Maatje Ruud heeft namelijk een visie. En dat is zijn oogstrelende en in de men-keef uitgestalde analoge installatie, die bestaat uit een Nakamichi 600 cassette deck, een Akai GX630DB spoelenrecorder, Technics SL-2D platenspeler en Denon versterker (en 2 Denon CD spelers) aan een Philips zelfbouw mengversterker uit de jaren 80 van de vorige eeuw te kunnen knopen. De in notenhouten gehesen apparatuur ziet er nog oogverblindend uit. En, klink heerlijk sprankelend!
aldus Ruud. Die daar direct aan toe voegt dat het toekomstige Philips mengpaneel daar dan ook wel goed in zal ogen...
Dit betekent natuurlijk wel dat er geen gebruik van de standaard K420 kast gemaakt zal gaan worden. Maar dat er, net zoals zoveel enthousiastelingen destijds deden, een eigen kast geknutseld gaat worden. En aldus werd er door Ruud gepast en gemeten. Want ja, hoeveel eenheden worden er gebruikt? En welke? En hoe stouw je die allemaal in een handig formaat kast met voldoende ruimte voor de bekabeling? En zorg je er ook voor dat dit stevig genoeg in elkaar zit zonder dit meteen op een formaat halve klerenkast uit komt?
Man,.. vragen,.. vragen,.. en nog eens vragen!
In de tussentijd wist Ruud op digitale marktplaatsen hier en daar wat Philips zelfbouw eenheden te verschalken. En had ook Eli nog wel wat liggen... in het hoofd van Ruud begon het paneeltje al aardig vol te raken: het werd tijd aan de kast te beginnen!
Werd er aanvankelijk gedacht aan een plat model waarvan de laatste rij mengpaneel eenheden, vanwege de uitleesbaarheid, schuin geplaatst zou worden. Het uiteindelijke model gelijkt nu meer op een plat pak. En heeft wel wat weg van de Belgische MBLE BBO892 kast van destijds maar dan op steroïden. Dus geen 7 eenheden breed en 2 eenheden hoog maar 8 eenheden breed en, slik.., vier,.. jawel 4... eenheden hoog!
Ontwerp
Het leuke aan de oplossing van Ruud is dat het ontwerp, hoe noem je dat vandaag de dag ook alweer?.. ow ja... 'schaalbaar' is. Oftewel,.. je kunt het zonder al te veel problemen groter maken. Oké, toegegeven... dit betekent ook dat je het kleiner zou kunenn maken, maar persoonlijk ken ik geen zelfbouwer die daar naar streeft!
En dat is logisch natuurlijk als je daar wat langer over na denkt!
Afijn, je kunt er zo een rijtje Philips zelfbouw eenheden naast plannen, een rijtje erboven. Of als je toch niets aan je muur hebt hangen.
Een rijtje of wat er naast en een paar er boven of onder! Wat jij wilt! En dan niet meteen denken dat je een bakbeest hebt hangen want de diepte bedraagt nét iets meer dan dat een eenheid hoog is! En omdat snoeren door de uitsparingen in de ribben van de kast geleid worden is het geheel dusdanig compact dat het meer op een schilderij met een fikse impasto lijkt.
Even voor de glazig kijkende kijkbuislezertjes: het chassis van de kast bestaat uit zijkanten waar tussen panelen geplaatst, die net zoals bij de ribben van vliegtuigvleugel van uitsparingen zijn voorzien. Door van alle panelen de randen om te zetten waarmee de delen aan elkaar zijn bevestigd is ieder paneel behoorlijk stijf geworden. Zodoende vormt het geheel een stabiel en sterk chassis. Voor wat betreft de in en uitvoer aansluitingen is eveneens een patente remedie bedacht! Namelijk verzonken in de kast zodat stekers niet al te ver zullen uitsteken.
Naar mijn idee is dit een dijk van een ontwerp dat je trouwens niet met alle geweld aan de muur hoéft te hangen natuurlijk. Je kunt het net zoals de Belgische BBO892 kast ook schuin op een paar pootjes zetten. Of zelfs geheel vertikaal als je ervoor zorgt dat de in en uitgangsbekabeling de ruimte krijgt die het nodig heeft. Man,.. mogelijkheden te over!
Fineren!
Omdat het geheel natuurlijk moet passen bij de rest van de ouwe meuk vintage geluidsapparatuur werd het houten omhulsel vakkundig van een laag fineer voorzien. En petje af, dat ziet er prima uit! Tja, liefde roest niet zo blijkt...waar je vroeger stond te kwijlen voor de electronica zaak. Als Rotterdammert was Radio BB op 'zuid' een begrip, om daarna om de hoek bij Radio Boogaard in de etalage te kijken, waar alle onderdelen pakketten van Philips te koop stonden. Maar helaas... toen geen geld op zak... en ook niet in 't spaarvarken!
Zoveel jaren geleden...