Afbeelding van Veni etinam logo

Digging in hard ground is more relaxing to a worm than going fishing...

left spacer mid spacer article spacer

No shit

Even snel een weekje er tussenuit. Je weet wel mooi weer, lol en bier (en jammer genoeg ook daar dat FYA gewauwel).

Verwijzingen

Dit artikel refereert aan inhoud op andere websites.

Ik had

het in een kakel eerder al even over mijn korte vakantie in Polen, zo eentje waarin je een weekje weg bent en voor je het weet weer terug bent. Kort inderdaad, maar wel lekker weg van het grijze Nederlandse weer. Want je zult het niet geloven, het weer was daar (alweer?) schit-te-rend! Werd ik op de heenweg net over de Poolse grens nog getrakteerd op een fikse regenbui, op mijn bestemming was het tot, jawel mensen.., tegen de zeven-en-twintig 27 graadjes Celsius. Man man, je gaat toch bijna geloven in een complot!

Ook de reistijd was dit jaar op zowel de heen als de terugweg uiterst beschaafd te noemen. Net aan 13 uur. En dat ondanks dat er druk aan de A2 Autostrada wordt gewerkt. Op alle plekken waar ik deze kruiste bleken beide banen beton al te liggen. En op weer anderen was men zelfs al begonnen met het plaatsen van de vangrail en de verlichting. Poolse advertentie voor de reenactment in Modlin. Jammer is wel weer, en dan niet om persé te moeten zeiken hoor, dat vanaf Nowy Tomysl tot aan Strykow door de automobilist nu zo'n 60 Zloty ipv 39 moet worden betaald. Let wel; dit is heen en terug een dikke 30 Euri en mijn verwachtig is dat als straks ook het stuk vanaf de grens klaar is dit wel tot 50 euro kan stijgen want het zal ongetwijfeld niet lang duren voordat ook daar de tolpoortjes uit de grond zullen worden gestampt. Ja beste kijkbuislezertjes, die luitjes daar in Polen leren verdomd snel. Na ongeveer twintig jaar hebben ze door dat je de burger op de kapitalistische manier gerust een fikse poot uit kán en mág draaien als deze geen alternatief heeft. Welkom dus in de Europese Unie!

Wat betreft mijn verblijf, ik viel wel met mijn neus in de boter! Want in het weekend van 10/11 September werd er in het nabij gelegen Modlin een aantal reënactments opgevoerd. Allerlei luitjes hijsen zich dan in uniformen en spelen allerlei historische gebeurtenissen zoals veldslagen na waarin zij zich uitleven in een beetje bajonetje prikken en het op elkaar afschieten van kannonetjes. In Polen zijn deze 'rekonstrukcji historycznyc' rete populair en hebben bijna altijd veldslagen die van groot belang voor het ontstaan of het handhaven van de Poolse staat zijn geweest als onderwerp. Ook in het fort van Modlin wordt jaarlijks geknald dat het een lieve lust is en dit jaar was het thema de belegeringen hiervan in, ik meen 1813 als ik het goed begrepen heb, en 1939.

Even voor de nu glazig kijkende kijkbuislezertjes het verhaal van dit fort in een notendop: dit is vanwege zijn ligging tussen de vier rivieren Vistula, Bug, Wkra en de Narew altijd van groot strategisch belang geweest. Zweedse invallers bouwden rond 1650 de eerste houten fortificaties maar het was uiteindelijk Napoleon Bonaparte die rond 1811 vorm gaf aan de basis van wat in het Pools Modlin Twierdza wordt genoemd. Het fort is vier maal (1813, 1831, 1915 en in 1939) belegerd geweest waarvan die in 1813 het langst, maar liefst 10 maanden, heeft geduurd. Het hoofdgebouw is met 2140 meter het langste in Polen en is het decor geweest voor talloze films.

Zwart-wit foto van Pools cavalerie.Terug naar de reënactments waarvan ik die van het beleg van het fort door de Duitsers in 1939 het indrukwekkendst vond: vanuit een tentje werd over de geluidsinstallatie het geheel van commentaar voorzien en met passende (mars)muziek ondersteund. En aldus ontvouwde zich voor onze ogen het verhaal dat op 1 September 1939 Polen door Nazi Duitsland werd aangevallen. Verteld werd dat de 'vernichtungsgedanke' ondanks dat Duitsland over moderner en meer materiaal en manschappen beschikte en het Polen ook vanuit Slowakije en de corridor Danzig aanviel toch een stuk minder vlotte dan aanvankelijk was aangenomen. Dat in het gebied Poznan, Kutno en Modlin verscheidende bloedige veldslagen werden uitgevochten waarbij een aantal echelons van de Poolse cavalerie die zich weigerden over te geven tot zelfmoordaanvallen op Duitse infanterie overgingen. En dat rond de tiende September de Duitse aanvallen op het fort Modlin begonnen die uiteindelijk uitmondde in dé belegering van de moderne tijd. Vanaf dat moment barstte de hel in de vorm van talloze pyrotechnische effecten pas echt goed los en stond het terrein binnen no-time vol met rook en schoten vlammen meters hoog de lucht in. Gedurende het spel was het opvallend hoe de acteurs zich met hun karakter personifiërden en hoe wij als publiek als het ware het schouwspel in waren gezogen. Gedurende het terugtrekken van de Pools soldaten lieten de toeschouwers spontaan met bemoedigende woorden haar waardering voor de moedige strijd blijken. En een aantal werden bijna zelfs even emotioneel toen de cavalerie één van haar charges uitvoerde (in de video vanaf 21:30). Man wat, een gejuich en applaus!

Gedurende beide hele dagen werd op het terrein ook een markt in militaria gehouden waar je zowaar op ware grootte plastic Mausers, MG's en zelfs Sturmpistolen kon aanschaffen. Hier geen gezeik over het feit dat deze zoveel op echte wapens lijken want er is in heel het land echt niemand zo gek om met zo'n ding een tankstation te overvallen. Laat staan een bank... ze kijken wel uit! Het gros van de middenstand heeft namelijk een echte onder de toonbank liggen en die schiet (logischerwijs) meteen op halve zolen die zwaaiend met een wapen binnen komen rennen. Ongeacht of deze namaak is. Voor de liefhebbers was er dus genoeg te (be)snuffelen, zo spotte ik een originele Mein Kampf en een buste van ome Dolf. Gelukkig was er tussen alle drukke bezigheden door voldoende tijd om onder een joekel van een parasol wat verkoeling te zoeken en een lekker koel biertje te drinken. En omdat al dat slenteren ook hongerig maakt werd meteen even een worst en een portie Bigos soldaat gemaakt. Ik heb die twee dagen volop genoten, alles was top geregeld en ik vraag mezelf af waarom men deze happening internationaal niet beter promoot.

Minpuntje was wel dat er zich gedurende de introductie van de militaire kapel op de eerste dag wel een beetje vreemde gebeurtenis voor deed. Tijdens zijn voordracht begon de commentator plots te wauwelen over de rol van de islam in de Poolse geschiedenis. Dat de Tartaren een erewacht zouden hebben gevormd bij het graf van de legendarische Poolse staatsman Jozef Pilsudkie. En dat de moslims in Polen een gewaardeerde minderheid vormen. Tenminste dat beweert één of andere vage geschiedkundige die zelf trouwens niet eens aanwezig was. Nu zijn er in Polen, Pools poster die oproept 01-09-1939 niet te vergeten. net zoals in andere landen, van oudsher genoeg minderheden die voor God en vaderland hebben gestreden maar dit is voor mij toch wel de eerste keer dat er eentje zo in het zonnetje wordt gezet. Doorgaans hoor je bar weinig positiefs over bijvoorbeeld zigeuners of Roemenen om er maar een paar te noemen. En nu kunnen we natuurlijk druk gaan discussiëren over het waarom hiervan maar het blijft vreemd dat er op zo'n dag juist over moslims wordt gerept, temeer omdat er in die regio nauwelijks van die lui rondlopen. Zouden er destijds daar (ook?) Marokkanen tegen de nazi's hebben gevochten, vroeg ik me af. Nou, daar had ik nog nooit van gehoord... Of viel er misschien uit één of andere EU pot wat subsidie te trekken? Tering, dacht ik even van die multiculturele bullshit verlost te zijn, begint hier dat gezeik ook al!

Nu zijn er luitjes die stellen dat het met die islamisering van Polen met zo'n 38 miljoen inwoners waarvan er naar schatting 35.000 moslim zijn en waar slechts een handjevol moskeeën staan wel los zal lopen. En dat de angst hiervoor dus helemaal niet is gebaseerd op nuchtere feiten. Zal best... maar er zijn ook steeds meer Polen die zich afvragen waarom een handjevol islamitische landgenoten steeds maar weer het onderwerp van gesprek moeten zijn. Zoals op dit event bijvoorbeeld, dat kan toch geen toeval zijn? Ook lief kon aan het hele verhaal geen touw vastknopen totdat we van kennissen hoorden dat er in de economische ontwikkeling van het gebied sprake van een investering door één of andere vage Sheikh was geweest maar dat deze hier op het laatste moment toch maar van had afgezien.

Kijk, zóóóóó doe je dat - bedacht ik me!...

Ik schreef als eens eerder dat islamisering geen oorzaak is maar een gevolg. Namelijk van lamlendig beleid veroorzaakt door rooie kapitalisten die in dit geval denken met het doen van een goed woordje voor de islam een financiële meevaller te kunnen binnenhalen. Je kent het soort volksverräter die in eigen land bijvoorbeeld televisieprogramma's vullen met onderwerpen over ramadan en suikerfeest, die besnijdenissen in het ziekenhuispakket plaatsen, en die menen in gevangenissen ook aan niet islamieten halal te moeten serveren of die hun producten aanpassen, niet omdat de meerderheid dit wenst maar een marginale minderheid, vast wel. En dat voor een minderheid in Nederland van slechts 6%... in Polen is die minderheid nog veel kleiner. Toch valt het op dat Youtube alle versies van een TVP uitzending waarin Prof. Boguslaw Wolniewicz zich uitermate kritische uitlaat over de bouw van (nog) een moskee in Warschau wegens 'rechtenschendingen' verwijderd.

In het bovenstaande Youtube filmpje kun je de Engelse ondertiteling m.b.v de captions Youtube caption afbeelding aan zetten

Ja beste kijkbuislezertjes mensen kijk en huiver want dát is nu islamisering!

Tjonge, ik krijg bij het horen van dergelijk gewauwel zo'n typische Eurabië smaak in me bakkes. En ik vraag me af, dat als de bevolking van Nowy Dwor Mazowiecki zich hierdoor laat overtuigen, hoelang het dan nog duurt voordat daar als dank de eerste moskee zal worden gebouwd. En als er dan net zoals voorheen in Warschau tegen de bouw hiervan wordt gedemonstreed, zal men dan de schouders ophalen en denken och het zijn er maar een paar? Hoe lang zal het hierna duren voordat er een volgende land voor investering overeenkomst wordt gesloten?

Foto van de Poolse anti-moskee poster.Of zal de bevolking niet toestaan dat de lokale economie en politiek onder invloed van de islam zal komen te staan, domweg omdat die niet verenigbaar is met hun waarden en normen? Bijvoorbeeld omdat zij kritiek hebben op het gewelddadige karakter van veel koranteksten, de vrouwonvriendelijkheid, het paternalisme, het vervolgen en het verstoten van 'afvalligen'. Tien tegen één zullen de multiculteralisten hen dan, dankbaar verwijzend naar het anti-semitisme, als vuile vieze xenofoben wegzetten en dat terwijl de meeste moslims die in de Tweede Wereld oorlog hebben gevochten dit aan de kant van de nazi's hebben gedaan! Zo hebben tienduizenden moslims in de Handschar divisie gediend. Deze was verantwoordelijk voor de vernietiging van hele Bosnisch-joodse en Servische gemeenschappen met inbegrip van de massamoord op joden en Serviërs, alsmede de deportatie van overlevenden naar Auschwitz om daar vergast te worden. Tienduizenden anderen hebben in verschillende andere SS onderdelen gediend. Zoals in de Waffen Gebirgs Division der SS 'Skanderbeg'. In het Ostmuselmanische SS-Regiment en de Osttürkische Waffenverband der SS. In de Waffengruppe der-SS Krim, het Tatar Regiment der SS, en de Bosnische Kama Divisie. Om er maar een paar te noemen...

Toegegeven, tijden veranderen en volkeren hebben er baat bij door vooruit te kijken en het verleden te laten rusten. Toch hoop ik dat de Polen nooit hun bittere geschiedenis van eeuwenlange onderdrukking door Pruisen, Habsburgers, Russische tsaren, nazi's en sinds 1945 de communisten zullen vergeten.

Opdat Polen niet wordt verloren...

Naar boven