Veni etinam logo.

Digging in hard ground is more relaxing to a worm than going fishing...

left spacer mid spacer article spacer

Imitatieboom

Ik had bedacht dat een gewone boomstam teveel water zou innemen, moeilijk te krijgen zou zijn en eigenlijk nooit in de vorm te krijgen is die je graag wilt hebben. Daarbij, zo'n ding moet je uitkoken, inwateren en weet ik veel nog meer voordat je em veilig in je aquarium kunt plaatsen. En dus ga je zelf bouwen.

Afschuivers

In dit artikel zijn verschillende termen gebruikt die op een andere website haarfijn worden uitgelegd, daar ga ik dus mijn handen niet aan vuil maken..

Ik wil

een inrichting die doet denken aan een poeltje met hierin een aantal boomstronken en een niet al te uitbundige beplanting. Het aanvankelijk plan - de brak water inrichting - laat ik even voor wat het is. Ik ben van mening dat ik eerst maar voldoende ervaring met het aquariumhouden moet gaan opdoen alvorens ik in een brak water avontuur stap. Het is immers jaren geleden dat ik een bakje had. En natuurlijk kan ik, als ik mijn inrichting nu een beetje slim aanpak, straks met een kleine wijziging van de decoratie waarschijnlijk altijd nog overstappen naar een inrichting die sterk gelijkt op die van het mangrove woud. Een woudpoeltje dus. Ik stel me hiervan voor dat deze poel, een uitloper van een rivier, door bomen wordt omringd en waarin nog net nog wat licht in kan doordringen. De bodem is doorwortelt en daardoor zijn er een aantal plateaus ontstaan met hier en daar een kei en wat plukken planten.

Wat betreft de decoratie moet ik dus achter boomstronken aan. Nu is kienhout in de handel goed vertegenwoordigd maar toch kleeft er naar mijn idee aan het gebruik van grote hoeveelheden hiervan net zoals aan het gebruik van imitatie boomstammen van piepschuim of plastic een belangrijk nadeel. Als je een niet al te groot aquarium hebt neemt deze decoratie nogal wat (water)volume in. Nu is dit in een grotere bak of een bak met externe filterruimte meestal niet zo'n groot probleem, in veel onderfilters wordt nogal wat water opgeslagen, maar in een bak als de RSM met net aan 120 a 130 liter water is een verlies van pak'em beet 30 liter vanwege het gebruikte decoratie materiaal toch een fikse aderlating.

Ideaal zou natuurlijk decoratie materiaal zijn wat hol is. De ruimte erin kan dan worden gebruikt om er bijvoorbeeld een uitstromer in uit te laten komen maar ook om schuilplaatsen voor de verschillende aquarium bewoners te creëren. Het aantal liters water dat ik kwijtraak aan decoratie kan zo drastisch worden beperkt. Helaas is er in de handel nauwelijks decoratie in de vorm van imitatie boomwortels of boomstammen die hol zijn te vinden. Wat op het internet kan worden aangetroffen is meestal niet echt groot, nauwelijks 40 cm hoog. Ik heb daarom besloten om het in ieder geval serieus te gaan proberen om deze decoratie zelf te gaan maken. Ik wil gaan proberen 'holle' boomstammen van epoxy te gaan maken met bijvoorbeeld pijpmateriaal en andersoortig vulmateriaal als basis. Het idee is dat gedurende het inwateren van de expoxy overtollige delen van het vulmateriaal zullen uitspoelen.

Om nu te voorkomen dat eventueel achtergebleven restjes vulmateriaal het water zullen bederven moet er natuurlijk wel voor een zo neutraal mogelijk materiaal gekozen worden. Materialen als glaswol vallen af, het schijnt dat deeltjes hiervan de kieuwen van vissen kunnen beschadigen of op zijn minst ernstig kunnen irriteren. Klei lijkt mij moeilijk met epoxy te overtrekken en pur en piepschuim zijn waarschijnlijk veel te moeilijk van de epoxy te scheiden.

Foto van de houten mal met hierop de emmer met papier mache.
Ik heb zo links en rechts een aantal websites over het werken met papier mache doorgenomen en ben tot het inzicht gekomen dat gebruik van krantenpapier waarschijnlijk de meest veilige en praktische is.

Ik ben gedurende enkele dagen bezig geweest met het verscheuren van oude kranten in kleine stukken. Deze stukjes zijn in een emmer met water gemengd en deze is iedere dag flink doorgeroerd.

Let er wel op dat dit een smerig werkje is. De inkt in het papier zal je handen laten verkleuren.

'Echt' papier mache is een mix van papier en lijm. Vaak wordt hiervoor behang plaksel gebruikt. Mijn papier mache bestaat alleen uit pulp van krantenpapier aangezien ik bang ben dat lijm voor de levende inhoud straks schadelijk zal zijn. Mocht hiervan iets in het aquarium terechtkomen, wat ik betwijfel want de pulp lijkt mij eenvoudig uit te spoelen, dan verwacht ik hiervan een minimale impact op de water kwalitieit. De inkt van kranten schijnt namelijk tegenwoordig een stuk minder giftig te zijn dan enkele jaren geleden.

Foto van een emmer papier mache.
Door het kneden onstaat er pulp waarin nauwelijks nog papier valt te herkennen.

Het is belangrijk dat de pulp niet te nat is maar 'kneedbaar'. Je leest het goed.. hier schrijft een expert!

Na een paar dagen is er voldoende papier verzameld om aan de slag te gaan. Op de mal zijn de globale omtrekken van de imitatie boomstammen getekend. De linker boomstam dient om de uitstroom openingen te maskeren.

Foto van het begin van de imitatie boomstam.
Als basis wordt gebruik gemaakt van een PVC buis. Hiertegen aan wordt zo goed mogelijk de pulp 'geplakt'. Werk in laagjes, op elkaar en belangrijk: plaats niet te veel pulp in één keer.

De pulp is natuurlijk zo dun als nou ja... je begrijpt me wel. Er komt sloten water uit de drap.

Na een paar uur al was de pulp voldoende gedroogd om de PVC pijp al ronddraaiend te kunnen verwijderen en een rol oude kranten hiervoor in de plaats te zetten. De rol oude kranten is iets minder 'rond', ook is deze vanwege het vele water bereidt zich aan het modelleren aan te passen.

Foto van de linker imitatie boomstam.

Dit is geen klus om binnenshuis te doen! Al het water, ruim een halve emmer, dien je kwijt te raken. En dat verdampt echt niet zomaar, het grootste gedeelte loopt gewoon uit het werkstuk. Ik had dus beter buiten aan de slag kunnen gaan. Gelukkig heb ik voldoende oude kranten, handdoeken, gordijnen, tafel lakens en een zak kattenbak korrels om een water ballet te voorkomen.

Naar boven