Afbeelding van Veni etinam logo

Digging in hard ground is more relaxing to a worm than going fishing...

left spacer mid spacer article spacer

Vaute shit

Een kleffe kliek knoeiers, kladders en verlakkers bepalen de sfeer in dit land. Voor politieke medestanders geldt: we hebben het goed met elkaar, we bedoelen het goed met elkaar en gaan niet teveel kritiek op elkaar hebben, want iedereen doet toch z´n best?

Verwijzingen

Dit artikel refereert aan inhoud op andere websites.

20 jaar geleden

viel het symbool van de koude oorlog in Europa, de Berlijnse muur. Kort hierop stortte het gehele communistische systeem in Europa in en hield iedereen de adem in. In welke richting zou de (machts)verhouding in Europa verschuiven? Nu twintig jaar later, herdenken we het instorten van de ene heilstaat en zien velen van ons met lede ogen de stichting van een andere aan...

Het lijkt het erop dat de Nederlands premier Peter Balkenende de post van voorzitter van de Europeesche Unie zal gaan bekleden. Petertje ligt namelijk erg goed in Brussel, zo hij heeft met niemand ruzie en was hij altijd een warm voorstander van de Federatie EU! Een tijdje geleden nog werd deze baan vergeleken met die van President maar hierop werd links en rechts nogal morrend gereageerd. De Europeanen zijn namelijk de laatste jaren door al die bemoeienissen vanuit Brussel met hun dagelijkse leven ietwat minder enthousiast over de Federatie EU geworden. Steeds vaker worden vergelijkingen met één of ander vage socialistische heilstaat van pak'em beet 20 jaar geleden gemaakt. Daarom dus maar even geen gezeik over een titel als die van President moet men vanuit het pluche gedacht hebben. Logisch als je het mij vraagt, als er geen Federatie en Grondwet is dan kan er natuurlijk ook geen sprake zijn van een President, toch?

Of denk je net als ik nu ook dat we alwéér belazerd worden?

Alwéér?

Afbeelding die oproept tot het stemmen tegen het Lissabon verdrag. Jawel, want was het niet zo dat de Fransen en de Nederlanders al eerder voor de eer hadden bedankt en dat de Ieren in 2008 per referendum aan hadden gegeven niet in een Federatie EU verdrag geïnteresseerd te zijn? En dat na een paar aanpassinkjes en het hernoemen naar verdrag de Ieren het dit jaar nogmaals mochten gaan proberen? Werden daarbij niet tegenstemmers voor rotte vis uitgemaakt? En ging het volgens de voorstanders niet om een Europa met een sterk Ierland dat aansluiting zou houden met de moderne tijd? Nou, dat was boffen voor die Ieren!

Net zoals als dit boffen is voor de Nederlanders en de Fransen. Die hoefden de moeite van een nieuw referendum niet eens meer te nemen omdat hun grondwet dit niet voorschrijft. Tering... kwam dat even mooi uit zeg! En inderdaad ditmaal onder druk van de economische recessie, je weet wel die kredietcrisis, die stom toevallig juist nú uitbrak... en de voorgehouden worst dat Ierland haar territoriale integriteit niet behoefde op te geven kozen de Ieren tenslotte toch maar eieren voor hun geld. Logisch, maar is het nu mijn fantasie die hierin zo'n Munchentje zie?

Wablieft?

Nou zo'n handjeklap deal zoals dat in 1938 in Munchen werd gemaakt. Je weet wel die conferentie met die Engelse sukkel Neville Chamberlain die in september van dat jaar in Munchen werd gehouden in een poging om Europa voor oorlog te behoeden. Toegegeven mogelijk was de dwaas overtuigd van zijn gelijk, maar toch. Men hoopte Her Hitler, je weet wel die Führer van Duitsland, te paaien met een grote concessie dat eruit bestond dat hij een groot deel van Tsjecho-Slowakije mocht inlijven.

Tsjecho-Slowakije?

Jawel!

Foto van Neville Chamberlain met het in Munchen gesloten contract. Hoorde dit bij Engeland hoor ik je nu al mompelen.. Nee hoor! Deze deal was een staaltje Europeesche appeasement politiek van de hoogste orde. Het is allemaal heel simpel: je ruilt het territorium van een bij voorkeur klein of machteloos land gewoon in voor het handhaven van de vrede!. Kind kan de was doen! En als je dan vervolgens thuiskomt zwaai je als je de vliegtuigtrap afdaalt driftig met een papiertje zijnde het contract en roep je "Peace for our time"! Werkt prima als je met volslagen idioten te maken hebt maar helaas een stuk minder goed met lieden die voorzien zijn van meer dan drie hersencellen. En helaas voor Europa in die tijd was Her Hitler in tegenstelling tot wat door veel historici wordt beweerd echt geen gek.

Het is mij trouwens een raadsel waarom die Chamberlain later niet in het showproces van Neurenberg ter verantwoording is geroepen want na die Wende werden in het verenigde Duitsland loyale DDR burgers wél als misdadigers voor allerlei vage Bundes tribunalen gesleepd. Ofschoon zij van hun leven nooit de DDR wetgeving hadden overtreden handelden zij volgens westerse normen immoreel. Daar ben je lekker mee.. Volg je netjes op wat de staat je zegt en dan moet je jaren later jezelf alsnog voor de rechtbank van de oude vijand die nota bene jouw land heeft overgenomen komen verantwoorden!

Je snapt em niet?

Foto van een magazine waarin DDR auto's en levenstijl wordt gepropageerd. Nou effe niet lopen zeiken dat moraliteit universeel is zeg! Als je bent opgegroeid in een communistische heilstaat, dan vraag ik mezelf af welke redenen je hebt om aan de rechtmatig hiervan of de wetten die deze uitvaardigt te twijfelen...

Ja, lees voorgaande zin nog maar een paar keer en denk er vervolgens dan even goed over na want ik heb zo'n vaag vermoeden dat ik een beetje te snel voor je ga in mijn redenering.

Maar zeg eens... zijn er ooit westerse bedrijven veroordeeld die zo immoreel waren om zaken met DDR (staats)bedrijven te doen? Of bedrijven die zaken doen met dat nieuwe (economische) machtsblok China, je weet wel die Aziatische tijger, de Volksrepubliek China die zo'n beetje half Tibet heeft uitgemoord? China die fabriek van allerlei goedkope electronica, auto's en speelgoed en kinderarbeid...

Toegegeven ook in China gaan de zaken ietwat minder maar dat dondert daar niet! Chinezen zat en er zijn er nog veel meer die voor nog minder in het socialistische paradijs willen werken!

En dacht je nu echt dat na 60 jaar socialistische zegeningen iemand zich nog drukt maakt over wat er zich 20 jaar geleden gedurende het Tiananmen-protest afspeelde op het plein van de hemelse vrede? Dacht het niet... Ik heb er tijdens de Olympische Spelen in 2008 niets van gemerkt.

Waar de Chinese bevolking zich, net zoals hier in Europa, mee bezighoudt is banen, het kopen van huizen, auto's en kleurentelevisies. Zij verdienen hun brood met de productie van goedkope electronica zoals mobiele telefoons, om maar een voorbeeld te geven. De economie gaat nog steeds als een trein en daarom horen we niemand klagen over hun communistische systeem. Dat systeem lijkt daar in tegenstelling tot die in Europa wel levensvatbaar, concludeer ik...

Foto van het slaan van een opening in de muur. Het leek zo goed te gaan toen 20 jaar geleden het symbool van de koude oorlog in Europa, de Berlijnse muur, viel. Je weet wel die scheiding tussen Oost en West, ook wel door Winston Churchil het ijzeren gordijn genoemd. Om de één of ander vage reden, waarschijnlijk omdat West Duitsland een bondgenoot was, vonden veel mensen in het Westen die deling dwars door Duitsland altijd heel erg zielig en helemaal de schuld van die stoute Ruskies. En dit terwijl Duitsland zelf de aanstichter was van al deze ellende door in 1939 buurland Polen en later nog vele andere landen waaronder het neutrale Nederland binnen te vallen.

Dan heb ik het nog niet eens over de manier waarop door de Duitsers in de overwonnen landen werd huisgehouden of over de systematische uitroeiing van miljoenen...

Foto van DDR transit overgang tussen Helmstedt en Marienborn. Wat ik mot met die muur? Nou die ben ik jarenlang gepasseerd. Eerst alleen maar later met vrouwlief. De reis van en naar Polen bedroeg toen destijds een dikke 20 uur of langer en ging steevast via Helmstedt-Marienborn. Marienborn lag namelijk aan de A2 en was tussen 1945 en 1990 de belangrijkste grensovergang tussen de Bondsrepubliek en de DDR. Aan deze grensovergang starte de Transit-route naar West-Berlijn en van daar uit naar de PRL Polska. Doorgaans zag ik nooit zo veel van dat stukje DDR, na een paar uurtjes was je er wel doorheen. Stoppen was alleen toegestaan op daartoe aangegeven plaatsen of bij een tankstation en die deed ik vlak voor de Poolse grens aan.

In de DDR kon je aan de pomp namelijk ook gewoon met je Deutsche Mark betalen. Geen gezeik met benzinebonnen of wat dan ook, gewoon netjes zoals het hoort saluerende beambten en een duidelijk Jawhol. Iedereen was in dienst van de staat en buitenlandse deviezen waren rete welkom! Simpel.

Ik heb de val van de muur van nabij meegemaakt. De maanden ervoor kozen steeds vaker Oost Duitsers het hazenpad naar het buitenland. Mijn lief en ik grapten wel eens hoe lang het zou duren voordat de laatste Oost Duitser het licht uit deed. Natuurlijk hoopten wij hier allemaal stiekem op. Immers als de DDR zijn grenspolitiek zou wijzigen zou dit voor ons de reis aanzienlijk verbeteren dachten we. In die laatste maanden van het jaar 1989 was mijn Poolse zwager in Nederland en zagen wij op het journaal hoe Oost Duitsers buitenlandse ambassades bestormden. We zagen de grenzen van andere communistische staten één voor één open gaan. We zagen de spanning in Berlijn met het uur stijgen totdat plots het onmogelijke gebeurde... de muur viel! We stonden erbij, keken ernaar en konden ons niet voorstellen wat er zou gaan gebeuren. Een maand later, net voor kerstmis passeerden we op weg naar Polen de grensovergang Helmstedt-Marienborn zonder onze paspoorten te hoeven tonen!

Shit, "Nas nie stanie,
lecz Ty nie zaginiesz.
Piesn Cie wezmie,
legenda przechowa.
Wichrem chwaly
w historie poplyniesz,
ARMIO KRAJOWA ..."
Zbigniew Kabata
ik weet niet precies waarom ik nu precies hier in deze tekst moet schrijven over mijn Poolse schoonmoeder. Een schat van een vrouw en oud lerares die NEE zei tegen de uitwassen van het communisme. Of waarom ik het woord waarmee ik haar aansprak met een hoofdletter moet schrijven...
Het was bitter koud in februari van dit jaar toen wij als familie al glibberend over het modderige pad als in een Fellini film vanuit de kerk die leidde naar het kerkhof afscheid van haar namen en de kist waarin zij lag lieten afdalen in het familiegraf. Babcia werd bijgezet bij haar man Hendrik, een voormalig soldaat in het Armia Krajowa (AK) die was getekend door de verschrikkingen in de tweede wereldoorlog, en leden van de familie die haar waren voorgegaan.

Haar oude huis is nu een reis per auto van, als je een beetje doorblaast, 12 uur ver. Als over een paar jaar de snelweg helemaal is doorgetrokken misschien wel 11 uur. Dat had al decennia geleden zo kunnen zijn Neville, lul de behanger...

En Petertje?

Die mag van mij vertrekken maar dan wel richting zo'n Haags tribunaal. Je weet wel naar zo'n showproces waarin een gewezen staatsman uit Joegoslavie wordt berecht voor het tot het uiterste verdedigen van zijn land. Nu verdedigt hij de mensheid tegen stompzinnige gekken die geen poot uiststeken als je huis in brand staat maar je later wel ter verantwoording roepen... Petertje mogen ze wat mij betreft landverraad ten laste leggen want heeft hij er niet alles aan gedaan om zijn land te verkopen?

Poolse afbeelding die de 20 jaar vrijheid weergeeft. Ouwe Hendrik die ik 20 jaar geleden op de kop af voor het laatst in mijn gebrekkige Pools sprak, had gelijk toen hij sprak over de geschiedenis. Hij heeft gevochten in het riool van Warschau... in de drek. Wat ik van deze ijzervreter nog het meeste herinner is dat hij kort na de val van de muur geschiedenis de grootse hoer noemde. Nou en hij kon dat weten! Toen de opstand in de Poolse hoofdstad Warschau mede dankzij de passieve houding van de Russische troepen uiteindelijk door de Duitsers in oktober 1944 werd neergeslagen bleek dat het verzet ook door de Geallieerden in de steek was gelaten, er was geen hulp gekomen. Natuurlijk waren de Polen wel goed om te sneuvelen in de slag om Monte Cassino of bij de bevrijding van Breda... Ook waren ze uitermate geschikt om als zondebok na het debacle van de slag om Arnhem te dienen. Na de tweede wereldoorlog werd Hendrik jaren door het communistische regime vervolgd, getreiterd en vernederd. Hij had weliswaar tégen de Nazi's en vóór de vrijheid van zijn vaderland gestreden maar volgens de communisten wel aan de verkeerde kant! En tja, als je dit overkomt dan leer je wel tussen de regels te lezen!

Wie dat ook heeft geleerd is de Tsjechische president Vaclav Klaus. Het ontbreken van zijn handtekening onder het verdrag vormde het laatste struikelblok. Ofschoon details hierover nu nog niet bekend zijn blijkt men in Tsjechië er nog niet helemaal uit te zijn of ze wél of niét JA tegen de Federatie EU zeggen. In ieder geval heeft Vaclav ervan blijk gegeven vroeger bij geschiedenisles op school goed opgelet te hebben. Zo heeft hij in ruil voor een JA alvast bedongen dat Tsjechië gevrijwaard is van schadeclaims van Duitsers die na de Tweede Wereldoorlog uit toenmalig communistisch Tsjecho-Slowakije werden verdreven! Je weet immers maar nooit...


Inderdaad Hendrik, als kersverse burger van dé nieuwe heilstaat kan ik je uitspraak meer dan ooit beamen... In een heilstaat degradeert het verleden tot geschiedenis die zichzelf aan de hoogst biedende prostitueert. Het gaat uiteindelijk alleen maar om die redelijk geprijsde mobiele telefoon met aanraakscherm uit China...

Naar boven