Afbeelding van Veni etinam logo

Digging in hard ground is more relaxing to a worm than going fishing...

left spacer mid spacer article spacer

Achtergrond

De Mu-CORE 402 spoel was het absolute topmodel dat werd verkocht in de periode tussen de jaren '50 en '80. De 402 spoel was de opvolger van de 401 uit 1945.

Afbeelding van een verpakte Mu 402 Supercoil.

Het eerst werd de 402 genoemd in het juni nummer van Radio Bulletin uit 1946. De 402 was de ruggegraat van veel radio-ontwerpen gedurende een periode van meer dan 20 jaar. Hij werd in zowel buizen- als transistorontwerpen gebruikt. De 402 was ontworpen als antennespoel voor de AM middengolf (MG of "Medium Wave" MW), de band tussen 535 en 1640 kHz (183-560 meter).

Radiobouwer Adrie uit Soesterberg bedong met zijn verhaal, en een paar foto's, een fikse korting!

Ook?

Ben je als liefhebber van ouwe electronicameuk ook geinteresseerd in zo'n deal?

Misschien zit er iets van je gading tussen.

Eli krijgt vanwege zijn gedoe met Philips audio zelfbouw wel eens iets in zijn mik gestouwd dat ie zelf niet spaart. Het maakt dan meestal deel uit van een partij waar iets inzit dat ie graag wil hebben.

In dit geval gaat het om een Amroh Mu-402 Supercoil en omdat ik het liefst dergelijk materiaal bij een liefhebber terecht zie komen en niet bij een handelaar heb ik bedacht dat je als koper een fikse korting krijgt als je me een verhaal, het liefst voorzien van een fototje (of twee... drie), over waarom je het onderdeel wilt hebben geeft. Adrie uit Soesterberg is zo'n liefhebber die wel wat in mijn aanbod zag. Logisch, want Adrie is een geroutineerde knutselaar van Uniframe schakelingen.

Even speciaal voor de nu glazig kijkende kijkbuislezertjes: Uniframe's zijn, al dan niet gebogen, plaatjes materiaal waarin fabrieksmatig verschillend uitsparingen zijn gemaakt. Deze chassisdelen werden lang geleden gebruikt voor de zelfbouw van elektronica schakelingen. Deze schakelingen haalden zelfbouwers uit hobbybladen. Radio Bulletin was hier één van. Het blad was een uitgave van uitgeverij de Muiderkring. Die op zijn beurt een dochteronderneming was van AMROH (AMerican RadiO House). Deze handelsonderneming importeerde elektronica-onderdelen, Afbeelding van Amroh Uniframe kits. maar ging ze later ook zelf produceren. Ondersteund werd de zelfbouwer door tijdschriften als 'DR. Blan' en 'Handige Bob'. Waarin in avontuurvorm het zelfbouwen van voornamelijk (kristal) radiotoestellen stond beschreven. Omdat niet iedereen thuis een werkbank met het juiste gereedschap had staan bleken de Uniframe chassisdelen een schot in de roos. Nu kon iedereen zonder zich over het chassis druk te hoeven maken een elektronica ontwerp bouwen!

Ook Adrie destijds... Toen hij een jaar of 12 was had zijn broer een Pupil radio, van Maxwell. En die wilde Adrie zelf ook wel. Na weken te hebben gespaard kon hij bij de firma Nic. Jense in Zeist eindelijk een 402 spoel, dat is het onderdeel waar het in deze deal om gaat, aanschaffen. De Mu-CORE 402 spoel van Amroh was namelijk destijds het absolute topmodel dat werd verkocht in de periode tussen de jaren '50 en '80. Hierbij schafte Adrie zich ook nog even een OA85 diode plus een mica draaicondensator aan.

Van zijn broer kreeg hij voor zijn verjaardag een boekje van de Muiderkring waarin een ontwerp van de zogenaamde 'Jampotontvanger' stond. En deze heeft hij nagebouwd. Later, vele weken zakgeld later, kocht hij het eerste Uniframe chassis en kwam er een heuse transistor bij. Hij had ook een vriend die wat meer te besteden had en die had zelf een versterkertje met een ECC82 en een EL84 gebouwd, met Amroh trafo's. En omdat dat goed werkte heeft Adrie er ook één gemaakt, en daar zijn radiootje aan gehangen. Helaas was de selectiviteit niet geweldig maar hij had geluid, zo schrijft Adrie.

Omdat tegenwoordig de elektronica aan je soldeerboutpunt blijft hangen als je er aan werkt, zo klein zijn de onderdelen, is voor Adrie de romantiek van het moderne zelfbouwen ervan af... Daarbij heeft hij juist uit de begintijd van de transistors de leukste schakelingetjes gemaakt, allemaal op het materiaal van Amroh. En om dus zijn onderdelendoos gevuld te houden struint Adrie allerlei digitale markplaatsen af op zoek naar Uniframe materiaal en de nodige trafo's. Opdat hij weer de schakelingen uit zijn jeugd kan maken.

Wat betreft de 402, hiervan heb ik er al twee maar ééntje erbij kan nooit kwaad. Zeker omdat door de hitte de pootjes gauw naar binnen zakken als je er aan soldeert emailde Adrie me toen ik vroeg waarom hij deze wilde hebben.

Foto van de losse chassisdelen Foto van de in elkaar geschoven chassisdelen. Foto van het afstem + LF versterker chassisdeel.

Adrie is momenteel bezig een losse voeding met de PC 45-60 te maken, op een eigen chassis. Alles is gemaakt met UniFrame chassismateriaal en staat op kunststof pootjes. Aan de zijkant zitten entrees, waar de gloeispanning en de hoogspanning op staan. Op het ander chassis komen de Middengolf ontvanger (met een 402) en een kleine Laag frequent versterker, met een ECC85 en een EL84. Aan de zijkant van de chassis zitten stekers, die in de entrees van de voeding passen. De twee chassis kunnen tegen elkaar geduwd waardoor de stekkers in de zijkant met de entrees van de voeding contact maken. Door de chassis te scheiden kan Adrie mooi veilig werken.

Kijk daar ging het mij om! Dat er een liefhebber weer gewoon kan solderen, schroeven en bouwen! En daarom is de AMROH Mu-402 Supercoil afgelopen weekend, voor bijna nop, naar Adrie uit Soesterberg verstuurd!

Adrie, man... veel plezier ermee!

Naar boven