Digging in hard ground is more relaxing to a worm than going fishing...

Philips zelfbouw uit de vorige eeuw.

Over

Het begon met een nostalgisch *kuch* artikeltje over die ouwe troep maar voordat Eli het wist emailde die, zelfs in-ter-na-tio-naal, met allerlei lui die ie nog nooit had gezien. En, je vraagt je nu natuurlijk meteen af welke babbeltruc ie gebruikt heeft want bij sommigen ging ie zelfs op bezoek!

Compositie van de Hobbyskoop 24 omslag.

Ik heb op mijn speurtocht naar materiaal, al dan niet digitaal, heel veel mensen ontmoet. Nou niet meteen gaan lopen gillen dat dit allemaal ouwe verzuurde veertigers vijftigers zestigers zijn die zo nodig lekker nostalgisch moeten lopen doen... want dat is niet zo! Nee, écht... niet!

Nostalgie

Met onderstaand *kuch* artikeltje uit 2010 begon het...

En noem het zoals je wilt, maar vandaag de dag is die ouwe meuk weer bij heel wat luitjes in trek! Dus daarom voor de nu glazig kijkende kijkbuislezertjes een kleine uitleg wat dit nu eigenlijk zijn...

Publicaties

Ik ben in het bezit van verschillende (papieren) Philips publicaties die schrijven over zelfbouw. En ik ben druk deze gedigitaliseerd te krijgen:

Maar het meest bekend zijn bij velen de periodieke uitgaven:

Onderdelen pakketten

Uit het Philips zelfbouw hobbyprogramma 'onderdelenpakketten' verzamel ik het volgende:

Links en rechts heb ik nog wat Philips onderdelenpakketten liggen waarvan ik nog niet weet wat ik ermee ga doen...

Nobytron

Een Philips afgeleide waarvan soms, al dan niet gebouwde, mengpaneel eenheden opduiken zijn die van Nobytron.

Hebbuh is immers, hebbuh... Toch?

Print layouts

Knutselmaatje André heeft een aantal alternatieve print layouts van Philips mengpaneeleenheden ontworpen (waarvan je het verhaal hierrr kunt lezen).

Omdat Eli de beroerdste niet is, NEE,.. écht niet! Heb ik een overzichtje van alle layouts gemaakt.

Nou, als dàt geen gemak is...

Reloaded

Na meer dan 35 jaar stort Eli zich midden 2016 op het revitaliseren van een Philips mengpaneeltje dat is opgebouwd uit de legendarische serie Philips zelfbouw mengpaneeleenheden.

Toegegeven, de vaart is er vanwege 'druk', 'druk' en 'druk' een beetje uit...

Als dat maar goed gaat!

Publiceren?

Kijkbuislezertjes die zelf iets geknutseld hebben, en dat hoeft echt niet altijd iets met philips te maken te hebben, kunnen hun verhaal op deze wepstek kwijt!

Gewoon even contact met mij opnemen.

Kunnen 'schrijven' is geen vereiste, dat kan Eli namelijk ook niet! We breien er wel wat van. Voorbeelden hiervan genoeg op deze stek. Gewoon aantekeningen maken en een paar foto's maken. Publicatie is desnoods, anoniem. Wat jij wil!

Dus zeg eens eerlijk: wat moet jij met die ouwe meuk? Wat is jouw verhaal?

Op zoek naar Nobytron

15 oktober 2023 Zondag Meer lezen?

Philips Nobytron logoDe bekende Philips zelfbouw pakketten werden niet alleen in Nederland uitgegeven. Ook in het Duitse taalgebied getuige verschillende, waaronder enkele Zwitserse, eenheden die ik in mijn bezit heb.

Als een gewaardeerd maatje een aantal Duitse EB eenheden wil ruilen tegen overcomplete ouwe Philips meuk dan zegt Eli, die op dat moment dan zo'n beetje alles wat ie van de series die hij spaart wel heeft en dus uitgespaard dreigt te geraken, natuurlijk geen nee!

Maar, wat is eigenlijk de geschiedenis van die Duitse uitgaven? En welke rol speelde Nobytron hierin?

Update:

Kort hierop heb ik een eerste deel van mijn collectie Nobytron zelfbouw eenheden weten te realiseren!


NL3717 MkII

24 september 2023 Zondag Meer lezen?

Philips Nobytron logoNogal wat bouwers van eenheden uit de Philips serie Mengpaneeleenheden voor Zelfbouw zijn geïnteresseerd in nabouw van de populaire NL3717 limiter uit de '70 en '80 jaren van de vorige eeuw. Helaas is de chipset hiervan niet goed meer leverbaar.

Gelukkig kunnen nu zelfbouwerts die nabouw hadden opgegeven dankzij maatje Edwin, die heeft vastgesteld dat de TDA1034B hetzelfde is als de NE5534N, met zijn verbeterde printontwerp weer eens ouderwets de handen uit de mouwen steken!

Maar goed dat de vakantie voorbij is!


NL7412 MkII

16 juli 2023 Zondag Meer lezen?

Foto van mengpaneel eenheid met TCA730 IC.Er zijn zelfbouwerts die het hobbyen serieus nemen. Die ongegeneerd en per direct de handen uit de mouwen steken. Die niet terugdeinzen voor een obstakeltje. Of twee...

Die met een idee komen waarvan je jezelf afvraagt waarom je er niet zelf op gekomen bent. Of een ander... Die moeilijk verkrijgbare en krakende potmetertjes prut vinden en hier een oplossing voor zoeken. Ongeacht of dit ooit zo was bedoeld. Die een NL7412 volgversterker uit de Philips serie mengpaneeleenheden voor zelfbouw onder het frontje voorzien van een TCA730. En hiermee een absoluut kraak en ruisloze regeling realiseren.

Een, zeg maar NL7412 MkII...


MIX 2000

24 juni 2023 Zaterdag Meer lezen?

Foto van nieuw ontworpen ouwe Polykit-meuk. Jaren terug, in 2019. Kreeg Eli een meeltje van een zelfbouwert die op zoek was naar Polykit mix modulen zoals ie het omschreef. Hierbij doelend op de mengpaneel zelfbouwpakketten uit de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw die waren ontwikkeld door het Belgische bedrijf MBLE.

Wat bleek,.. Jacky had in zijn jonge jaren meerdere Polykit mengpanelen gebouwd voor orkestjes en discobars en wilde eens op basis van deze oude ontwerpen een heden ten daagse microfoonmixer bouwen. Maar twijfelde over de richting. De berg informatie over Polykit van internetmaatje Ludo Withofs (ECC802) uit België op deze webstek trok hem echter over de streep!


Groot, groter, het grootst?

9 april 2023 Zondag Meer lezen?

Afbeelding van de configuratie van de Philips zelfbouw studiotafel van Joep. Toegegeven, het komt niet vaak voor, want ja,.. seen that!. Maar er zijn momenten dat Eli iets tegen komt waar zijn bakkus van verbazing van open valt. .

Zo ook bij het door Joep in 1976 in Taiwan gebouwde studiotafel bestaande uit Philips zelfbouw eenheden met tuner en dergelijke, dat nog steeds in bedrijf is en een 6-tal 544 MFB's en twee 40 watt boxen aan stuurt!

Het lijkt bijna een wedstrijdje groter, het grootst...


Wat vreemd!

12 Oktober 2022 Woensdag Meer lezen?

Foto van een te bewerken electrisch schemaEen tijdje terug kreeg Eli kennis aan een zelfknutselaar die allerlei vragen stelde over de Philips zelfbouw mengpaneeleenheden die ik op mijn webstek uitgestald heb staan. Tegelijkertijd bood ie ook op een setje overcomplete eenheden die ik op een digitale marktplaats had gezet. Want ja, de kelder mot uitgeruimd.

En dus verwisselde de spullenboel voor een gereduceerd prijsje van eigenaar die ut prompt hoogstpersoonlijk, dus zelluf, met een brede glimlach om de mond kwam ophalen! Wat volgde was intensief over en weer gemeel...

Nou, en daar bleef het dus niet bij!


Lunchboxes!

11 September 2022 Zondag Meer lezen?

Afbeelding van door Joop met FidoCadJ getekende lunchbox samengesteld met Philips zelfbouw mengpaneel eenheden.Om de opzet en indeling van zijn te bouwen rack-monteerbare toevoegingen voor mengpanelen, ook wel lunchboxes genaamd, te visualiseren gebruikt Joop een CAD kompetoeter programma. Visueel met de indeling spelen door gewoon met eenheden te schuiven geeft namelijk een aardig idee of een eenheid op een slimme plek is geplaatst maar ook hoe het geheel er uit komt te zien. En omdat Joop de beroerdste niet is, NEE,.. écht niet! Heeft hij hierover en over het gebruikte CAD kompetoeter programma een stukkie voor op de webstek van Eli geschreven!


Doorgeslagen?

17 Juli 2022 Zondag Meer lezen?

Foto van een zelfbouw frame deel voor een Philips versterker.

Hoe ver kun je gaan bij het revitaliseren van een Philips versterker uit 1975 zo vroeg ik mezelf af toen Ronny mij zijn snode plan uitlegde. En ook vroeg ik mezelf een beetje af of ie ut daadwerkelijk zou gaan doen... Dat ook! Want het gebeurt regelmatig dat Eli een Philips zelfbouw enthousiasteling vanuit zijn T.E.A.B. actie voor een spreekwoordelijke 'appel en ei' Philips zelfbouw eenheden levert maar daar dan vervolgens toch niets meer van hoort...

Mooi niet bij Ronny! Want hier is het,.. het begin, zeg maar het grootste deel van het project! Deel 1 van een 'in depth', dat is Engels voor grondig.., revitalisatieverslag van een zelfbouw Philips NL6923 versterker uit de jaren '70,'80 van de vorige eeuw. Toen het leven voor een zelfbouwer nog simpel was...


ALPS rulezzz

11 Juni 2022 zaterdag Meer lezen?

Foto van een freem met gemonteerde ALPS schuifpotentiometers.Nostalgie geeft ons een gevoel van heimwee waarin we terug gaan naar een bepaald jeugdsentiment dat ons laat denken dat de ergernissen van toen slechts ongemakken waren. Dit geldt ook voor de Radiohm schuifpotmeters die in de Philips zelfbouw pakketten worden gebruikt. Veel zelfbouw enthousiastelingen klagen dat deze makkelijk stof verzamelen en kraken en ruisen dat het een lieve lust is...

Maar er is een oplossing!

Jawel!

De modificatie van de Philips mengpaneel eenheden van Mr.Velleman waarbij de metalen freems van de Philips mengpaneeleenheden van ALPs schuifpotmeters werden voorzien vond navolging bij maatje COAX. Die hier ook meteen maar verslag, inclusief foto's!,. over deed.


Gereed!

22 mei 2022 Zondag

Foto van de LEd VU meterEindelijk de vlag uit! meelde Wiggert mij over zijn Philips paneeltje.

Ik heb het paneeltje helemaal oké en afgeregeld dus klaar! Nu nog even niet inbouwen want de hobbykamer wordt in mei van dit jaar verbouwd en dan gaat de boel op zijn plek. Wel heb ik er een twist aangegeven wat betreft uiterlijk. Dit kwam vooral omdat de streepjes op de frontplaten van de Duitse uitvoering niet overeen kwamen met de Hollandse: deze versprongen. En dat was geen gezicht en dus heb ik de frontjes wat aangepast. Alles is natuurlijk zo weer in de oude staat terug te brengen mocht je dat willen want dit tijdloze ontwerp bestaat uit een op de kompetoeter getekend ontwerp dat op zelfklevend papier is afgedrukt en vervolgens met een mesje is uitgesneden!

Innerlijk van het mengpaneel. Foto van het nieuwe uiterlijk van een tijdloos ontwerp.

Het paneel is al weer een poosje in gebruik en ik ben er heel erg blij mee, alles werkt gewoon erg goed. De LED VU meters dansen er heerlijk op los en er is geen sprake van brom of andere storingen. Het heeft wat moeite en tijd gekost maar het is een succes! aldus Wiggert.


Fan-based NL7315

1 mei 2022 Zondag Meer lezen?

Frontplaat van de fan-based Philips VU meter eenheid NL7315 met Peak Level Indicator.Vanwege een projectje waar ie druk mee is begon maatje Suretrak over een ontwerp voor een Peak Level Indicator. Eéntje die van beide kanalen aangeeft of deze staan te.. ehhh.. peaken. En dan niet zo'n kompetoeter gestuurde indicator met van alles erop en eraan maar een mooi nostalgisch en simpel analoog ontwerp in discrete uitvoering!

Nu kan er over het nut van een dergelijke uitvoering tot in de eeuwigheid worden gezemeld, maar de vraag van maatje was reden genoeg voor de ouwe knarren club om de koppen bij elkaar te steken. En een Peak Level Indicator voor de NL7314 VU meter eenheid uit de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw uit de serie Philips mengpaneeleenheden voor zelfbouw in elkaar te flansen te *kuch* ontwikkelen. Met als kers op de taart: een decal voor op je ouwe NL7314 frontplaat!

Nou,.. en wat zeggen we dan?..


Op steroïden!

6 Maart 2022 Zondag Meer lezen?

Foto van de gemodificeerde NL7419 met ringkerntrafo.

De in een ver verleden door Gertjan aangepaste NL7419 voeding bleek na decennialange trouwe dienst toch nóg verder verbeterd te kunnen worden.

Het hart, het TBA281 stabilisatie IC, werd door een nieuwer LM237 exemplaar vervangen en ook werd er druk met de aanwezige ruimte gegoocheld om hier en daar een extra onstoor en ontkoppel condensator te kunnen plaatsen. En door toepassing van een spanningsdeler kon ook nog eens een euvel dat eigenlijk altijd al had gespeeld maar nooit de kop op had gestoken worden verholpen.

Het resultaat is een voeding op steroïden die is voorzien van 'soft-start'. Met een zo glad als een spiegel zijnde DC curve op de Chinese hand-held oscilloscoop!


Tijdloos ontwerp

19 Januari 2022 Woensdag Meer lezen?

Foto van een werkbank waarop Philips eenheden nieuw leven wordt ingeblazen.Wiggert Peerdeman uit Middenbeemster besluit na decennia weer eens met de inmiddels bejaarde Philips mengpaneel eenheden voor zelfbouw aan de slag te gaan. En ditmaal wordt er breed uitgemeten!

Kan allemaal want Wiggert zijn nieuwe hobbykamer is groot zat. En, als je dan toch genoeg ruimte hebt, staat dat niet alleen leuk maar voorkom je later, omdat Wiggert uit ervaring weet dat later iets uitbreiden geen optie is, ook ruimte problemen. Zodoende komen er een aantal tape, tuner, en microfoon ingangen met toonregeling en VU uitlezing in. En ook is het de bedoeling om per ingang een LED VU meter in te bouwen.

Lees hoe een eenvoudig maar veelzijdig mengpaneel van Philips uit de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw zichzelf nog steeds bewijst!


Thuis-ding!

12 December 2021 zondag Meer lezen?

Foto van spinneweb soldeer stijl.Er wordt mij wel eens de vraag gesteld wat je vandaag de dag nog kunt met die ouwe Philips zelfbouw meuk uit de jaren 70' en 80' van de vorige eeuw... Want daar past zeker weten natuurlijk geen moderne apparatuur op. Apparatuur die vandaag de dag ook nog eens een véééél betere geluidskwaliteit heeft!

Toch?..

Decennia geleden werd het Philips zelfbouw menpaneeltje jarenlang ingezet als smaakmaker op (altijd!!!) uit de hand lopende plaatjesdraai feestjes. Daarna werd het onder handen genomen en in gebruik genomen voor de huiskamer audio. En inmiddels, is het puur een thuis-ding...

Ik heb eigenlijk nog nooit een voorversterker kunnen vinden die beter, dwz puurder, de audio mijn Quad405 in kan sturen! aldus de eigenaar.


Afstoffen!

17 November 2021 woensdag Meer lezen?

Foto van een door Ronny in 1995 gemaakte print. Wat doe je als je al vijf-en-twintig jaar je rond 1995 gebouwde Philips mengpaneel eenheden voor zelfbouw in dozen op de vliering hebt liggen maar hier niet los van kunt komen?

Juist!!!

Het avontuur dat zo lang geleden is begonnen nu gewoon voortzetten alwaar deze destijds is gestopt. Natuurlijk!

Zo e-mailde mij Ronny, vergezeld van een aantal foto's van zijn zelf nagebouwde Philips onderdelen pakketten. En daarbij natuurlijk ook eentje van zijn Philips 2x60 Watt eindversterker voorzien van NL6923 stuurversterker. Hiervoor heeft hij het plan deze te revitaliseren.

Owwww.. spannund!


Here are the MOD's!

14 augustus 2021 Zaterdag Meer lezen?

Foto van verschillende zelfgebouwde Philips mengpaneel eenheden.Maatjes Suretrak en Mr.Velleman vroegen zich tijdens een eind juni van dit jaar in één van de Drechtse steden gehouden mannendag af of er niet ergens een overzichtje te vinden is met alle modificaties van de Philips mengpaneel eenheden.

Er zijn in de loop der tijd namelijk een aantal verbeteringen van eenheden in de Hobbyskoop maar ook in andere Philips publicaties verschenen.

Dan hoefde Suretrak niet het he-le internet af te struinen,.. want die is bezig met de bouw van een mega mengpaneel gebouwd van, jawel!.. Philips mengpaneel eenheden.

Dan kon ie die meteen meenemen...


Als nieuw!

23 mei 2021 Zondag Meer lezen?

Foto van een onafgebouwd setje R6905 bouwpakketten. Een internetmaatje attendeert Eli erop dat een enthousiasteling een serie geweldige foto's op het net heeft geplempt betreffende een praktische toepassing van een oud Philips zelfbouw voorversterkertje waar Eli eerder over had *kuch* gepubliceerd.

Het gaat om een professionele revisie van een tweetal Philips R6905 kitjes voorzien van moderne componenten dat wordt gevoed met een 9V DC voedingsspanning geleverd door een aangepaste AliExpress voedingstabilisatie op basis van een LM317. Deze combi is al eerder door de maker ook op mijn favoriete Philips ouwe meuk forum, te weten Mfbfreaks gepubliceerd.

Tja en dat wordt Eli hebberig... ordinair hebberig...


Klein maar fijn...

14 maart 2021 Zondag Meer lezen?

Foto van de peak level indicator LED op de NL3711.Als je iets wilt kun je meteen groot gaan denken maar vaak is het makkelijker te behappen als je gewoon klein begint. Zo ook Mikey, het Philips zelfbouw mengpaneeltje dat hij heeft wil hij uitbreiden.

Of ik nog een paar eenheden had liggen vroeg Mikey via de berichtendienst van een digitale marktplaats aan me. Zekers, en daar zat een gemodificeerde NL3711 bij. Bestaande uit een geboord gaatje waarin een kleine rode LED als zijnde Peak Level Indicator was gemonteerd.

Wil je me geloven als ik zeg dat ik deze mod he-le-maal was vergeten?


Bouwdozenclub!

30 januari 2021 Zaterdag Meer lezen?

Foto van een aantal vintage Philips elcos.Ik heb het ooit al eens eerder geschreven,.. er zijn mensen die mijn webstek op waarde weten te schatten! En er zijn er zelfs, jawel!., die me dan meelen. En JA, die mensen hebben dan vaak ook nog iets interessants te melden. Over iets dat ik niet wist, waarnaar ik op zoek was... zonder het te weten!

Zo ook door André Pauptit. Hij liet me weten het deel op mijn website dat gaat over Philips zelfbouw zeer te waarderen en ow ja.., hij had ook nog wat oude Philips spulletjes liggen. Hij bood aan die naar me te versturen. Het waren de laatste resten van wat hij in zijn bezit heeft gehad. Al het andere heeft hij namelijk door de jaren heen al van de hand gedaan, zo schreef hij.

Tja, en het kan dan natuurlijk ook niet anders dan dat Eli hier véééél meer over wil weten.. En dat is eigenlijk ook gewoon héél logisch als je er éven langer over nadenkt!

Toch?


When good amps...

16 september 2020 Woensdag Meer lezen?

Foto van een typeplaatje van een 2 x 40 Watt Philips zelfbouw versterker.Omdat Eli geen vrinden heeft moet ie het doen met internetmaatjes en daarmee appt en meelt ie daarom dan ook dat het een lieve lust is! Onlangs nog, ontving ie een meeltje van een enthousiasteling in da postbus die meteen flink uitpakte door de webstek, je gelooft het gewoon niet!,. 'fantastisch' te noemen!

Die brengt je terug naar de gezellige tijd dat niet alles wat even kapot lijkt meteen wordt weggegooid, maar met toewijding wordt gerepareerd - en weer gebruikt. De website zit juist heel prettig in elkaar, en helemaal niet, zoals u zelf zegt: 'dat deze van armoe aan elkaar hangt'.

Logisch natuurlijk dat je dan meteen de aandacht van Eli hebt!


3D werruk

3 mei 2020 Zondag Zondag Meer lezen?

Foto van een zelfbouw 3D printer.3D printing opent voor creatievelingen onvoorstelbaar veel mogelijkheden. Natuurlijk, alles had ook opgelost kunnen worden zonder een 3D printer maar het resultaat had dan vele malen meer tijd gekost en het geheel had zeker niet zo'n mooi eindresultaat gehad. Bijna alles is mogelijk! Nou ja, het moet wel passen binnen het formaat van de printer natuurlijk...

Voor diegene die het waanzinnige idee hebben ook een Philips zelfbouw mengpaneel te willen gaan bouwen, en stom toevallig óók nog ergens een 3D printer hebben staan, of een maatje hebben die zo'n ding heeft... zou ik zeggen: doe je voordeel met de modellen. Ze zijn voor mij van zeer veel nut geweest en gun dat ook mede hobbyisten. aldus MFBfreaks forum snuffelaar Suretrak.

Suretrak is immers de beroerdste niet...

En omdat óók Eli, nee, echt niet!.. de beroerdste niet is... is het dus ook heel logisch dat ie, ondanks dat ie zo'n ding niet heeft, de Sketchup en 3D print bestanden *kuch* publiceert!


For sure!

12 februari 2020, Woensdag Meer lezen?

Foto van de Philips eenheden van Suretrak. MFBfreaks forum snuffelaar Suretrak is druk... heel druk. Druk met reviseren van zijn Philips PRO12 tapedeck, zijn Televic eindversterkers en nu druk met de bouw van zijn Philips mengpaneel voor zelfbouw uit de jaren 1970/1980.

Standaard worden elco's en defect spul vervangen. En ook is Suretrak aan een dagboek in PDF vorm begonnen waar hij al zijn vorderingen, voorzien van de nodige foto's, in bijhoudt. Eigenlijk, als je er even over nadenkt, dus ook heel logisch dan dat Eli hier op zijn webstek iets over *kuch* publiceert!

Toch?


A-lle-maal...

26 januari 2020, Zondag Meer lezen?

Foto van een aantal proefprintjes en afgedrukte print lay-outs. In ongeveer anderhalf jaar tijd heeft knutselmaatje André alle print lay-outs van de serie mengpaneel eenheden voor zelfbouw van Philips uit de jaren 1970/1980 in Sprint-Layout herontworpen. En ook zijn er door hem alternatieve print lay-outs aangeleverd.

Omdat het wel weer eens tijd werd dat we elkander zouden ontmoeten, de vorige kakelsessie was alweer van rond december 2019, reisde Eli in 'La Soep' af naar de woonplaats van maatje om hem met deze prestatie persoonlijk te feliciteren.


Weer als nieuw!

4 december 2019, Woensdag Meer lezen?

Foto van de test van het Philips HF 305/309 mono setje Pak em beet een dik maandje geleden heeft Eli bij knutselmaatje Walter het Philips mono HF 305/309 zelfbouw setje achtergelaten.

Eli die zelf niet zo veel met buizen heeft en weet dat een dergelijk setje meer verdient dan alleen maar ergens in een kast te staan had deze voor een dijk van een verhaal inclusief bijbehorende foto's aan Walter verpatst. Allemaal in de verwachting dat deze het setje eens goed zou schoonmaken en indien nodig ook een beetje zou reviseren...

Tsja, en dan vraag je erom natuurlijk...


Een goed adres!

30 oktober 2019, woensdag Meer lezen?

Foto van het Philips mono setje van Bob. Eli wordt gemeeld door een audio zelfbouw enthousiasteling die op zoek is naar het bouwschema van het Philips HF 305 voorversterkertje. Niets bijzonders gebeurt wel vaker... de afzender van het meeltje, Walter,had een gebouwd exemplaar weten te scoren en wilde deze reviseren. Nu heb ik verschillende boekjes van dergelijke Philips bouwdozen in mijn bezit en staat hier en daar op mijn webstek er zelfs een PDF van gepubliceerd maar ik spaar deze niet. Het leek er dus op dat dit bij een vluchtig contact zou blijven.

Of toch niet?

Mijn bezoek aan Walter nam bijna een hele dag in beslag. En bestond uit een toer door zijn tot de nok toe gevulde huis. We bekeken en beluisterden radio's, versterkers, setjes. Snuffelden in dozen met nog af te maken projecten. En luisterden naar zijn *kuch* huiskamer-setje...


Dus?.. het klopt!

9 Februari 2019, zaterdag Meer lezen?

Trouwe kijkbuislezertjes herinneren zich vast nog wel het *kuch* artikeltje uit december 2018 waarin verslag werd gedaan van de reddingsactie van de NL 7412 (volgversterker), uit de serie Mengpaneeleenheden voor Zelfbouw uitgebracht door Philips in de jaren 70/80 uit de vorige eeuw, van Leen.

Het door Leen zelf gebouwde mengpaneel dat jaren dienst had gedaan bij het digitaliseren van Langspeel Platen stond plots werkeloos. Maar omdat hij niet voor één gat te vangen is had Leen al snel een alternatief, een origineel mengpaneeltje, op de kop getikt. Hiervan stelde hij echter vast dat deze nogal ruisde. Een fenomeen waar ik vaker zelfbouw enthousiastelingen over hoor als ik weer eens doordraaf over hoeveel beter vroeghur alles was...

Het ding ruisde dus. En da's niet handig als je staat te, hoe heet dat ook alweer,.. ow ja... digitaliseren!

Foto van de NL 7412 print, gemonteerd op een origineel Philips inbouwframe.

Voor de kijkbuislezertjes die nu meteen show-stop momentje roepen...

Niet voor Leen: die plaatste gewoon even de print van de door Eli gerepareerde en enigszins gevitaliseerde volgversterker op het frame van het volgversterkertje in originele paneeltje om vervolgens aan mij per mail zijn bevindingen door te geven: heb de door jou vernieuwde printplaat overgezet op de Philips montageplaat. Geen ruisje meer te horen of in de computer te zien. Kon nu ook zien welke elco's vervangen zijn . Echt waar het werkt perfect! Zeker de moeite waard om tenminste de elco's te vervangen.

Voor de volledigheid merk ik op dat niet alleen de elco's zijn vervangen. Maar, buiten beide FET's, ook alle transistors. En de koppel en ontkoppel condensatoren. Tja, als je toch bezig bent... Zelf heb ik het plan om bij de door mij te revitaliseren eenheden ook alle weerstanden door metaalfilm types te gaan vervangen. Maar dat is eigenlijk gewoon omdat ut kan en natuurlijk vanwege de befaamde knierterigheid van Eli die weer eens zo nodig het onderste uit de kan wil. Dat laatste vooral..

Leen, bedankt voor het mailtje!


Na dertug jaar!

8 December 2018, zaterdagMeer lezen?

Foto van de gedeeltelijk gedemonteerde zelfbouw NL 7412

Omdat Eli een forse collectie overcomplete ouwe Philips meuk uit de jaren '70 en '80 heeft liggen en hier, op verschillende digitale marktplaatsen, schaamteloos reclame voor maakt komt het wel eens voor dat liefhebbers van dergelijk spul contact met em opnemen.

Ditmaal betrof het Leen, ergens uit de buurt van Utrecht, die vroeg of ik nog een NL 7412, voor de nu glazig kijkende kijkbuislezertjes: dat is een volgversterker uit de serie mengpaneeleenheden voor zelfbouw, had liggen.

De zijne was kapot...


T'is blauw!

15 oktober 2023 Zondag Meer lezen?

Foto van door een 3D printer geproduceerde vintage Philips connectoren.Knutselmaatje André is druk met 'Additive Manufacturing' oftewel 'Rapid Prototyping' ook wel 'Rapid Manufacturing' genoemd van de oude blauwe Philips connectoren die horen bij de zelfbouw Philips mengpaneeleenheden uit de jaren '70 en '80 uit de vorige eeuw. Voor de glazig kijkende kijkbuislezertjes: dat is een productietechniek waarbij een digitaal bestand omgezet wordt naar een driedimensionaal object dat laagje voor laagje door een printer wordt opgebouwd.

3D printing dus...

Dat daar meer bij komt kijken dan op de kompetoeter een digitaal modelletje in elkaar prakken en vervolgens de 3D printer aanslingeren blijkt wel als Eli samen met maatje een bezoek brengt aan een leerbedrijf waar ze druk zijn met, ehhhhh, 'Fused Deposition Modeling'?


T'is rood en het...

5 Augustus 2018, zondag Meer lezen?

Foto van de thuis studio van Jacob in 2004 vlak voor de ombouw naar een nieuw mengpaneel.JW uit het oosten van het land meelt Eli met de vraag of ie belangstelling heeft in een mengpaneel gebouwd van Philips bouwpakketten uit de jaren '70. En dan niet zomaar een paneeltje, Nee.. maar eentje die 26 jaar in gebruikt is geweest en die gedurende die tijd meerdere malen naar nieuwe inzichten is verbouwd! Ook heeft JW nog schema's en enkele boekjes van Philips over de bouwpakketten. En dat als ie op zolder nog even verder zoekt nog wel meer tegen komt...

Maar daar bleef het niet bij, voordat Eli het goed en wel doorheeft wordt de halve familie van JW, die in verschillende delen van Nederland blijkt te wonen, gecharterd om het paneeltje op plaats van bestemming te krijgen. De broer van JW bezoekt zijn zoon die niet ver van mijn woonplaats woont en kan het paneeltje daar wel even afgeven. Maar daar ophalen hoef ik het niet eens, de volgende morgen wordt door neef (thanks man!), met behulp van een professionele drive-by drop-off, het paneeltje bij mij thuis bezorgd!


Een snood plan!

21 Juli 2018, zaterdag Meer lezen?

Foto van een tafel vol lay-outs, modellen voor frontplaten, frames en stekertjes...

Knutselmaatje André heeft het snode plan opgevat Philips printontwerpen van eenheden uit de serie mengpaneeleenheden voor zelfbouw uit de jaren '70 en '80 van de vorige eeuw naar Sprint-Layout formats om te gaan zetten. Nou ja, eigenlijk is ie er al mee begonnen...

Wat is het idee? Liefhebbers van ouwe Philips meuk kunnen deze nu nabouwen. En omdat zowel André als Eli de beroerdste niet zijn, Nee echt niet!., mag iedereen hiervan mee genieten en zijn deze lay-outs gewoon vanaf deze webstek te downloaden!

Sterker, mocht je heel graag een bepaalde eenheid heel snel willen nabouwen en mis je het printontwerp ervan kun je, zo heeft André mij verzekerd, deze via mijn contactpagina bij hem opvragen!

Het plan omvat echter nog meer, zo zitten er een aantal alternatieve ontwerpen in de planning en om het geheel af te maken is André ook druk met de frontplaten en de frames.

Waarom?.. Gewoon omdat het kán!


Eigenste R6905

1 Juli 2018, zondag Meer lezen?

Foto van een tweetal bestukte Philips R6905 printen.Ondanks allerlei OV stakingen, zomerperikelen en sub-tropische temperaturen kreeg Eli zomaar meel van NS treinbestuurder Dolf die reageerde op mijn aanbod van een collectie vintage draai- en schuif-knoppen op een bekende Nederlandse digitale marktplaats. Daar zaten een paar knoppen bij waar hij als restaurateur van ouwe Philips meuk gebrek aan had. Ow ja,.. Dolf had ook een probleempje waarvan ie zich afvroeg of Eli hier een oplossing voor wist...

Wat was het geval? Dolf had het idee opgevat om een oude Philips platenspeler, zo één van vroeghur, van een eigen voorversterker te gaan voorzien. Maar wilde hiervoor niet naar allerlei vaag modern spul uitwijken. Het moest dus met alle geweld een Philips RIAA voorversterker uit de tijd van de glorietijd van de Philips platenspeler worden. En deze moet ook nog eens uit de reeds ingebouwde netvoeding van de platenspeler worden gevoedt!

Tjsa, en dan wordt de spoeling dun...


Van vroeghur

8 April 2018, zondag Meer lezen?

Foto van alle goederen acherin 'La Soup'.Eli kreeg een aanbieding om een Philips mengpaneeltje dat in de jaren heel wat verbouwingen had ondergaan na dertig jaar, jawel..., 30 jaar!, trouwe dienst op te halen.

Dat lijkt standaard: done that!, maar als blijkt dat het grootste deel van het tafeltje bestaat uit eigenbouw en uit een tweetal afgezaagde kast zijkanten die later weer met plastic plaatmateriaal zijn gereconstrueerd, is zijn interesse gewekt.

Ophalen kan niet meteen maar alles zou goed komen als een paar weken later de Landelijke Radio Vlooienmarkt 2018 van VERON voor ouwe knarren in het Autotron in Rosmalen bezocht moet gaan worden.

Gewoon op de heenweg even langs om het tafeltje op te halen, dacht Eli...


Het gebaar van Jan...

29 November 2017, woensdag

Foto van de buit van vandaag... Philips onderdelen paketten en drukwerk.Het zal stug volhoudende kijkbuislezertjes op deze webstek wel zijn opgevallen dat Eli een tijdje geleden een super deal wist te sluiten met een internet maatje die net zoals hem druk is met ouwe Philips zelfbouw meuk.

Sindsdien heb ik Jan, en een aantal maatjes van hem, ontmoet op een meeting van de Nederlandse Vereniging voor de Historie van de Radio en hebben we elkaar over van alles plat gemeeld. Zo was Jan op zoek naar een aantal Hobbyskoop's en een ELO uitgave. En hield hij op zijn beurt Eli een aantal leuke verzamelobjecten, zoals in mijn collectie ontbrekende Philips onderdelenpakketten, wat drukwerk en een originele brief waarin aan abonnees van Hobbyskoop melding werd gemaakt van het stoppen van deze uitgave, voor de neus.

Natuurlijk was het mogelijk elkander op een beurs te ontmoeten. Maar in plaats hiervan koos Jan ervoor met maatje (zal naam niet noemen) in de auto te stappen en Eli met een bezoek te vereren. Na het nodige gekakel over vroeghur en hoeveel beter het destijds allemaal was werd onder genot van een bakkie (zwarte) koffie en na kei-har-de onderhandelingen, waarbij Eli wel héél veul werd gegund (van de ELO uitgave heb ik helaas geen dubbele..), de deal gemaakt. Zoveel in mijn voordeel zelfs dat ik dacht... dat kán toch niet!

Thanks Jan!


Superrrrr... deal!

10 September 2017, zondag Meer lezen?

Foto van de naar Eli opgestuurde nummer 1!'PE1MQL' meelt Eli met de vraag of ie nog wat van die ouwe onderdelenpakketten van Philips heeft liggen...

In het bijzonder de NL2707 of de NL7222 wil Jan, want zo heet degene achter deze roepletters, van me overnemen. Dat is namelijk het laatste wat nog nodig is om een complete kortgolf ontvanger met Philips bouwpakketten te kunnen maken. Natuurlijk zou een moderne voeding makkelijk te realiseren zijn maar een originele Philips zelfbouwer is meer in de geest van wat Philips voor ogen had... Aldus Jan.

Appeltje - eitje denkt Eli... en dan krijgt ie vervolgens me daar toch een dijk van een voorstel voor z'n kiezen!


Baas boven baas...

27 Augustus 2017, zondag Meer lezen?

Foto van een deel van de verzameling ongebouwde mengpaneel eenheden.Het is alweer bijna een jaar geleden dat Eli met 'La Soep' ergens naar het hoge noorden, niet ver van de Duitse grens afreisde. Een aantal dozen met gebouwde Philips Mengpaneel eenheden en klein-materialen zoals frames, blinde afdekplaten en schuif en draaipotmeters als ruilmateriaal in de achterbak. Om na een dikke twee uur karren op mijn bestemming te arriveren om vervolgens bij de voordeur van zijn dubbelwoning hartelijk door Hans te worden begroet.

Dit was nou die gast die Eli een partijtje ongebouwde Philips mengpaneel eenheden door de neus had geboord...


'Gunnen',.. kent u dat woord?

22 Februari 2017, woensdag

Foto van de zending van Adrie.Ik had em al eens een keertje eerder ontmoet zo blijkt achteraf. Dat wil zeggen, digitaal. Per email. Dit was naar aanleiding van een AMROH Mu-402 Supercoil die ik toen via een bekende digitale veilingwebstek probeerde te slijten. Van het één kwam het ander en voordat we het beiden wisten was ik een *kuch* artikeltje op mijn webstek rijker en Adrie de supercoil.

En dan verstrijkt de tijd...

Totdat Eli een emailtje krijgt van iemand die me zomaar voor nop een paar Philips Hobbyskoops aanbiedt. Allemaal omdat ie het weekend van mijn website genoten heeft. Vooral de verhalen over hoe ik aan mijn Philips bouwpakketten kom. Kostelijk! Iemand waarvan de naam én zijn verhaal verdacht veel lijken op die van... eeh, maar wél met een ander email afzendadres:

Ik was/ben altijd een Amroh fan geweest.... Dat komt ook doordat mijn electronica handelaar in Zeist (Firma Nic. Jense) dat had. Philips materiaal was gewoon moeilijker te krijgen in mijn beginners tijd. Een vriend van mij had een EE doos en daar was ik best wel jaloers op.

Later ben ik fan geworden van de onderdelen van Philips. Ze gaven gewoon (letterlijk!) meer kleur aan je schakelingen.Het begon al met de pin-up condensatortjes, die druppeltjes. Daar kwamen later de engelse drop condensatoren bij. De mosterd C's heb ik nog, twee dozen vol..... Toen ik op de MTS projecten moest maken op zelfontworpen printjes, gebruikte ik alleen Philips C's, weerstanden en elco's. En nog steeds kan ik met bewondering kijken naar de printjes die ik destijds gemaakt heb (ik heb ze nog steeds..) Ik kan je er wel eens een foto van sturen als je dat leuk vindt.

In de nadagen van de electronica winkel in Zeist heb ik nog eens de complete bouwpakket serie van de Philips zelfbouw korte golf ontvanger gekocht. Avonden heb ik gesoldeerd, gemonteerd en ringkernspoelen gewikkeld maar het apparaat heeft nooit goed gewerkt helaas.. Na een paar jaar heb ik het allemaal gesloopt en over de diverse onderdelen laatjes verspreid. Toen kende ik jouw site nog niet ...... spijt komt altijd te laat.

Ondertussen ben ik Muiderkring boekjes gaan verzamelen en dan gaat het weer kriebelen: er moet weer gebouwd worden! Van de resultaten heb ik je al foto's gestuurd en je hebt er een mooi artikel van gebrouwen.

Tja, en van die laatste zin gaat Eli natuurlijk he-le-maal los!

Foto van een aantal Philips miniwatt DL92 buizen. Foto van een verzameling afstemkringen Foto van de zending voor Adrie.

Nou had ik zo links en rechts nog wat spulletjes liggen waarvan ik me afvroeg wat ik er mee moest. Het is geen Amroh spul maar ik vindt het wel zonde om zomaar weg te gooien. Waarde hebben dit soort dingen voor de doorsnee mens niet. Het is meer wat een liefhebber er voor wil geven. Zoals een paar Philips miniwatt DL92 buizen, een (echte papieren) bouwbeschrijving van de Pupil radio van "Radiotechnische school Maxwell" en nog een paar kleine dingetjes. En dus heb ik die spulletjes goed verpakt naar Adrie verstuurd. Hij heeft vast wel paar (internet)maatjes waar ie het aan kwijt kan dacht ik bij mezelf toen ik me afvroeg of hij er wel iets mee kan...

Het is immers een kwestie van gunnen.

Update

Per email laat Adrie op 24 februari weten:

Twee DL batterijbuisjes en een beschrijving van de Pupil! Die ga ik maar eens maken, de buisjes heb ik al en de 402 ook.

De spulletjes zijn goed terecht gekomen zie ik ;-)


U can't always?

13 november 2016 zondag Meer lezen?

Foto van Philips experimenteerdoos klemmetjesOudere electronica amateurs kennen ze nog wel, de philips Electronica Experimenteer dozen. Met name de nieuwe E2000 serie die door Philips vanaf 1974 op de markt werd gebracht heeft bij velen een onuitwisbare indruk achtergelaten. Die blauw plastic montage platen en het schakelpaneel... en natuurlijk ook de klemmetjes... die kleine verdraaide klemmetjes waar je nooit genoeg van kunt hebben!

Dat ondervond ook kijkbuislezer Ben. De dozen zelf heeft ie niet meer maar hij wil ze wel graag weer aanschaffen. Niet voor hem zelf, beweert ie,.. maar voor zijn zoon. En dus deed Eli hem een dijk van een voorstel waar ie geen nee tegen kòn zeggen.

Nee, écht niet!


Met pijn in t'hart

29 oktober 2016 zaterdag Meer lezen?

Foto van de mengpaneeleenhden van Hans, uitgestald op de tafel..Er werd wat tussen ons af gemeeld. Eerst veel, toen weinig en daarna weer veel toen er een momentje in de agende geprikt moest worden dat Eli na het werruk met 'La Soep' even langs kon komen 'fietsen' om allerlei Philips spul op te komen halen.

Op de tafel stond een behoorlijke doos vol met mengpaneeleenheden variërend van microfoon versterkers tot een aantal NL 3407 (PC) eindversterkers. Daarnaast stond een enigszins beschadigde 19 inch kast met een aantal mengpaneeleenheden, een viertal eindversterker modules en twee voedingen...

Damn, bij dat aanzicht liep het water me in de mond!


De ontdekking van André

19 oktober 2016 woensdag Meer lezen?

Foto van de Grand Renom Bordeaux uit 2013 van AndreEli kreeg een paar weken geleden een mailtje van een zekere André, die net zoals hij, bijna veertig jaar geleden een Philips mengpaneeltje heeft gebouwd.

André schreef dat hij op zoek was naar schema's en zow. Hij had namelijk een weekje of wat ervoor alle beschrijvingen per ongeluk weggegooid en was daarom blij met mijn webstek.

Logisch, zou ik, natuurlijk, bijna schrijven...;-)


Een nieuw thema!

25 Mei 2016 woensdag Meer lezen?

Afbeelding van een oud boekje over Philips zelfbouw mengversterkers in de sfeer van The Matrix film.Noem het 'mid-life crisis' of wat dan ook, maar na meer dan 35 jaar stort Eli zich midden 2016 op het revitaliseren van een Philips mengpaneeltje dat is opgebouwd uit de legendarische serie zelfbouw mengpaneeleenheden.

Bedoeling is om zonder het elektrische (principe) schema te wijzigen het mengtafeltje naar het niveau van een Philips Mengtafel 21st Century Edition te tillen. En dat allemaal door er betere en modernere componenten in te zetten.

Het resultaat, en toegegeven dat kan even op zich laten wachten want Eli doet dit voor z'n lol en dan geniet ie er het liefst zo lang mogelijk van,.. moet een mengpaneeltje 'to the max' gaan worden.


I fink U freaky...

10 Maart 2015, dinsdag Meer lezen?

Schermafdruk van de webstek MFBfreaks.comEli is van de week naar pittoresk Lochem afgereisd om de oprichter van de MFBfreaks webstek en uitbater van de gelijknamige webshop in Vintage Philips (MFB) Audio te ontmoeten en de zaak eens officieel aan een grondige inspectie te onderwerpen.

Undercover probeerde ik sneaky enkele in mijn collectie ontbrekende Philips mengpaneeleenheden te scoren. Toegegeven, het kostte de nodige moeite maar Eli kon zich nog net genoeg inhouden om de bak niet tot aan de nok toe met goodies te vullen. Dus vertrok ie na een uurtje oeverloos gekakel en koffiegeleut met slechts een halfvolle kofferbak aan spulletjes huiswaarts...

Damn... is de hobbykamer toch weer een stukkie voller geworden!


Hybride versterker

2 Augustus 2014, zaterdag Meer lezen?

Foto van de drie elektronische regelingen van Philips: NL 4305, NL 4306 en de NL 4315In het midden van de jaren zeventig, van de vorige eeuw, bracht Philips een tweetal bijzondere IC's op de markt. De TCA 730 en de TCA 740.

Beide IC's waren bedoeld voor de audiomarkt en het bijzondere van deze IC's was dat met behulp van een gelijkspanning audio grootheden zoals volume, balans en klankkleur konden worden geregeld.

Philips was niet de enige fabrikant die dergelijke IC's op de markt bracht maar het leuke van deze twee is dat een aantal audio ontwerpen ook als zelfbouw schakeling op de markt is gebracht. Audioliefhebbers konden zo relatief eenvoudig een eigen regelversterker bouwen.


De A18's van Gerard!

21 Mei 2014, woensdag Meer lezen?

Foto van een deel van het binnenwerk van het Philips A18 zelfbouw luidspreker ontwerp.

Op één van mijn favoriete fora, waar ouwe mannetjes over niets anders dan allerlei ouwe electronica zemelen, je weet wel. Zag ik van de week een advertentie waarin een paar zelfgebouwde A18 luidsprekers voor een luttel bedrag werden aangeboden. Het toeval wil dat dit ontwerp beschreven staat in een oud Philips boekje waar naar ik op zoek ben. En tja, dan slaat de twijfel toe...

Ophalen? Of niet? Laten slopen is doodzonde! Heb ik nog plek?.. ergens..? Het is wel een zelfbouw exemplaar die in het boekje staat. De eigenaar dus maar even mailen...

En wie krijg ik aan de lijn?.. Had die niet ooit eens een electronica boekje geschreven? En verdorie.. heb ik die nu ook gehad? Ooit... eens? Waar is dat ding?


T'is een hobby!

23 April 2014, zaterdag Meer lezen?

Foto van een hobbyhoek in een van de hobbykamers van mijn internetmaatje.Het is alweer een paar weekjes geleden dat Eli via Marktplaats een email in de elektronische postbus vond. Ik heb daar een advertentie staan waarin ik verzamelaars van Hobbyskoop en Philips nieuws voor hobbyisten en radio-amateurs oproep contact met mij op te nemen. Ik heb nogal wat dubbele exemplaren en wil graag ruilen of in mijn collectie ontbrekende exemplaren aankopen om deze zodoende te completeren.

Nou, en dat heb ik geweten!

Voordat ie met z'n ogen kan knipperen snuffelt Eli aan vergane glorie... oh ja, en hij maakt ook nog een paar fototjes. Dat ook!


Wat van ver komt...

19 mei 2013, zondag Meer lezen?

Afbeelding van een Kitsound reclame uiting.Eli laat voor de Belgische webmaster van een webstek met allerlei wetenswaardigheden over zelfbouwpakketten van Polykit, MBLE en Philips een berichtje achter. Zo in de trant dat vroeghur alles beter was, en dat ie graag met mede-enthousiastelingen op het gebied van Philips onderdeelpakketten in contact wil komen.

Wat volgt is allerlei druk gedoe.

Er wordt gescanned, gefotografeerd en geretoucheerd en de resultaten hiervan worden weer ge-maild!

En ja, van zo'n avontuur moet dan toch een *kuch* artikeltje te brouwen zijn... Toch?


Ladies & gentlemen...

16 Mei 2013, donderdag 21:00

Foto van de Philips NL420 motaflex kasten inclusief Hob-bit en Hobbyskoop blaadjes.Een dikke twee weken geleden was Eli op Marktplaats druk met bieden op een gemonteerd Philips mengpaneeltje. Zo eentje in een NL420K montaflex kastje, van een handelaartje uit Zwolle. Tezamen met een doos vol met mengpaneel eenheden. Helaas wilde, ondanks de hulp van een internetvriendje uit Beuningen het maar niet lukken het spul aan te schaffen. Telkens weer trokken biedertjes zich op het laatste moment terug waardoor het er verdomd veel op leek dat pseudo-biedertjes probeerden de prijs op te drijven. En dus liet Eli de zaak aan zijn neus voorbij gaan.

Een paar daagjes hierna spotte ik op één van mijn favoriete electronica fora een collectie oude Hob-bit magazines. Spul uit de beginjaren 80. En omdat ik al jaren naar dergelijke ouwe meuk op zoek ben was een deal snel gemaakt. Of Eli misschien ook interesse had in een Philips mixertje werd er gevraagd. Ik had in het verleden op die stek daar een oproepje over geplaatst wist de aanbieder zich te herinneren.

Vandaag reed de postbode met zijn karretje een fiks formaat doos naar binnen, met hierin niet één, maar ... twee montaflexkastjes! Eén gemonteerd en voorzien van een hele leuke collectie mengpaneeleenheden en de ander gedemonteerd. Tezamen met de Hob-bit magazines en, je raadt het nooit... een stapeltje Hobbyskoop uitgaven van Philips!

I've Got 'Em! (Henk, uit Reuver, bedankt man!..)


Vervlogen tijden...

24 April 2013, woensdag Meer lezen?

Foto van de Philips mengpaneeleenheden van Jac. Er was eens, héél, héél, lang geleden een klein ventje die op een dag door een vreemd virus werd besmet. Wat men ook probeerde, een bouwpakketje van een setje Philips speakers, een meetzender. Of MFB boxjes, de koorts wilde maar niet zakken.

Decennia later is ie, zo blijkt, nog steeds niet van dit buitengewoon hardnekkige virus genezen...


De bijdrage van Bas

16 Februari 2013, zaterdag Meer lezen?

Foto van de Philips mengpaneeleenheden van Bas.

Krijgt Eli dus zomaar in da e-mail box het aanbod een collectie Philips mengpaneeleenheden voor een bescheiden bijdrage over te nemen!

Nou, daar zegt ie natuurlijk geen nee tegen en dan is het natuurlijk niet vreemd dat er, op weg naar de woonplaats van de aanbieder, minstens 1 mm profieldiepte van de winterbandjes verdwijnt... Toch?


Zelfbouw mengversterker

14 November 2010, zondag Meer lezen?

Afbeelding van het befaamde philips boekje: Mengversterkers voor zelfbouw.Omdat de kelderbox uitpuilde zijn in de loop der jaren alle oude elektronicabladen op de papierberg beland, het stapelde zich maar op en het werd maar ouder. Zo oud dat je op een bepaald moment tot de ontdekking komt dat van vele bouwprojecten de onderdelen niet meer te krijgen zijn.

Omdat iedereen vandaag de dag gewoon een IC gebruikt nog even dit nostalgische momentje waarin ik omzie naar de (gouden) jongensjaren waarin gestoeid werd met Philips onderdelenpakketten.

Naar boven