Veni etinam logo.

Digging in hard ground is more relaxing to a worm than going fishing...

left spacer mid spacer article spacer

Filters

Helaas heeft een aquarium niet het biologisch reinigend vermogen van een flinke vijver. Water raakt vervuild en wordt troebel. In een klein aquarium als de Red Sea Max hoef ik niet de illusie te hebben alle verontreinigingen uit het water te kunnen filtreren. Waarom dan filtreren? Tja daar kom je achter door deze artikelen te lezen!

Verwijzingen

Dit artikel refereert aan inhoud op andere websites.

Trouwe

kijkbuislezertjes, en voordat iemand over begint te zeiken: Ja, die bestaan echt!, kunnen mijn avonturen met het beest in 2010 vast nog wel herinneren. Je weet wel, die JBL powerhead die ik voorzien van een filterkorf in het filtercompartiment van de Red Sea Max heb geplaatst. Het idee toen was om te ontdekken of deze combi in tegenstelling tot de andere filterpompjes die ik had aangeschaft wel zou voldoen.

Nou, geluid maken doet de JBL nog steeds niet en filtreren doet ie als de beste. Ware het niet dat het filtertje nogal snel vol zit. Is natuurlijk ook niet vreemd want tja, dui-zend litertjes water per uur... Da's een fikse sloot en logisch dat je dan als filter zo vol zit. Toch?

Foto van de verpakking van de Aquaclear filterkorf.

Nu gaat het mij er natuurlijk niet er om dat het filter vervuild raakt, daarvoor zit ie er immers. Nee, nadeel van een vervuild filter is dat de pompcapaciteit terugloopt. Zie je met een schoon filter nog een krachtige waterstraal uit de powerhead komen, na een weekje of twee is daar met gemak nog maar net aan de helft van over. En tja ik wil natuurlijk wel zo lang mogelijk zoveel mogelijk water filtreren. Over de uitstroom hoef ik me geen zorgen te maken, alles wordt via een flexibele slang de imitatieboomstam in gepompt. Zodoende merk je in de bak eigenlijk nauwelijks iets van stroming.

Nu was ik al een tijdje aan het rondkijken naar een groter filter. Eigenlijk zo groot mogelijk, maar wel eentje die past in de ruimte die ik hiervoor in de Red Sea Max heb. En omdat ik zelfbouw overwoog ben ik eens bij een plastic en PVC verwerker bij mij in de buurt wezen snuffelen. Het kan immers nooit kwaad eens even je licht over wat precies leverbaar is op te steken en om meer over de verwerkbaarheid van dergelijke materialen te weten te komen. Ik had er al eerder mee gewerkt en dus wist ik dat Plexiglas breekbaar en moeilijk te lijmen is. PVC daarentegen heeft deze problemen niet maar is weer niet doorzichtig. En dat zijn niet de enige issue's want hoe bevestig je het filtermateriaal? Ik wil een zo groot mogelijk oppervlak zonder moeilijk gedoe met grind o.i.d. Op een geperforeerde plaat? Hoe ik ook het probeerde een goed en voor geïnteresseerden nabouw zeker model was gewoon niet voor een redelijke prijs in elkaar te knutselen. Game over dus eigenlijk, totdat ik mezelf realiseerde al een heel aardig model te hebben. Namelijk de JBL met die Chinees eraan! Oké één korf was niet genoeg maar met wat puzzelen kon ik wel een model met meer van die dingen bedenken. Niks geen moeilijk gedoe om filtermateriaal te bevestigen en al helemaal geen duizenden gaatjes (zelf) boren! En het werd pas echt feest toen bleek dat de aansluiting van de filterkorf op een ordinaire 30 mm PVC buis paste. Een modelletje met in totaal vier korven stond toen vervolgens zo op papier!

Wat betreft de opzet van het model, ik ga voor mezelf uit van één JBL powerhead maar wil wel de mogelijkheid open houden om in de toekomst er een tweede bij te plaatsen.Het voordeel van twee powerheads is dat je wat betreft capaciteit wel erg flexibel bent. Wil je na werkzaamheden in de bak deze even snel 'schoontrekken' dan hoef je niet met extra pompen en filters in de bak te gaan lopen hannessen maar schakel je eenvoudig even de tweede aan. Als de klus geklaard schakel je deze weer uit en hoef je jezelf geen zorgen te maken over het filter, bederven kan deze niet nu de doorstroming blijft bestaan. Ook kun je als je twijfelt aan de noodzakelijke capaciteit beginnen met één pomp en indien dit noodzakelijk blijkt het filter uitbreiden met een tweede.

Digitale afbeelding van het filterontwerp.

Nou hoe langer ik erover nadenk, des te beter het ontwerp. Dit bestaat uit een viertal horizontaal geplaatste korven. De lengte van het geheel past omdat ik de originele overstroom naar het uitpomp compartiment intact laat precies in de Red Sea Max. Ik wil niet, en dit was in het hele ontwerpproces het uitgangspunt, van de Red Sea Max de constructie wijzigen. Deels omdat ik niet kan inschatten of dit de bak verzwakt en anderszijds omdat ik in verband met nabouw een zo simpel mogelijk model wil ontwerpen.

Kijk! zo heb ik dat graag en dus reed ik dezelfde dag nog even langs mijn leverancier in aquariumbenodigdheden waar ik destijds de eerste korf had aangeschaft. Helaas had hij er nog maar één liggen en dus werd de rest besteld. Tja en toen werd het stil, en toen ik na een maandje nog niets had gehoord besloot ik maar weer eens langs te rijden. Dat was balen,.. het wilde allemaal niet lukken, werd me uitgelegd.

Nu had ik al eerder wat rond gegoegelt en die dingen op een aantal buitenlandse websites gespot en dus ging ik toch maar eens bij die luitjes informeren of ze drie aan mij konden verzenden. Ja dat kon, maar wel voor een klein kapitaal aan verzendkosten, weer anderen leverden helemaal niet aan Europa. Afijn, uiteindelijk lukte het me de importeur van dat Chinese ding in Europa te contacten en kreeg ik via Duitsland te horen dat webshop AquaPlantsOnline in Aalsmeer deze filterkorven kon leveren. Dus werd daar de (online) order geplaatst die ik een paar weken later op kon komen halen.

Na de aanschaf van wat PVC klein materiaal zoals een bochtje, een aantal T stukken en voor de zekerheid een paar moffen kon ik aan de slag. PVC lijm en een stuk 30 mm PVC pijp had ik nog. De pijp zaagde ik in een aantal kleine stukken waarmee ik de T stukken precies tegen elkaar aan kon lijmen. Zagen doen echte bikkels natuurlijk uit de losse pols maar ik gebruikte hiervoor een oud verstekbakje en een kapzaag. Zorg dat je het geheel goed ontbraamt en dat je het te lijmen oppervlak met een schuurpapiertje een beetje opruwt voordat je gaat lijmen. Er staat weliswaar geen druk op de hele constructie maar het moet wel vast aan elkaar blijven zitten! Veel valt er allemaal niet over te vertellen behalve dan dat je de T stukken wel allemaal precies in lijn moet plaatsen.

De korven zijn een dikke 20 cm lang en zouden indien dit niet het geval was ervoor kunnen zorgen dat de hele constructie niet goed in de filterruimte te plaatsen is. De lengte van het filtercompartiment is net aan 30 cm dus hieraan moet de lengte van de korf, de doorsnede van het T stuk en nog een stukje speling voor de breedte van de JBL powerhead passen. Nou, en dat gaat met een paar centimeter speling dus precies!

Foto van het zagen van de PVC buis. Foto van het lijmen van de pVC buis. Foto van de standpijp. Foto van het aansluiten van de korf op de standpijp. Foto van de ring van de Powerhead die in de PVC buis past. Foto van de ring van de Powerhead die in de PVC buis past. Foto van het kant en klare werkstuk.

Notoire zeikerds gaan nu natuurlijk lopen mekkeren over het feit dat ik mijn uiteindelijk werkstuk met slechts één powerhead heb uitgerust. Ja, dat klopt! Omdat ik geen idee had of de filtercapaciteit voldoende was heb ik maar eerst een model voor één powerhead gemaakt. De kosten om deze PVC constructie opnieuw te maken of te verbouwen wegen niet op tegen de extra moeite. Vandaar dus.

En werkt het, vraag je natuurlijk jezelf nu af,.. Toch?

Nou, het werkt prima. Ik gebruik op dit moment de filterkousen die bij de korven worden bijgeleverd maar ik ga binnenkort weer eens experimenteren met filterschuim. Voorheen gebruikte ik filtermateriaal voor de wasemkap die volgens de verpakking biologisch afbreekbaar is. En dus volgens mijn redenatie niet echt schadelijk voor de vissen en de plantjes kan zijn... Ik heb er in ieder geval nooit iets gemerkt van problemen. En dus ga ik daar binnenkort weer mee experimenteren.

Nawoord:

De filterkorf betreft artikel A-575 van het merk AquaClear. Distribiteur is Hagen. Gemiddelde prijs per stuk is tussen de 8 en 13 euro. De korf wordt geleverd met een geperforeerde binnenbuis waarop een meegeleverde filterkous is geplaatst.

Naar boven