Digging in hard ground is more relaxing to a worm than going fishing...

Spannund!!!
3 November 2013, zondag Meer lezen?
Foto van de testopstelling waarin mijn zelfbouw Flora-mate een 10 Volt RGB dimmer aanstuurt.

PWM aftakken van de Flora-mate gaat ècht niet lukken, en de inzet van een RGB versterker biedt ook al geen soelaas... en dus moeten we zien hoe we de Flora-mate in combinatie met een 10 volt dimsysteem kunnen gebruiken.

Tijd voor Eli om met weerstanden en een 10 volt RGB dimmer aan de slag te gaan ... man spannund!

*Kuch* experimenteren noemt ie dat...

RGB versterker op Flora-mate?
9 Oktober 2013, woensdag Meer lezen?
Foto van de RGB versterker.

Een paar enthousiastelingen twijfelden of zo'n RGB versterker op de Flora-mate was aan te sluiten. De markt wordt momenteel overvoerd met goedkoop spul uit China en aangezien het crisis is en ook aquarianen de broekriem moeten aanhalen leek hen dit wel wat.

Nu had Eli al aangegeven dat dit zeer waarschijnlijk niet goed zou werken, maar ja... eigenwijs hè?. En dus zit er niks anders voor Eli op dan dit, met behulp van een *kuch* experiment aan te tonen.

Flora-mate met LED's
29 September 2013, zondag Meer lezen?
Foto van een viertal LEDs op een experimenteerboard.

Nu de werking van de Flora-mate is doorgenomen is het tijd geworden de solderbout heet te stoken en de kabels te strippen. Haal dus de houten plank en de zak met koperen punaises tevoorschijn. En vergeet die LED's natuurlijk niet...

Oh wacht, spelen *kuch* experimenteren met LED's doen we vandaag de dag op een experimenteerboard...

Flora-mate II
18 September 2013, woensdag Meer lezen?
Foto van de Red Sea Max.

Omdat het zo zoetjes aan alweer naar het einde van het jaar loopt wordt het hoog tijd weer eens met de Flora-mate die ik verleden jaar heb gebouwd aan de slag te gaan. Het werken hieraan lag even een tijdje stil want er waren genoeg andere dingen toe doen.

En wat blijkt dan?

De fabrikant van de Flora-mate heeft omdat een kritisch onderdeel niet meer wordt geleverd de productie gestaakt... Wel gloeiende!

Daar heeft Eli niet twee van die dimmers op printen met afmetingen waardoor ze precies in de lichtkap van de Red Sea Max passen voor in elkaar geknutseld! Niks dus 'the-end'...

Tweaken!
10 Mei 2008, zaterdag Meer lezen?
Close up foto van het gemonteerde Quicktronic voorschakelapparaat.

Ofschoon de verlichting prima werkte vond ik toch dat de plaatsing van de Electronische VoorSchakel Apparaten beter kon. De originele Jamicon was met de rug op de metalen grondplaat gemonteerd en dit had tot gevolg dat de geproduceerde warmte zich veel gemakkelijker liet afvoeren.

Ventilator wisseling
2 Mei 2008, vrijdag Meer lezen?
Foto van de in de lichtkap van de Red Sea Max nieuw geplaatste ventilatoren

Gedurende een groot deel van de dag is de lichtkap volledig opgewarmd en ofschoon de ventilatoren prima reageren ben ik niet tevreden over het resultaat.Met de temperatuurregeling is niets mis maar het geluid dat door beide ventilatoren wordt geproduceerd is s'middags goed hoorbaar. Ik ben de afgelopen weken dus eens op strooptocht gegaan naar bruikbare alternatieven.

Opgelost!
16 April 2008, woensdag Meer lezen?
Foto de Red Sea Max met maximaal verlichting.

Na heel wat gemodder met de verlichting ben ik er eindelijk achter wat nu precies het probleem was. Na uiteindelijk alle kabels te hebben doorgemeten bleek dat de solide kern van een kabel was gebroken...tja zo blijf je dus bezig...(gekkenhuis!).

Licht in de duisternis
6 April 2008, zondag Meer lezen?
Foto van de geopende Red Sea Max lichtkap.

Ik had de eerste QTI EVSA als test aangesloten. Hiermee kon ik de Flora-Mate inregelen maar direct ook bezien of het plan om beide QTI's op de zij met de ruggen tegen elkaar te monteren kans van slagen had.

Quick Tronics
2 April 2008, woensdag Meer lezen?
Foto vanaf de zijkant van de Red Sea Max lichtkap met hierop de aansluitingen op de PL fitting.

Het Quick Tronic electronische voorschakel apparaat (EVSA) van Osram is binnen en nadat van de aansluitgegevens van de Jamicon een aantekening was gemaakt werd deze als test vervangen door de Osram.

Quick Tronics
21 Maart 2008, vrijdag Meer lezen?
Foto van de schakelklok en het relais

De schakelklok definitief ingebouwd en het 220 Volt voedingsdeel voor de PL verlichting is tot aan het relais aangelegd. De stugge harde kern bedrading is vervangen door getwiste meeraderige kern dat soepeler is.

Ik nader de befaamde laatste loodjes, lees alles over bedraden van de lichtkap in dit tweede en laatste deel.

Draden...
14 Maart 2008, vrijdag Meer lezen?
Foto van de geopende Red Sea Max lichtkap met hierin de nieuwe electronica.

De Flora-Mate is ingebouwd en ook de twee temperatuur gestuurde ventilator regelaars hebben een plaatsje gevonden. Omdat de printjes zo klein zijn en het vanwege de krapte niet zo eenvoudig is de aansluitdraden met een schroevendraaier vast te zetten heb ik een truuk moeten toepassen.

Inbouw Flora-mate
12 Maart 2008, woensdag Meer lezen?
Foto van de gemonteerde Flora-mate print liggend op een reflector.

Na de tests met de Flora-Mate van vorige week zijn in de loop van deze week de transistoren ten behoeve van de dim kanalen geplaatst. Ofschoon ik er maar twee denk te gaan gebruiken zijn de andere twee nooit weg, 'hebben' is immers 'hebben'.

Test Flora-mate
9 Maart 2008, zondag Meer lezen?
Foto van de werkbank met hierop de Flora-mate testopstelling.

Na alle overige controles was het tijd voor een echte test waarbij de Flora-Mate met een computer zou worden verbonden. Vanaf de Flora-Mate website was reeds de Nederlandstalige versie van de benodigde software gedownload en op een laptop geinstalleerd. Deze software is geschikt voor Windows 2000, XP en Vista.

Bouw Flora-mate
8 Maart 2008, zaterdag Meer lezen?
Foto van de werkbank met hierop de Flora-mate testopstelling.

De onderdelen voor het bouwen van de Flora-mate zijn ondertussen binnen! Het schema en een mooie toelichting over de USB bus waren al eerder per email ontvangen. Klasse hoor!

Allemaal techniek
1 Maart 2008, zaterdag Meer lezen?
Foto van de geopende lichtkap van de Red Sea Max met zicht op het Jamicon voorschakelapparaat.

Na wat speurtochten op het internet gehouden te hebben heb ik eindelijk een idee wat betreft de lichttechniek opgedaan. En na een bezoek aan mijn electronica onderdelen winkelier kon ik mezelf de bezitter noemen van een tweetal kant en klaar gemonteerde temperatuur gestuurde ventilator regelingen.

Brekend nieuws!
23 Februari 2008, zaterdag 20:00 Permalink?
Afbeelding van het Flora-mate logo.

De leverancier van de Flora-Mate heeft gemeld het schema en de noodzakelijk onderdelen om zelf een FloraMate te kunnen bouwen te willen leveren! Dit betekent dat ik alle voordelen van het gebruik van dit apparaat kan benutten! Met een beetje geluk kan ik een printje in elkaar knutselen dat precies naast de voeding past, voorin de lichtkap. Natuurlijk verandert het totaal plaatje. Ik kan nog steeds gebruik blijven maken van de RSM schakelklok. Sterker nog, het totaal schema gaat zelfs weer een beetje lijken op het origineel. Wel zo prettig, verbouwen is leuk maar alles aan je bak verbouwen? De schakelklok schakelt de voedingsspanning voor de FloraMate en het relais dat de EVSA van 220 Volt netspanning voorziet in. Het dim programma in de FloraMate regelt tot het moment dat de schakelklok afschakelt het licht. Bij afschakeling wordt automatisch de nachtverlichting ingeschakeld. Omdat de Flora-Mate origineel is uitgerust met 4 dim uitgangen wordt het interessant te bezien of ik in plaats van 1 enkel regelbaar EVSA die beide 55 watt T5/PLL lampen aanstuurt gebruik kan gaan maken van twee regelbare EVSA's . Ieder stuurt dan een 55 watt lamp aan. Dit moet onderzocht worden want zoveel ruimte in de lichtkap is er niet! Elomax de leverancier van de Flora-Mate heeft tevens gemeld dat ik gewoon gebruik van mijn 15 Volt voeding kan blijven maken en dat is boffen, want nu hoef ik deze niet 'om te bouwen'. Nu ik meer ruimte overhoudt kan ik waarschijnljk wel weer gebruik maken van de 12 V LED aansturing. Inzet van de Flora-Mate scheelt het bouwen van de latch en de nachtverlichting controle eenheid. In afwachting van de onderdelen voor de FloraMate kan ik nu direct beginnen aan de ventilator controle eenheid!

Totaal plaatje
20 Februari 2008, woensdag Meer lezen?
Foto van de geopende lichtkap van de Red Sea Max.

Het totaal plaatje is compleet. Het hart bestaat uit de oude schakelklok van de RSM die zorgt voor de dag en nacht omschakeling van de dimmer. Deze dimmer stuurt niet alleen de EVSA(r) aan maar ook de TL afschakeling, voorheen latch , en de nachtverlichting. Apart staat de ventilator regeling, eerst wilde ik die aan de hoofdverlichting schakelen maar ik bedacht mezelf dat het ook mogelijk is dat het s'avonds warmer zou kunnen zijn dan normaal.

Latch?
20 Februari 2008, woensdag Meer lezen?
Afbeelding van een electrisch principeschema.

Eigenlijk is het helemaal geen echte latch maar hoe noem je zo'n ding? De vraag die je als lezer dezes beantwoordt zou willen zien is waarschijnlijk "waar heeft ie het over?".

Overpeinzingen
12 Februari 2008, dinsdag Meer lezen?
Afbeelding van een deel van de Red Sea Max uitleg

Nu staat die Red Sea Max wel in de woonkamer maar wat wilde ik er ook alweer mee? En belangrijker nog..hoe? Oeiii er moeten keuzes gemaakt worden!

Naar boven