Veni etinam logo.

Digging in hard ground is more relaxing to a worm than going fishing...

left spacer mid spacer article spacer

Verlichting

Planten kunnen in tegenstelling tot dieren en mensen met behulp van licht alle noodzakelijke organische substanties zelf aanmaken. Deze uitvinding van de natuur, waardoor al drie miljoen jaar geleden de eerste algen op aarde onstonden, is één van de grootste prestaties. Ook wij danken hieraan ons leven. De motor voor dit proces om van anorganische substantie voedingsstoffen een organische substantie te maken is de energiedrager licht.

Verwijzingen

Dit artikel refereert aan inhoud op andere websites.

Het

Quick Tronic electronische voorschakel apparaat (EVSA) van Osram is binnen en nadat van de aansluitgegevens van de Jamicon een aantekening was gemaakt werd deze als test vervangen door de Osram.

Electrisch schema van de aansluiting van het Jamicon voorschakelapparaat.
Het electrische aansluit schema van de oude situatie.

Het Jamicon voorschakelapparaat fungeert als ballast voor beide PL buizen.

De nieuwe Electronische Voorschakel Apparaat (EVSA) betreft het model QTI 1x28/54 DIM van Osram en is liggend geplaatst. De bedoeling is dat deze de oude boorgaten van de Jamicon gebruikt.

Foto schuin in de lichtkap van de Red Sea Max.

Na het inbouwen van voorschakel apparaat nummer 1 bleek al direct dat er ruim voldoende ruimte is om een tweetal Osram QTI's op de zij te kunnen monteren. Op de foto is de beschikbare ruimte boven het voorschakel apparaat (EVSA) duidelijk voldoende, de bovenkant van de kap raakt nergens het voorschakel apparaat.

Voordat ik de Flora-Mate zou gaan aankoppelen wilde ik natuurlijk wel eerst weten of de EVSA het deed. De EVSA moest dus eerst op goede werking getest worden en dat deed ik door deze zonder aangesloten dim snoeren aan te zetten, de PL lamp brande voluit.

Door vervolgens op de DIM ingangen van de EVSA een kortsluit snoertje te plaatsen werd de EVSA geforceerd te gaan dimmen tot het maximaal haalbare. in dit geval was dit 1%, de PL lichtte gedimt op. Conclusie: de EVSA werkte dus naar behoren en de dimsnoeren vanuit de Flora-Mate konden nu met de DC DIM aansluitklemmen van de EVSA verbonden worden. Let hierbij wel op de polariteit!

Afbeelding van de minimum - maximumschuifjes in het computerprogramma.
Tijd om de laptop weer aan de RSM te koppelen. Het blijft cool vanaf je computer het dimmer programma te starten en direct met de 'handbediening' de lichtsterkte van de PL lamp te variëren.

De Flora-Mate heeft de mogelijkheid om tot 4 kanalen te dimmen. Ik gebruik nu alleen nog de eerste. Straks als ik het tweede QTI apparaat geplaatst heb zal ik in totaal twee kanalen gebruiken. Ik houd er dan twee over...

Afbeelding van de calibratie schuifjes in het computerprogramma.
Het eerste dat opviel was het regelbereik van de handbediening.

De handbediening speelt zich zonder calibratie voornamelijk af in het bovenste deel van de schaal. Dit betekent dat de schuif op meer dan 70% staat voordat er ook maar iets in lichtsterkte wijzigt. Tijd dus om te calibreren!

Overigens is de calibratie echt niet zo moelijk als dat het in eerste instantie lijkt! Lees de manual goed door en vergeet vooral niet tijdens de calibratie niet de muisknop een vijftal seconden ingedrukt te houden!

Omdat ik nog in afwachting ben van een tweede voorschakel apparaat laat ik deze eerste nu als test een paar daagjes 'droog draaien'. Na aanschaf van de tweede zal ik beide definitief in de lichtkap monteren. Dan alleen nog een leuke lampkleur uitkiezen.....

Naar boven