Afbeelding van Veni etinam logo

Digging in hard ground is more relaxing to a worm than going fishing...

left spacer mid spacer article spacer

Ordinair?

Geraniums zijn zo gewoon in Nederland dat het een tijdje ordinair was eentje te hebben staan. Ouwe luitjes hebben er vaak eentje staan. Hoeven ze niet zoveel moeite voor te doen... wordt er gezegd.

Verwijzingen

Dit artikel refereert aan inhoud op andere websites.

Trouwe

kijbuislezertjes weten ongetwijfeld nog wel van mijn balkonhoveniers aspiraties. Eli begon een jaartje of wat geleden, heel voorzichtig, je weet het immers maar nooit, met het stekken van een paar geraniums.

Gewoon met een aantal exemplaren die ik het jaar ervoor had overgehouden, en verdomd - al zeg ik het zelf - het resultaat mocht er best zijn. In totaal vier bloempotten met 11 planten. Omdat ik in het voorjaar met stekken was begonnen duurde het trouwens wel tot de maand Juli dat de planten begonnen te bloeien. De ouderplanten stonden toen al een paar maanden in bloei.

Nu kan je natuurlijk gaan zitten gniffelen dat dit gedoe met geraniums allemaal niet zo spannend is omdat die planten beresterk zijn en je ze nauwelijks hoeft te verzorgen. En dat je dus wel een randdebiel moet zijn als je niet in staat bent om juist deze in leven te houden. Maar zo zie ik dat dus weer niet. Ik bekijk het als notoire zeikerd eens van ehhhh, de positieve kant. Iets met een half glas vol of zoiets... Maar goed, waar was ik, oh ja... de geraniums. Ik heb, en dat kostte de nodige moeite, op mijn webstek er zelfs een thema voor ingericht!

Foto van een geranium stek.

In ieder geval gaan de twee oude geraniums straks hun vierde jaar in en aangezien ik de gestekte plantjes tijdens de onverwachte vorstperiode begin dit jaar kwijt ben geraakt, en dus geen jong spul meer heb, probeer ik het nog maar eens een keertje. Ditmaal stek ik in het najaar met de verwachting dat de plantjes volgend jaar groter zullen zijn en dus ook eerder zullen bloeien. En om direct een zo groot mogelijk formaat plant te krijgen, zo heb bedacht, ga ik een behoorlijk formaat stek gebruiken. Meer dan 15 centimeter.

Om niet alles aan de goden over te hoeven laten, je hebt er vandaag de dag zoveel dat het toch een beetje moeilijk kiezen is, maak ik gebruik van een hulpmiddel. Namelijk het snijbloemenvoedsel die ik dit jaar tot volle tevredenheid heb gebruikt. Waarom dit spul gebruiken bij het stekken? Nou, ik heb verscheidende keren gezien hoe takken van allerlei versierspul dat je doorgaans in gemengde boeketten meekrijgt, in de vaas wortel begon te schieten. In het begin hield ik na het uitbloeien van het boeket dergelijke takjes in schoon en vers water over. Maar deze stierven hierna dan altijd heel snel af. Wat ik ook probeerde, zodra ik de takjes apart in schoon water zette legden ze het loodje. Totdat ik het overgehouden bloemenwater alleen even ontdeed van blaadjes en rommeltjes die er na verloop van tijd in gaan ronddrijven en ze hier gewoon in liet staan. Kennelijk zitten er zoveel anti-weetikveelwat stuf in dat snijbloemen spul dat deze het bederven van het water tegengaan en zodoende bacteriën en schimmels geen kans geven.

Een klein experiment met een viertal takjes van één of andere vage vetplant die in een leuke bos bloemen was verwerkt bevestigde mijn vermoeden. Na een kleine maand zit het glas waar ik de takjes had ingezet stijf vol met wortels. Het enigste wat ik doe is schoon water bijvullen! Wat het voor plantjes zijn is me trouwens niet bekend maar als jij ze herkent verneem ik dat graag van je.

Foto van een glas met hierin bewortelde stekken van een vage vetplant.

Afijn, er worden dit najaar dus fikse geraniumtakken in snijbloemenvoedsel gestekt. Nu kan ik deze stekken natuurlijk niet net zoals verleden jaar in zo'n reageerbuisje kwijt. Die zijn daar immers veel te klein voor. En zoveel vaasjes heb ik ook weer niet en daarbij, het is crisis hè? Ik mag dankzij het nivelleren - want anders worden de inkomensverschillen tussen Nederlanders die werken en de door de rode kapitalisten geïmporteerde kansarmen zo groot - ook de broekriem aanhalen. Daarom wil ik aan dit *kuch* experiment zo min mogelijk poen uitgeven. Het moet wel betaalbaar blijven natuurlijk en tja, dan moet je creatief zijn hè?

Onder het genot van biertje ging ik er eens goed voor zitten, gewoon om te zien of ik ook plots door inspiratie overmand zou worden en verdomd, na een paar begon het bij Eli heel aardig te dagen. Gewoon met de blikopener de bovenkant uit zo'n half liter blikje jassen en je hebt een prima vaasje! Probleempje is natuurlijk dat vanwege de lange stekken de blikjes zouden kunnen omvallen. De oude dame die hier in huis rondschuifelt steekt namelijk graag overal haar neus in. Niet dat ze nieuwsgierig is of zo hoor... ben je gek! Ze wil gewoon graag alles weten. En op z'n tijd iets of iemand een lief kopje geven natuurlijk, dat ook..

Nee, de blikjes plompverloren ergens neerzetten wordt dus niks, besloot ik. De blikjes moeten gefixeerd worden. Oftewel ergens worden ingezet. Man, hoe het mogelijk is weet ik niet maar na nog een paar pilsjes werd ook dit probleem vakkundig getackeld. Tjonge ik hou ervan als een plan zo goed in elkaar valt! Nu alleen de uitvoering nog even.

Goed ,aan halveliter bierblikjes is eenvoudig te komen. Althans in mijn geval. Heb je iets minder grote stekken, neem dan de 33CL blikken. Foto van de zelfbouwconstructie bestaande uit een doos met hierin opengesneden bierblikjes. Maar je kunt natuurlijk ook je toevlucht nemen tot doorgeknipte melkpakken o.i.d. Vanzelfsprekend spoel je alles voor gebruik even goed schoon, maar dat begrijp je natuurlijk zelf ook wel. Wat betreft het fixeren: toevallig had ik nog een doos van een OEM printercartridge voor m'n HP laserjet liggen en hier bleken de blikjes mooi in te passen. Even de flappen naar binnen buigen en de blikjes ertussen proppen maakt dat ze perfect stevig staan.

Zonder reclame te willen maken moet ik trouwens zeggen dat ik erg content over die 123inkt club ben. Niks moeilijk gedoe met van te voren betalen als je een cartridge wil aanschaffen. Maar gewoon op rekening, je krijgt een acceptgiro meegeleverd. En dat geeft mij, vooral na allerlei gezeik met een niet leverend internetbedrijf waar je dan ook nog eens maanden op je geld mag wachten, toch wel een heel goed gevoel. Daarbij is de levertijd sneller dan de schaduw van de TNT bezorger... de volgende dag lag bij mij al een kennisgeving in de bus! En ook wat betreft de aftersales is het daar gewoon prima geregeld. Netjes even een e-mailtje of alles goed is gegaan! Kijk mensen, dat is kwaliteit! Ze leveren trouwens ook nog heel wat andere zaken dus ik kan je, natuurlijk zonder reclame te maken, een kijkje op hun webstek aanbevelen.

Ik heb de hele handel in de kamer, vlak voor het raam geplaatst, en ben benieuwd wat ervan gaat komen. En wat met de oude dame vraag je me? Zij bekijkt het hele spul met gespeelde onverschilligheid...

Naar boven