Disclaimer|   Contact

Afbeelding van Veni etinam logo

Digging in hard ground is more relaxing to a worm than going fishing...

spacer spacer spacer

Bladiebla

Adviseren is een veelzijdig beroep. Je komt met veel mensen in aanraking en het is ook een veeleisend beroep. Je klanten verwachten veel van je: namelijk dat je hun problemen oplost. Het gaat er niet om dat je alles weet, maar dat je snel de juiste informatie kunt vergaren en dit overtuigend kunt overbrengen.

Verwijzingen

Dit artikel refereert aan inhoud op andere websites.

Favorieten

Ik kan het me bijna niet voorstellen maar mocht je déze webpagina in je favorieten willen opslaan dan kan dit door hier te klikken.

Qrcode

Pak het moment,

QRCode

want voor je het weet is ie weg, foetsie!

De merkstofzuiger

die we een paar jaar geleden hadden aangeschaft begon een paar weekjes geleden steeds meer kuren te vertonen. Nu heb ik gelukkig een paar goede rechterhanden en kon ik het apparaat met behulp van een hamer nog een tijdje aan de praat houden. Maar desondanks moest er toch een nieuwe komen, volgens lief. Niet meer zo'n hele dure maar gewoon eentje die doet wat ie moet doen. Stofzuigen... Dus ga je een beetje zitten goegelen en een beetje winkels af.

Nu zullen er vast wel een paar kijkbuislezertjes na het lezen van deze eerste regels glazig gaan zitten kijken, want ja, boeie! Maar vandaag maakten lief en ik met een verkoper in een winkel, je kent die met die reclame over 'high service' vast wel, toch iets mee... Man, dié wist van een stompzinnige activiteit zoals het kopen van een stofzuiger echt iets, laten we het 'speciaal' noemen, te maken.

Al een tijdje storen we ons aan die stofzuigerzakken. Telkens als die in de stofzuiger vol zit is de doos met reserve leeg. Ook kwam het wel eens voor dat zo'n kreng net niet goed was geplaatst en de halve stofzuiger met stof vol kwam te zitten. En dus leek zo'n stofzuigerzakloos exemplaar ons wel iets. Nee, dan niet eentje met digitale instelling voor de zuigkracht en zeven verschillende filters en in hoogte verstelbare wieltjes. Maar gewoon zo'n eenvoudige. Ik had er eentje helemaal achteraan in het rek gezien en wilde die wel hebben. Zo'n Chinees voor nog geen vijf tientjes. Het is immers een stofzuiger en geen rakettechnologie dus waarom, net zoals het oude exemplaar trouwens, zo'n dure aanschaffen?

Afijn vandaag dachten we even die Chinees in de winkel met die 'high service' te gaan scoren. Hoe ingewikkeld kan dat zijn? Je loopt naar het rek en trekt em eruit. Toch? Nou daar dacht de verkoper toch heel anders over toen ik em vroeg het gekozen type uit het magazijn te gaan halen. Wat ik ermee wilde gaan doen vroeg hij mij… Tja en dan ben ik geneigd direct aan de goede man toe te geven dat ik, nadat ik er eerst koffie mee had gezet, nog even de ramen ermee wilde gaan wassen maar ik bedacht me nog net op tijd en antwoordde droogjes dat ik ermee wilde gaan… stofzuigen. Dat verwacht ie nooooit! "Thuis?", informeerde hij.

Foto van de Proline zw 600s stofzuiger.

Gut zou ik nu maar gelijk vertellen dat ik vanmiddag nog even het hele winkelcentrum een fikse zuigbeurt wilde gaan geven? Nee, laat ik maar zeggen dat ik em thuis ga gebruiken. Zo snugger zie ie er nu ook weer niet uit bedacht ik me. "Tja, dan moet ik u deze afraden"…. "Afraden?" vroeg ik em terwijl ik de verkoper een draai zag maken richting de types die minstens drie maal zo duur waren. "Maar waarom staat dit type dan in het rek?" vroeg ik de verkoper die in antwoord hierop zijn schouders optrok en een handgebaar maakte waaruit ik opmaakte dat ie dit ook niet wist. Tegelijkertijd deed hij weer een paar passen richting de veel duurdere exemplaren.

Natuurlijk zou je dan zo'n bikkel de kans op het afsteken van een glorieus verkoopverhaal moeten gunnen. En met hem de dialoog, over laten we zeggen alle aspecten van de moderne stofzuiger en dan natuurlijk in het bijzonder over het exemplaar dat ie me probeerde aan te smeren, moeten aangaan. Om vervolgens na een dikke drie kwartier alsnog voor die goedkope Chinees te gaan natuurlijk! Maar ja, druk - druk - druk en de parkeermeter loopt.

"Ik moet u echt waarschuwen, hoor meneer" hoorde ik de verkoper zeggen terwijl hij zich op weg naar het magazijn begaf nadat ik had aangegeven toch echt voor de Chinees te gaan. En eraan toe had gevoegd het eigenlijk wel een beetje vreemd te vinden dat je als winkelier producten in je winkel plaatst die je de klant vervolgens gaat afraden. Toen een tweede verkoper er nog een schepje bovenop probeerde te doen door aan te geven dat ze "altijd vragen" realiseerde ik me dat zij als verkopers natuurlijk 'adviseren'!

Thuisgekomen doet de Chinees het gewoon goed. Nee geruisloos is ie niet. Maar dat wist ik al. Een huishoudstofzuiger is een huishoudstofzuiger. De ene ziet er gelikter uit dan een andere, maakt wellicht iets minder geluid dan een ander, is mogelijk wendbaarder maar kom op zeg! Het blijft potdomme gewoon een stofzuiger. Oké toegegeven, op de één maak je meer provisie dan de ander… Maar ja, dát hoor je de verkoper niet zeggen als ie je een duurder exemplaar 'adviseert'!

Naar boven