Over...|   Contact

Afbeelding van Veni etinam logo

Digging in hard ground is more relaxing to a worm than going fishing...

spacer spacer spacer

Philips zelfbouw

Het begon met een nostalgisch *kuch* artikeltje over die ouwe troep maar voordat Eli het wist emailde die, zelfs in-ter-na-tio-naal, met allerlei lui die ie nog nooit had gezien. En, je vraagt je nu natuurlijk meteen af welke babbeltruc ie gebruikt heeft want bij sommigen ging ie zelfs op bezoek!

Foto van een Philips Metal-C90 muziekcassette.

Ik heb op mijn speurtocht naar materiaal, al dan niet digitaal, heel veel mensen ontmoet. Nou niet meteen gaan lopen gillen dat dit allemaal ouwe verzuurde veertigers vijftigers zijn die zo nodig lekker nostalgisch moeten lopen doen... want dat is niet zo! Nee, écht... niet!

Nostalgie

Met onderstaand *kuch* artikeltje uit 2010 begon het...

En noem het zoals je wilt, maar vandaag de dag is die ouwe meuk weer bij heel wat luitjes in trek! Dus daarom voor de nu glazig kijkende kijkbuislezertjes een kleine uitleg wat dit nu eigenlijk zijn...

Verzamelingen

Ik ben in het bezit van verschillende Philips publicaties die schrijven over zelfbouw:

Maar het meest bekend zijn bij velen de periodieke uitgaven:

Uit het Philips zelfbouw hobbyprogramma 'onderdelenpakketten' verzamel ik het volgende:

Links en rechts heb ik nog wat Philips onderdelenpakketten liggen waarvan ik nog niet weet wat ik ermee ga doen...

Hebben is immers, hebben. Toch?

Zelluf doen?

Knutselmaatje André heeft een aantal alternatieve print lay-outs van Philips mengpaneeleenheden ontworpen (waarvan je het verhaal hierrr kunt lezen).

Omdat Eli de beroerdste niet is, NEE,.. écht niet! Heb ik een overzichtje van alle lay-outs gemaakt.

Nou, als dàt geen gemak is...

Reloaded

Na meer dan 35 jaar stort Eli zich midden 2016 op het revitaliseren van een Philips mengpaneeltje dat is opgebouwd uit de legendarische serie Philips zelfbouw mengpaneeleenheden.

Als dat maar goed gaat...

Hebbuh?

Door de jaren heen heb ik nogal wat overcompleet spul verzameld. En omdat ik de beroerdste niet ben, nee écht niet, doe ik dergelijke exemplaren voor een 'appel en een ei' aan liefhebbers over. Zoek je dus Philips stuff dan moet je zeker even contact met mij opnemen.

Als je me een verhaal over de hobby geeft om op deze webstek te publiceren gaat het met een fikse korting je richting op. Yep, je leest het goed. Ik wil een kei van een verhaal over jou en het spul. Met een paar foto's. Desnoods, anoniem. Dus zeg eens eerlijk: wat moet jij met die ouwe meuk? Wat is jouw verhaal?

Vermelding

Veel papieren beschrijvingen heb ik zelf ingescand of als PDF van het Wilde Wijde Wep geplukt. Vaak zijn deze vervolgens door Ludo Withofs geretoucheerd.

Favorieten

Ik kan het me bijna niet voorstellen maar mocht je déze webpagina in je favorieten willen opslaan dan kan dit door hier te klikken.

Qrcode

Dit is het moment,..

QRCode

voor je het weet is ie weg, foetsie!

Na dertug jaar!
8 December 2018, zaterdag Meer lezen?
Foto van de gedeeltelijk gedemonteerde zelfbouw NL 7412

Omdat Eli een forse collectie overcomplete ouwe Philips meuk uit de jaren '70 en '80 heeft liggen en hier, op verschillende digitale marktplaatsen, schaamteloos reclame voor maakt komt het wel eens voor dat liefhebbers van dergelijk spul contact met em opnemen.

Ditmaal betrof het Leen, ergens uit de buurt van Utrecht, die vroeg of ik nog een NL 7412, voor de nu glazig kijkende kijkbuislezertjes: dat is een volgversterker uit de serie mengpaneeleenheden voor zelfbouw, had liggen.

De zijne was kapot...

T`is blauw!
18 november 2018, zondag Meer lezen?
Foto van door een 3D printer geproduceerde vintage Philips connectoren.

Knutselmaatje André is druk met 'Additive Manufacturing' oftewel 'Rapid Prototyping' ook wel 'Rapid Manufacturing' genoemd van de oude blauwe Philips connectoren die horen bij de zelfbouw Philips mengpaneeleenheden uit de jaren '70 en '80 uit de vorige eeuw. Voor de glazig kijkende kijkbuislezertjes: dat is een productietechniek waarbij een digitaal bestand omgezet wordt naar een driedimensionaal object dat laagje voor laagje door een printer wordt opgebouwd.

3D printing dus...

Dat daar meer bij komt kijken dan op de competoeter een digitaal modelletje in elkaar prakken en vervolgens de 3D printer aanslingeren blijkt wel als Eli samen met maatje een bezoek brengt aan een leerbedrijf waar ze druk zijn met, ehhhhh, 'Fused Deposition Modeling'?

3D printing dus...

T'is rood en het...
5 Augustus 2018, zondag Meer lezen?
Foto van de thuis studio van Jacob in 2004 vlak voor de ombouw naar een nieuw mengpaneel.JW uit het oosten van het land meelt Eli met de vraag of ie belangstelling heeft in een mengpaneel gebouwd van Philips bouwpakketten uit de jaren '70. En dan niet zomaar een paneeltje, Nee.. maar eentje die 26 jaar in gebruikt is geweest en die gedurende die tijd meerdere malen naar nieuwe inzichten is verbouwd! Ook heeft JW nog schema's en enkele boekjes van Philips over de bouwpakketten. En dat als ie op zolder nog even verder zoekt nog wel meer tegen komt...

Maar daar bleef het niet bij, voordat Eli het goed en wel doorheeft wordt de halve familie van JW, die in verschillende delen van Nederland blijkt te wonen, gecharterd om het paneeltje op plaats van bestemming te krijgen. De broer van JW bezoekt zijn zoon die niet ver van mijn woonplaats woont en kan het paneeltje daar wel even afgeven. Maar daar ophalen hoef ik het niet eens, de volgende morgen wordt door neef (thanks man!), met behulp van een professionele drive-by drop-off, het paneeltje bij mij thuis bezorgd!

Een snood plan!
21 Juli 2018, zaterdag Meer lezen?
Foto van een tafel vol lay-outs, modellen voor frontplaten, frames en stekertjes...

Knutselmaatje André heeft het snode plan opgevat Philips printontwerpen van eenheden uit de serie mengpaneeleenheden voor zelfbouw uit de jaren '70 en '80 van de vorige eeuw naar Sprint-Layout formats om te gaan zetten. Nou ja, eigenlijk is ie er al mee begonnen...

Wat is het idee? Liefhebbers van ouwe Philips meuk kunnen deze nu nabouwen. En omdat zowel André als Eli de beroerdste niet zijn, Nee echt niet!., mag iedereen hiervan mee genieten en zijn deze lay-outs gewoon vanaf deze webstek te downloaden!

Sterker, mocht je heel graag een bepaalde eenheid heel snel willen nabouwen en mis je het printontwerp ervan kun je, zo heeft André mij verzekerd, deze via mijn contactpagina bij hem opvragen!

Het plan omvat echter nog meer, zo zitten er een aantal alternatieve ontwerpen in de planning en om het geheel af te maken is André ook druk met de frontplaten en de frames.

Waarom?.. Gewoon omdat het kán!

Eigenste R6905
1 Juli 2018, zondag Meer lezen?
Foto van een tweetal bestukte Philips R6905 printen.

Ondanks allerlei OV stakingen, zomerperikelen en sub-tropische temperaturen kreeg Eli zomaar meel van NS treinbestuurder Dolf die reageerde op mijn aanbod van een collectie vintage draai- en schuif-knoppen op een bekende Nederlandse digitale marktplaats. Daar zaten een paar knoppen bij waar hij als restaurateur van ouwe Philips meuk gebrek aan had. Ow ja,.. Dolf had ook een probleempje waarvan ie zich afvroeg of Eli hier een oplossing voor wist...

Wat was het geval? Dolf had het idee opgevat om een oude Philips platenspeler, zo één van vroeghur, van een eigen voorversterker te gaan voorzien. Maar wilde hiervoor niet naar allerlei vaag modern spul uitwijken. Het moest dus met alle geweld een Philips RIAA voorversterker uit de tijd van de glorietijd van de Philips platenspeler worden. En deze moet ook nog eens uit de reeds ingebouwde netvoeding van de platenspeler worden gevoedt!

Tjsa, en dan wordt de spoeling dun...

Van vroeghur
8 April 2018, zondag Meer lezen?
Foto van alle goederen acherin 'La Soup'.

Eli kreeg een aanbieding om een Philips mengpaneeltje dat in de jaren heel wat verbouwingen had ondergaan na dertig jaar, jawel..., 30 jaar!, trouwe dienst op te halen.

Dat lijkt standaard: done that!, maar als blijkt dat het grootste deel van het tafeltje bestaat uit eigenbouw en uit een tweetal afgezaagde kast zijkanten die later weer met plastic plaatmateriaal zijn gereconstrueerd, is zijn interesse gewekt.

Ophalen kan niet meteen maar alles zou goed komen als een paar weken later de Landelijke Radio Vlooienmarkt 2018 van VERON voor ouwe knarren in het Autotron in Rosmalen bezocht moet gaan worden.

Gewoon op de heenweg even langs om het tafeltje op te halen, dacht Eli...

Het gebaar van Jan...
29 November 2017, woensdag
Foto van de buit van vandaag... Philips onderdelen paketten en drukwerk.

Het zal stug volhoudende kijkbuislezertjes op deze webstek wel zijn opgevallen dat Eli een tijdje geleden een super deal wist te sluiten met een internet maatje die net zoals hem druk is met ouwe Philips zelfbouw meuk.

Sindsdien heb ik Jan, en een aantal maatjes van hem, ontmoet op een meeting van de Nederlandse Vereniging voor de Historie van de Radio en hebben we elkaar over van alles plat gemeeld. Zo was Jan op zoek naar een aantal Hobbyskoop's en een ELO uitgave. En hield hij op zijn beurt Eli een aantal leuke verzamelobjecten, zoals in mijn collectie ontbrekende Philips onderdelenpakketten, wat drukwerk en een originele brief waarin aan abonnees van Hobbyskoop melding werd gemaakt van het stoppen van deze uitgave, voor de neus.

Natuurlijk was het mogelijk elkander op een beurs te ontmoeten. Maar in plaats hiervan koos Jan ervoor met maatje (zal naam niet noemen) in de auto te stappen en Eli met een bezoek te vereren. Na het nodige gekakel over vroeghur en hoeveel beter het destijds allemaal was werd onder genot van een bakkie (zwarte) koffie en na kei-har-de onderhandelingen, waarbij Eli wel héél veul werd gegund (van de ELO uitgave heb ik helaas geen dubbele..), de deal gemaakt. Zoveel in mijn voordeel zelfs dat ik dacht... dat kán toch niet!

Thanks Jan!

Superrrrr... deal!
10 September 2017, zondag Meer lezen?
Foto van de naar Eli opgestuurde nummer 1!

'PE1MQL' meelt Eli met de vraag of ie nog wat van die ouwe onderdelenpakketten van Philips heeft liggen...

In het bijzonder de NL2707 of de NL7222 wil Jan, want zo heet degene achter deze roepletters, van me overnemen. Dat is namelijk het laatste wat nog nodig is om een complete kortgolf ontvanger met Philips bouwpakketten te kunnen maken. Natuurlijk zou een moderne voeding makkelijk te realiseren zijn maar een originele Philips zelfbouwer is meer in de geest van wat Philips voor ogen had... Aldus Jan.

Appeltje - eitje denkt Eli... en dan krijgt ie vervolgens me daar toch een dijk van een voorstel voor z'n kiezen!

Baas boven baas...
27 Augustus 2017, zondag Meer lezen?
Foto van een deel van de verzameling ongebouwde mengpaneel eenheden.

Het is alweer bijna een jaar geleden dat Eli met 'La Soup' ergens naar het hoge noorden, niet ver van de Duitse grens afreisde. Een aantal dozen met gebouwde Philips Mengpaneel eenheden en klein-materialen zoals frames, blinde afdekplaten en schuif en draaipotmeters als ruilmateriaal in de achterbak. Om na een dikke twee uur karren op mijn bestemming te arriveren om vervolgens bij de voordeur van zijn dubbelwoning hartelijk door Hans te worden begroet.

Dit was nou die gast die Eli een partijtje ongebouwde Philips mengpaneel eenheden door de neus had geboord...

'Gunnen',.. kent u dat woord?
22 Februari 2017, woensdag
Foto van de zending van Adrie.

Ik had em al eens een keertje eerder ontmoet zo blijkt achteraf. Dat wil zeggen, digitaal. Per email. Dit was naar aanleiding van een AMROH Mu-402 Supercoil die ik toen via een bekende digitale veilingwebstek probeerde te slijten. Van het één kwam het ander en voordat we het beiden wisten was ik een *kuch* artikeltje op mijn webstek rijker en Adrie de supercoil.

En dan verstrijkt de tijd...

Totdat Eli een emailtje krijgt van iemand die me zomaar voor nop een paar Philips Hobbyskoops aanbiedt. Allemaal omdat ie het weekend van mijn website genoten heeft. Vooral de verhalen over hoe ik aan mijn Philips bouwpakketten kom. Kostelijk! Iemand waarvan de naam én zijn verhaal verdacht veel lijken op die van... eeh, maar wél met een ander email afzendadres:

Ik was/ben altijd een Amroh fan geweest.... Dat komt ook doordat mijn electronica handelaar in Zeist (Firma Nic. Jense) dat had. Philips materiaal was gewoon moeilijker te krijgen in mijn beginners tijd. Een vriend van mij had een EE doos en daar was ik best wel jaloers op.

Later ben ik fan geworden van de onderdelen van Philips. Ze gaven gewoon (letterlijk!) meer kleur aan je schakelingen.Het begon al met de pin-up condensatortjes, die druppeltjes. Daar kwamen later de engelse drop condensatoren bij. De mosterd C's heb ik nog, twee dozen vol..... Toen ik op de MTS projecten moest maken op zelfontworpen printjes, gebruikte ik alleen Philips C's, weerstanden en elco's. En nog steeds kan ik met bewondering kijken naar de printjes die ik destijds gemaakt heb (ik heb ze nog steeds..) Ik kan je er wel eens een foto van sturen als je dat leuk vindt.

In de nadagen van de electronica winkel in Zeist heb ik nog eens de complete bouwpakket serie van de Philips zelfbouw korte golf ontvanger gekocht. Avonden heb ik gesoldeerd, gemonteerd en ringkernspoelen gewikkeld maar het apparaat heeft nooit goed gewerkt helaas.. Na een paar jaar heb ik het allemaal gesloopt en over de diverse onderdelen laatjes verspreid. Toen kende ik jouw site nog niet ...... spijt komt altijd te laat.

Ondertussen ben ik Muiderkring boekjes gaan verzamelen en dan gaat het weer kriebelen: er moet weer gebouwd worden! Van de resultaten heb ik je al foto's gestuurd en je hebt er een mooi artikel van gebrouwen.

Tja, en van die laatste zin gaat Eli natuurlijk he-le-maal los!

Foto van een aantal Philips miniwatt DL92 buizen. Foto van een verzameling afstemkringen Foto van de zending voor Adrie.

Nou had ik zo links en rechts nog wat spulletjes liggen waarvan ik me afvroeg wat ik er mee moest. Het is geen Amroh spul maar ik vindt het wel zonde om zomaar weg te gooien. Waarde hebben dit soort dingen voor de doorsnee mens niet. Het is meer wat een liefhebber er voor wil geven. Zoals een paar Philips miniwatt DL92 buizen, een (echte papieren) bouwbeschrijving van de Pupil radio van "Radiotechnische school Maxwell" en nog een paar kleine dingetjes. En dus heb ik die spulletjes goed verpakt naar Adrie verstuurd. Hij heeft vast wel paar (internet)maatjes waar ie het aan kwijt kan dacht ik bij mezelf toen ik me afvroeg of hij er wel iets mee kan...

Het is immers een kwestie van gunnen.

Update

Per email laat Adrie op 24 februari weten:

Twee DL batterijbuisjes en een beschrijving van de Pupil! Die ga ik maar eens maken, de buisjes heb ik al en de 402 ook.

De spulletjes zijn goed terecht gekomen zie ik ;-)

U can't always?
13 november 2016 zondag Meer lezen?

Oudere electronica amateurs kennen ze nog wel, de philips Electronica Experimenteer dozen. Met name de nieuwe E2000 serie die door Philips vanaf 1974 op de markt werd gebracht heeft bij velen een onuitwisbare indruk achtergelaten. Die blauw plastic montage platen en het schakelpaneel... en natuurlijk ook de klemmetjes... die kleine verdraaide klemmetjes waar je nooit genoeg van kunt hebben!

Dat ondervond ook kijkbuislezer Ben. De dozen zelf heeft ie niet meer maar hij wil ze wel graag weer aanschaffen. Niet voor hem zelf, beweert ie,.. maar voor zijn zoon. En dus deed Eli hem een dijk van een voorstel waar ie geen nee tegen kòn zeggen.

Nee, écht niet!

Omdat het beter klinkt!
6 november 2016 zondag Meer lezen?

Toegegeven, het zijn er niet veel maar er bestaan kijkbuislezertjes die op deze webstek wel eens vaker komen. En die weten dat Eli een actie heeft. Iedereen die op de T.E.A.B. webpagina iets van zijn gading vindt en hierover een leuk verhaal op papier weet te zetten loopt het risico dat spul voor bijna nop thuis bezorgd te krijgen. Het is zelfs zo erg, dat hoe beter en uigebreider het verhaal is, des te lager de verkoopprijs wordt.

En dat ondervond onlangs ook bezoeker Ger...

Met pijn in t'hart
29 oktober 2016 zaterdag Meer lezen?

Er werd wat tussen ons af gemeeld. Eerst veel, toen weinig en daarna weer veel toen er een momentje in de agende geprikt moest worden dat Eli na het werruk met 'La Soup' even langs kon komen 'fietsen' om allerlei Philips spul op te komen halen.

Op de tafel stond een behoorlijke doos vol met mengpaneeleenheden variërend van microfoon versterkers tot een aantal NL 3407 (PC) eindversterkers. Daarnaast stond een enigszins beschadigde 19 inch kast met een aantal mengpaneeleenheden, een viertal eindversterker modules en twee voedingen...

Damn, bij dat aanzicht liep het water me in de mond!

De ontdekking van André
19 oktober 2016 woensdag Meer lezen?
Foto van de Grand Renom Bordeaux uirt 2013 van Andre

Eli kreeg een paar weken geleden een mailtje van een zekere André, die net zoals hij, bijna veertig jaar geleden een Philips mengpaneeltje heeft gebouwd.

André schreef dat hij op zoek was naar schema's en zow. Hij had namelijk een weekje of wat ervoor alle beschrijvingen per ongeluk weggegooid en was daarom blij met mijn webstek.

Logisch, zou ik, natuurlijk, bijna schrijven...;-)

Een nieuw thema!
25 Mei 2016 woensdag Meer lezen?
Afbeelding van een oud boekje over Philips zelfbouw mengversterkers in de sfeer van The Matrix film.

Noem het 'mid-life crisis' of wat dan ook, maar na meer dan 35 jaar stort Eli zich midden 2016 op het revitaliseren van een Philips mengpaneeltje dat is opgebouwd uit de legendarische serie zelfbouw mengpaneeleenheden.

Bedoeling is om zonder het elektrische (principe) schema te wijzigen het mengtafeltje naar het niveau van een Philips Mengtafel 21st Century Edition te tillen. En dat allemaal door er betere en modernere componenten in te zetten.

Het resultaat, en toegegeven dat kan even op zich laten wachten want Eli doet dit voor z'n lol en dan geniet ie er het liefst zo lang mogelijk van,.. moet een mengpaneeltje 'to the max' gaan worden.

Wat een hobby!
29 November 2015, zondag Meer lezen?
Foto van het frontpaneel van de VU meter.

Als een internet maatje met een onbekend bouwwerk aan komt zetten wordt door Eli onmiddelijke het he-le Wilde Wijde Wep op zijn kop gezet en uitgeklopt.

Logisch, want maatje wappert digitaal met de bouwbeschrijving van een mengpaneeleenheid die ik al jááááááren zoek! Ook vermeld maatje er nonchalant bij dat ie ook nog een gebouwd exemplaar voor me heeft liggen...

Als na het betere recherchewerk, waarbij niet wordt geschroomd de hulp van een aantal ouwe Electronica knarren in te roepen, het stof is opgetrokken blijkt het om een wel heel bijzonder bouwontwerp te gaan!

Ik vraag me af, zou de maker van het bouwsel dit allemaal ooit hebben vermoed?

I fink U freaky...
10 Maart 2015, dinsdag Meer lezen?
Schermafdruk van de webstek MFBfreaks.com

Eli is van de week naar pittoresk Lochem afgereisd om de oprichter van de MFBfreaks webstek en uitbater van de gelijknamige webshop in Vintage Philips (MFB) Audio te ontmoeten en de zaak eens officieel aan een grondige inspectie te onderwerpen.

Undercover probeerde ik sneaky enkele in mijn collectie ontbrekende Philips mengpaneeleenheden te scoren. Toegegeven, het kostte de nodige moeite maar Eli kon zich nog net genoeg inhouden om de bak niet tot aan de nok toe met goodies te vullen. Dus vertrok ie na een uurtje oeverloos gekakel en koffiegeleut met slechts een halfvolle kofferbak aan spulletjes huiswaarts...

Damn... is de hobbykamer toch weer een stukkie voller geworden!

Hybride versterker
2 Augustus 2014, zaterdag Meer lezen?
Foto van de drie elektronische regelingen van Philips: NL 4305, NL 4306 en de NL 4315

In het midden van de jaren zeventig, van de vorige eeuw, bracht Philips een tweetal bijzondere IC's op de markt. De TCA 730 en de TCA 740.

Beide IC's waren bedoeld voor de audiomarkt en het bijzondere van deze IC's was dat met behulp van een gelijkspanning audio grootheden zoals volume, balans en klankkleur konden worden geregeld.

Philips was niet de enige fabrikant die dergelijke IC's op de markt bracht maar het leuke van deze twee is dat een aantal audio ontwerpen ook als zelfbouw schakeling op de markt is gebracht. Audioliefhebbers konden zo relatief eenvoudig een eigen regelversterker bouwen.

De A 18's van Gerard!
21 Mei 2014, woensdag Meer lezen?
Foto van een deel van het binnenwerk van het Philips A18 zelfbouw luidspreker ontwerp.

Op één van mijn favoriete fora, waar ouwe mannetjes over niets anders dan allerlei ouwe electronica zemelen, je weet wel. Zag ik van de week een advertentie waarin een paar zelfgebouwde A18 luidsprekers voor een luttel bedrag werden aangeboden. Het toeval wil dat dit ontwerp beschreven staat in een oud Philips boekje waar naar ik op zoek ben. En tja, dan slaat de twijfel toe...

Ophalen? Of niet? Laten slopen is doodzonde! Heb ik nog plek?.. ergens..? Het is wel een zelfbouw exemplaar die in het boekje staat. De eigenaar dus maar even mailen...

En wie krijg ik aan de lijn?.. Had die niet ooit eens een electronica boekje geschreven? En verdorie.. heb ik die nu ook gehad? Ooit... eens? Waar is dat ding?

T'is een hobby!
23 April 2014, zaterdag Meer lezen?
Foto van een hobbyhoek in één van de hobbykamers van mijn internetmaatje.

Het is alweer een paar weekjes geleden dat Eli via Marktplaats een email in de elektronische postbus vond. Ik heb daar een advertentie staan waarin ik verzamelaars van Hobbyskoop en Philips nieuws voor hobbyisten en radio-amateurs oproep contact met mij op te nemen. Ik heb nogal wat dubbele exemplaren en wil graag ruilen of in mijn collectie ontbrekende exemplaren aankopen om deze zodoende te completeren.

Nou, en dat heb ik geweten!

Voordat ie met z'n ogen kan knipperen snuffelt Eli aan vergane glorie... oh ja, en hij maakt ook nog een paar fototjes. Dat ook!

Drie in één!
4 Oktober 2013, vrijdag Meer lezen?
Foto van de Philips 943

35 Jaartjes, of zoiets geleden deed Eli na maanden hiervoor te hebben geploeterd zijn aller eerste grote uitgave.

Een 'drie in één' stereocombinatie.

Van Philips.

Gekocht bij Wastora.

In Alkmaar Zaandam...

Deze avond haalde Eli eenzelfde exemplaar uit Nieuw Vennep op...

Wat van ver komt...
19 mei 2013, zondag Meer lezen?
Afbeelding van een Kitsound reclame uiting.

Eli laat voor de Belgische webmaster van een webstek met allerlei wetenswaardigheden over zelfbouwpakketten van Polykit, MBLE en Philips een berichtje achter. Zo in de trant dat vroeghur alles beter was, en dat ie graag met mede-enthousiastelingen op het gebied van Philips onderdeelpakketten in contact wil komen.

Wat volgt is allerlei druk gedoe.

Er wordt gescanned, gefotografeerd en geretoucheerd en de resultaten hiervan worden weer ge-maild!

En ja, van zo'n avontuur moet dan toch een *kuch* artikeltje te brouwen zijn... Toch?

Ladies & gentlemen...
16 Mei 2013, donderdag 21:00
Foto van de Philips NL420 motaflex kasten inclusief Hob-bit en Hobbyskoop blaadjes.

Een dikke twee weken geleden was Eli op Marktplaats druk met bieden op een gemonteerd Philips mengpaneeltje. Zo eentje in een NL420K montaflex kastje, van een handelaartje uit Zwolle. Tezamen met een doos vol met mengpaneel eenheden. Helaas wilde, ondanks de hulp van een internetvriendje uit Beuningen het maar niet lukken het spul aan te schaffen. Telkens weer trokken biedertjes zich op het laatste moment terug waardoor het er verdomd veel op leek dat pseudo-biedertjes probeerden de prijs op te drijven. En dus liet Eli de zaak aan zijn neus voorbij gaan.

Een paar daagjes hierna spotte ik op één van mijn favoriete electronica fora een collectie oude Hob-bit magazines. Spul uit de beginjaren 80. En omdat ik al jaren naar dergelijke ouwe meuk op zoek ben was een deal snel gemaakt. Of Eli misschien ook interesse had in een Philips mixertje werd er gevraagd. Ik had in het verleden op die stek daar een oproepje over geplaatst wist de aanbieder zich te herinneren.

Vandaag reed de postbode met zijn karretje een fiks formaat doos naar binnen, met hierin niet één, maar ... twee montaflexkastjes! Eén gemonteerd en voorzien van een hele leuke collectie mengpaneeleenheden en de ander gedemonteerd. Tezamen met de Hob-bit magazines en, je raadt het nooit... een stapeltje Hobbyskoop uitgaven van Philips!

I've Got 'Em! (Henk, uit Reuver, bedankt man!..)

Vervlogen tijden...
24 April 2013, woensdag Meer lezen?
Foto van de Philips mengpaneeleenheden van Jac.

Er was eens, héél, héél, lang geleden een klein ventje die op een dag door een vreemd virus werd besmet. Wat men ook probeerde, een bouwpakketje van een setje Philips speakers, een meetzender. Of MFB boxjes, de koorts wilde maar niet zakken.

Decennia later is ie, zo blijkt, nog steeds niet van dit buitengewoon hardnekkige virus genezen...

De bijdrage van Bas
16 Februari 2013, zaterdag Meer lezen?
Foto van de Philips mengpaneeleenheden van Bas.

Krijgt Eli dus zomaar in da e-mail box het aanbod een collectie Philips mengpaneeleenheden voor een bescheiden bijdrage over te nemen!

Nou, daar zegt ie natuurlijk geen nee tegen en dan is het natuurlijk niet vreemd dat er, op weg naar de woonplaats van de aanbieder, minstens 1 mm profieldiepte van de winterbandjes verdwijnt... Toch?

Het verhaal van Kees
1 Juni 2011, woensdag Meer lezen?
Foto van de verpakking van een 'Step by Step' van Amroh uit de jaren 60.

Ben ik effe blij dat ik een redelijk grote digitale kelder heb waar ik allerlei lekkers van jaren terug in op kan slaan! Want zomaar uit het niets maak ik kennis met Kees die de sweep legt over zijn scanner en mij voorziet van de nodige PDF'jes en reuze interessante verwijzingen. Tja en wie zegt daar nu NEE tegen? Ikke niet...

Update 5-02-2013

De Belgische liefhebber ECC80 attendeerde mij op de 'Google Docs' verwijzing van de nummer 6 uitgave van "Philips Nieuws" - december 1967!!!

Zelfbouw mengversterker
14 November 2010, zondag Meer lezen?
Afbeelding van het befaamde philips boekje: Mengversterkers voor zelfbouw.

Omdat de kelderbox uitpuilde zijn in de loop der jaren alle oude elektronicabladen op de papierberg beland, het stapelde zich maar op en het werd maar ouder. Zo oud dat je op een bepaald moment tot de ontdekking komt dat van vele bouwprojecten de onderdelen niet meer te krijgen zijn.

Omdat iedereen vandaag de dag gewoon een IC gebruikt nog even dit nostalgische momentje waarin ik omzie naar de (gouden) jongensjaren waarin gestoeid werd met Philips onderdelenpakketten.

Naar boven