Als eerste in de serie mengpaneeleenheden die worden gerevitaliseerd valt de eer aan de voedingseenheid NL 7419 te beurt. Enigszins noodgedwongen want als deze het loodje legt omdat een kritisch onderdeel, zoals de geïntegreerde schakeling TBA 281, de geest heeft gegeven kan het vinden van een vervangings exemplaar een probleem worden. En tja, dan zal Eli over moeten stappen naar plan B. Inzet van de twee maal bredere NL 3715. En hierdoor zou ie zijn zo zorgvuldige uitgedachte configuratie moeten herevalueren. En dat moeten we natuurlijk niet willen met z'n allen... zeker Eli wil dat niet..
Even voor de nu glazig kijkende net ingeschakelde kijkbuislezertjes: de NL 7419 is een eenheid uit de zelf te bouwen Philips mengpaneeleenheden serie uit de jaren 70/80 van de vorige eeuw. De eenheid geeft de voor de overige eenheden uit deze serie benodigde voedingsspanning van 24 V bij een maximale stroomafname van 200mA. Ten behoeve van het meterlampje in de VU eenheid is ook 6.3 V wisselspanning (ca. 50mA) beschikbaar.
Ik heb wat betreft deze eenheid besloten om bij het originele schema te blijven. Geen extra ontkoppel condensatoren dus. Alleen vervangen worden de elco's, alle overige condensatoren, en een groot aantal weerstanden. Inclusief de instelpotmeter. De uitvoering betreft een zogenaamde PC uitvoering. Maar omdat Eli geen standaard model ter beschikking heeft kan ie helaas niet nagaan wat het verschil hiermee is. Puntje voor later dus!
Behalve R4 zijn alle andere weerstanden vervangen door 1% metaalfilm (1/4 watt) typen. R4, is behouden. Deze heeft een hoger wattage en het heeft geen zin hier een metaalfilmexemplaar voor in te gaan zetten. De Elco's C2, C3 en C6 zijn door nieuwe 1000 µF 63 Volt, exemplaren vervangen. En alle overige condensatoren, behalve C5 door MKP typen. C5 is een zogenaamd keramisch type gebleven.
Na een eerste test bleek dat er op de uitgang van de eenheid geen 24 Volt spanning gemeten werd. Ik heb daarom eerst de printplaat van de trafo gescheiden. Gelukkig bleek toen dat de trafo op beide wikkelingen nog gewoon 6,5 en 15,7 Volt AC leverde. De trafo was dus nog in orde, er moest dus iets anders aan de hand zijn. Ik besloot hier even verder niet naar te gaan zoeken maar eerst alle componenten te wisselen. Alle componenten behalve de gelijkrichtcel BY164, het stabilisatie IC TBA 281 en een aantal aansluitblokjes van de printplaat zijn hierop los gesoldeerd. Waarbij met behulp van een tinzuiger zoveel mogelijk soldeer is verwijderd. Hierna is de print met behulp van een tandenborstel en een papje van (keuken) reinigingscrème en WD-40 schoongepoetst. Na droging zijn alle aanwezige soldeerpunten, zoals die van de gelijkrichtcel, het stabilisator IC, en de aansluitblokjes voorzichtig doorgesoldeerd zodat deze er ook weer mooi glimmend uitzagen.
Ondanks dat deze verbindingen vrijwel zeker met loodhoudend soldeertin zijn gemaakt heb ik geen problemen ondervonden. Op de soldeerdraad die ik gebruik, 1.0 mm, staat niet of het loodhoudend is en dus ga ik ervan uit dat dit niet zo is, maar door het afzuigen van zoveel mogelijk oude soldeertin denk ik veel problemen hiermee te hebben omzeild.
Na het opnieuw bestukken van de printplaat zijn alle draden mbv krimpkous geïsoleerd. Met name de 220V aansluitingen op bijvoorbeeld de dubbelpolige schakelaar. Deze zitten naar mijn gevoel erg dicht bij elkaar. Ik heb een aantal draden ook door nieuwe vervangen. Na heel wat gepriegel met de BD 131 power transistor, die met behulp van een micaplaatje en een opvulbusje op het frame is bevestigd, kon het geheel een laatste maal worden gecontroleerd. Waren de aansluitdraden van de BD 131 goed aangesloten? De draden van de trafo correct? Nog even de loper van R6, de instelpotentiometer, in de middenstand zetten en het geheel aan het frame schroeven.
Afijn, nadat de stekker in het stopcontact was gestoken en het neon lampje oplichtte wees de multimeter mooi 6,5 Volt op de wisselspanning aansluiting aan. En op de gelijkspanning aansluiting kon met behulp van de instelpotentiometer gladjes 24 Volt worden afgeregeld. Man, een kind kan de was doen...