Digging in hard ground is more relaxing to a worm than going fishing...

Thuis-ding!

Wat kun je vandaag de dag nog met die ouwe Philips zelfbouw meuk uit de jaren 70' en 80' van de vorige eeuw... Want daar past vandaag de dag toch zeker weten natuurlijk geen hypermoderne audio apparatuur op?

Foto van Spinneweb soldeer stijl.

Apparatuur die vandaag de dag ook nog eens een véééél betere geluidskwaliteit heeft!

Toch?..

Verwijzingen

Over diverse onderwerpen die in dit *kuch* artikeltje worden aangesneden is meer te melden:

Morgen overhoring!

Uitleg

Zomaar handig aan te klikken!

Weet je dat ook weer!

Stom toevallig ontving ik van de week een meeltje van (...Cootje..) oftewel Coax. Eigenlijk heet ie Gertjan maar 'COAX' is de naam waaronder ie vroeger in de wereld van '3 meter bakken en vossejachten' bekend was. Allemaal niet te verwarren met dat 27MC spul!. Gertjan dus,.. wil zijn gerevitaliseerde Philips zelfbouw mengpaneeltje van een ingang voor zo'n, hoe heet dat ook alweer? Ow ja.., Sonos ding gaan voorzien. Hiertoe moet wel een menpaneel eenheid geschikt voor een line ingang in het Philips mengpaneeltje worden gebouwd. Eentje met twee schuiven (NL7307) want dat past zo goed bij de rest!

Omdat het paneeltje vol zit heeft Gertjan een aantal keuze momentjes... en tja,... dan wordt het lastig... Want wordt het de toonopnemer (NL7306), die Gertjan hardnekkig en tegen beter weten in, 'pick-up' eenheid blijft noemen Foto van Philips zelfbouw mengpaneel van Gertjan die het veld moet ruimen? Of toch de microfoon panoramaregeling (NL7416) die nauwelijks wordt gebruikt? In ieder geval vroeg ie alvast of Eli nog een NL7307 op z'n vliering in z'n kelder had liggen en wat dit dan zou moeten gaan kosten... Als bijlage waren er ook een aantal foto's van zijn audio setje gevoegd.

En dat zag er niet gek uit... helemaal niet gek!

Nou moest ik, voordat ik Gertjan van antwoord kon voorzien, wel eerst ff in de voorraaddoos duiken om te zien wat ik nog heb liggen. En dus vroeg ik in de tussentijd aan em waar ie het paneeltje zoal voor gebruikt. Nou, dat bleek al sinds jaar en dag voor de huiskamer audio gebruikt te worden. Het paneeltje stuurt onder meer, want daarover later meer, zijn Quad405 eindversterker aan waarop een tweetal B&O MS150-2 luidsprekers staan aangesloten!

Huh?.. Wat nou ouwe meuk!!!

Oké, toegegeven, het Philips zelfbouwseltje diende heel vroeger, en dan hebben we het zomaar over de 'drive in discotheek' tijd, als muziekbron voor de (altijd!!!) uit de hand lopende plaatjesdraai feestjes. Maar inmiddels, is het puur een thuis-ding, heb eigenlijk nog nooit een voorversterker kunnen vinden die beter, dwz puurder de audio mijn Quad405 in kan sturen.

Het zelfbouw mengpaneeltje is in de loop der jaren, ik zou bijna 'natuurlijk' schrijven, hier en daar gemodificeerd. Foto van de thuis opstelling. Uiteraard allemaal nieuwe elco's erin aldus Gertjan. Achter de toonregeling, die in- en uitschakelbaar is, is het Philips emittervolgertje ingebouwd. Er is een simpel hoofdtelefoon versterkertje ingebouwd ontwerpje ervan stond ooit in zo'n RIM catalogus, zo'n idioot dik pocket formaat boekwerk, dat ding heb ik op een stukje montaprint zelf nagebouwd aan de hand van dat schemaatje. Op het frontpaneeltje van de VU meter eenheid, zie je de volume potmeter daarvan en het 6,3 mm stereo gitaar chassisdeel, met de 3 mm adapter daar nog in, voor die kleine goedkope hoofdtelefoontjes van tegenwoordig. De originele VU meters die na zoveel jaren trouwe dienst defect waren geraakt zijn door Voltcraft typen vervangen en toen is ook maar meteen de schaalverlichting ervan met LED verlichting uitgerust. En vanwege wat beginnende brom is de originele Philips nettransformator door een ringkerntype vervangen. Maar het opvallendste is wellicht de NL7412 volgversterker! Deze zit er 2x in, 1 keer de normale op het front die van een extra voorinstelling is voorzien zodat je niet zomaar even het volume van nauwelijks geluid naar oorverdovende herrie in de huiskamer 'schuift'. En een 2e volgversterker die vrijdragend als hooiberg constructie, op een stuk ongeëtst printplaat, binnen de kast op de achterwand is gemonteerd. Deze uitvoering heeft een vast output volume op line niveau en dat stuurt alles aan wat een laagohmige input audio nodig heeft. Zoals de computer geluidskaart maar ook andere knutselprojectjes.

Even voor de nu glazig kijkende kijkbuislezertjes: in, ondermeer, de HF techniek worden ontwerpen lang niet altijd op een print met printbanen opgebouwd. Maar ook op stroken, gemaakt van printplaat of met koper bekleed bord, dat is verdeeld in van elkaar geisoleerde kopervlakken, vaak in de vorm van vierkanten. Componenten kunnen met hun rug (Dead Bug) op een dergelijke plaat geplakt zijn en middels draden met de juiste soldeervlakken zijn verbonden. Maar op de kopervlakken kunnen ook andere delen koperplaat en componenten gesoldeerd worden. De plaat lijkt dan net op een plattegrond van een stad. Met kleine gemonteerde bordjes als stad blokken en de ruimtes ertussen als de straten Foto van Philips zelfbouw mengpaneel van Gertjan (Manhattan). Afijn, er zijn dus vele methoden waarvan vele in meer of mindere mate ook weer verschillende stijlen combineren. De variant die Gertjan voor de volgversterker eenheid heeft gebruikt is de methode waarin de meeste onderdelen als een soort van spin aan elkaar zijn gesoldeerd en voor een groot deel vrij in de lucht hangen. Met alleen de belangrijkste knooppunten en voeding en signaal verbindingen op de printplaat.

Voor iedereen die snel en eenmalig een ontwerp wil bouwen kan deze methode, dus zonder gebruik te maken van geëtste printen, aantrekkelijk zijn. Zo kun je meestal afvalstukken printplaat gebruiken en ook ben je veel vrijer in het gebruiken van componenten waarvan je van te voren niet precies weet hoe groot ze zijn. Handig als het component dat je in gedachten hebt niet verkrijgbaar is en het vervangende exemplaar een andere form-factor heeft! Of omdat een component op een print (te) veel ruimte zou innemen. Van belang is natuurlijk wel dat je wel een aantal basisregels in acht dient te nemen: in en uitgangen dienen zo ver mogelijk van elkaar te liggen. Maak gebruik van de afschermende werking van massavlakken en schotten. En zorg voor goede soldeerverbindingen. Dit is geen excuus voor gigantische soldeerklodders maar houdt er wel rekening mee dat componenten gewicht hebben en dat dun soldeerwerk deze kan doen laten losschieten zodra je ontwerp onder mechanische stress komt. Denk aan schudden of plotselinge schokken. Voorkom bungelende componenten, desnoods door gebruik te maken van een soldeerstripje o.i.d. En zorg tenslotte ook voor zo kort mogelijke verbindingen en isoleer deze, zeker als deze spanningdragend zijn, zoveel mogelijk!

Omdat Gertjan zonder de NL7307 natuurlijk niet veel over de verbouwing van zijn paneeltje, zijnde de revisie en inbouw hiervan, kon schrijven sprak ik met hem af deze in het kader van mijn T.E.A.B regeling gratis en voor nop bij hem Foto van de NL7307 die klaar staat voor de inzet. af te leveren. Dan heeft ie die alvast en daarbij, Eli is wel eens in de buurt... Kon ik meteen zelf even hoogst persoonlijk dat zelfgebouwde 'radiostation' van Gertjan bewonderen!

Aldus stapte ik onlangs op een miezerige ochtend bij Gertjan voor een bakkie leut naar binnen. Alwaar we, voordat ik ook maar kon gaan zitten, meteen druk aan de kakel gingen. In het bijzonder over de zendinrichting waarmee Gertjan signaal afkomstig uit het Philips mengpaneeltje middels een dummyload, een kunstantenne die slechts transport van radiogolven over zeer korte afstand mogelijk maakt, de ether in slingert om deze op zijn FM ontvanger te ontvangen. Waarom? Nou, gewoon omdat het kán! Overal in huis, en en stukje erbuiten, je eigen muziek! Een soort van, zeg maar, alternatieve Wi-Fi... Je kunt trouwens over deze door Gertjan gebouwde Stereo Coder in de vorm van een PDF aan de linkerkant van dit scherm van alles lezen.

Maar ook kwamen zijn omgebouwde Quad eindversterker en zijn gerefurbishede Bang & Olufsen MS150-2 luidsprekers ter sprake... kortom de tijd vloog weer zo om. En dus spraken we af contact te houden en volgend jaar wellicht een vervolg *kuch* artikeltje aan de rest te besteden.

Druilerig was het nog steeds toen ik in 'La Soep' stapte, op weg naar huis. Maar wel met een verhaal rijker!

Naar boven