Afbeelding van Veni etinam logo

Digging in hard ground is more relaxing to a worm than going fishing...

left spacer mid spacer article spacer

Eerste stap...

Eli is buiten allerlei balkon bezigheden om druk met de configuratie van het te revitalizeren Philips zelfbouw mengtafeltje. De huidige samenstelling van het mengtafeltje wordt beoordeeld en niet goed bevonden. En dus moet Eli aan de bak. Hij roept hierbij de hulp van een aantal internet-maatjes in.

Foto van het NL7419 frontje

Bedoeling is om zonder het electrische (principe) schema hiervan te wijzigen het mengtafeltje naar het niveau van een Philips Mengtafel 21st Century Edition te tillen.

Verwijzingen

In dit *kuch* artikeltje worden onderwerpen aangesneden waarover op andere webstekken een hele mooie uitleg wordt gegeven. Dat scheelt mij dus weer 'leenwerk'...

Met Raat en daat...

Gelukkig hoeft Eli het (modernere) wiel niet nog eens een keertje zelf uit te vinden en zijn er maatjes die em bijstaan.

Morgen overhoring...

Ondanks het warme weer van de afgelopen weken, die Eli natuurlijk meteen met zoveel mogelijk balkon hangmomentjes heeft gevuld en waarbij ie natuurlijk ook nog eens de nodige tijd voor menig koele versnapering had ingebouwd, is ie er toch in geslaagd nog iets met het mengtafeltje te doen

Huidig tafeltje

Het huidige zelfbouw Philips mengtafeltje heeft een negental mengeenheden aan boord, plus één zogenaamd blind paneel. Twee eenheden zijn tweemaal de normale breedte, namelijk de VU meter en de voedingseenheid. Deze zijn op de bovenste laag, dat is de laag waar je recht op neerkijkt, geplaatst, van links naar rechts zijn dit de NL 7416 panoramaregeling. Gevolgd door de NL3703 monitor eenheid, de dubbele VU meter (NL 7314). Met helemaal rechts de twee eenheden brede voedingseenheid NL 3715. Op de onderste laag helemaal links is Foto van het te reviseren mengpaneeltje met een aantal onderdelen. een stereo microfoon ingangsversterker gemonteerd. Hiernaast de NL 7609 mengeenheid als frame uitvoering. Gevolgd door een tweetal NL 7606 platenspeler voorversterker eenheden, een blind frontplaat. Met helemaal rechts de aux ingangsversterker, NL 7607.

Opvallend in dit ontwerp is de aanwezigheid van een zeer ruim bemeten voeding. Moet natuurlijk ook wel als je een hoofdtelefoonversterker aan wilt sturen. Maar deze voeding neemt wel twee standaard eenheden aan ruimte in beslag en het gemengde signaal voor-afluisteren is leuk maar dat kan ook ergens anders in de signaalketen. Dit hoeft echt niet per se vanuit het mengtafeltje en als je dat wel doet zorg er dan voor dat je alle ingangstrappen, m.b.v. een schakelaar kunt voor afluisteren. Er zijn ook mengtafels met één of meerdere afluister kanalen. Dit is een geluidskanaal waarop ingangseenheden hun signaal kunnen zetten als je meerdere bronnen tegelijkertijd wilt voor afluisteren.

Ik heb van de configuratie een schematje in de vorm van een tabel gemaakt op de manier zoals Philips vroeghur deze in haar documentatie afdrukte:NL 7416


NL 3703


NL 7314


NL 3715


NL 7305


NL 7609


NL 7606


NL 7606


   blind  


NL 7607
Al met al een leuk ontwerp waarvan ik denk dat het destijds bij een radiopiraat in gebruik is geweest. Deze wil graag het som signaal, dus het uiteindelijk gemixte signaal, kunnen afluisteren voordat het de zender in gaat. De kwaliteit en luidheid wordt hiervan afgezet tegen het signaal dat 'na de zender', zeg maar de, via radio ontvanger wordt ontvangen. Het gaat dan vaak om te kunnen beoordelen of het signaal niet is overstuurd, dus veel te luid, of met een onjuist klankbeeld, wordt uitgezonden.Blokdiagram op functie van het oude mengtafeltje

Een snood plan

Eli gaat in zijn zelfbouw Philips mengpaneeltje geen voor afluister versterker opnemen en dus kan de voor afluister versterkereenheid (NL 3703 monitor) komen te vervallen. Omdat hierdoor de door de eenheden afgenomen stroom behoorlijk daalt, kan ook de zware voeding NL 3715 van twee eenheden breed komen te vervallen. Dit betekent dat als ik ervan uitga dat ik de beschikking wil hebben over een VU eenheid (NL 7314) die het somsignaal meet er 10 andere eenheden in het NL 420 K kastje onder gebracht kunnen worden.NL 3717


NL 3711


NL 7314


NL 7412


NL 7419


NL 3705


NL 7416


NL 7606


NL 7606


NL 7609


NL 7607
Om Eli plaatjes te kunnen laten draaien heeft ie natuurlijk een tweetal platenspelers (NL 7606) die op het mengtafeltje kunnen worden aangesloten nodig. Oké, toegegeven je zou vandaag de dag meer aan een CD of MP3 spelers o.i.d. denken maar die waren er nog niet eind jaren zeventig... Nee toen lieten Dj's de muziek die afkomstig was van een aantal platenspelers in elkaar overvloeien. Eventueel gemengd met wat gesproken woord. Dat gesproken woord werd vaak afgewisseld met reclameachtige uitingen die op bandopname machines waren opgeslagen. Dit heette een Jingle machine'. Had je die niet dan misbruikte je hiervoor gewoon een band of cassette apparaat. Hoewel je vandaag de dag hier ook gewoon een CD of MP3 speler o.i.d. op aan kunt sluiten. Voor de nu glazig kijkende kijkende kijkbuislezertjes heb ik links een leuke verwijzing neergeplempd. Ik ben immers de beroerdste niet!

Blokdiagram op functie van het oude mengtafeltje

Voor het vol kakelen van allerlei boodschap-momentjes is microfoon voorversterker (NL 7305) bedacht. Gevolgd door een panoramaregeling waarmee de stem een plaats in het stereobeeld kan worden gegeven en de (NL 3717) limiter, die het signaal op luidheid bewaakt, alvorens het geconditioneerde microfoonsignaal in de drietonige klankregeling (NL 3711) op smaak wordt gebracht. Hierna gaat het totale signaal naar de VU metereenheid (NL 7314) en de volgversterker (NL 7412). Omdat de mengeenheid in totaal 6 stereo signalen kan verwerken en ik er maar 4 gebruik heb ik besloten om een twee-tal externe aansluitingen te maken. Het signaalpeil van deze ingangen ligt, net zoals de rest trouwens, op ongeveer 250mV.

De mengeenheid (NL 7609) wordt als frame eenheid geplaatst maar schuift een stukje naar rechts op. Daar komen ook alle ingangen van alle eenheden zoals die van de stereo platenspelers en de tape voorversterker eenheid samen.

Wat betreft de stroomopname zit Eli met zo'n 119 mA op 24 volt ver onder het maximum dat door de voedingseenheid NL 7419 ( 200mA) geleverd kan worden. De 6 volt voor de VU meter zit hier niet bij in, de voedingseenheid heeft hier een aparte aansluiting voor.

Eenheid stroomopname
NL 3705 25mA
NL 3711 24mA
NL 3717 26mA
NL 7412 14mA
NL 7606 18mA (9mA/stuk)
NL 7607 5mA
NL 7609 7mA

Klein werk

Ter voorbereiding op al het komende hak en breekwerk aan de mengeenheden was ik met internet maatje Thomas Bauer van de vintage Philips audio webstek MFB freaks in gesprek over de levering van verschillende elektronica componenten. Zoals ik al eerder aangaf worden alle condensatoren en veel van de standaard weerstanden en transistoren vervangen voor modernere, en hopelijk kwalitatief ook betere, onderdelen. Metaalfilm typen voor de weerstanden en mooie blauwe, vintage ogende Vishay elco's die op een aantal plekken in de schema's met een 10 of 100nF MKP condensator zullen worden ontkoppeld. Voor de transistoren zullen zoveel mogelijk (extreem) ruisarme exemplaren worden gebruikt. De volgende stap is dus om van een aantal eenheden een lijstje van de benodigde componenten te maken die nodig zijn voor de revisie. Ik ben van plan eerst de voedingseenheid, alle ingangs-eenheden en de mengeenheid onder handen te gaan nemen. De bestelling is dan weliswaar niet heel erg groot maar genoeg om de verzenkosten te drukken. Bijkomend voordeel is dat eventuele wijzigingen in componentkeuzes met een volgende bestelling mee kunnen worden genomen.

Gerepareerd zijpaneel 1 Gerepareerd zijpaneel 2 Gerepareerd zijpaneel 3

Het zijpaneeltje waarvan een aantal plastic onderdelen waren afgebroken heb ik gelijmd met een twee componenten lijm van een bekend merk dat ik niet zal noemen (die met die bison ;-). Helaas heb ik van de lijmactie geen fotootje gemaakt maar ik heb er wel een aantal van het resultaat. Nadat de delen op elkaar waren gelijmd zijn na droging met een vijltje de lijmresten weggevijld. Het zijkantje is vervolgens opgepoetst totdat het glimt. Er zitten nog wel een aantal hele kleine krasjes op maar die laat ik voor wat het is.

Tijdens het prakkedenken welke mengeenheden Eli in het mengtafeltje zou laten en welke ie zou gaan wisselen was ie druk met het bij elkaar schrapen van de noodzakelijke onderdelen. Zo heb ik wel een NL 7419 voedingseenheid maar zonder frontplaat. Oeiii das jammer want het exemplaar uit mijn collectie wilde ik hier niet zomaar voor opofferen. Gelukkig kon ik internet maatje Leo Snoeren uit Dongen zo gek krijgen dat hij aan mij zijn, hagelnieuwe frontplaatje, overdeed.
Leo is druk met de reparatie en de restauratie van historische radiotoestellen. En als je hierin bent geïnteresseerd moet je zeker even een kijkje op zijn webstek nemen! Wat betreft het frontplaatje, dat hoefde alleen nog even verzonden worden. Helaas gaf Eli in zijn aan hondsdolheid grensend enthousiasme vervolgens een foutief verzendadres op waardoor het pakket na een week weer bij maatje op de mat lag...Damn, dat was op het nippertje, ik was even bang het kwijt te zijn! Gelukkig is het allemaal toch nog goed gekomen en ligt het hier nu te fonkelen en naar m'n frontloze 7419 te lonken!

Ik denk dat ik nu écht aan het werk moet!

Naar boven