Ondanks het slechte weer van de laatste dagen weerhoudt dit Eli niet zijn handjes uit de mouwen te steken, op het balkon dan hè?. Man, man, wat was ie druk!
Druk met het plukken van uitgebloeide bloemetjes en hier en daar wat veegwerk want er valt natuurlijk ook wel eens een blommetje op de vloer. Bijzonder goed gelukt dit jaar zijn de hangbakken, eigenlijk zijn het pijpen, met vlijtig liesje. Mocht eigenlijk ook wel want ik was toch een dikke drie jaar bezig met de *kuch* 'ontwikkeling' ervan.
Misschien ken je ze wel, van die PVC pijpen met gaten erin en een half platte achterkant die je tegen een muur kunt hangen en waarin allerlei bloeiende plantjes zijn geplant. Het enige wat je na aanschaf hoeft te doen is die dingen op een lekkere lichte plek ophangen en regelmatig water geven. Moeder natuur doen dan de rest, met als resultaat een bloeiende kolom.
Zelf had ik er in de loop der tijd twee verzameld, een oranje en een grijze, maar na het eerste jaar behaalde ik met mijn eigen huis ... ehhh balkon en keuken oplossing lang niet hetzelfde resultaat als die uit het eerste jaar. De volgende jaren stonden dus in het teken uit te vogelen wat de beste methode is om die plantjes een beetje knap in zo'n pijp te krijgen.
De eerste keer heb ik de pijp met grond gevuld. Het idee was de pijp op zijn rug te leggen en in de gaten zaadjes te planten. Als de plantjes hoog genoeg waren zou de hele pijp aan de muur worden opgehangen. Om te voorkomen dat de grond er aan de bovenkant uitliep, de pijp zou de eerste periode horizontaal op de balkonvloer liggen, had ik deze met een stukje plastic afgedekt. Kwestie van een flink stuk uit een plastic zak knippen en deze met een groot elastiek op de kopse kant fixeren. Kind kan de was doen maar toch lukte het niet echt. Toen de plantjes uit de gaten begonnen te groeien en ik de pijp ophing zakte de grond dusdanig in dat de plantjes de grootste moeite hadden in leven te blijven. Er bloeide uiteindelijk wel wat bloemetjes maar echt over hield het niet en het leek zeker niet op een gekocht exemplaar.
De tweede keer ging al beter. Ik vulde toen de pijp telkens tot aan een gat met grond en propte er via het gat dan een klein plantje in. Je weet wel van dat jonge plantgoed in trays die je aan het begin van het jaar in de tuincentra kunt kopen. Helaas liep in de maanden hierop na het watergeven door de gaten nogal wat grond weg. Het resultaat was dat sommige plantjes, vooral die onderaan, bijna verzopen en regelmatig met grond waren besmeurd. En dat kwam de bloei natuurlijk niet ten goede. De plantjes op de bovenste laag raakten door het zakken van de grondniveau in de pijp ook behoorlijk in de knel. Afijn, het resultaat begon ergens op te lijken maar echt netjes zag het er nog niet uit. Het was gewoon geen uitbundige bos. Zeker als het warm werd droogde het geheel binnen no-time uit en zag het er al snel haveloos uit. Ik was echter wel op de goede weg!
Het leuke van het rommelen met plantjes is dat je het jaar erop wijzer geworden het gewoon nog eens kunt proberen! Na wat prakkedenken afgelopen winter was ik er dit voorjaar van overtuigd werkelijk een dijk van een plan te hebben dat ab-so-luut niet kon mislukken!
Dit jaar heb ik als variant op de werkwijze van voorgaand jaren namelijk gebruik gemaakt van laagjes afzuigkapfilters die ik als scheidingslaag gebruik. De grond kan zo niet meer weglopen en het filtermateriaal houdt ook nog eens wat water vast. O ké toegegeven misschien niet het meest elegante materiaal. maar het werkt wel en het kost geen spreekwoordelijke drol! Onderstaand een paar fototjes die het één en ander verduidelijken.
We beginnen natuurlijk onderaan, de bodem. Laagje grond erin tot midden het gat. Beetje aandrukken en vervolgens door het gaatje de wortels van een plantje wurmen. Dit doe je het gemakkelijkst als er aan de worteltjes zo min mogelijk grond zit. De gaten zijn nou ook weer niet heel erg groot dus voorzichtig zoveel mogelijk grond van de worteltjes afkloppen en dan het plantje erin plaatsen en de worteltjes op de laag grond die net is geplaats laten rusten. Hierna meteen een stukje van filtermateriaal erover. Zodanig dat het gat in de pijp hierdoor goed is afgedekt. De grond die ik van de plantjes heb gehaald hier weer bovenop, aangevuld met mijn eigen mengseltje waarin ik nog wat voedingskorreltjes heb gedaan. Gewoon vullen tot aan het niveau van het volgende gaatje. Daar weer een plantje erin wurmen, filtermateriaal erop. En zo door tot bovenaan. De pijp heb ik tot met een kleine kop grond erop gevuld en hierin heb ik ook weer een plantje gepoot. Hierna de hele handel ophangen, watergeven en hoppa!
Dit jaar geen last van uitspoelende grond en geen verdroogde plantjes. Naks! Gewoon genieten van een werkelijk uitbundige bos paarse vlijtige liesje. En zeg nou zelf, dat hangt er toch prima bij!