Het is duidelijk, maatje Edwin Tropper laat er geen misverstand over bestaan! En om te bewijzen dat ie het ook écht meent bouwt ie nu gewoon even zo'n drieweg actief Linkwitz Riley filter!
Even voor de nu glazig kijkende kijkbuislezertjes,.. het Linkwitz-Riley filter is een type audiofilter dat frequenties verdeelt tussen verschillende luidsprekers, zoals woofers en tweeters. Het werd bedacht door Siegfried Linkwitz en Russ Riley en combineert twee Butterworth filters om een steile roll-off van 24 dB per octaaf te bereiken. Het belangrijkste voordeel van het Linkwitz-Riley filter is dat het een vlakke amplitude-respons en geen faseverschuiving heeft bij de crossover-frequentie. Hierdoor ontstaat een soepele overgang tussen luidsprekers zonder pieken of dalen in de geluidsweergave. Dit maakt het beter dan veel andere filters, die vaak faseproblemen en ongelijke frequentierespons kunnen veroorzaken. Het filter wordt veel gebruikt in zowel analoge als digitale audiotoepassingen. In de toepassing van Edwin is deze geschakeld vóór desbetreffende eindversterkers en achter de menging binnen zijn te bouwen NextGen Philips zelfbouw mengpaneel.
Uit bovenstaand blokschema blijkt dat de uitgang die doorgaans uit een NL7412 volgversterker bestaat is aangepast aan het aantal uitgangen van het actieve drieweg filter. Deze maakt dus deel uit van het Philips zelfbouw mengpaneel en Edwin verwacht het actieve filter op de bodem van de kast te kunnen plaatsen. Zodat deze mooi is weg gewerkt. Een nadeel van een dergelijke opstelling is natuurlijk wel dat je meerdere volg- en eind-versterkers nodig hebt. Namelijk voor ieder frequentiegebied één. Bij dit stereo driewegfilter zijn dat dus 6 volgversterks en 6 eindversterkerblokken en, JA dat kan behoorlijk in de papieren lopen.
Daarentegen heeft het filter ook zo zijn voordelen, zo legt Edwin uit: het combineren van verschillende typen luidsprekers met verschillende rendementen kan eenvoudig door de ene filteruitgang (of eindversterker) wat meer volume te geven. Ook kunnen de filter-kantelpunten zelf gekozen en aangepast worden op de werkgebieden van de afzonderlijke luidsprekers. En zo wordt door een betere demping van de luidsprekers een strakkere weergave behaald, met name in het basbereik. Bij een passief filter zitten er namelijk in serie met de versterker uitgang grote spoelen die dit ongunstig beinvloeden. Maar door het ontbreken van voor de luidsprekers noodzakelijk ingewikkelde impedantie aanpassingsnetwerken wordt de uitstuurbaarheid in een actief systeem vergroot
Nu ik een hoop tijd voor mijn hobby heb moest het maar eens gaan gebeuren!
Onderstaand schema is naar voorbeeld van het ontwerp van Rod Elliott en toont het schema voor een 24 octaaf 3-wegfilter met uitstekende resultaten en een vlakke respons over de gehele frequentieband.
Een uitvoerige beschrijving (project09) met veel handige tips, de formules en zelfs een rekentool zijn terug te vinden op de webstek van Rod Elliot waarvan je links in het scherm de verwijzing kunt vinden.
Onderzocht door Edwin gaat worden of voor de drie te gebruiken volgversterker eenheden een nieuw frontpaneel in dezelfde stijl als die van de Philips mengpaneel eenheden kan worden nagemaakt. Maar mocht dit niet lukken dan worden de standaard Philips frontpanalen gebruikt. Wellicht dat de mono/stereo schakelaars dan worden vervangen door de contour aan/uit.
Afijn, mogelijkheden genoeg!