Afbeelding van Veni etinam logo

Digging in hard ground is more relaxing to a worm than going fishing...

left spacer mid spacer article spacer

Geraniums

Je kunt er meer mee doen dan alleen erachter gaan zitten!

Tekening van een oma achter de geraniums.

Mijn geraniumplant haalde ik van de winter naar binnen en sneed hier een paar maandjes later een paar stekjes van. Vervolgens staat in de zomer het balkon vol...

Een nieuwe ronde.
25 november 2012, zondag Meer lezen?
Foto van een 500 ml bierblikje waarvan de bovenkant wordt gesneden.

Eli heeft gedurende de onverwachte vrieskoude begin dit jaar zijn verleden jaar gestekte geraniums verspeeld. Gelukkig overleefde de oude garde wel en daarom gaat Eli ze dit najaar nomaals stekken.

Wederom op geheel *kuch* wetenschappelijk verantwoorde wijze! Met behulp van snijbloemenvoedsel, opengesneden bierblikjes en een doos van een printercartridge... Oh jee, als dat maar goed gaat!

Eindelijk!
9 Juli 2011, zaterdag 17:00
Foto van een zestal geraniums stekken die bijna in bloei staan!

Het heeft even geduurd maar uiteindelijk, na vier maanden, bloeien mijn gestekte geranium planten. Vier potten met in totaal 11 plantjes meneertje!

Echt wetenschappelijk onderbouwd is het natuurlijk niet maar afsnijden nét onder de derde knoop en in een reageerbuisje vol met water zetten levert het snelst een fiks wortelgestel op. Je zou ook een smal glas of iets dergelijks kunnen proberen natuurlijk.

In ieder geval toen het wortelgestel zowat het reageerbuisje uitgroeide heb ik een stek in zo'n plastic (koffie)bekertje met water gezet. De eerste dag heb ik daar wat grond bijgegooid en vervolgens iedere drie á vier dagen weer een beetje. Uiteindelijk houd je dan een prutje over en dat gaf ik pas weer water toen de grond echt weer droog was. Eens in de twee weken met wat vloeibare mest bijgemengd. Voordeel van deze methode is, zo heb ik bedacht - maar ik kán er natuurlijk naast zitten... is dat hierdoor tijdens het verpotten de worteltjes niet beschadigen!

Tjonge, dat balkon groeit straks nog dicht met al die geraniums! Trouwens nu we het er toch over hebben? Geranium...iemand?

Bloemenpracht
11 Juni 2011, zaterdag 14:30
Foto van een pot tweejarige geraniums met meer dan dertig bloemen!

Met de gekloonde gestekte geraniums, je weet wel die van begin dit jaar, gaat het prima. Twee van de drie oude moederplanten die ik destijds zo genadeloos onder handen heb genomen bloeien nu alsof hun leven ervan af hangt.

Man wat een bloemenpracht!

De witte geranium is helaas dood gegaan maar de roze en vooral de rode plant heeft een groot deel van de balkontafel in bezit genomen. In totaal meer dan 30, jawel!, derrrrr-tig bloemen! Het meerendeel van de bloemen is trouwens wel rood. Het zal me niet verbazen als iemand me vertelt dat raszuivere geraniums rood zijn...

Verhuizing
8 Mei 2011, zondag 15:30
Foto de geraniums in de met grond gevulde plastic bekertjes.

Van mijn helemaal zelf gestekte geraniums kon ik er vandaag 11 verpotten en een lekker zonnig plaatsje op het balkon geven.

Je weet vast nog wel dat ik een tijdje geleden besloot mijn geraniums te gaan stekken. Als een semi-wetenschappelijk experiment heb ik toen van iedere kleur die ik had, rood, roze en wit een aantal stekken gesneden. Nadat de stekken in een schaaltje met water met wortelen waren begonnen heb ik deze in plastic bekertjes overgeplaatst. Hierin werd iedere week steeds een beetje meer grond gedaan zodat na verloop van tijd de stekjes in een bakje met grond stonden. Twee stekjes hebben het niet gehaald en voor wie het heel, maar dan ook echt héél graag wil weten: beiden waren boven de derde knoop geknipt!

In vitro
9 April 2011, zaterdag 20:30
Foto van een reageerbuisje met hierin een geraniumstek.

En terwijl half Nederland loopt te snotteren en als dom volk loop te zemelen over hoe het verschrikkelijke drama in Alphen aan den Rijn nou kon gebeuren (raar hé politici? .. als je twintig jaar lang de autochtone bevolking in eigen land loopt te bedriegen, te beliegen en te discrimineren?- Is het je ook opgevallen dat nu wel heel snel wordt bekend gemaakt dat de dader gelukkig een autochtoon is...) controleer ik onder het genot van een biertje mijn gestekte geraniums. Je weet wel, die van een paar weken geleden. Een aantal heb ik vanuit de schaal in reageerbuisjes geplaatst.

Opvallend is dat de stekjes die kort op de knoop zijn afgesneden echt supersnel een fikse wortelbos hebben aangemaakt. Alle anderen, ik had er een paar boven en onder de knoop afgesneden, doen eigenlijk maar heel weinig. Vanwege de temperatuur s'nachts durf ik het nog niet aan om de stekjes buiten in een bloembak te plempen. Nog even afwachten dus...

Oh ja en wat betreft Alphen aan den Rijn.... Als de staat ons niet beschermd (die is druk bezig met zo'n goed renderend lik-op-stuk beleid op de snelwegen) wordt het dan niet tijd dat we ons zelf gaan beschermen?

Update

Kijk dat bedoel ik nu... plots wordt op de staatwebsite de titel "Dader was autochtoon" gewijzigd in "Moeder vond afscheidsbrief in flat"...

Overlevenden
20 Maart 2011, zondag 14:00
Foto van de schaal met hierin de verschillende geraniumstekken.

Ik had van verleden jaar nog een aantal geraniums overgehouden en liep al langer met het idee rond om die te stekken. Na wat gegoegel op het Wilde Wijde Wep bleek dat er verschillende tijdstippen en methodes waren. Je kunt die dingen stekken in het najaar maar ook in het voorjaar... afsnijden onder of op de knoop...in water plaatsen of in grond... Tja beste kijkbuislezertjes dit riekt weer naar zo'n wetenschappelijk lekker onverantwoord experiment! En je weet natuurlijk al wie daar als de kippen bij is! .. Toch?

Ik heb een schaaltje met tape verdeeld in een soort van.. eehhh vierkant rooster en volgekieperd met water en heb verschillende toppen van de geraniums op of net boven de derde knoop afgeknipt en er in gezet. Het schaaltje heeft een lekker zonnig plekje achter het balkonraam gekregen en zal vanaf nu door mij dagelijks geinspecteerd worden. Kijken of die geraniums het beter doen dan dat tuig van die bolgewassen

Naar boven