André Pauptit liet me per e-mail weten het deel op mijn webstek dat gaat over Philips zelfbouw zeer te waarderen en ow ja, had ook nog wat oude Philips spulletjes liggen. Hij bood aan die naar me te versturen. De rest van wat hij in zijn bezit had heeft hij namelijk door de jaren heen al van de hand gedaan, zo schreef hij. Damn,.. ophalen van die spulletjes vanwege al het Corona gedoe zou natuurlijk nooit gaan lukken bedacht ik me. De aloude babbeltruc om hiermee allerlei interessante weetjes los te peuteren die ik vervolgens op mijn webstek zou kunnen *kuch* publiceren ging zodoende ook niet op! Dan dus maar over op plan-B, laten verzenden die spullenboel en verder uithoren per e-mail,.. nam ik me zelf voor.
Gekakel
Nadat André en ik aan de digitale praat raakten werd duidelijk dat hij er, zo gezegd, al heel wat avonturen op had zitten. Zo was hem was op mijn webstek, buiten al die ouwe Philips meuk, de Amroh402 spoel waarover ik een *kuch* artikeltje heb gepubliceerd opgevallen en wist hij daar nog wel een anekdote over te vertellen: in zijn jonge jaren woonde hij aan de kust en hadden zijn ouders een mooie blinkende middengolf buizenradio van Philips die helaas nét niet het toenmalige zee-radiostation Veronica kon ontvangen. Tja, en je snapt natuurlijk wel dat dit geen optie was en voldoende reden om zelf aan de slag te gaan! Met 2 PP-11 spoelen en een tandem draaicondensator kon een vrij selectief bandfilter worden gemaakt. Nog een kristaldiode (OA79) eraan en je had prima ontvangst van Veronica en later ook Radio Noordzee!
En zo is het dan allemaal gekomen... dus...
Eigenlijk dan ook logisch natuurlijk dat er ook allerlei ouwe Philips meuk ergens op de plank ligt. Daar zit trouwens weer een ander verhaal aan. Namelijk dat André in 1979 door Philips in Eindhoven werd aangenomen als ontwikkelaar onderdelen pakketten.
Ow jee... en dan steekt bij Eli natuurlijk gelijk weer die ouderwetse ordinaire hebberigheid op hé? En dus vroeg ik door... en door...
Zo bleek dat André jaren voor het Elonco verhaal bij het blad Elektuur een serie artikelen over een zelfbouw computer, de Simple Cost effective Micro Processor oftewel SC/MP, van National Semiconductors te hebben verzorgd.
Even voor de nu glazig kijkende kijkbuislezertjes:.. het blad Elektuur begon rond 1978 met een serie artikelen over haar eerste zelfbouw-microprocessor-systeem, de SC/MP. Niks geen tablet, smartphone of kompetoeter met icoontjes, toetsenbord, gestures of muis. Nee, men moest het doen met klakkende toetsen en vage getallen op displays! Het werken met microprocessors c.q. microcomputers was destijds namelijk niet zomaar uit een boekje te leren. Zoiets moest men 'in de vingers' krijgen. En voor dit doel waren diverse microprocessortypen, zogenaamde ontwikkelingssystemen, te koop. Professionals en hobbyisten kregen zodoende de mogelijkheid om serieus met een betaalbaar microprocessorsysteem aan de slag te gaan. Het resultaat was een spelcomputer ontwerp rond de 2650 en de Programmable Video Interface (PVI), een periferie circuit uit de 2650-family, van Philips. "Philips" was in dit geval de afdeling Centraal Applicatielab Bouwelementen (CAB) van Philips Elcoma. Deze leverde aan Elektuur het ontwerp, André schreef erover en Elektuur publiceerde mét printontwerp en al vervolgens die hele handel. Appeltje eitje... Zo lijkt het als ik het e-mailtje van André lees.
G7000
Leuk om te weten is dat ongeveer gelijktijdig Philips ook zelf een kant en klare spelcomputer op de markt bracht, de G7000. Dit was een geheel onafhankelijk van Eindhoven ontwikkeld product van Philipsvestigingen in Oostenrijk, Klagenfurt/Wenen. De chip-set voor de G7000 was trouwens niet identiek aan die van de Elektor game computer.
Om even bij de Philips kompetoeters te blijven: Philips Electrologica, uit Apeldoorn, het latere Philips Data Systems, was jaren druk in de zakelijke markt met minicomputer mainframes. En Philips Consumer Electronics bracht computers als de P2000 en de MSX op de markt. In de jaren erna bouwde Philips Data Systems nog wel wat Personal Computers in een fabriek in Montreal maar dat was, mede vanwege het gebruik van een eigen BIOS dat lang niet altijd met andere merken compatible was, niet echt een succes. Het zal je dus niet verbazen dat Philips Consumer Electronics tot ongeveer 1992 alleen nog voornamelijk Taiwanese import XT's, AT's en 386SX-en verkocht. Helaas ging jaren later ook de Audio Consumer divisie van Philips op de schop en zodoende is dit vaderlandse merk bij mij, en vele anderen trouwens, van de radar verdwenen.
Terug naar André, het zal je niet verbazen dat het Philips/Elektuur project voor hem een leuke kennismaking met Philips was die uiteindelijk resulteerde in een betrekking bij Elonco nadat hij bij Philips op een vacature voor een 'ontwikkelaar elektronische onderdelen pakketten' had gesolliciteerd. Philips experimenteerdoos en zelfbouw enthousiastelingen kennen ongetwijfeld de naam Elonco wel. Deze stond voor 'Electronische Ondelen en Componenten' en staat steevast wel eens ergens in een (bouw)beschrijving van een Philips pakket of op een doos afgedrukt. Tussen 1955 en 1980/1986 heeft Philips onder de naam 'Philips bouwdozen' een groot aantal elektronica bouwpakketten en onderdelen pakketten op de markt gebracht. Deze bouwdozen activiteit was gestart als onderdeel van de promotie voor de verkoop van componenten aan de totale markt en bood Elonco en daarmee Philips Nederland de gelegenheid een educatieve en promotionele rol voor electronica enthousiastelingen te spelen. Befaamd waren de Philips experimenteerdozen.
Elonco
De toenmalige 'bouwdozenclub', de afdeling waar André dus kwam te werken, was een onderdeel van dat Elonco! En André was daar aangenomen om het stuk digitale technieken vorm te geven. Hij heeft daar ondermeer het prototype van een teletext add-on pakket ontwikkeld om teletext en computer display op een standard tv te krijgen. En verder heeft hij een artikeltje in de Hobbyskoop verzorgd over de 'Instructor 50', een development set voor.. hoe kan het ook anders!, de 2650 microprocessor van Signetics! Man, ik me nauwelijks voorstellen hoe het was om lid van die 'bouwdozenclub' te zijn! Gelukkig hebben we, dankzij André, de foto's nog! Nou ja, ééntje dan. En als ik die bekijk valt het op dat deze club bestond uit een zo gezegd, gemêleerd gezelschap. André was hiervan één van de jongsten zoals op de foto die van de medewerkers van deze afdeling genomen is te zien. Hoe dan ook, hij heeft daar naar eigen zeggen met veel plezier maar wel erg kort gewerkt omdat de club in 1980 opgeheven werd...
Van links naar rechts:
- Roel Panman , sales
- Steef Koenen, ontwikkelaar analoog hoogfrequent, de korte golf pakketten
- A.J.M. Jansen, chef. Heeft de bouwdozenclub destijds opgericht en kwam oorspronkelijk van Amroh (Muiden)
- Theo Classen, Technische service en reparaties
- Wil van Beek, Support, inkoop
- Willem Blok, ontwikkelaar analoog laagfrequent, de mengpaneel pakketten
- André Pauptit, ontwikkelaar digitaal
- Frans Tegenbosch, sales
Het zal niemand verbazen dat ik wel wat vragen over al die bouwdozen en onderdelen pakketten had, man het leek wel een verhoor! Zo had ieder land zijn eigen productbeleid zo e-mailt André: Wel werden producten van anderen landen soms over en weer, met aanpassingen, gebruikt. Zo had Philips Hamburg, in Duitsland werden de eenheden onder de naam EB uitgebracht, veel meer artikelen dan Philips Nederland
.
Vreemde eend in de bijt was voor mij het Belgische MBLE. Waarschijnlijk vanwege de van oudsher onafhankelijke positie. MBLE produceerden namelijk niet alleen componenten voor Philips maar ook eigen bouwdozen. Veel van deze bouwdozen bestonden in de basis dan weer wel uit Philips ontwerpen maar onderscheidden zich hiervan door hun uiterlijk.
En zo kabbelt de tijd door...
Voor wie tot slot nog het spreekwoordelijke naadje van de kous over Elonco wil weten: Elonco op zijn beurt was weer een afdeling van Philips Nederland (NSO, National Sales Organisation). En deed in Nederland de verkoop voor de Hoofd Industrie Groep Elcoma (Electronic Components and Materials). Die HIG is later gesplist in de divisies Philips Components en Philips Semiconductors. Deze laatste is het huidige NXP.
Zow,.. weet je dit ook weer. Morgen overhoring!..
Mocht u als rechthebbende van mening zijn dat door publicatie op deze webstek uw belang is aangetast op zo'n manier dat het een rechtenschending inhoudt nodig ik u uit middels de contactpagina contact met mij op te nemen!