een tweetal flesjes Chileense rode wijn scoren om thuis op ons gemak eens diep over al deze moeilijke vragen na te denken...

Bier!!!
14 Augustus 2011, zondag 20:00
Foto van de verzendverpakking met de drie Gauloise biertjes.

Het is eigenlijk al een paar weekjes geleden dat ik het pakketje met biertjes per post binnen heb gekregen maar het kwam er steeds maar niet van om deze aan een *kuch* vakkundig onderzoek te onderwerpen. Hoe ik er aan kwam? Nou ik had begin dit jaar een cadeaubon gekregen maar kon er eigenlijk niets leuks voor vinden totdat mijn oog op een kennismakingspakket Belgische biertjes gebrouwen door de Brasserie Du Bocq in Purnode uit de Condroz viel. Deze brouwerij is in 1858 opgezet en is tot op de dag van vandaag nog altijd een zelfstandige brouwerij die geen deel uitmaakt van één van de grote bierconcerns. De Gauloise was het eerste bier dat deze brouwerij in 1858 brouwde.

Dit weekend kon ik na een dagje 'ijskasten' de 75 cl Blanche de Namur, de Gaulois Blond én de Brune eens duchtig aan de tand voelen. Of eigenlijk, zij mij! Het alcohol percentage bedraagt namelijk respectievelijk 4,5%, 6,3%, en 8,1%...

Luxman L30
13 februari 2011, zondag Meer lezen?
Foto van een validatiesticker van de firma Audioscript op de achterzijde van een Luxman L-30 audioversterker.

Heb je een jaartje geleden je kelderbox opgeruimd kom je in een stapel ouwe troep een heer van stand tegen!

Tsja daar sta je dan...

Uiteindelijk strijk je met je hand over je hart en verleen je de oude baas onderdak. Want laten we eerlijk zijn... wie zegt er nee tegen een zwarte Luxman L30?

S.T.A.L.K.E.R
20 Maart 2010, zaterdag Meer lezen?
Afbeelding van het STALKER deel call of Prypriat

Tjonge was dat even afzien! Na maanden wachten kon ik vandaag in de gameshop zomaar even het nieuwste deel va het computerspel S.T.A.L.K.E.R, 'Call of Pripyat' scoren!

ISS scheert over!
8 September 2009, dinsdag Meer lezen?
Foto genomen op het balkon in de avond van het statief voor de Koreaan en de laptop die de baan van ISS tracked.

Effe al het vrouwvolk en koters aan de kant en nou verdampt goed opletten want je betreedt nu wel het heiligste der heiligen oftewel da space voor al die super belangrijke stuff in het leven van echte mannen: gezeten op mijn balkon met een biertje in de hand en de Koreaan in de aanslag wachtte ik het tweede zichtbare rondje dat het IIS boven nederland ging maken af...

Helaas was dit maal het zicht een stuk minder maar toch slaagde ik erin een stukkie te filmen.

Naar boven