Digging in hard ground is more relaxing to a worm than going fishing...

Philips fanaat Mikey is druk met een Philips zelfbouw mengpaneel in standaard NL420K kast. Klein maar fijn...

Mikey was al een tijdje op zoek naar nog wat Philips mengpaneel eenheden. Hij had een 420K kast met een paar eenheden erin en wil deze naar zijn wensen aanpassen en allerlei ouwe meuk uit die periode erop aansluiten.

Zoals een 209 Pick-up, een Vissenoog versterker en een Tuner. De keuze was daarom gevallen op een PU voorversterker (NL7306), een AUX (NL7307), een drie-toner (NL3711) en twee dreun en ruis eenheden (NL3713). Allemaal voor het betere vintage werk, zeg maar. Na een aarzelend eerste contact via een bekende digitale marktplaats bleek dat Mikey vaste klant was bij het MFB Freaks forum en ook dat hij mijn webstek kende. En tsja,.. dan heb je natuurlijk meteen een streepje voor bij Eli.Foto van de zending Philips mengpaneel eenheden. Ik bedoel als je regelmatig mijn webstek bezoekt! Daar zijn er niet veel van dus daar moet je als webstek uitbater zuinig op zijn!

Toch?

En aldus verplaatste onze communicatie zich naar de meel alwaar Mikey uit de doeken deed wat hij zocht. Nu heb ik door de jaren heen een behoorlijke collectie ouwe Philips meuk, in het bijzonder zelfbouw spul, verzameld en zodoende heb ik ook nogal wat overcompleet. Veelal omdat als je die ene eenheid wilt scoren je de rest ook moet aanschaffen. Handel is immers handel maar je blijft dan toch wel met heel wat overcompleet spul zitten. Spul dat ik dan weer op een digitale marktplaats probeer te slijten. Zodoende dus dat Mikey en ik aan de digitale praat raakten... Afijn, na een lijstje van Mikey te hebben ontvangen kon ik al snel uit de voorraad de gevraagde eenheden vissen. Waaronder een tweetal schoonheden van een ruis en dreun filter eenheden al zeg ik het zelf maar ook de gevraagde drie-toner. En hiermee was iets bijzonders. Dat was me natuurlijk al eerder opgevallen, ik heb er immers meerdere in deze gehobbyde uitvoering liggen, maar heb er eigenlijk nooit echt goed tijd aan besteed. Wat is het geval? In de frontplaat van de drie-toner is een klein gaatje voor een rode mini-LED geboord.

Even voor de nu glazig kijkende kijkbuislezertjes: de drie-toner had zo'n groot regelbereik dat deze bij het volledig opendraaien volgende mengpaneel eenheden op een subtiele vorm van clipping kon trakteren. Dit was lang niet altijd direct hoorbaar maar kon op veel bandopname apparatuur een negatief effect hebben. In die zin dat opnames bij het afluisteren binnen een bepaald toongebied leken te zijn dichtgeslibt. Het effect was trouwens ook tijdens normale weergave waar te nemen maar werd dan automatisch door de regelaar achter de knoppen direct gecorrigeerd door de Foto van het huidige Philips mengpaneeltje van Mikey. toonregelaars een streepje terug te draaien. Bij opname apparatuur zonder monitor inrichting, of als deze niet goed werden gebruikt, werd dit manco nauwelijks of veel te laat bemerkt met als gevolg een verknoeide opname. Wat ontbrak was een detectie om de clipping te detecteren door middel van een indicator. En of het nu links of rechts voorkwam deed er meestal niet toe, de clipping had doorgaans een stereo breed effect en zal ook wel een fancy naam hebben. Omdat VU meters vanwege de traagheid geen oplossing waren en er behalve de indicator niet veel te zien was werden aan de achterkant van nogal wat drie-toners kleine stukjes experimenteerprint gefabriekt waarop een kleine stereo FET schakeling was gebouwd die mbv een tweetal instelbare potentiometers zo werd ingesteld dat op een bepaald geluidsniveau de gezamenlijke drainstroom een LED deed oplichtten. Niets meer en niets minder. Een absoluut onnauwkeurige maar wel effectieve methode die tijdens test opnames door het inregelen van de maximale stand van de toonregeling van te voren kon worden ingesteld of tijdens 'live' gebruik direct worden gecorrigeerd.
Een schema heb ik er na zoveel jaren natuurlijk niet meer van. Maar echt spannend zal het niet geweest zijn. Een tweetal FET'jes, instelpotentiometers, een LED en een drain weerstand zo stel ik me voor...

Wat meer bijzonder is dat je plots aan iets dat je volkomen vergeten was zomaar intens terug kunt denken als je iets ervan na zoveel jaren terugziet bedenk ik me. T'is fijn maar klein.

Mikey, veel plezier met de Philips zelfbouw eenheden. En als je kastruimte nodig hebt, weet je me te vinden!..

Naar boven