Knutselmaatje
André had me een fiks aantal weken geleden gemeeld. Dat ie iets nieuws te melden had. Hij vroeg me wanneer ik langs kon komen en of ik dan ook even, uit de serie mengpaneeleenheden voor zelfbouw van Philips uit de jaren '70/'80 van de vorige eeuw, een paar Philips blauwe stekertjes en een frame kon meenemen. Ow ja, een USB stick èn mijn fotocamera mocht ik niet vergeten! Hij zou als ik er was me wel uit de doeken doen waarom... Man, spannund!
Maar ja, de zomer begon en Eli had net geboekt om die periode totaal nutteloos ergens aan de bar van een zwembad te gaan hangen. Zodoende duurde het even voordat we elkaar weer ontmoeten.
Niet dat wat uitmaakte want ook maatje had in die periode zijn zon-uurtjes gehaald zo bleek. Daarbij, had hij, in tegenstelling tot Eli, zijn tijd wel zinnig weten te besteden getuige de aantekeningen op het bloknoot dat naast zijn hagelnieuwe laptob lag. Hmmmm.., hij deed van de week over de telefoon ook al zo geheimzinnig bedacht ik me toen na het uitwisselen van de beleefdheden de geëtste printen van enkele nagemaakte Philips mengeenheden trots door hem op tafel werden gelegd. André was al een tijdje met het programma Sprint-Layout bezig zo wist ik en dit had duidelijk vruchten afgeworpen. Zo concludeerde ik.
Maar het is nog veel erger, zo bleek...
Wat is het geval? André is vast besloten van (heel veel?) Philips mengpaneeleenheden een print te ontwerpen die voldoet aan de tegenwoordige ontwerpregels. Dus niet een beetje het oude printontwerp overtrekken en kopiëren maar gewoon met de kompetoeter opnieuw tekenen... Natuurlijk hoort hierbij ook een componenten opstelling van deze tijd. En ja, met de juiste maatvoering. Nu niet gelijk aan SMD denken of zoiets. Dat laat de kippigheid namelijk niet toe, het zijn dus wel standaard componenten. Hoewel SMD vandaag de dag ook behoorlijk standaard is bedenk ik me net... Afijn, de blauwe stekertjes die ik had meegenomen zouden onderzocht worden om te bezien of deze met een 3D printer nagemaakt kunnen worden en ook het frame zal als model voor namaak dienen! Voor de frontplaten lagen al verschillende ontwerpen klaar. Ook was er al een software programmatje, Front Designer 3.0, uitgezocht dat waarschijnlijk de ontwerpklus wel aankan en hier moet alleen nog even een testje mee gedaan worden. Als André tenminste een versie om te testen hiervan te pakken kan krijgen...
Damn, wat een huisvlijt!
Maar dat was nog niet alles, een aantal mengeenheden kan best wel worden verbeterd of worden uitgebreid, vindt André. Nu niet direct denken aan een totale re-design, Nee.., gewoon hier en daar een onstoor condensatortje erbij, bijvoorbeeld. Oké, toegegeven, van een aantal eenheden zijn geen componenten meer te verkrijgen of alleen tegen heel hoge prijzen en dus speelt André met het idee hiervoor wel een nieuw elektronisch ontwerp op te stellen. Eis is wel dat de look ervan, dus zoals het geheel eruit zit, zeg maar 'frontplaat-technisch' gezien, onveranderd blijft.
Voorbeeld is de NL 3702 tuner waarvan je de verwijzing netjes aan de linkerkant van dit scherm kunt vinden. De uitlees en bedieningsorganen dienen hetzelfde te blijven maar onder de motorkap zal de hele zaak grondig moeten worden verbouwd. André is hiervoor op zoek naar een schema dat gebruikmaakt van zenderafstemming m.b.v. een regelbare weerstand en hiervoor analoge uitsturing, dus uitlezing m.b.v. een draaispoelmeter, biedt. Dit ontwerp mag gebruik maken van een IC maar dan wel eentje die in een normaal formaat verkrijgbaar is. Geen SMD meuk die je, net als contactlenzen als je ze laat vallen, gewoon never nooit meer terugvindt dus...
Geëxperimenteerd wordt door André ook met het uitbreiden van het aantal ingangskanalen van de NL 7309 mengeenheid. Heeft de standaard uitvoering een zestal ingangen, een printontwerp voor een 8 kanaals is gereed en aan een uitvoering voor maar liefst 12 ingangen wordt momenteel gewerkt. Vraag is natuurlijk hoe maatje het verlies op het mengknooppunt wil gaan compenseren. Ja, ik zie de professionele kijkbuislezertjes nu al fronsen: door middel van een hoger terugkoppelsignaal? Inzetten op zwaardere versterking?.. We zullen het zien!
Maar da's nog niet alles, het ontwerp van de enkel paneel brede voedingen (NL 3719 en NL 7419) gaan volgens knutselmaatje op de schop omdat deze wat betreft vermogen te vaak te klein bemeten zijn. En om het stoorniveau te verminderen kwam André op het idee om er dan maar meteen een Chinees tegen aan te gooien. Eehhh,.. een Chinese schakelende voeding dan dus hè? Die kosten geen drol en als je er meteen twee aanschaft, wat twee maal geen drol kost, heb je altijd een plan B als er eentje uitfikt. Het geheel wordt gemonteerd op een door André ontworpen adapter-print die naadloos aansluit op de (of is het 'het'?) originele frame. Man, wat een plan! Natuurlijk zal ook deze 'muscle Power Supply' aan de buitenkant, dus wat betreft front, er hetzelfde uit gaan zien als het origineel. Maar dan wel eentje die zowel 5 volt voor de lampjes als meer dan 600 mA aan 24 Volt voor de eenheden kan leveren. Ha, leuker kan ie het kennelijk echt niet maken!
Vraag is natuurlijk of er liefhebbers voor te vinden zijn. Dus nodigt André de hele wereld uit dit even te laten weten...wie het weet mag me dat laten weten. Ik speel die mail dan wel aan knutselmaatje door.
Oproep:
André heeft de volgende vragen:
- Heeft iemand een exemplaar liggen van Front Designer 3.0 die degene niet meer gebruikt en hem kwijt wil?
- Wie heeft een schema van een stereo radio op het liefst op (maximaal) 24 V. Met afstemming m.b.v. een regelbare weerstand en een analoge meter voor de frequentie. Zoveel mogelijk met een gewone IC's (dus geen SMD)
- Is er iemand die Philips frames van Philips mengpaneeleenheden uit de jaren '70/'80 kan maken?
- Is er iemand die een bepaalde PCB ontwerp zo snel mogelijk wil hebben van de mengeenheid? (André zal dan proberen deze zo snel mogelijk te ontwerpen.)
- Eventuele fouten in de gepubliceerde PCB's via het contactformulier van deze webstek doorgeven. Ook opmerkingen over de PCB's zijn welkom.