Veni etinam logo.

Digging in hard ground is more relaxing to a worm than going fishing...

left spacer mid spacer article spacer

Electronica

In de lichtkap van de Red Sea Max worden verschillende nieuwe electronicaonderdelen ingebouwd.

Verwijzingen

Dit artikel refereert aan inhoud op andere websites.

Ik was eerst

van plan een keuze te maken uit een ontwerp dat geplaatst is op het Circuits Online forum (thermostaat) en een ander ontwerp dat geplaatst was op het Electronica forum (PC ventilator) te gaan bouwen en vervolgens met een NTC weerstand uit te gaan rusten maar nu blijkt er eentje voor een paar euri in de electronica speciaalzaak te liggen! Gesoldeerd en wel op een printje dat gewoon gemaakt is om in de lichtkap van de RSM geplaatst te worden! Sterker nog, de print is zo klein dat ik er aan denk er twee van te plaatsen, één aan iedere kant van de lichtkap.

Foto van de print op de werkbank naast de laptop die de lichtintensiteit regelt.
Het printje is zo klein dat de camera moeite heeft het beeld scherp te stellen

Of ben ik een slechte fotograaf..?

nahhhhhhh...

Licht techniek

Na wat speurtochten op het internet gehouden te hebben heb ik eindelijk een idee wat betreft de lichttechniek opgedaan.

Wat is het geval?

Ik wil mijn niet dimbare Jamicon VSA verwisselen voor een dimbaar exemplaar. De Jamicon is echter veel korter dan alle dimbare exemplaren die ik gedurende mijn speurtocht ben tegengekomen. Ik wil namelijk wel tot 1% kunnen dimmen en in deze exemplaren zitten blijkbaar veel meer onderdelen. In ieder geval is een veel vookomende maat 42,5 cm lang en zo'n 3 cm breed en hoog. De Jamicon meet 36,5 cm bij 4 cm breed en 3 cm hoog.

Een goed kanshebber kanshebber voor de dimbare aansturing van beide PL compacts tegelijkertijd is een model van Vossloh-Schwabe

Dit model dimt dan wel beide PL compacts tegelijkertijd. Twee eenheden, die beide één buis kunnen aansturen, plaatsen gaat vanwege het ruimtegebrek gewoon niet.

Ik heb ook eens rondgekeken naar meer vierkante VSA's . Fabrikant Osram levert een aantal.

In het bijzonder de QTI-T/E 1X18-57/220-240 DIM UNV1, toegegeven een hele mond vol, lijkt mij wel wat. De afmeting van 67 mm breed, 31mm hoog en 103mm lang laten het zelfs toe hiervan twee te plaatsen! Dat wel zo handig als er een Flora-Mate voorhanden is, deze kan maximaal 4 kanalen aansturen. Door de compact lampen in verschillende kleuren te kiezen kan mbv de Flora-Mate een echt dag ritme gesimuleerd worden! Ik houd dan nog twee kanalen over....

Ik moet nog wel uitzoeken of deze VSA's inderdaad geschikt zijn voor PL Compact lampen en of deze dimbaar zijn tot 1%..... detail.

Foto van het huidige PL voorschakelapparaat geplaatst in de geopende Red Sea Max lichtkap.
Als de Jamicon vervangen gaat worden door de Vossloh-Schwabe is de ruimte snel op. Het relais dient dan te worden verplaatst en het is nog maar de vraag of de LED aansturing nog ergens past.

Deze aansturing driver wilde ik eerst vervangen maar nu de Flora-Mate op maat gebouwd kan worden overweeg ik deze te houden. Als ik dus een tweetal Osram's kan plaatsen houd ik ruimte over.

Nog een mogelijkheid is het plaatsen van twee VSA's die ieder één buis aansturen als deze of erg smal zijn of erg plat. De QTI 1x28/54 DIM van Osram kan T5 compact buizen met wattages van 28 en 54 W aansturen en meet lang 360 mm, is breed 30 mm en hoog 21 mm.

Zou deze op de zijkant gemonteerd worden dan neemt deze nog maar een breedte van 21 mm in. De hoogte van 30 mm is geen enkel probleem, de Jamicon heeft dit als hoogte. Wellicht is het ook mogelijk beide VSA's ahw met de 'ruggen' tegen elkaar te monteren. Tussen beide apparaten zou als koelelement een dikke reep alluminium geplaatst kunnen worden. Nadeel van deze constructie is dat er twee VSA's moeten worden aangeschaft... Aangezien dit een een paar centen kost betekent dit het zoeken van een schnabbel... ;-)

Naar boven