Afbeelding van Veni etinam logo

Digging in hard ground is more relaxing to a worm than going fishing...

left spacer mid spacer article spacer

Met pijn in t'hart

Er werd wat tussen ons af gemeeld. Eerst veel, toen weinig en daarna weer veel toen er een momentje in de agende geprikt moest worden dat Eli na het werruk met 'La Soep' even langs kon komen 'fietsen' om allerlei Philips spul op te komen halen.

Op de tafel stond een behoorlijke doos vol met mengpaneeleenheden variërend van microfoon versterkers tot aantal NL 3407 (PC) eindversterkers. Daarnaast stond een enigszins beschadigde 19 inch kast met een aantal mengpaneeleenheden, een viertal eindversterker modules en twee voedingen... Damn, bij dat aanzicht liep het water me in de mond!

Verwijzingen

In dit *kuch* artikeltje worden onderwerpen aangesneden waarover op andere webstekken een hele mooie uitleg wordt gegeven. Dat scheelt mij dus weer 'leenwerk'...

Eli correspondeerde al een tijdje met, laat ik em even Hans noemen, over Philips zelfbouw mengpaneeleenheden, onderbroken door een paar momenten van stilte. Op een zeker moment echter, wist ie dan toch met behulp van een dijk van een babbeltruc bij Hans binnen te komen.

En aldus belandde ik na een uurtje karren s'avonds aan tafel in pittoresk Bilthoven. Op de tafel stond een behoorlijke doos vol met mengpaneeleenheden variërend van microfoon versterkers, mengeenheden, een FM tuner tot aan een paar NL 3407 (PC) eindversterkers. Oh ja, en met bijbehorende voedingen... wel een stuk of drie. Daarnaast stond een enigszins beschadigde 19 inch kast met hierin een aantal mengpaneeleenheden, een viertal eindversterker modules en twee voedingen... Damn, bij dat aanzicht liep het water me in de mond!

Hans vertelde dat ie al een tijdje erover dacht het hele spul weg te doen. Waarheen wist ie niet en daarom schoven de dozen ongemerkt steeds dichter richting vuilcontainer. En dat ging hem aan het hart. Zozeer zelfs dat ie er een goegeltje op zoek naar liefhebbers aan waagde en verdomd, als het niet waar is, zodoende op de webstek van Eli terecht kwam! Tsja en daardoor ontstond dus het contact.

Je gelooft het natuurlijk niet maar ik krijg (écht!) wel eens vaker meel.. en aanbiedingen natuurlijk. Die ook! Meestal voor de hoofdprijs want er zijn er genoeg die in 'vintage' handelen. En dus kijk ik altijd eerst even de kat uit de boom. Echter uit het contact met Hans bleek dat het hem aan het hart ging om de spulletjes zomaar in de container te gooien. Weg is immers weg en komt nooit meer terug. En dat geldt ook voor nostalgie. En dus grapte Hans dat ik de hele reut voor een appeltaart wel mee kon krijgen. Tsja en dan is ie natuurlijk niet meer te houden... Foto van een Philips NL 3407 PC print.ware het niet dat Eli, die de ballen verstand van appeltaarten heeft geen knappe wist te scoren. Eentje uit de super vond ik nou niet echt een gebaar om trots op te zijn en aldus besloot ik om maar gewoon de portemonnee te trekken. Echter, de keiharde euro's die ik Hans aanbood in ruil voor het geheel moest ik maar in mijn benzinetank steken want zo maar even voor een paar mengpaneeleenheden heen en weer karren is toch ook niet niks, zo sprak Hans. Waar het hem om ging is dat de spulletjes een goed thuis vonden!

De mens is zichzelfs grootste vreemde zo heb ik door de jaren heen en door schade en schande ondervonden en misschien dat ik daarom, toen we daar zo aan de spreekwoordelijke keukentafel stonden te praten, zoveel van mezelf in Hans meende te herkennen. We hebben ongelooflijk veel met elkaar gemeen, zo realiseerde ik mezelf. We zijn allebei opgegroeid in de tijd van analoge elektronica, toen een rood ledje nog bijna twee gulden kostte en informatie voornamelijk van hand tot ging. Kom daar nu eens om! Nu is het één en al LED wat de klok slaat. Die krengen kunnen tegenwoordig zelfs gebogen worden! En informatie is vandaag de dag gedeeld voordat je het goed en wel door hebt... Afijn, in al die jaren zijn we via de zelfbouw van Philips audio door gegroeid naar de wereld van de competoeters. De MSX, ZX80, VIC en de eerste IBM compatible... En waar ik richting Novell ging beet Hans zich vast in SUN om elkaar anno 2016 onder de paraplu van Microsoft in Bilthoven te ontmoeten.

Je snapt natuurlijk wel dat we tijdens ons gesprek geen spaan over hebben gelaten van de moderniteit omdat vroeghur alles beter was en dat de kwaliteit van toen nu niet meer gemaakt wordt... Logisch dus dat de tijd omvloog en we uiteindelijk buiten op straat, bij de geopende achterklep van 'La Soep' waar de spulletjes in verdwenen, afscheid van elkaar namen.

Terwijl ik Bilthoven verliet en via de door Hans voorgestelde route vanaf de ring Utrecht Noord de A27 richting huis op draaide wist ik zo al een maatje die ik met een paar eenheden blij kon maken. Want dat doen liefhebbers, die geven materiaal dóór. En toen ik nog even langer nadacht, wist ik er nog wel nog één! Rest me alleen nog een goede webstek te vinden waar ze appeltaarten verkopen en thuisbezorgen zo bedacht ik...

Als het goed is ie vanmiddag, dankzij de moderniteit, afgeleverd...

Smakelijk, Hans!Update 29-10-2016:

Afbeelding van het bedankje van Hans voor de appeltaart.
Naar boven