Als professioneel dozenschuiver krijg ik wel eens wat spul in mijn mik gedrukt waarvan ik me afvraag hoe ik er in hemelsnaam weer vanaf kom. 'Bijvangst' noemen ze dat... Vaak gewoon spul waarvan ik het net even té zonde vindt om zomaar weg te gooien. Gewoon omdat je weet dat er ergens iemand om zit te springen. Gelukkig zijn er vandaag de dag allerlei digitale marktplaatsen waar je dat spul op kunt aanprijzen en man, de troep die daar staat! Aldus plaatste Eli onlangs een advertentie voor een zakje met draaiknoppen. Zo'n dertig stuks. Het kunnen er ook een paar meer zijn geweest maar echt veel zin om ze te tellen had ik niet.
Kort nadat ik de draaiknopjes online had gezet meldde zich iemand. Eén of andere jonge kerel uit Breda die fotografie heeft gestudeerd. Eentje die zijn verouderde apparatuur zelf werkend houdt. Een, verdomd als het niet waar is, échte doe-het-zelfert! Want ja, bij wie kun je vandaag de dag nog aankloppen als die ouwe meuk ermee ophoudt? Dus heel logisch dat je dan zelf aan het knutselen slaat. Toch?
Maar ja, zoals zo vaak loopt dat wat uit noodzaak is geboren vaak compleet uit de klauwen, aldus Piet. Want zo heet die kerel... En dus rotzooit ie nu met 555 timers die als een adapter voor de oscilloscoop om de gezondheid van elektrolytische condensators 'in circuit' te kunnen testen moet gaan functioneren. Is ie druk met de bouw van een veelzijdig apparaatje dat niet alleen capaciteit, inductie en weerstand meet maar ook verschillende andere eigenschappen (zoals ESR, Q en D etc.) en bovendien een instelbare frequentie van 100hz tot 50khz heeft. En probeert ie al maanden een kleine pre-amp in een houten behuizing te proppen. Om maar een paar projectjes te noemen...
Logisch dus dat het budget van die kerel, laten we zeggen, ietwat aan de krappe kant is. En zit je voordat je het weet een oude Wurlitzer elektrische piano van een vrind te repareren. Want ja, je moet weten dat ie nog teveel ander spul heeft liggen waar ie tussendoor aan werkt en dat dus ook geld kost. Zoals aan een versterker voor z'n Philips 22AH466 speakers, bijvoorbeeld...
Goed, terug naar die draaiknopjes. Omdat ik al een beetje verwachtte dat dit spul was voor, laten we zeggen, de liefhebber had ik deze als prijsindicatie 'N.O.T.K.' gegeven in de hoop dat er dan contact met mij zou worden opgenomen. Tja, en als dat dan gebeurt raak je zomaar met elkaar aan het mailen en laat Eli natuurlijk geen moment onbenut om zijn, bijna te mooi om waar te zijn, 'T.E.A.B.' aanbod te promoten. Alles immers voor een leuk verhaal, toch?
Draaiknoppen dus. Deze hoorden eens bij een doos vol verbouwde (philips) mengpaneeleenheden. Verschillende printen van deze eenheden waren op alternatieve frontplaten gezet en vormden zodoende lange eenheden waar het signaal van bijvoorbeeld microfoon of platenspeler op binnen kwam en door panorama en toonregelaars werd bewerkt. Afgebouwd was het spul nooit en daarom zat bij de chassisdelen ook deze zak met draaiknoppen. Van die smalle.. met een plastic schaalverdeling. Eigenlijk verdomd handige dingen als je er even wat langer over nadenkt. Maar ja, je moet er natuurlijk wel iets mee kunnen...
En dat kan Piet, zo verzekerde hij mij. En omdat het verhaal en de foto's van hem voldoen aan de door mij gestelde criteria komt de hele zak draaiknoppen voor bijna nop (verzendkosten) zijn kant op.
No kidding!
Update
Nadat Piet die draaknopjes ontvangen had heeft ie meteen als een razende zijn zelfbouw ESR meter 'afgebouwd'! Dat wil zeggen... het nog ontbrekende draaiknopje erop gemonteerd. Zo liet ie me per email weten.
Wil je meer over ESR weten dan kan ik je de link aan de linkerzijde van het scherm van harte aanbevelen. Aan de hand van de uitleg zal ook duidelijk worden waar alle knoppen op dit apparaatje voor dienen. En voor wie het zich afvraagt: de behuizing is afkomstig van een oude router, en de belettering is gemaakt met een (3mm) sjabloon en fineliner (Sakura Microperm 0.1) waarmee op gladde oppervlaktes geschreven kan worden.